Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 08. 2015. 23:21   >>  23:12

VLADA IZRAELA USVOJILA

Mjere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince

Izraelska vlada odobrila je danas nove mjere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince, a premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će njegova vlada imati "nultu toleranciju" za jevrejske ekstremiste.

Izraelski vojno bezbjednosni kabinet, neka vrsta "unutrašnjeg kabineta" u okviru Vlade, večeras je izdao saopštenje u kome se kaže da je bezbjednosnim agencijama naređeno da "preduzmu sve neophodne korake da uhapse odgovorne i preduprijede buduće slične akte".

Ova odluka dolazi poslije dva napada koji su posljednjih dana šokirali Izraelce: u petak je počinilac, za koga se vjeruje da je jevrejski ekstremista, podmetnuo požar u jedan palestinski dom na Zapadnoj obali kojom prilikom je stradala jedna beba. Dan ranije, ultra-ortodoksni Jevrejin nožem je napao kolonu slavljenika na Paradi ponosa u Jerusalimu, ranivši pritom šest učesnika, a jedna ubodena djevojka danas je preminula od rana.

U saopštenju bebzbjednosnog kabineta kaže se da danas donesene mjere podrazumijevaju "administrativni pritvor" koji znači da se pritvorenik može mjesecima čak i godinama držati u pritvoru bez optužbe. Izrael je svojevremeno, podsjeća agencija Asošiejted pres (AP), branio administrativni pritvor koji je bio donijet i usmjeren protiv Palestinaca kao neophodnu mjeru za sprječavanje terorističkih napada.

Na svom nedjeljnom susretu s Vladom, Netanjahu je rekao da je Izrael bio ujedinjen protiv "kriminalaca u našem narodu".

Izrael je odlučan da se bori protiv "mržnje, fanatizma i terorizma s bilo koje strane", naglasio je Netanjahu. "To je stvar elementarne humanosti i to je u temelju naših prosvećenih jevrejskih vrijednosti".

Hiljade Izraelaca izašlo je na ulice tokom proteklog vikenda da bi protestovalo protiv napada i upozorilo na radikalne i nasilne ogranke u religioznoj zajednici Izraela.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se i večeras na jerusalimskom centralnom Cionističkom trgu da iskaže protest čim je objavljena vijest da je djevojka povrijeđena na Paradi ponosa umrla.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније