Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 08. 2015. 13:14 >> 13:04

NA AERODROMU

Zaplijenjeno 262 kg slonovače u Cirihu

Švajcarski carinici zaplijenili su 262 kilograma slonovače na aerodromu u Cirihu. Pronađene su slonovske kljove sakrivene u osam kofera iz Tanzanije na putu za Kinu preko tog švajcarskog grada, saopštila je danas carinska služba.

Slonovača, koja je bila prijavljena na ime tri kineska državljanina, bila je pažljivo izrezana i spakovana u kofere zajedno s kilogramom lavovskih kandži, prenosi Beta.

Carinici su naveli da je zaplijenjena roba na crnom tržištu vrijedna do 400.000 švajcarskih franaka (377.000 eura).

Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) navodi da se godišnje ubije oko 50.000 slonova zbog njihovih kljova.

Slonovi će potpuno nestati do 2025

Svakih 15 minuta krivolovci ubiju jednog slona, a ako se ovo varvarstvo nastavi istim tempom, te inteligentne životinje mogle bi nestati s lica Zemlje već za 10 godina, upozoravaju stručnjaci.

Nakon što je 1989. godine trgovina slonovačom zabranjena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, ubijanje slonova se smanjilo, a njihova populacija je počela da se oporavlja. Međutim, od tada su bande krivolovaca postale bolje organizovane, potražnja je porasla, a u biznis su se uključili i brojni članovi korumpiranih afričkih vlasti.

Slonovi se ubijaju isključivo radi slonovače, a glavni kupci su Filipinci, Egipćani, Tajlanđani i iznad svih Kinezi. U tim zemljama od slonovače se prave brojnih ukrasni predmeti, figurice, intarzije i brojanice, uglavnom vjerskog sadržaja ili funkcije. U Kini poveći kipovi od slonovače, poput boginje plodnosti Guanjin, znaju dosegnuti astronomske cijene od oko 200.000 dolara. Budući da je u toj zemlji sve više bogatih ljudi, posjedovanje ukrasnih predmeta od slonovače postaje dostupno i stvar je prestiža.

Organizacije za zaštitu životinja ističu da slonovi nijesu jedine životinje ugrožene krivolovom. Zbog besmislenog kineskog praznovjerja prema kojem prah od rogova nosoroga jača potenciju, a vijetnamskog vjerovanja da liječi rak i bolesti srca, slična sudbina prijeti i tim ugroženim životinjama.

U posljednje vrijeme, prašinu je digla vijest da je američki turiosta ubio najpoznatijeg afričkog lava, Sesila, lava crne grive, koji je bio ponos Zimbabvea. Na internetu i u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuta je prava hajka na Voltera Džejmsa Palmera, američkog stomatologa koji je platio dvojici organizatora safarija 50.000 eura da bi ubio lava crne grive u Zimbabveu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније