Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

30. 05. 2015. 13:10   >>  13:02 2

PEKING NEZADOVOLJAN

SAD šalju trupe u Južnokinesko more

SAD će nastaviti da šalju avione i brodove u sporne dijelove Južnog kineskog mora i pozvale su na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga u napetom regionu.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je, na bezbjednosnog konferenciji u Singapuru, da je intenziviranje aktivnosti na polaganju prava Pekinga u Južnom kineskom moru "u raskoraku sa međunarodnim normama", prenijela je agencija AFP.

"Prvo, želimo mirno rješavanje svih sporova. U tom smislu, trebalo bi da se hitno i trajno zaustave polaganja prava od strane svih oni koji to rade. Mi (SAD) se takođe protivimo svakoj daljoj militarizaciji spornih oblasti", rekao je Karter na godišnjem Šangri-La dijalogu o bezbjednosti kojoj je prisustvola i visoka vojna delegacija Kine.

Mada među onima koji polažu pravo na vještacka ostrva su Vijetnamu, Filipini, Malezija i Tajvan, međutim Kina polaže pravo na mnogo veću površinu nego drugi.

"Nejasno je koliko će Kina ići daleko. Zato su te vode postale izvor napetosti u regionu i tema za naslovne strane širom svijeta", premetio je Karter.

Karterovi komentari uslijedili su pošto su vojni zvaničnici otkrili da je Kina postavila dva velika artiljerijska vozila na jednom od vještačkih ostrva koja se stvaraju u Južnom kineskom moru.

Taj podatak, ustanovljen prije najmanje nekoliko sedmica, podgrijao je strahove u SAD-u i širom Azije i Pacifika, da će Kina pokušati da iskoriste hidromelioracijske projekte u vojne svrhe, dodaje AP.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније