Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Indipendent/Blic ]

01. 08. 2015. 08:57 >> 11:15

"KAO U VRIJEME NACISTA"

Grci umjesto novca razmjenjuju robu

Trampa robe i usluga sve je zastupljenija u Grčkoj nakon što je zatvaranje banaka bacilo male privrednike u probleme zbog ograničenja gotovine. U porestu je broj Grka koji u ruralnim oblastima razmjenjuju robu i usluge kako bi održali poslovanje, uprkos potezima vlasti.

Britanski "Indipendent" navodi da se, ipak, čak i oni koji su se odlučili na trampu umjesto novčanog plaćanja plaše da to sve podsjeća na vrijeme nacističke okupacije.

Hristos Stamatis je prije tri mjeseca pokrenuo sajt "Mermiks" kako bi povezao poljoprivrednike koji žele da dijele tešku mašineriju sa drugima u zamjenu za keš i robu.

"Trampa je nešto čemu ne bi trebalo da težimo i nešto što bi trebalo da bude dio prošlosti, pošto smo je posljednji put u velikom obimu imali kada smo bili pod okupacijom", kazao je Stamatis Rojtersu, misleći na nacističku okupaciju Grčke u Drugom svjetskom ratu.

Grčka vlada je 28. juna privremeno zatvorila banke usljed dužničke krize, plašeći se navala na podizanje novca u bankama. Nakon što su banke ponovo otvorene, uvedena je striktna kontrola podizanja novca kako keš ne bi napustio sistem.

Grcima je uvedeno ograničenje za podizanje najviše 60 eura dnevno sa bankovnih računa, a usluge u poslovnicima su ograničene na najosnovnije, poput plaćanje komunalija. U ruralnim oblastima neki od poljoprivrednika su se žalili da idu u banku svaki dan, ali da i dalje nemaju dovoljno novca da isplate zaposlene i potraživanja.

Jedan od njih je uzeo na obradu polje, a za isplatu se dogovorio sa vlasnikom da dio bude u djetelini koju će proizvesti.

"Počeo sam da se trampim, to je postojalo u prošlosti, ali sada opet raste... Vremena su postala stvarno teška, a prijatelji i rodbina se tako međusobno pomažu", navodi Mimis Cakanikas, uzgajivač pamuka.

Teško je odrediti razmjere rasta trampe u ruralnim oblastima Grčke, ali onlajn forumi i drugi dokazi svjedoče da je ona u naletu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније