Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 07. 2015. 22:50 >> 22:45

ISTRAŽIVANJE

Do 2050. islam najveća religija na svijetu?

Uprkos činjenici da je islam religija najbržeg rasta, hršćani će i dalje biti brojčano nadmoćniji 2050. godine, pokazalo je novo istraživanje.

Religija, bez obzira što joj pada popularnost na zapadu, širi se širom svijeta. Tako će do 2050. muslimani činiti 10 odsto evropske populacije, dok će ih do 2100. biti više nego hršćana na cijelom svijetu. "Do 2100. oko jedan odsto više populacije će biti muslimani (35 odsto), nego hršćani (34 odsto)", napisali su autori iz "Pew" centra za istraživanje

Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj vjerski neopredijeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada. 

Na karti možete vidjeti detaljan prikaz tačnije procenat individualaca koji će do 2050. biti sljedbenici islama, hršćanstva, hinduizma, budizma ili neke druge religije, kao i onih koji neće biti religiozni.

Sve će vjere, prema Pew centru, doživjeti povećanje broja sljedbenika osim budizma. Glavni razlog za to je što trenutno živi budisti imaju malo potomaka, pa će ostariti i izumrijeti. 

Četvrtina svih hršćana, tačnije njih 25.5 odsto 2010. godine je živjela u Evropi. 2050. tu će ih biti tek 15.6 odsto, dok će najmnogobrojniji biti u Africi. 

"Očekuje se da će se do 2050. lista 10 zemalja s najviše hršćanske populacije drastično izmijeniti. Dok će SAD i Brazil ostati na vrhu, Meksiko će pasti s trećeg na šesto mjesto, a Rusija s četvrtog na osmo. Njemačka i Kina se pak uopšte ne bi trebale naći na toj listi 2050.", objavili su autori istraživanja. 

Iako je opšte poznato da islam raste na globalnom nivou, uprkos tom porastu do 2050. godine samo će u još dve zemlje (od ukupno 51) populacija muslimana činiti više od 50 odsto.

Do 2050. godine Pew izvještaj predviđa da će se 30 odsto (2,8 milijardi) stanovnika izjašnjavati kao muslimani, za razliku od 31 odsto (2,9 milijardi) hršćana. U Evropi će vjerovatno do 2050. godine biti 10 odsto muslimana, a u SAD-u će to biti druga vjera po veličini. Pretpostavlja se da će rasti broj muslimana jer je sve više mlađih vjernika, pa je infantilni mortalitet u opadanju. Istovremeno, između 2010. i 2015. godine kod muslimana je zabilježena najveća stopa nataliteta u svijetu, pa muslimani trenutno čine gotovo četvrtinu svjetske populacije (23.2 odsto). 

Jevreja će ostati dva odsto, a većina će ih živjeti u Izraelu. Treba napomenuti doduše da i trenutno osam od deset Jevreja živi u SAD-u ili Izraelu. 

2010. se 16 odsto populacije izjasnilo kao vjerski neopredijeljeno, a ta brojka će do 2050. pasti na 13 odsto, većinom zato što je riječ o starijim osobama bez djece. Zemlje s najviše nevjernika su bile Kina, Japan i SAD, a za 35 godina će većina njih biti na zapadu. 

Na kraju svog rada autori su naveli da se njihova analiza bazira na trendovima i trenutnim brojkama, ali upozoravaju da bi svaki od ovih događaja - "naučna otkrića, oružani sukobi, društveni pokreti, prirodne katastrofe i velike promjene ekonomskih uslova" - mogao izmijeniti njihova predviđanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније