Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug ]

21. 06. 2015. 10:58 >> 10:50
1

NOVOTNI OCJENJUJE

Grčka će u stečaj krajem juna

Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB), Evald Novotni, ocjenjuje da će će Grčka tehnički biti u stečaju krajem juna i upozorava na ekonomske i političke posljedice istupanja te zemlje iz eurozone.

"Grčka ima finansijske obaveze koje mora ispuniti do kraja juna, a ako to ne učini biće tehnički u stečaju“, kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Novotni je ukazao da građani Grčke treba da strahuju jer je u toj zemlji započeo dramatičan razvoj situacije. Ekonomsko stanje je sve teže, a stanovništvo strepi od ograničenog toka kapitala i privremenog zatvaranja banaka, zbog čega je uslijedilo masivno povlačenje sredstava iz banaka.

Istupanje iz eurozone, prema njegovim riječima imalo bi masivne posljedice po zemlju. "Banke i snabdijevanje novcem bi bili pred krahom. Postoji opasnost nekontrolisane ekonomske eskalacije“, upozorio je Novotni, dodajući da bi socijalni nemiri bili posljedica.

Kada je riječ o posljedicama po eurozonu, Novotni je istakao da se situacija značajno promijenila, i da danas, za razliku od prije dvije godine, ne postoji akutna opasnost da krah Grčke ima posljedice na druge južne zemlje.

"Kamate za državne obveznice Italije, Španije i Portugala gotovo da nijesu povećane, i to zahvaljujući monetarnoj politici Evropske centralne banke. Tržišta smatraju Grčku specijalnim slučajem. Istupanje Grčke iz eurozone bilo bi danas vezano za manje troškove nego prije dvije godine“, uvjeren je Novotni.

Međutim, haos u Grčkoj bi značio sveukupno gledano opasnu situaciju po Evropu. "To proizilazi iz geopolitičkog položaja Grčke“; ukazao je Novotni.

Austrija bi, u slučaju istupanja Grčke iz evrozone, bila pogođena sa pet do šest milijardi evra, od kojih 1,6 milijardi preko bilateralnih kredita i 3,7 milijardi preko mjera za spašavanje.

„Za EU i Evropsku centralnu banku su ove brojke daleko veće“, ukazuje Novotni podsjećajući da Grčka ima dug u visini od 320 milijardi eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније