Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 05. 2015. 22:52 >> 22:42
1

NOVI ZAKON U RUSIJI

Aktivistima nepoželjnih NVO prijeti zatvor

Nevladine organizacije koje djeluju u Rusiji od nedjelje se suočavaju s novom realnošću. Naime, prema novom zakonodavstvu država ih može zabraniti pod jednostavnim izgovorom da su nepoželjne.

Oni koji budu radili za nevladine organizacije koje država proglasi nepoželjnim mogli bi biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do šest godina.

Zakon koji na ovaj način tretira nevladine organizacije ranije je usvojio ruski parlament, a u subotu ga je potpisao i predsjednik Vladimir Putin.

Humans Rights Watch smatra kako je novo zakonodavstvo represivno, dok Amnesty International smatra kako novi zakoni prijete osnovnim slobodama.

Zakon kaže da strane nevladine organizacije mogu biti proglašene nepoželjnim ako vlasti ocijene da prijete ustavnom poretku Rusije ili se smatraju prijetnjom po sigurnost i sposobnost odbrane države.

Koje organizacije su nepoželjne može ocijeniti glavni tužilac ili njegovi pomoćnici u konsultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Rusije.

Oni koji podržavaju donošenje ovakvog zakona kažu kako je on bio neophodan da bi se spriječilo destruktivno djelovanje pojedinih organizacija.

S druge strane, mnogi smatraju kako se novim zakonodavstvom cilja na aktiviste koji su žestoki kritičari Putina i njegovog režima. 

Foto: Beta/AP

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније