Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 05. 2015. 15:16   >>  15:08 2

IRANSKI OFICIR

"SAD nemaju volju da zaustave ID"

Komandant elitne jedinice iranske Revolucionarne garde izjavio je da SAD "nemaju volju" da zaustave Islamsku državu koja je zauzela važan irački grad Ramadu.

Komentar generala Kasema Sulejmanija, koji komanduje jedinicama Kods, uslijedio je pošto je američki ministar odbrane Eš Karter optužio iračke snage za manjak "volje da se bore".

List Džavad, koji se smatra bliskim Revolucionarnoj gardi, prenio je da je Sulejmani rekao da SAD nijesu uradili nijednu "prokletu stvar" da zaustave napredovanje islamskih ekstremista u Ramadi.

"Da li to znači bilo šta drugo osim saučesništva u planu", zapitao je Sulejmani, dodajući da SAD nijesu iskazale "volju" za borbu protiv Islamske države.

Sulejmani je rekao da Iran i njegovi saveznici jedini imaju snage koje se bore protiv Islamske države.

"Danas, neka nikoga ko se suprotstavlja Islamskoj državi osim Irana, kao i država koje su uz Iran ili koje podržava Iran" rekao je on.

Američki zvaničnici, među kojima je i Karter, rekli su da su iračke snage bježale pred napredovanjem Islamske države, ostavivši iza sebe oružje i vozila ekstremistima.

SAD su se u borbi protiv Islamske države oslanjale na vazdušne udare, opremanje i obučavanje iračkih snaga.

Iran je ponudio savjetnike, među kojima je i Sulejmani, za upućivanje šiitskih paramilitarnih jedinica u borbama s ekstremistima. Iran je saopštio da njegove snage ne učestvuju u direktnim borbama u Iraku s Islamskom državom, mada je u tim sukobima ubijeno više pripadnika Revolucionarne garde.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније