Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 07. 2015. 12:43 >> 12:34
2

ŠEF BELGIJSKE DIPLOMATIJE

Rejnders:Grčka može da destabilizuje Balkan

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders upozorio je danas da finansijska kriza u Grčkoj može da izazove negativne posljedice na cijelom Balkanu i da destabilizuje region.

 

 

 

"Plašim će da će biti geopolitičkih posljedica za region", rekao je Rejnders za televiziju RTL, podsjećajući da je Grčka jedan od glavnih investitora na Balkanu.

"Posljedica može biti ne samo za zemlje poput Makedonije ili Crne Gore, već i za Bugarsku, članicu EU, ako se imaju u vidu problemi sa stabilnošću u toj zoni", kazao je ministar.

On je dodao da ne vjeruje da bi izlazak Grčke iz Eurozone stabilizovao situaciju i izrazio bojazan da bi u tom slučaju posljedice osjetile sve evropske privrede.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland danas u Parizu razgovaraju o posljedicama grčkog referenduma, na kome se ubjedljiva većina birača izjasnila protiv mjera štednje koji su nametnuli povjerioci.

Istovremeno, danas se očekuje i odluka Evropske centralne banke da li će nastaviti vanrednu i hitnu finansijsku pomoć Grčkoj, u kojoj vlada teška nestašica gotovog novca. Stručnjaci upozoravaju da bi odluka da se pomoć obustavi praktično dovela do izlaska Grčke iz Eurozone.

U Briselu je za sjutra zakazan vanredni samit lidera 19 zemalja Eurozone na kome će učestvovati i grčki premijer Aleksis Cipras.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније