Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 07. 2015. 18:15 >> 18:07

OLAND PORUČIO

Grčka mora ostati dio eurozone

Predsjednik Francuske, Fransoa Oland smatra da Grčka mora ostati dio zone eura i on će, pošto sazna ishod današnjeg referenduma, o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim vođama u Evropskoj uniji.

Oland je najavio da će u ponedjeljak saopštiti kako vidi rješenje odnosa eurozone s Atinom.

To je pariskom dnevniku "Žurnal di dimanš" prenio jedan Olandov saradnik koji je naveo da će to biti lakše, ako Grci glasaju za ponudu povjerilaca grčkog duga i time za nastavak pregovora o pomoći Grčkoj, ali će i tada morati da se utvrdi postupak.

Francuski predsjednik je htio da se pregovori povjerilaca grčkog duga i vlade u Atini dovedu do kraja i zato je odluka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da napusti pregovore i sazove referendum "srušila povjerenje Olanda i Angele Merkel prema Ciprasu".

Olandov sarednik je dodao da je, što je tražio Pariz, "Cipras odložio referendum, situacija bi bila teža za one koji su nepopustljivi".

Međutim, pošto to Cipras nije uradio, sada su oni koji su bili spremni na nagodbu u slabijem položaju i "Cipras na njihov račun nastoji da izvuče političku korist, otuda je referendum loša računica".

Oland smatra da će se pregovori nastaviti i ako na referendumu pobijedi "Ne", ali uz manje izglede na uspjeh.

"Žurnal di dimanš" je objavio i razgovor s donedavnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije, Paskalom Lamijem koji je mišljenja da je grčki referendum "partija pokera u kojoj je jedan od igrača povisio ulog da vidi reagovanje druge strane, što je rizično, ali ta partija još nije izgubljena".

Lami, bivši komesar Evropske komisije i francuski ministar finansija, ocijenio je da će "za oporavak Grčke biti potrebno između pet i deset godina, ako to bude unutar Evropske unije, a mnogo sporije i mukotrpnije će biti ako to ne bude slučaj".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније