Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 07. 2015. 21:35   >>  21:43

ATINA

Dva skupa, mirno poslije sukoba

U Atini su u toku dva rivalska skupa. Trenutno je mirno nakon sukoba demonstranata sa policijom koja je koristila i šok bombe.

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju "ne" na referendumu, obilježio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata. U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

Dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedjelju glasati za te mjere. 

Demonstranti su uglavnom bili obučeni u crno i nosili su kacige, ali su se sukobi ubrzo smirili, prenio je Rojters.

Na trgu Sintagma okupili su se protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima gdje se nekoliko desetina demonstranata sukobilo sa policijom. 

Okupljenima na skupu podrške vladi, na trgu Sintagma ispred parlamenta, obratio se premijer Aleksis Cipras, koji je ranije izjavio da se "ne" odnosi na kreditore, ali ne i na Evropu. 

"Šta god da se desi u ponedjeljak, biće to pobjeda demokratije", poručio je Cipras ističući da je Grčka spremna da "uzme stvar u svoje ruke".

Pozvao je Grke da kažu "ponosno ne" onima koji im postavljaju ultimatume i koji ih zastrašuju.

Demonstranti koji podržavaju program kreditora, koji su se okupili ispred stadiona "Panatinaikosa", samo 800 metara udaljenom od trga Sintagma, uzvikuju proevropske slogane, upozoravajući da bi poslije referenduma Grčka mogla da napusti eurozonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније