Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

21. 07. 2015. 12:31 >> 15:30

KERI PORUČIO

Nema govora o predaji Gvantanama Kubi

Nakon svečanog otvaranja kubanske ambasade u Vašingtonu ministri spoljnjih poslova SAD-a i Kube Džon Keri i Bruno Rodrigez sinoć su održali sastanak na kojem je razgovarano o normalizaciji i intenziviranju odnosa nakon više od pet decenija blockade.

Keri je podsjetio da je Rodrigezova posjeta Stejt Dipartmentu prva posjeta jednog šefa kubanske diplomatije još od 1958. i nazvao je istorijskim danom rušenja višedecenijskih barijera.

"Naravno da ovo ne znači da su sva bilateralna pitanja riješena. Međutim, mogu reći da je Hladni rat davno okončan i u interesu obje zemlje je da se odnosi uspostave. U tom kontekstu radimo sve kako bi doprinijeli tom procesu normalizacije odnosa", kazao je Keri.

Kubanski ministar spoljnjih poslova Rodrigez izrazio je zadovoljstvo bilateralnim susretima koji su počeli sredinom decembra prošle godine i dodao da je dobro što je Kuba skinuta s liste zemalja koje podržavaju terorizam jer, kako kaže, tamo nikada nije ni trebalo da bude.

"Očekujemo da se ukinu sve sankcije prema Kubi. Takođe, tražimo da nam se vrati Gvantanamo koji je na ilegalan način okupiran", kazao je Rodrigez.

Na ovu Rodrigezovu izjavu reagovao je i Keri, koji je istakao da SAD razumiju osjetljivost svih pitanja Gvantanama.

"Ne znamo šta će se dešavati u budućnosti, ali sada sada u našim agendama nema govora o predaji Gvantanama Kubi", odgovorio je Keri.

Rodrigez je juče prisustvovao svečanom otvaranju kubanske ambasade u Vašingtonu, a Keri će u uzvratnu posjetu Kubi putovati 14. avgusta, kada će u Havani biti svečano otvorena američka ambasada. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније