RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html "Hemijsko oružje bajka i izgovor za intervenciju" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207271/hemijsko-oruzje-bajka-i-izgovor-za-intervenciju.html Sirijski predsjednik Bašar al Asad kaže da Sirija od 2013. ne posjeduje hemijsko oružje. ]]>

On je rekao da su optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje "izgovor za intervenciju drugih zemalja".

"U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013.", rekao je on u danas objavljenom intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je "priča o hemijskom oružju - izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku".

Asad kaže da su "bajke o hemijskom oružju" izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima".

"Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svijetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće spriječiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju", rekao je predsjednik Sirije, prenosi Tass.

Kako je istakao, "kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprječavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle".

Asad je naveo i da će Sirijci sami rekonstruisati svoju zemlju poslije rata.

 

]]>
Sun, 24 Jun 2018 23:27:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207271/hemijsko-oruzje-bajka-i-izgovor-za-intervenciju.html
Migracije i EU - nove ideje i stari ćorsokaci http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207268/migracije-i-eu---nove-ideje-i-stari-corsokaci-.html Evropska unija je još daleko od "evropskog rješenja" za pitanje migracija, ali na stolu ne nedostaje predloga, starih i novijih, kakav je i dalje nejasna ideja o "platformama za iskrcavanje" migranata prikupljenih na moru. ]]>

To je vjerovatno jedina tačka konsenzusa zemalja EU i već su preduzete mjere koje su smanjile masovno pristizanje na evropske obale posle vrhunca 2015, kao što je kontroverzni sporazum iz marta 2016. s Turskom ili podrška obalskoj straži Libije.

Većina je spremni da slijedi taj put, i da intenzivira diplomatski pritisak na zemlje Afrike radi suzbijanja broja migranata koji polaze put i prihvate pomoć za prihvatanje u njihovoj zemlji porijekla odbijenih ekonomskih migranata koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

Evropljani su takođe izgleda spremni da nastave da jačaju Evropsku agencija za obezbjeđenje granice (nekadašnji FRONTEKS), te Evropska komisija predlaže da se napravi "prava granična policija" na spoljašnjim granicama EU, na kraju sa 10.000 službenika kojih je ove godine svega 1.300.

Ideju za formiranje "regionalnih platformi za iskrcavanje" migranata prikupljenih na moru, čak i izvan EU, često su pominjale neke države-članice, ali je od danas i na zvaničnom evropskom dnevnom redu. Taj predlog je uključen i u nacrt zaključaka samita EU u četvrtak i petak, 28-29. juna, u Briselu.

Princip je da se uvedu jasnija pravila da bi se izbjegle diplomatske borbe pred svako veće iskrcavanje migranata prikupljenih tokom akcija na moru, u šta bi se uključile i zemlje Sjeverne Afrike, a Tunis se pritom često pominje. Time se poručuje da ukrcavanje na brod u Africi ne garantuje dolazak u Evropu.

Ali ta ideja je još nejasna, naročito kada bi neki brod s migrantima trebalo poslati u neku "treću zemlju". Postoji i nejsnoća koliko bi sve to bilo u skladu s međunarodnim pravom.

Bez obzira na to da li se govori o "regionalnim platformama za iskrcavanje" ili o mogućim centrima za smještaj migranata u "tranzitnim zemljama", mnoge članice EU se zalažu za razvrstavanje migranata i odbijanje azilanata prije nego što pređu Sredozemno more. Neki govore o "vrućim tačkama" za te namjene, kako se već nazivaju centri u Italiji i Grčkoj.

"Sekundarno kretanje", to jest kretanje azilanata u EU bez inače obaveznog čekanja na odluku o svom predmetu u zemljama u koje su najpredošli, stvara jake tenzije među državama članicama.

Da toga ne bi bilo, njemački ministar unutrašnjih poslova je zaprijetio da će s granice vraćati migrante, ali se sumnja da to ne bi bilo nezakonito. Kancelarka Angela Merkel, protivnica za bilo kakvih jednostranih inicijativa, je za bilateralne ili trilateralne sporazume kako bi se brže rješavali slučajevi migranata.

U tekstu koji je Evropska Komisija pripremila za današnji mini-samit u Briselu, predloženo je "da se zahteva od tražilaca azila da se obavežu (zaprijećena je kazna) da ostanu u zemlji" koja obrađuje njihov zahtjev. Predloženo je i da se ograniči njihov "pristup socijalnoj pomoći" na samo tu zemlju.

 

]]>
Sun, 24 Jun 2018 23:15:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207268/migracije-i-eu---nove-ideje-i-stari-corsokaci-.html
Erdogan proglasio pobjedu na izborima http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207264/erdogan-proglasio-pobjedu-na-izborima.html Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu na današnjim prevremenim predsjedničkim i poslaničkim izborima u Turskoj. ]]>

Građani Turske glasali su danas na izborima na kojima se Erdogan borio za pobjedu u prvom krugu, kao i za većinu u parlamentu za vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

"Nezvanični rezultati izbora su postali jasni. Prema njima... meni je narod povjerio zadatak i dužnosti predsjednika", rekao je Erdogan (64) u Istanbulu, prenijela je agencija Frans pres.

Erdogan je dodao da je koalicija koju predvodi AKP osvojila većinu u parlamentu.

Agencija Anadolija je javila da je, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasačkih listića, Erdogan dobio oko 53 odsto glasova na predsjedničkim izborima, a da je njegov glavni protivkandidat, socijal-demokrata Muharem Inče dobio podršku 31 odsto birača.

Na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih listića na parlamentarnim izborima, vladajuća stranka AKP u koaliciji s Partijom nacionalističke akcije (MHP) dobila parlamentarnu većinu.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) dobila je 11 odsto glasova i prešla izborni prag za ulazak u parlament.

Izlaznost na današnjim izborima u Turskoj bila je skoro 88 odsto, prenijela je turska agencija Anadolija.

Poslije današnjih izbora na snagu stupaju ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsjednički sistem vlasti, što omogućava predsjedniku da, pored ostalog, formira vladu, imenuje ministre, potpredsjednike, izdaje uredbe i uvodi vanredno stanje.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 22:58:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207264/erdogan-proglasio-pobjedu-na-izborima.html
Više od 500 djece migranata vraćeno porodicama http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207250/vise-od-500-djece-migranata-vraceno-porodicama-.html Američko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 500 djece odvojene od roditelja bez dokumenata vraćena porodicama, ali je oko 2.000 njih i dalje odvojeno od roditelja. ]]>

"Pogranična policija spojila je 522 djece stranaca u prihvatnim centrima, a koja su bila odvojena od roditelja u okviru politike nulte tolerancije" (prema migrantima), navodi se u saopštenju američkog ministarstva.

Sistematsko odvajanje djece od roditelja koji su ilegalno prešli u SAD preko meksičke granice izazvalo je negodovanje u svijetu ali i u SAD.

Za pet nedelja, 2.300 djece je odvojeno od roditelja.

Američki predsjednik Donald Tramp je u iznenadnom preokretu prošle srijede potpisao ukaz kojim se završava takva praksa.

Ministarstvo zdravlja je dodalo da je oko 2.000 djece još bez svojih bližnjih i da avdokati roditelja raznim administrativnim procedurama rade na njihovom spajanju.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 18:19:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207250/vise-od-500-djece-migranata-vraceno-porodicama-.html
Policijski čas u Raki zbog prijetnji ID http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207233/policijski-cas-u-raki-zbog-prijetnji-id.html Snage bezbjednosti u Raki najavile su dvodnevni policijski čas zbog prijetnji od napada ID na ovaj grad na sjeveru Sirije. ]]>  

 

 

Sirijske demokratske snage protjerale su ID iz uporišta u Raki u oktobru.

Sirijske snage, arapsko-kurdski savez koji podržavaju SAD, tada je formirao policijske jedinice koje održavaju bezbjednost.

Ove snage su danas saopštile da su primile informaciju da su terorističke grupe koje rade za ID ušle u grad Raku i da planiraju napade.

Odlučeno je da vanredno stanje i policijski čas budu na snazi do utorka.

U petak je ID saopštila da je izvela prvi napad otkako je izgubila kontrolu nad Rakom, tvrdeći da je odgovorna za eksploziju bombe u sjeveroistočnom dijelu grada.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 15:28:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207233/policijski-cas-u-raki-zbog-prijetnji-id.html
Zeman podržao premijere Višegradske grupe http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207238/zeman-podrzao-premijere-visegradske-grupe.html Predsjednik Češke Miloš Zeman podržao je danas odluku premijera zemalja Višegradske grupe da bojkotuju današnji mini samit o migraciji, zato što je po riječima češkog predsjednika neregularno sazvan, protiv volje i bez znanja Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. ]]>  

 

 

"Kada samit bude regularno pripremljen ići će svi.Mislim da bi bilo dobro da idu na samit kao ravnopravni partneri a ne kao neko ko mora da se pravda", kazao je danas Zeman u intervjuu češkom tabloidu Blesk.

Češki predsjednik pozdravio je što je njemačka kancelarka Angela Merkel javno priznala da relokacija po kvotama nije pravo rješenje za migracijsku krizu ali je upozorio da prijetnju predstavlja priprema za sporazum Dablin IV.

"Njemci mogu u skladu sa šengenskim sporazumom da vrate one izbjegice koje su došle iz Češke a nemaju u Njemačkoj azil.

Ako to urade neće pogaziti šengen. Sada je tu Dablin IV kada bi preko naše zemlje prešao cunami kvota i kvazikvota migranata koji su sada u Grčkoj i Italiji.

Ja sam za Dablinski sporazum koji kaže da izbjeglica treba da traži azil u prvoj bezbjednoj zemlji. Ako pogledate mapu vidjećete da Češka nikako ne može da bude prva bezbjedna zemlja, ukoliko nije došao avionom", rekao je Zeman.Predsjednik Češke izjavio je da cunami migranata koji je on pogrešno predviđao Češkoj još 2015. godine nije preplavio zemlju samo zato što je uspješno zatvorena balkanska migracijska trasa.

"U Turskoj čekaju tri miliona izbjeglica i kada bi se, ne dao bog, otvorila balkanska trasa, imali bi i mi izbjeglica koliko Njemačka ili Austrija", rekao je Zeman.Češki predsjednik predložio je da se brodovi sa izbjeglicama u Sredozemnom moru vraćaju na libijsku obalu ili u zemlju odakle su izbjeglice krenule na more.

"U UN sam naglašavao da u Evropi na trzištu rada migranti neće uspjeti, dok bi u svojim zemljama kada bi im mi tamo pomogli sa vodom, strujom, školama, mogli da budu od koristi. To je odliv mozgova koji samo produbljuje zaostalost afričkih zemalja. Treba vraćati migrante u zemlje porijekla. Većina afričkih zemalja može odmah da ih primi, nema građanskih ratova", kazao je Zeman.

Predsjednik Češke naveo je da se navodno priča da su humanitarne organizacije povezane sa krijumčarima izbjeglica i da od njih dobijaju novac i prokomentarisao da mu je zato simpatičan novi mađarski zakon po kome bi slijedile kazne za organizovanje pomoći izbjeglicama.

"Vrlo simpatičan zakon. Ne bih želio da to ide tako drastično da nekog hapsite samo zato što je organizovao pomoć izbjeglicama ali ne bi bila loša neka masna novčana kazna", rekao je Zeman.Miloš Zeman, dodao je, međutim, da oštar pristup može da važi za odrasle ali da drugačiji odnos mora da važi za djecu.

"Sa odraslima možete u slučaju nužde i vrlo oštro. Kada su u pitanju djeca tu sam iz principa protiv restrikcija. Dobro je što je Donald Tramp odustao od te svoje sumanute odluke", rekao je Zeman.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 14:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207238/zeman-podrzao-premijere-visegradske-grupe.html
Hapšenja pred izbore zbog vrijeđanja Erdogana http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207229/hapsenja-pred-izbore-zbog-vrijedjanja-erdogana.html Turske vlasti uhapsile su šest osoba zbog navodnog vrijeđanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči juče održnog predizbornog mitinga, javila je danas državna agencija Anadolija. ]]>

Uhapšeni su na društvene mreže postavili snimke na kojima iznose uvrede na račun Erdogana.

Oni se optužuju za "vrijeđanje državnih starješina".

Za vrijeđanje predsednika u Turskoj je propisana kazna do četiri godine zatvora.

Jutros su otvorena birališta za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj.

Za predsjednika Turske ima šest kandidata. Procjenjuje se da će Erdogan imati teži posao nego što se nadao i da nije isključena mogućnost drugog kruga.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 12:55:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207229/hapsenja-pred-izbore-zbog-vrijedjanja-erdogana.html
Eksplozija u stambenoj zgradi u Vupertalu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207228/eksplozija-u-stambenoj-zgradi-u-vupertalu.html Najmanje 25 osoba danas je ranjeno u eksploziji u jednoj stambenoj zgradi u Vupertalu, na zapadu Njemačke, saopštila je njemačka policija. ]]>  

 

 

Četiri osobe su zadobile ozbiljne povrede u eksploziji od koje se zgrada potpuno urušila.Spasilačke ekipe su na licu mjesta i istraga o uzroku eksplozije je u toku.

Vupertal se nalazi u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 12:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207228/eksplozija-u-stambenoj-zgradi-u-vupertalu.html
Saudijke od danas mogu da voze http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207216/saudijke-od-danas-mogu-da-voze.html Samo nekoliko sati nakon što je na snagu stupila odluka kojom se ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljava da sjede za volanom, Saudijke su počele da voze. ]]>

Nakon nekoliko decenija zabrane, od ponoći je na snazi odluka kojom se dozvoljava ženama da voze automobile, prenosi Anadolija.

Televizijski kanali ”Ihbariyye” i ”Al Arabiya” emitovali su snimke na kojima je moguće vidjeti žene kako voze već u prvim satima otkako je odluka stupila na snagu.

Saudijska Arabija je početkom juna izdala prvih 10 vozačkih dozvola ženama. Tih 10 žena prošlo je kratak test vožnje pošto već imaju vozačke dozvole drugih zemalja.

Neke od žena koje su učestvovale u saobraćaju prvi put kao vozači rekle su da su bez teksta i da ne mogu da vjeruju da se to zaista dešava, prenosi AP.

One su rekle i da su im kolege vozači na putu bili predusretljivi i da su im davali podršku.

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u septembru je saopštio da će žene u toj zemlji od 24. juna moći da voze.

U zemlji su nekoliko puta od 1990. organizovane kampanje da se ženama dozvoli vožnja.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 11:33:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207216/saudijke-od-danas-mogu-da-voze.html
Osam novih žrtava u Nikaragvi http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207223/-osam-novih-zrtava-u-nikaragvi.html Najmanje osam osoba je poginulo u novim sukobima u Nikaragvi, saopštile su danas nevladine organizacije u toj zemlji. ]]>  

 Broj mrtvih od početka demonstracija protiv predsjednika Danijela Ortege premašio je 200.Prema podacima Nikaragvanskog centra za ljudska prava (Cendih), u posljednjim sukobima je poginulo osam osoba, sedam u Managvi i jedna u pobunjeničkom gradu Masaji.

Među poginulima je i dijete stradalo od zalutalog metka.

Protesti protiv predsjednika počeli su 18. aprila. Demonstranti blokiraju puteve širom Nikaragve i traže ostavku predsjednika Danijela Ortege, bivšeg gerilca koji je na vlasti 11 godina.

Cendih je naveo da je do 19. juna poginulo najmanje 212 ljudi i da ih je 1.337 ranjeno. Više od 500 osoba je u pritvoru od 6. juna.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 11:21:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207223/-osam-novih-zrtava-u-nikaragvi.html
Vlada SAD zna gdje su djeca imigranata http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207214/vlada-sad-zna-gdje-su-djeca-imigranata.html Zvaničnici administracije američkog predsjednika Donalda Trampa saopštili su da vlada SAD zna gdje se nalaze sva djeca razdvojena od porodica na američko-meksičkoj granici. ]]>  

 

 

Zvaničnici su rekli i da administracija radi na ponovnom ujedinjenju djece i roditelja.

U dokumentu koji je sinoć objavilo ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite navodi se da roditelj mora da podnese zahtjev da dijete bude deportovano zajedno sa njim.

U prošlosti su mnogi migranti odlučivali da budu deportovani bez djece. To je, kako navodi AP, rezultat nasilja i progona u zemljama iz kojih dolaze.

Tramp je u sredu potpisao ukaz kojim se okončava razdvajanje porodica migranata koji nezakonito pređu u SAD preko meksičke granice.

Američke vlasti su prošle nedjelje saopštile i da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom od polovine aprila dovela do razdvajanja više od 2.000 djece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Administracija Donalda Trampa je na meti žestokih kritika u zemlji i inostranstvu zbog razdvajanja maloljetnika od roditelja.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 10:20:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207214/vlada-sad-zna-gdje-su-djeca-imigranata.html
Babiš samit o migracijama nazvao nesrećnim http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207212/babis-samit-o-migracijama-nazvao-nesrecnim.html Češki premijer Andrej Babiš ocijenio je danas kao "nesrećan" mini-samit o migracijama, na kome zemlje Višegradske grupe neće učestvovati, i rekao da vjeruje da do "pravog evropskog rješenja" može doći samo Evropski savjet. ]]>

 

"Smatramo format i datum (mini-samita) nesrećnim a učešće više država kao komplikaciju. Kancelarka (Angela) Merkel treba da riješi konkretni problem migracija iz Italije do Njemačke preko Austrije", rekao je Babiš.

Kako je rekao, njemačka kancelarka ne želi da Njemačka zatvori granice zbog tog problema i tako stvori "domino efekat".

"Cijela ova stvar je nesrećna ali je Višegradska grupa zauzela konstruktivan i odgovoran stav prema Evropskom savjetu, poštujući rješenje koje treba da se pronađe", rekao je češki premijer.Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska su u četvrtak odbacile mogućnost učešća na mini-samitu.

Babiš je rekao da Merkelova nije kritikovala odluku Višegradske grupe o neučestvovanju na samitu kao i da "nije očekivao da će (francuski predsjednik) Emanuel Makron da vrati debatu godinu dana unazad".

]]>
Sun, 24 Jun 2018 09:38:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207212/babis-samit-o-migracijama-nazvao-nesrecnim.html
U Turskoj danas izbori http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207206/u-turskoj-danas-izbori.html U Turskoj se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 59 miliona Turaka. ]]>  

 

Ocjenjuje se da će predsjednik Redžep Tajip Erdogan imati mnogo teži posao nego što se nadao i da nije isključena čak ni mogućnost drugog kruga.

Za predsjednika Turske se kandidovalo ukupno šest kandidata.Takođe, upitna je i većina vladajuće Partije pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Nakon današnjih izbora na snagu će stupiti ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsjednički sistem vlasti.

Glavni favoriti na izborima, Erdogan i kandidat Republikanske narodne partije Muharem Indže, juče su održali završne mitinge u Istanbulu.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 08:49:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207206/u-turskoj-danas-izbori.html
Zaplijenjena droga u lažnim peharima http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207199/zaplijenjena-droga-u-laznim-peharima.html Argentinska policija je rasturila organizaciju koja je švercovala marihuanu i kokain u replikama pehara Svetskog prvenstva u fudbalu. ]]>

Organizacija zvana "Dileri prvenstva" (Narcos de la Copa) je iskoristila globalnu potražnju za predmetima povezanim s fudbalskim turnirom da prevozi drogu a da pritom ne izaziva sumnju.

"Ti trgovci smrću imaju beskrajnu genijalnost, ali ne dajte se zavarati. Ne treba im se diviti. Naprotiv, sada su u zatvoru", rekao je lokalni bezbjednosni funkcioner Kristijan Ritondo.

Navedeno je da je zaplijenjeno 20 kilograma marihuane, 10 kilograma kokaina, 1.800 doza kreka i 400.000 argentinskih pezosa.

U policijskoj operaciji su uhapšena četiri muškarca i dvije žene.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 23:47:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207199/zaplijenjena-droga-u-laznim-peharima.html
Izbačena iz restorana jer radi za Trampa http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207198/izbacena-iz-restorana-jer-radi-za-trampa.html Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders danas je izjavila da je izbačena iz restorana u državi Virdžinija, jer radi za predsjednika SAD Donalda Trampa. ]]>

Sandersova je na Tviteru napisala da joj je vlasnik restorana "Red Hen" u Leksingtonu rekao da mora da "ode jer radi za Trampa" i da je "ljubazno otišla".

Prema njenim riječima, dogadjaj od sinoć više govori o vlasniku restorana nego o njoj.

"Uvijek se trudim da se prema ljudima, pa i onima s kojima se ne slažem, ophodim s poštovanjem i nastaviću da to činim", navela je Sara Sanders u tvitu.

Odnos prema predsjednikovoj portparolki su kritikovali mnogi, uključujući i njenog oca, nekadašnjeg guvernera Arkanzasa i republikanskog predsjedničkog kandidata Majka Hakabija, ali je bilo i onih koji su pružili podršku restoranu.

U restoranu nijesu odgovarali na pozive novinara.

 

]]>
Sat, 23 Jun 2018 22:15:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207198/izbacena-iz-restorana-jer-radi-za-trampa.html
Skoro 300 diplomata iz Turske tražilo azil http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207191/skoro-300-diplomata-iz-turske-trazilo-azil-.html Skoro 300 turskih diplomata zatražilo je azil u Njemačkoj od neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine, piše danas njemački list "Velt am zontag". ]]>

Kako navodi, podaci iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je 1.177 Turaka sa diplomatskim statusom ili akreditivima, među kojima su supružnici i djeca diplomata, zatražilo azil u toj zemlji.

Ministarstvo za sada nije bilo dostupno za komentar, prenosi Rojters.

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča, Turska je uhapsila više od 40 hiljada ljudi, dok je više od 100 hiljada osoba otpušteno ili suspendovano u vojnoj i državnoj službi, kao i u privatnom sektoru.

Njemačke stranke otvoreno su kritikovale takve mere turske vlade, dok je Turska u više navrata vršila pritisak na Njemačku da preda ljude za koje vjeruje da su umiješane u pokušaj puča.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 21:34:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207191/skoro-300-diplomata-iz-turske-trazilo-azil-.html
"Granične kontrole ako Njemci vrate migrante" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207192/granicne-kontrole-ako-njemci-vrate-migrante.html Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je danas da će ta zemlja ponovo uvesti kontrole na prelazu Brener, na granici sa Italijom, ako Njemačka bude vraćala izbjeglice u Austriju. ]]>

"Bićemo spremni i uradićemo sve što je potrebno da zaštitimo naše granice", rekao je Kurc u intervjuu za nemački list "Bild", prenosi Tanjug.

To bi, kako je objasnio, značilo obezbjeđivanje granice na Breneru i drugim mjestima.

Kurc je to rekao uoči sjutrašnjeg neformalnog sastanka lidera većine evropskih zemalja sa ciljem da pronađe rješenje za priliv migranata u Evropu.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ranije je zaprijetio da će policija vraćati migrante na njemačko-austrijsku granicu ako kancelarka Angela Merkel ne uspije da pronađe evropsko rješenje za migrantsku krizu.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 21:10:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207192/granicne-kontrole-ako-njemci-vrate-migrante.html
Spašeno 769 migranta http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207188/spaseno-769-migranta.html Ukupno 769 migranata je danas spašeno u okviru tri operacije španske obalske straže nedaleko od obala, objavila je na Tviteru organizacija Salvamento maritimo. ]]>

U Gibraltarskom moreuzu je 298 ljudi pokupljeno sa 16 plovila i ostavljeno u andaluzijskim lukama Tarifa i Barbat.

U druge dvije operacije, 342 migranta su pokupljena u Sredozemnom moru, između Španije i Maroka, a njih 129 u Atlantskom okeanu, kod ostrva Gran Kanarija.

Portparol Salvamento maritima je rekao da su spašeni migranti, među kojima ima djece, žena i beba, najvećim dijelom iz zemalja Magreba i podsaharske Afrike, ali da ih ima i iz Azije.

 

]]>
Sat, 23 Jun 2018 20:46:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207188/spaseno-769-migranta.html
Potpredsjednik Zimbabvea povrijeđen u eksploziji http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207186/potpredsjednik-zimbabvea-povrijedjen-u-eksploziji.html Jedan od dvojice potpredsjednika Zimbabvea, Kembo Mohadi, povrijeđen je u eksploziji danas na predizbornom skupu predsjednika Emersona Mnangagve na jugozapadu zemlje, javila je nacionalna televizija. ]]>

Dvojica zvaničnika vladajuće stranke Zanu-PF takođe su lakše povređeni u eksploziji u Bulavaji, kao i trojica zaposlenih nacionalne televizije ZBC, javila je ta televizija.

Eksplozija se dogodila na stadionu na jugozapadu Zimbabvea gdje je predsjednik Emerson Mnangagva držao predizborni miting.

Predsjednik nije povrijeđen i odmah je bio evakuisan sa tog mjesta.

Eksplozija se dogodila u trenutku kada je predsjednik Mnanagva završio obraćanje okupljenim i napuštao je podijum.

]]>
Sat, 23 Jun 2018 19:42:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207186/potpredsjednik-zimbabvea-povrijedjen-u-eksploziji.html
Demonstranti traže novo glasanje o Bregzitu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207175/demonstranti-traze-novo-glasanje-o-bregzitu-.html Desetine hiljada demonstranata se danas okupilo i prošetalo Londonom, zahtijevajući novi referendum o izlasku iz EU, na drugu godišnjicu izglasavanja napuštanja Unije. ]]>

Protivnici Bregzita, mnogi sa zastavama EU, su kroz centar Londona došli do parlamenta, zahtijevajući referendum o bilo kom dogovoru koji London postigne s EU.

Organizatori ocjenjuju da je učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok policija nije iznosila zvanične procjene. Rivalsko okupljanje pristalica Bregzita, koje traže da se ne prave kompromisi s Briselom, privuklo je mnogo manje ljudi.

Organizatori demonstracija, kampanja "Narodni glas", tvrde da se javno mnjenje okreće protiv Bregzita jer ekonomska cijena postaje jasnija.

Jedan od organizatora, Džejms Mekgrori, rekao je da je biračima pred prošli referendum "svašta obećavano".

"Ali dvije godine kasnije sve što imamo su prekršena obećanja, ekonomija koja već osjeća težinu Bregzita i vladu paralisanu unutrašnjim podjelama", kaže Mekgrori.

Bregzit je 23. juna 2016. izglasan sa 52 odsto glasova, i zvanični datum izlaska Velike Britanije iz EU je 29. mart 2019. Medjutim, Velika Britanija, kao i njena konzervativna vlada, i dalje su podeljeni oko toga kakvu vrstu ekonomskih odnosa s Unijom žele.

Lideri vladajućih konzervativaca i opozicionih laburista protive se novom referendumu, iako se veliki broj članova partija ne slaže s njima. Novo glasanje o Bregzitu podržavaju manje partije, Zeleni i Liberalne demokrate.

"Bregzit nije gotova stvar. Bregzit nije neizbježan. Bregzit može biti zaustavljen", rekao je okupljenima u Londonu lider Liberalnih demokrata Vins Kejbl.

 

]]>
Sat, 23 Jun 2018 18:31:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/207175/demonstranti-traze-novo-glasanje-o-bregzitu-.html