Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

28. 07. 2015. 22:21   >>  22:10

OKO KONTROLE

EK optužila Varufakisa da laže

Evropska komisija danas je oštro demantovala navode bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i optužila ga da laže da su međunarodni kreditori kontrolisali grčku poresku službu.

Varufakis je, prema procurjelim snimcima s investitorske konferencije, rekao da je uz upad u kompjutere u sopstvenom ministarstvu, tajno radio na paralelnom monetarnim sistemu zato što zvanični sistem kontrolišu kreditori.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva je rekla da su to "neutemeljene tvrdnje" koje podsjećaju na "teoriju zavjere", i navela da je Generalni sekretarijat grčke vlade za javni prihod, koji se bavi poreskim obveznicima, "nezavisno tijelo koje je dio Ministarstva finansija".

"Optužbe da je trojka kontrolisala Generalni sekretarijat su lažne i neosnovane. To jednostavno nije tačno", rekla je Andreeva.

Evropska komisija više ne želi da se upušta u komentarisanje "takvih teorija zavjera" već će se usredsrijediti na budućnost zemlje, dodala je portparolka Komisije.

U snimku telefonskog brifinga za investitore 16. jula, povodom njegove ostavke dan ranije, Varufakis je rekao da su on i njegov prijatelj koji je stručnjak za kompjutere, upali u kompjuterski sistem njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave "paralelni bankarski sistem" za slučaj da grčke banke kolabiraju.

Najveća opoziciona stranka Nova demokratija danas je formalno zatražila od parlamentarnog odbora koji razmatra pakete pomoći Grčkoj da ispita Varufakisa s ciljem da se ustanovi da li je premijer Aleksis Cipras znao za njegove postupke.

Tužilaštvo je takođe proslijedilo parlamentu dvije odvojene tužbe koje su protiv Varufakisa podnijeli građani koji tvrde da je ozbiljno oštetio nacionalne interese neadekvatnim pregovorima s kreditorima. Po grčkom zakonu, sve tužbe protiv poslanika mora ispitati parlament pošto poslanici uživaju imunitet, zbog čega je moguće glasanje i da li da se Varufakisu oduzme imunitet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније