Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 06. 2015. 19:43   >>  19:40 5

PREGOVORI U TOKU

SAD razmješta teško naoružanje na tlu Poljske?

Poljska pregovara sa SAD o razmještanju američkog teškog naoružanja na svom tlu, izjavio je danas u Varšavi poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak, prenosi agencija PAP.

"Vodimo takve pregovore s Vašingtonom. O tome sam razgovarao tokom svoje posljednje posjete u SAD, 19. maja, sa američkim kolegom Eštonom Karterom", rekao je Šemonjak reagujući na članak u Njujork tajmsu o razmještanju američkog teškog naoružanja u zemljama istočne Evrope.

List je u subotu naveo da su SAD spremne da razmjeste teško naoružanje, uključujući tenkove i 5.000 ljudi, u nekoliko zemalja istočne Evrope zbog navodne moguće agresije Rusije.

"Ako izvršne vlasti SAD prihvate predlog Pentagona, SAD će prvi put razmjestiti teško naoružanje u zemljama koje su nedavno pristupile NATO-u i koje su, prije pada Berlinskog zida, bile pod uticajem Sovjetskog Saveza", naveo je list pozivajući se na neimenovane američke izvore.

Šemonjak je rekao da Poljska "već neko vrijeme razmatra vojno prisustvo SAD u zemlji i u istočnom krilu NATO-a" i dodao da su SAD obećale da će uskoro biti donijeta odluka o tome.

Pentagon je to predložio kako bi se umirile baltičke i druge zemlje istočne Evrope, zabrinute poslije ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim i sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da šalje redovne vojnike, što vlasti u Moskvi stalno demantuju.

Njujork tajms je dodao da predlog Pentagona treba da usvoje ministar odbrane Ešton Karter i administracija američkog predsjednika Baraka Obame.


(Beta)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније