Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 08. 2015. 11:30 >> 11:25

ODGOVORNA PKK

U napadu u Turskoj poginula dva vojnika

U napadu pripadnika terorističke organizacije PKK na jugoistoku Turske rano jutros poginula su dvojica turskih vojnika, a dvojica su teže ranjena, javlja Anadolija (AA).

 

 

 

Prema saopštenju turskih vlasti, pripadnici PKK su na području sela Arakoj postavili eksploziv koji su aktivirali prilikom prolaska vojnog vozila tim područjem. Nakon toga, teroristi su napad izveli raketnim bacačima i dugim cijevima.

Na pomenutom području pokrenuta je opsežna akcija protiv terorista.

Prije ovog napada, tri pripadnika turskih snaga bezbjednosti su ubijena, a 28 ranjeno u dva odvojena bombaška napada na istoku Turske.

Kabinet guvernera istočne turske regije Agri je saopštio da su dva vojnika poginula, a 24 ranjena u samoubilačkom bombaškom napadu koji se desio prije dva dana u gradu Dogubajazitli. Turski zvaničnici su saopštili da su teroristi organizacije PKK izveli napad na stanicu žandarmerije u mjestu Karabulak, a samoubilački napad je izveden traktorom u kojem je bilo oko dvije tone eksploziva.

Žandarmerijska stanica je u velikoj mjeri devastirana u snažnoj eksploziji, dok su turske snage bezbjednosti pokrenule istragu o slučaju i pojačale mjere bezbjednosti u regiji. Uporedo s tim, jedan turski vojnik je ubijen, a četiri ranjena u eksploziji podmetnute mine koja je eksplodirala kada je vojno vozilo prolazilo cestom u mjestu Midjat u jugoistočnoj turskoj regiji Mardinu.

Tenzije između turskih snaga i pripadnika organizacije PKK na istoku i jugoistoku Turske u porastu su nakon niza terorističkih napada koji su se u toj regiji desili u protekle dvije sedmice. PKK se nalazi na listi terorističkih organizacije Turske, SAD-a i Evropske unije.

Turske snage su pokrenule opsežne antiterorističke operacije nakon 20. jula kada su u južnom pograničnom gradiću Surucu u samoubilačkom bombaškom napadu ubijene 32 osobe. Ovaj napad se povezuje sa teroristima ID. Turska vojska je odgovorila artiljerijskim i vazdušnim napadima na teroristička uporišta, a u okviru antiterorističkih operacija širom Turske je privedeno više od 1.300 osumnjičenih osoba za povezanost sa terorističkim grupama ID i PKK.

Turske vlast su prije dvije godine pokrenule mirni proces rješavanja kurdskog pitanja nakon tri decenije krize. Proces je ugrožen sabotažom nizom terorističkih napada u kojima je poginuo veći broj pripadnika turske vojske i policije na istoku i jugoistoku Turske.

NATO je na nedavnoj vanrednoj sjednici podržao Tursku u borbi protiv terorizma, a poruke podrške Ankari su stigle iz Brisela, Vašingtona i drugih važnih centara međunarodne zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније