Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic, B92, Beta ]

05. 07. 2015. 20:50   >>  23:25 14

SJUTRA NOVI PREGOVORI

Cipras: Narod je prevazišao strah

Premijer Grčke Aleksis Cipras u obraćanju naciji ističe da je Grčka dokazala da se demokratija ne može ucjenjivati, dodavši da će se sjutra vratiti za pregovarački sto.

"Danas je Grčka dokazala da se demokratija ne može ucjenjivati, Grci su napravili pravi izbor koji će promijeniti debatu u Evropi", rekao je on.

Cipras kaže da mu je jasno da mu birači nijesu dali mandat protiv Evrope, već mandat za održivo rješenje. On je upozorio da nema lakih rješenja, ali da se pravedno može naći.

"Na referendumu nema ni pobjednika ni poraženog, narod je prevazišao strah", rekao je Cipras i poručio da se sjutra vraća za pregovarački sto sa kreditorima. 

Prema njegovim riječima, odluke ne mogu biti jednostrane i o njima treba da odlučuju Grčka i kreditori zajedno.

Ciprasovo NE podržalo 61% Grka

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu dospjelih glasova predviđa da je za "ne" na današnjem referendumu glasalo 61 odsto izašlih.

Na osnovu 20 odsto obrađenih glasova, za odbijanje ponude kreditora glasalo je 60 odsto izašlih birača, a za prihvatanje ponude 40 odsto.

Opcija "ne" pobijedila je i prema današnjim anketama, mada su njihove projekcije da je razlika dosta manja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva poslije zatvaranja glasačkih mjesta, odnosno do 20 sati po srednje-evropskom vremenu.

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, bez ikakvih problema na glasačkim mjestima, javila je atinska RTV SKAI. Glasanje je završeno u 19 sati po lokalnom vremenu (18:00 po srednje-evropskom). 

Procjene ishoda današnjeg referenduma su bile neizvjesne jer je razlika među pristalicama "Da" i "Ne" na referendumu bila mala, u okviru statističke greške, uz laku prevagu onih koji su za prihvatanje ponude povjerilaca grčke države.

Radovanje pristalica NE glasa na ulicama Atine

Pristalice glasa NE na grčkom referendumu počele su večeras da se okupljaju u centru Atine da slave pobjedu, pošto ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je NE pobijedilo na današnjem izjašnjavanju građana. 

Mnogi ljudi mašući grčkim zastavama i plakatima sa riječi NE okupilo se na glavnom Sintagma trgu ispred Parlamenta, uzvikujući slogane protv štednje, prenosi novinar agencije Frans pres.

Pobjeda NE znači da su Grci odbacili predloge povjerilaca zemlje za uvođenje mjera štednje da bi dobili preko potrebnu pomoć. Najavljeno je da će se okupljenima kasnije obratiti i premijer Aleksis Cipras koji je pozvao svoje sugrađane da glasaju NE, rekavši da bi tada imali jaču pregovaračku poziciju s povjeriocima - a to su EU, MMF i Evropska centralna banka. 

Lider opozicije Samaras podnio ostavku

Bivši grčki premijer i opozicioni vođa desnog centra Antonis Samaras podnio je ostavku večeras poslije objave preliminarnih rezultata referenduma prema kojima je njegova strana za "DA" izgubila na danas održanom referendumu.

Samaras, koji je bio premijer do januara ove godine, predvodio je kampanju za glasanje "DA" na referendumu i odmah su počeli da stižu pozivi za njegovu ostavku čim su objavljene prve ankete o rezultatima.  

Grčki ministar odbrane: Pobijedila je demokratija

Grčki ministar odbrane i lider desničarske stranke Nezavisni Grci izjavio je večeras da je grčki narod pokazao da se ne može ucjenjivati i da je "demokratija pobijedila".

Panos Kamenos je, povodom rezultata anketa da je na današnjem referendumu pobijedilo "ne" ponudi kreditora, naveo na Tviteru da je grčki narod pokazao da mu se ne može prijetiti.

"Grčki narod je dokazao da ne žeće biti ucjenjivan. Neće biti terorisan. Neće mu se prijetiti. Demokratija je pobijedila", naveo je Kamenos.

Opozicioni poslanik: Grčko NE povećaće pritisak na vladu da postigne dogovor sa kreditorima

Očekivano "ne" kao ishod grčkog referenduma samo će povećati pritisak na vladu da postigne dogovor sa kreditorima, izjavio je danas Vangelis Mejmarkis, konzervativni poslanik grčkog parlamenta.

"Ako ne budemo imali dogovor u narednih 48 sati, kako je (premijer Cipras) obećao, mi ćemo doći do tragedije", naglasio je Mejmarkis.

Mejmarkis je prećutno priznao da je vlada pobijedila u referendumskom nadmetanju, ali je naglasio da će premijer Aleksis Cipras morati da, ako pregovori krenu ispočetka,  pravi dalje koncesije kreditorima.

Dodao je kako misli da je "vlada dobila signal kako je za teorije igara i za kockanje vrijeme isteklo".

Referendum protekao uredno

Kolijevka demokratije po ko zna koji put našla se pred istorijskim pitanjem - širom Grčke jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mjesta na kojima se približno 10 miliona građana izjasnila da li prihvataju dodatne restriktivne mjere štednje, u zamjenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

18:15 - Glasanje je završeno u 19 sati po lokalnom vremenu. Referendum protekao uredno, odziv birača je bio oko 65 odsto.

17:30 - Izlaznost na referendumu do 16 sati je 40 odsto. Građani mogu glasati do 19 sati.

16:41 - Sajt grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, večeras će vjerovatno biti najposjećeniji u Evropi,jer će se na njemu objavljivati prvi zvanični rezultati.

16:32 - Predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, kazao je za njemački radio da će Grčka morati da uvede novu valutu, ukoliko glasači na današnjem referendum odbiju mjere štednje koje predlaže Evropska unija.

15:07 -  Odziv Grka na današnjem referendumu o prijedlogu sporazuma s povjeriocima države je solidan - do 15 sati na birališta izašlo 35 odsto glasača

10:47 - Njemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je ranije oštro kritikovao Grčku, tvrdeći da će biti primorani da napuste eurozonu, danas je pomirljivim tonom rekao da je moguće uvesti i "privremeno stanje bez eura".

Kako ocjenjuju strulnjaci, ta izjava znači da bi Grci privremeno mogli da se vrate na drahmu dok im se ekonomija ne oporavi.

10:01 - Premijer Grčke Aleksis Cipras izašao je jutros na biralište. "Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

OXI/NAI (Ne ili Da) - dva su odgovora Grka, kojim će odlučiti da li će svoju sudbinu uzeti u svoje ruke ili pristati na "ucjenu", kako mnogi ocjenjuju zahtjeve kreditora i produžetak agonije.

Referendum povodom jednog od najvažnijih dilema u istoriji moderne Grčke zakazan je prošle nedjelje, a sukob zagovornika "da" i onih koju su za "ne" vodi se vrlo emotivno. Grci pred očima nemaju samo budućnost Grčke, već i svoju prošlost, prošlost u kome se vodila borba za više demokratije u zemlji koju su potresali brojni ratovi i krize.

Nenaviknuti na grubost Evropske unije koju je sada pokazala, Grci su, malo je reći, ostali zbunjeni.

Svoju riječ o referendumu dali su i svjetski ekonomski stručnjaci. Među prvima se oglasio nobelovac Džozef Stiglic koji je žestoko iskritikovao politiku „Trojke“.

"Grci, obje opcije nose veliki rizik. Ja savjetujem da zaokružite "ne". Ta opcija vam garantuje kakvu-takvu nadu da ćete sami kontrolisati sopstvenu sudbinu. Suprotna opcija pruža nepojmljivo mučenje i dužničko ropstvo", rekao je Stiglic.

S njim se slaže još jedan dobitnik Nobelove nagrade Pol Krugman.

"Grčke banke su zatvorene, a kontrola kapitala je uvedena. Izlazak Grčke iz zone eura uopšte nije tako strašan, a situacija o napuštanju djeluje mnogo svjetlije od ostanka u bezizlaznom lavirintu dugova", kaže Krugman.

Suprotno mišljenje ima Viki Prajs, glavna savjetnica Centra za ekonomsko istraživanje.

"Ja bih zaokružila 'da'. Ta opcija zadržava banke u solventnom stanju i ostavlja prostor za dalje pregovore", poručila je Prajsova Grcima.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније