Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 07. 2015. 10:08 >> 09:59

NOVI ZAKON

Tunis: Vraćena smrtna kazna za teroriste

Tunižanski parlament usvojio je u petak veče novi antiteroristički zakon kako bi odgovorio na džihadističke napade, a tekst se našao pod kritikom civilnog društva koje smatra da on predstavlja napad na građanske slobode.

Nakon tri dana rasprava kako bi se pronašao konsenzus oko teksta, zastupnici su usvojili zakon o "borbi protiv terorizma i pranja novca" sa 174 glasa za, 10 suzdržanih i bez glasa protiv, prenosi Al Džazira.

Tekst zamjenjuje antiteroristički zakon iz 2003. koji je usvojen tokom diktature Zine El Abidina Ben Alija i koji se, kako kažu borci za zaštitu ljudskih prava, uvelike koristio kako bi se ućutkala opozicija.

Nevladina udruženja koja su se nadale da će ovaj zakon više poštovati pravnu državu ostale su razočarane jer su smanjena prava zatvorenicima, a olakšano je i prisluškivanje. U taj je zakon ponovno uvedena i smrtna kazna, koja inače postoji u Tunisu u kaznenom zakonu ali uz moratorijum na egzekucije od 1991.

Zakon je usvojen u kontekstu sve veće nesigurnosti u zemlji, nakon napada u junu u ljetovalištu Susi, gdje je ubijeno 39 turista, koa i na muzej Bardo u martu, kada su poginule 22 osobe, među kojima 21 turista. Za te napade odgovornost je preuzela Islamska država.

Predsjednik Bedži Kaid Esebsi rekao je da je Tunis suočen s džihadističkom prijetnjom te naglasio da je zemlja "u ratu protiv terorizma".

Zabrinutost zbog usvajanja novog zaklona izarzila je glavna izvjestiteljka Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za ukidanje smrtne kazne Marieta Karamanli. U saopštenju nakon izglasavanja zakona rekla je da bi se niz njegovih odredbi lako mogao primijeniti u kontekstu smrtne kazne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније