Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 06. 2015. 22:03   >>  21:59 1

CIPRAS ODUSTAJE?

Čelnici eurogrupe i sjutra o grčkom predlogu

Grčka je evropskim pregovaračima nagovijestila da je spremna da se odrekne referenduma zakazanog za nedjelju ukoliko se ponovno pokrenu pregovori, rekao je večeras malteški premijer Džozef Muskat, piše Times of Malta. Ministri finansija Eurogrupe, na večerašnjem hitnom sastanku održanom putem videokonferencijske veze, nisu prihvatili posljednji grčki predlog, ali sastanak će se nastaviti sjutra jer je Grčka najavila novi predlog paketa pomoći i otplate duga, javile su svjetske agencije.

Da grčki treći predlog paketa pomoći neće biti prihvaćen, na Tviteru je dao naslutiti finski predstavnik Aleksander Stub.

Predsjednik eurogrupe, holandski  ministar finansija, Jeroen Dijsselbloem izjavio je da je kasno za produženje postojećeg programa pomoći Grčkoj i da se odnos Atine prema povjeriocima i partnerima u eurozoni morao promijeniti prije dogovora o nekom novom programu.

Govoreći nakon telefonske sjednice ministara finansija eurozone, Dijsselbloem je kazao da će se ministri ponovo sastati sjutra i razmotriti nove predloge Grčke.

"Čini se da se političko stajalište grčke vlade nije promijenilo", istakao je Holanđanin.

“Ostajemo u Evropi”

U trenucima kad je počinjao sastanak Eurozone, na trgu Sintagma , ispred parlamenta u Atini, okupilo se oko 12 000 građana koji zagovaraju opciju “da“ na najavljenom referendumu o rješavanju grčke krize.

Oni su se okupili kako bi izrazili stav da građani na predstojećem referendumu treba da se izjasne za program reformi koji traže povjerioci da bi odobrili dalju pomoć Grčkoj.

Glavni slogan demonstranata bio je "Ostajemo u Evropi".

Ovaj protest organizovan je dan pošto su se pristalice vlade okupili na istom trgu da bi pokazali da se zalažu za glasanje protiv mjera koje predlažu kreditori.

Drama u i oko Grčke se nastavlja

Kako se približava ponoć i isticanje roka do kojeg Grčka mora platiti 1,6 milijardi eura MMF-u i dogovoriti sporazum prije nego istekne rok za produženje pomoći EU, sve više postoje naznake da bi Grčka i kreditori mogli postići nekakav dogovor, piše Gardian.

Grčki mediji pišu da premijer Aleksis Cipras ozbiljno razmišlja i da bi mogao biti spreman da potpiše sporazum, a čak se pominje i da će večeras otputovati u Brisel. Ali, još nema zvanične potvrde tih informacija.

Navodno je Cipras telefonski razgovarao s predsjednicima Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, Evropske c entralne banke Marijom Dragijem i Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Nije jasno ni jesu li kreditori Grčkoj ponudili nešto novo i različito od predloga koji je bio na stolu prošlog petka.

Glavni grčki pregovarač Euklid Cakalotos govorio je o novom predlogu, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da nije čula ni za kakve promjene.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније