Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 07. 2015. 08:49 >> 08:40

NAKON REFERENDUMA

Danas vanredni samit eurozone zbog Grčke

Lideri 19 država eurozone, uključujući i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, okupiće se danas u Briselu na vanrednom samitu posvećenom situaciji u Grčkoj nakon referenduma, prenose agencije.

 

 

 

Samit je sazvao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, nakon što su grčki birači velikom većinom na nedjeljnom referendumu odbacili plan mjera štednje koje su nametnuli povjerioci, a od Ciprasa se očekuje da iznese plan ekonomskih reformi kako bi Grčka nastavila da dobija novac iz evropskih fondova.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je juče kako je grčki referendum povećao jaz između Grčke i ostataka Evropske unije.

"Nažalost, referendum je dodatno iskomplikovao situaciju, povećao jaz između Grčke i ostalih država i otvorio put u nesigurnu budućnost", kazao je komesar i dodao da sada svi trebaju da se ponašaju odgovorno.

"Komisija je od početka krize bila na strani grčkog naroda i spremna je sarađivati s Vladom u Atini, ali nam za to treba novi mandat od članica eurogrupe", ukazao je on i podsjetio da je Grčka od 2010. godine primila ukupno 184 milijarde eura iz fondova EU.

Grčka, koja je juče dobila novog ministra finansija, prije kraja mjeseca morala bi članicama eurozone vratiti dio tog novca i uvjeriti ostale članice da je spremna da sprovede reforme kako bi dobila sljedeći paket pomoći.

Euklid Cakalotos, dosadašnji glavni pregovarač Grčke s međunarodnim kreditorima, novi je ministar finansija i na toj će dužnosti zamijeniti Janisa Varufakisa.

(ALjazeera)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније