Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 07. 2015. 16:34 >> 16:24
2

PROTIVE SE "GREGZITU"

SAD zabrinute zbog referenduma Grčke

Dok većina vlada i institucija Evropske unije priželjkuju da Grci na sjutrašnjem referendumu glasaju za program podrške povjerilaca grčkog duga i time vjerovatnu ostavku vlade Aleksisa Ciprasa, evropski mediji javljaju da je Vašington zabrinut i protiv je "Gregzita" - izlaska Grčke iz eurozone.

Američki predsjednik Barak Obama smatra da bi to moglo u izvjesnoj mjeri uzdrmati stabilnost svjetske privrede i postojanost EU, ali je Vašingtonu prije svega važna geopolitičke uloga Grčke, članice EU i NATO-a, na veoma ranjivom jugoistočnom rubu Evrope, sučeljenom s ratom protiv islamističkih terorista i Islamske države, talasom ilegalne imigracije koji, krijući u sebi i teroriste, sad ide takođe balkanskom rutom.

Francuski list Mond i španski Pais tako navode da je Vašington zabrinut i zato što je Ciprasova vlada "već ispoljila određeno razumijevanje s Rusijom i sarađuje na projektima gasovoda, dok je Kina uložila velika sredstva u luku Pirej, a preko Grčke krenula u izgradnju novog 'puta svile' preko Balkana ka EU".

Vašington smatra da bi "udes" izlaska Grčke iz zone eura bio opasan i za vojnu komandu NATO-a u istočnom Sredozemlju i, kako predočava Mond, na Kritu je i dalje baza šeste američke flote, a to je sasvim blizu Sirije, Jordana, Libana i Izraela.

Tokom intervencije u Libiji s ciljem da se sruši vlast pukovnika Gadafija, između marta i oktobra 2011, dodaje pariski dnevnik, odatle su kretali američki vojni avioni F-16, a blizu 400 stotine američkih marinaca, prebačenih iz Sjeverne Karoline, tada su stigli u tu bazu, malu luku pored turističkog bisera Hanije.

U evropskim medijima se takođe navode očekivanja mnogih vlada i tijela u EU da, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj, s novom vladom u Atini budu nastavljeni, u suštini pokrenuti novi pregovori o rješavaju grčke krize i ogromnog duga.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније