Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 07. 2015. 20:32 >> 20:23

U SIRIJI

Plan SAD i Turske protiv džihadista

SAD i Turska završavaju plan za vojnu kampanju kako bi se Islamska država otjerala iz dijela Sirije koji je uz granicu s Turskom.

To bi Ankaru dodatno uvuklo u sukob u Siriji. Američki zvaničnik rekao je danas da bi stvaranje "zone bez Islamske države" omogućilo veću bezbjednost i stabilnost u oblasti uz tursko-sirijsku granicu.

Zvaničnik, koji je tražio da bude anoniman, rekao je da zajednička vojna operacija s Turskom ne uključuje uvođenje zone zabrane letjenja. SAD već dugo odbijaju zahtjeve Turske za uvođenje zone zabrane letjenja kako bi se spriječila sirijska vlada da koristi vazdušne snage, jer bi se time američke snage više uplele u građanski rat u Siriji. 

Rasprave o zajedničkim operacijama poklopile su se s promjenom taktičkog pristupa Turske Islamskoj državi, pošto je Ankara prošle nedjelje počela da koristi avijaciju za napade u Siriji. 

Prethodno je Turska dozvolila SAD da koriste vojnu bazu Indžirlik za vazdušne napade u Siriji i Iraku. Turska je juče zatražila sastanak NATO za raspravu o prijetnjama po svoju bezbjednost kao i o vazdušnim udarima. 

Turska vojna kampanja za protjerivanje Islamske države iz oblasti uz granicu vjerovatno će zakomplikovati situaciju na terenu. Kurdski borci u Siriji kontrolišu veći dio granice s Turskom duge 910 kilometara i upozorili su Ankaru da vojno ne interveniše na sjeveru Sirije. 

Međutim, u više prekograničlnih napada od petka, Turska je pored pripadnika Islamske države napala i kurdske snage koje se bore protiv ekstremista u Siriji i Iraku. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније