Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 06. 2015. 14:48   >>  14:39

KORISTAN ZA SVE

Alijev: Južni plinski koridor je globalni projekat

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev se obratio na otvaranju 22. međunarodnog sajma nafte i plina u Bakuu, a tom prilikom je kazao kako je počela izgradnja projekta Južni plinski koridor, koji će isporučiti azerbejdžanski plin u Evropu, što je, prema njegovim riječima, istorijski trenutak za Azerbejdžan

 

 

 

 

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je za ostvarivanje projekta Južni plinski koridor, koji obuhvata Transanadolijski plinovod (TANAP) i Prekojadranski plinovod (TAP), potrebno da sve strane pokažu odgovornost i da ne trebaju tražiti dodatne privilegije, javlja Anadolija.

Alijev je dodao da će Azerbejdžan imati ulogu lidera u izgradnji ovog projekta.

Duže vrijeme su vođeni pregovori o isporuci gasa Azerbejdžana u Evropu, kazao je Alijev, zbog čega je 2012. godine sa Turskom potpisan sporazum o izgradnji TANAP-a, koji je ubrzao ovaj projekat. Nakon toga je uslijedio i projekat Prekojadranskog plinovoda TAP.

Alijev je kazao da vjeruje da neće biti problema oko izgradnje TAP-a.

"Potrebno je da sve strane pokažu svoju odgovornost, jer je ovo posao svih nas. Za projekat je potrebna visoka koordinacija, a isto tako je neophodno međusobno povjerenje. Sve stranu trebaju imati isti cilj i niko ne treba tražiti dodatne privilegije. Svi partneri ovog gobalnog projekta će imati koristi", naglasio je Alijev.

Podsjetio je kako je Azerbejdžan ranije uspostavio veoma dobar sistem saradnje sa Turskom i Gruzijom, te da je u novijem periodu ova saradnja proširena sa Grčkom, Bugarskom, Albanijom, Italijom i nekim zemljama Balkana.

 Na sajmu u Bakuu učestvuje 315 kompanija iz 27 zemalja svijeta, a za posjetioce će biti otvoren tri dana.

Južni plinski koridor sastoji se od tri plinovoda, jednog u Južnom Kavkazu, TANAP-a i TAP-a.

TANAP je dio Južnog plinskog koridora koji će prebacivati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Kaspijskog mora, zatim preko Turske i zapadne Grčke.

Kada bude završen, TANAP će u Evropu godišnje isporučivati oko 16 milijardi kubnih metara gasa.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније