Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 04. 2013. 23:38   >>  23:38 1

MJERENJA OD 1880.

Klimatolozi: Mart 2013 – deseti najtopliji

Američki Nacionalni centar za klimatske podatke, koji djeluje u sklopu Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), objavio je klimatske podatke za mart 2013. godine na globalnom nivou.

Po prosječnoj globalnoj temperaturi kopna i okeana od 13.28 stepeni Celzijusa ( za 0.58 °C veća od prosjeka za 20. vijek), prethodni mjesec je  bio deseti  najtopliji mart (izjednačio se sa martom 2006. godine). 

Najtopliji  mart je bio u 2010. godini, kada je temperaturno odstupanje iznosilo +0.80°C. Temperaturni podaci na globalnom nivou postoje od 1880. godine.

Ovogodišnji mart je tridesetsedmi zaredom koji je topliji od prosjeka, i 337. uzastopni mjesec topliji od prosjeka. Zadnji put, hladniji mart je bio 1976. godine, a  zadnji mjesec koji je na globalnom nivou bio hladniji od prosjeka bio je februar 1985. godine.

Iako je u cjelini mart, na globalnom nivou bio topliji od prosjeka, zabilježene su velike temperaturne razlike između pojedinih dijelova svijeta. Prethodni mjesec je bio hladniji ili osjetno hladniji na istočnoj polovini SAD-a, u većem dijelu Evrope, u evropskom dijelu Rusije i na sjeveru Sibira. 

U Velikoj Britaniji mart je bio drugi najhladniji u istoriji mjerenja (od 1910. godine), odnosno najhladniji mart od 1962. godine.

Istovremeno, topliji ili rekordno topliji mart od prosjeka zabilježen  je na sjeveroistoku Kanade i jugoistoku Grenlanda.  I  veliki dijelovi Kine su u martu bili rekordno topli, sa prosječnom temperaturom najmanje za 5 °C višom od prosjeka.  Znatno toplije od prosjeka bilo je i na sjeveru Južne Amerike i na sjeveru Australije. 

Raspodjela količine padavina u martu  je, kao što je uobičajeno, u raznim djelovima svijeta bila vrlo  raznolika. Rekordna količina padavina zabilježena je u djelovima južne  Europe i zapadne Rusije.  U Španiji je mart bio rekordan po količini padavina u istoriji mjerenja (1947. godine). Bilo je tri puta više padavina od prosjeka.   

Rekordna suša zabilježena je u mnogim krajevima svijeta, uključujući sjeveroistok Brazila (gdje jaka suša traje već nekoliko mjeseci), sjever Čilea, dio juga Alžira i sjeveroistoka Nigera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније