Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 08. 2015. 15:54 >> 15:50
3

ZEMAN PORUČIO

"SAD krive za izbjegličku krizu"

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je SAD za izbjegličku krizu u Evropi. On smatra da su odgovorne i članice EU jer su pomagale Americi u vojnim intervencijama na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Izbjeglicama koje su došle u Češku, Miloš Zeman je poručio da ih niko nije zvao i da mogu da idu iz Češke ako im se tu ne sviđa.

"Imigracioni talas je stvorila suluda ideja da se krene u intervenciju u Iraku gdje je navodno trebalo da bude oružje za masovno uništenje ali nikakvo oružje se kasnije nije našlo", rekao je Zeman.

Češki predsjednik je naveo da se slično uvođenje reda odigralo u Siriji i Libiji. Za izbjeglički talas odgovorni su upravo oni režimi koji su ga svojim akcijama izazvali. Dodaje i da nisu samo SAD koordinirale operaciju u Libiji, već i niz zemalja EU.

Povodom pokušaja nekoliko desetina izbjeglica iz Avganistana i sa Bliskog istoka da silom napuste logor za izbjeglice Bjela, u centralnoj Češkoj gdje čekaju deportaciju, češki predsjednik je podržao intervenciju policije koja je u petak u logoru upotrijebila suzavac. Izbjeglicama je poručio da ih niko nije zvao i da idu ako im se tu ne sviđa.

Izbjeglice su u tom logoru pod posebnim nadzorom, gdje uglavnom muškarci bez porodica čekaju na deportaciju iz Češke. U četvrtak i petak izbjeglice su zahtijevale da ih češke vlasti deportuju, ali ne u zemlje u koje će biti vraćeni u skladu sa zakonima, već hitno u Njemačku koja ih ne prima.

"Izbjeglicama treba reći tri rečenice: Niko vas nije ovamo zvao; kad ste već ovdje morate da poštujete pravila kao što ih poštujemo mi kada dođemo u vašu zemlju; ukoliko vam se to ne sviđa – idite", poručio je Zeman.

Češki predsjednik ponovo je apelovao da se izbjeglička kriza rješava u regionu iz kog izbjeglice dolaze. "Trebalo bi da nastojimo da suzbijemo terorističke režime kao što je Islamska država.Tako će otpasti osnovni razlog emigracije", rekao je Zeman.

Predsjednik Češke podržao je jaču kontrolu unutrašnjih granica koju je zbog sve većeg priliva izbeglica, iako su samo u tranzitu, započela češka policija.

Rekao je da je armija zbog izbjeglica spremna da pošalje 1.500 vojnika na granice, a takođe je podržao oštriju kontrolu spoljnih granica EU.

Češka očekuje da će do kraja godine zadržati i prihvatiti u svojim izbjegličkim centrima 3.500 izbjeglica koje su na putu na Zapad, a naredne godine između 5.000 i 7.000.

Pored toga u naredne dvije godine Češka je ponudila da preuzme 1.100 izbjeglica koje su već u EU, a pruži utočište i za 400 izbjeglica iz logora u Jordanu i Iraku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније