Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 05. 2015. 09:33 >> 09:25

NA REFERENDUMU

Irci odlučuju o istopolnim brakovima

Irci su danas počeli da izlaze na referendum na kojem će se izjasniti hoće li izmijeniti ustavnu definiciju braka i dozvoliti vjenčanje istopolnim osobama. Homoseksualnost je u Irskoj bila izvan zakona sve do 1993., a istopolna građanska partnerstva mogu se sklapati od 2011.

Prihvate li izmjenu ustava, Irska će postati prva zemlja koja je istopolni brak ozakonila plebiscitarno. Ankete upućuju na to da će se to dogoditi, jer četiri najsvježija ispitivanja javnog mnijenja daju prednost zagovornicima istopolnog braka.

Razlike u anketnoj podršci dosta su velike. Po najtješnjoj, istopolni brak prolazi sa 53 odsto, a najveća razlika je u anketi koja takav rasplet predviđa sa čak 69 odsto podrške među biračima. Zrela, ali ponekad i usijana kampanja posljednjih nekoliko sedmica pokazala je široke razlike između mladih i starijih birača, kao i to da tradicionalan i duboko ukorijenjen uticaj Katoličke crkve brzo blijedi. Jedan od razloga za to je niz skandala sa svešteničkim zlostavljanjem djece koji su u posljednje dvije decenije isplivala u Irskoj.

Referendum je podijelio i korporativnu Irsku: većina irskih kompanija nije htjela da zauzme stranu, ali zato američke tehnološke kompanije koje zapošljavaju hiljade mladih Iraca zdušno pozivaju da se glasa "za". Istopolni brak podržava većina političkih stranaka, medija, sindikata, studentskih i sportskih udruženja. Brojne slavne ličnosti ga takođe podržavaju. Posljednji u nizu je Bono, frontmen U2.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније