Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

31. 07. 2015. 10:27   >>  10:23 1

NE BAŠ RUŽIČAST IZVJEŠTAJ

Potrošene milijarde, ali ID ne slabi

Islamska država (ID) nije slabija nego prije godinu dana, iako je u borbi protiv džihadista ubijeno više od 10.000 ekstremista i potrošeno više milijardi dolara, navodi se u izvještaju američkih obavještajnih službi.

Islamska država i dalje ima dobro finansiranu ekstremističku vojsku koja u svoje redove dovodi nove strane borce istom brzinom kojom američka vojska može da ih eliminiše, navodi se u analizi američke Centralne obavještajne službe (CIA), vojne obavještajne agencije i drugih nadležnih službi.

Iako je vojnom akcijom izvršen pritisak na džihadiste na sjeveru Sirije i u Iraku, njihov uticaj se proširio na Libiju, poluostrvo Sinaj u Egiptu i Avganistan.

Obavještajni zvaničnici ne misle da Islamska država planira napade na Zapad sa svoje teritorije, pozivi koje džihadisti upućuju muslimanima u zapadnim zemljama da ubijaju i dalje su ozbiljan problem, smatra direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi.

Prema procjeni analitičara, biće potrebno deset godina da se borci Islamske države istjeraju iz svojih uporišta, uprkos kampanji administracije predsjednika SAD Baraka Obame kojom se sprovode bombardovanja i obuka, bez direktnog učešća američkih vojnika u borbama na terenu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније