Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 05. 2015. 08:15   >>  08:07 3

VIŠE POVRIJEĐENIH

Haos u Tel Avivu

Protest nekoliko hiljada Etiopljana jevrejskog porijekla u Tel Avivu protiv rasizma i brutalnosti policije, prerastao je u veliko nasilje.

Najmanje 24 policajca i sedam demonstranata je povrijeđeno, a više ljudi je uhapšeno, saopštio je policijski portparol Miki Rozenfeld.

 

 

 

Demonstranti su najprije blokirali glavni autoput, a potom su se do kasno u noć sukobljavali s policajcima, koji su ih rastjerivali na konjima. Demonstranti su bacali kamenice i flaše na policajce u opremi za rasturanje nereda.

Policija je razmjestila policajce na konjima i uz pomoć vodenih topova, šok bombi i suzavca pokušala da kontroliše izgrednike u centralnom dijelu Tel Aviva, gdje je vladao haos na koji ovaj grad nije navikao. 

Lokalni mediji su izvijestili da su demonstranti izazvali požar u gradskoj kući i udarali po policijskim vozilima. 

Izraelski televizijski Kanal 2 javio je da su demonstranti došli iz čitave zemlje. 

"Borimo se za naša prava", rekla je žena koja se predstvila kao Betel iz Nazaret Ilita na sjeveru Izraela. 

"Ne želim da me tuče policija", istakla je ta 21. godišnja djevojka, dodajući: "Moji roditelji se nisu ovdje uselili ni za šta. Želim jednakost". 

Nezadovoljstvo izraelske etiopske zajednice proključalo je nedavno, nakon što je objavljen snimak na kome se vidi kako jednog vojnika, porijeklom iz Etopije, tuče policajac. 

Demonstranti su juče marširali u Tel Avivi duvajući u pištaljke i vičuči: "Nasilnim policijskim oficirima mjesto je u zatvoru". 

Hiljade etiopskih Jevreja žive u Izraelu. Mnogi od njih su tajno dovezeni avionima u tu zemlju 1984. i 1990. godine, ali njihovo uklapanje u izraelskoo društvo je bilo teško. 

Iako su Jevreji, Etiopljani se žale na rasizam, manjak mogućnosti u izraelskom društvu, endemsko siromaštvo i rutinsko policijsko zlostavljanje, navodi Asošijeted pres. 

Šef izraelske policije Joahanin Danino rekao je za Kanal 10 izraelske televizije da nasilje male manjine ne služi njihovoj borbi i da će, ko god povrijedi policiju ili civile, biti izveden pred lice pravde. 

Aktivisti su rekli da ne žele da nasilje eskalira do nivoa koje je viđeno u Baltimoru, gdje je smrt jednog čovjeka u policijskom pritvoru izazvalo nerede. 

Jedan demonstrant je danas u Tel Avivu na centralnom Trgu Rabin nosio transparent s natpisom: "Bibi, bolje da nisi pustio da Baltimor dosegne do Izraela", misleći na premijera Benjamina Netanijhua. 

Bile su ovo druge demonstracije u posljednjih nekoliko dana i demonstranti su najavili da će se nastaviti. 

U Jerusalimu se protestvovalo u četvrtak, kada je 12 demonstranata i troje policajaca povrijeđeno. 

Netanijahu će se sastati sjutra sa predstavnicima etiopske zajednice i vojnikom koji je dobio batine. 

Premijer je večeras pozvao na mir i uspostavljenje reda, preko Fejsbuka, najavivši da će se svaka optužba pažljivo proučiti.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније