Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 07. 2015. 11:55 >> 11:46

I PORED NAPRETKA

Keri: Moguće napuštanje pregovora sa Iranom

Iran i SAD su ostvarili "stvarni napredak" po pitanju nuklearnog sporazuma, ali postoji nekoliko teških pitanja koja treba riješiti, i Vašington je spreman da, ukoliko do toga ne dođe, pregovore napusti, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

 

 

 

Džon Keri je tokom juče razgovarao sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom u bečkom hotelu "Pale Koburg", gdje pregovori ulaze u deveti dan.

"Mi smo, zapravo, ostvarili stvarni napredak, ali još nijesmo tamo gdje treba da budemo po nekoliko najtežih pitanja. Ukoliko ne budemo imali sporazum i ako postoji nespremnost za pokretanje pitanja koja su za nas važna, predsjednik Obama je uvijek govorio da smo spremni da pregovore napustimo", rekao je Keri.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Tokom pregovora odlučeno je, međutim, da se rad na sporazumu produži do 7. jula.

(RTS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније