Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 07. 2015. 13:13   >>  13:04

LITVANIJA SAOPŠTILA

Još nema stalne brigade NATO u Baltiku

Litvanija je saopštila da NATO snage još nijesu odgovorile na zahtjev baltičkih zemalja za formiranje stalne brigade.

 

 

 

Do toga nije došlo iako je najavljeno da će NATO redovno održavati vojne vježbe na istoku Evrope za odbranu od vojnog jačanja Rusije.

Naime, Litvanija, Letonija i Estonija u maju su tražile od vrhovnog komadanta NATO snaga da se stalne rotacione jedinice veličine bataljona rasporede u svakoj od tih zemalja jer strahuju od jačanja ruske vojske. 

NATO snage su do sada odbijale da odobre značajnije trajno raspoređivanje svojih vojnika, a prema nekim navodima time bi došlo do kršenja sporazuma sa Rusijom iz 1997. godine i pokretanja trke u naoružanju. 

Portparol litvanske vojske kapetan Mindaugas Neimontas potvrdio je u izjavi za AFP da je general vojske SAD Filip Bridlav prije nekoliko nedjelja poslao Vilnjusu, prijestonici Litvanije, tajni dokument u kome navodi da će NATO snage nastaviti da sprovode vojne vježbe u regionu bez većih pauza. 

"Čak i ako savezničke snage ne budu trajno raspoređene već se redovno rotiraju, mi ćemo biti srećni", istakao je šef litvanske diplomatije Linas Linkevičius u izjavi za AFP dodajući da su u toku pregovori o broju i veličini jedinica. 

U Litvaniji se trenutno nalazi više od 600 vojnika SAD, Njemačke, Portugalije, Norveške i Italije, koji učestvuju u vojnim vježbama i dugoročnoj vazdušnoj policijskoj misiji NATO u zemljama Baltika. 

Dvojica poslanika vladajuće Jedinstvene Rusije juče su podnijeli zahtjev da se razmotri zakonitost odluke bivšeg Sovjetskog Saveza o priznavanju nezavisnosti Litvanije, Letonije i Estonije što je šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus ocijenio kao provokaciju izrazivši nadu da će ta "besmislena akcija" biti zaustavljena. 

Litvanska predsjednica Dalija Gribauskajte koja je rekla da "niko nema prava da prijeti nezavisnosti" njene zemlje, dok je Kancelarija glavnog tužioca Rusije juče saopštila da je primila zahtjev poslanika, ali da nema izgleda da zakonitost odluke bude osporena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније