RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html Tramp sada želi imigrante iz cijelog svijeta http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190789/tramp-sada-zeli-imigrante-iz-cijelog-svijeta.html Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da želi da imigranti dolaze u SAD "iz cijelog svijeta", poslije kritika da je iza zatvorenih vrata rekao nedavno da bi više volio dolazak imigranata iz zemalja kao što je Norveška, a ne iz Afrike. ]]>

Tramp je to rekao novinarima tokom sastanka s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom u Bijeloj kući.

"Želimo da dodju kod nas iz celog sveta, iz celog sveta", rekao je američki predsjednik.

Tramp je na prošlonedjeljnom sastanku s kongresmenima o imigraciji upitao zašto bi SAD trebalo da prime više ljudi iz Afrike ili s Haitija nego iz zemalja kao što je Norveška.

Javnost su o tome obavijestili demokratski senator Dik Darbin i neimenovani članovi američkog Kongresa koji su učestvovali na tom sastanku.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 22:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190789/tramp-sada-zeli-imigrante-iz-cijelog-svijeta.html
Mračni decembar u Moskvi http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190794/mracni-decembar-u-moskvi.html Decembar 2017. za Moskvu je bio jedan od najmračnijih mjeseci do sada pošto su stanovnici tog grada vidjeli sunčevu svjetlost svega šest do sedam minuta, rekli su ruski meteorolozi. ]]>

"Prema opservatoriji Moskovskog državnog univerziteta, Moskva je imala svega šest ili sedam minuta direktne sunčeve svjetlosti u decembru", rekao je direktor Ruske meteorološke službe Roman Vilfand na konferenciji za novinare.

Ruska novinska agencija Tass je navela da je do sredine januara sunce ponovo počelo da duže sija iznad Moskve nego u novembru i decembru.

Moskovljani su vidjeli svega šest minuta sunčeve svjetlosti, a direktna sunčeva svjetlost iznad Moskve uobičajeno traje ukupno desetine časova tokom decembra, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Prethodni decembarski rekord bio je 2000. godine kada je glavi grad Rusije imao svega tri sata direktne sunčeve svjetlosti.

Poznato je da su ruske zime veoma hladne, a temperatura se ove nedjelje u pojedinim oblastima Jakutije na istoku Rusije spustila na minus 60 stepeni.

"Čak i za Jakutiju koja je čuvena po oštroj zimi ova temperatura nije normalna", saopštila je meteorološka služba.

Danas je u Jakutiji temeratura ostala 50 stepeni ispod nule, a širom regiona je nastava u školama otkazana, navela je agencija Asošiejted pres.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 22:30:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190794/mracni-decembar-u-moskvi.html
"Srce EU otvoreno za V.Britaniju" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190773/srce-eu-otvoreno-za-vbritaniju.html Evropska unija (EU) je otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Bregzitu i odluči da ostane u Uniji, kazao je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u obraćanju zastupnicima u Evropskom parlamentu (EP). ]]>

"Ukoliko britanska vlada ostane pri svojoj odluci da izađe iz EU-a, Bregzit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama u martu 2019. godine", rekao je Tusk.

Naglasio je stoga da su "srca Unije i dalje otvorena za Veliku Britaniju."

"Još uvijek smo otvoreni za vas. Osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje. Mi, ovdje na kontinentu, nijesmo promijenili mišljenje", kazao je Tusk, prenosi Anadolija.

Pozvao je britansku premijerku Terezu Mej da, kako je rekao, bude jasnija u vezi s njenim planovima o tome kakve odnose želi s EU nakon Bregzxita.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da se nada da će se Tuskova poruka, kako je kazao, "jasno čuti u Londonu".

Podsjetimo, na referendumu, održanom 23. juna 2016., Britanci su s 52 odsto glasova odlučili da žele napustiti EU, dok je za ostanak u ovoj zajednici bilo 48 odsto građana.

Britanska vlada najavila je prošle godine da će do Bregzita doći 29. marta 2019. godine.

Ipak, posljednjih sedmica broj pristalica Bregzita se smanjuje, a pojedini istaknuti britanski političari najavljuju i mogućnost održavanja novog referenduma.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 20:51:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190773/srce-eu-otvoreno-za-vbritaniju.html
Džonson: Bregzit će sačuvati više novca http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190742/dzonson-bregzit-ce-sacuvati-vise-novca-.html Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je 350 miliona funti, koliko je u kampanji za Bregzit rečeno da Britanija nedjeljno šalje Evropskoj uniji (EU), daleko manja suma od realne. ]]>  

 

 

Džonson je u intervjuu za Gardijan rekao da je u kampanji za napuštanje Unije mogao da se upotrijebi i mnogo veći iznos.

Na autobusu kojim su pristalice Bregzita obilazile Veliku Britaniju bilo je istaknuto da London nedjeljno šalje Briselu 350 miliona funti.

"Na autobusu je bila ispisana greška.

Nedovoljno smo procijenili količinu novca kojim bismo mogli da raspolažemo", rekao je Džonson.

Pristalice ostanka u Uniji tvrdile su da je netačno da Velika Britanija nedjeljno Briselu šalje 350 miliona funti, jer nije uračunata suma koju London dobija od EU kroz subvencije i fondove.

Džonson je međutim danas rekao da će nedjeljni bruto doprinos Velike Britanije Uniji porasti na 438 miliona funti do kraja prelaznog perioda.

On je dodao i da su oni koji su se zalagali za napuštanje EU imali pravo kada su tvrdili da višak novca koji se bude dobio treba da ide britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Protivnici Bregzita tvrdili su da je nerealno da novac koji sada ide Uniji mogao da bude dat zdravstvu.

"Kada novac postane dostupan - a to se neće dogoditi dok ne odemo (iz EU) - NHS bi trebalo da bude vrhu liste", rekao je Džonson.Velika Britanija bi trebalo da istupi iz članstva u martu 2019. godine, odnosno dvije godine pošto je premijerka Tereza Mej pokrenula proceduru izlaska.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 17:54:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190742/dzonson-bregzit-ce-sacuvati-vise-novca-.html
Erdogan: NATO mora da se usprotivi planu SAD http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190738/-erdogan-nato-mora-da-se-usprotivi-planu-sad.html Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je NATO da se usprotivi namjeri SAD da sa Kurdima formira snage za zaštitu granica Sirije. ]]>  

 

 

"Hej NATO! U obavezi ste da zauzmete stav protiv onih koji ugrožavaju granice država-članica", rekao je Erdogan, prenijela je agencija AP.

Erdogan je rekao i da će načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar razgovarati sa zvaničnicima u Briselu o tom pitanju.

Turska je ranje zaprijetila da će pokrenuti vojnu ofanzivu na sirijsko-kurdske snage koje smatra teroristima.

Erdogan je u ponedjeljak optužio SAD da stvaraju "vojsku terora" u Siriji duž granice sa Turskom i zapretio da će srušiti te granične snage.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 14:37:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190738/-erdogan-nato-mora-da-se-usprotivi-planu-sad.html
Broj tražilaca azila u Njemačkoj smanjen http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190715/broj-trazilaca-azila-u-njemackoj-smanjen-.html Broj tražilaca azila registrovanih u Njemačkoj 2017. godine opao je na oko 186.000, saopštila je danas Vlada Njemačke. ]]>

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je prošle godine registrovano 186.644 tražilaca azila, u 2016. oko 280.000, dok je na vrhuncu migrantske krize, 2015. godine, bilo 890.000.

Državljani Sirije najbrojniji su među migrantima koji su stigli u Njemačku 2017. godine.Registrovano je 47.434 Sirijaca, zatim 21.043 Iračana i 12.346 Avganistanaca.

Njemačke vlasti navode da su u decembru stigla 13.082 migranata, dodajući da je priliv smanjen u odnosu na raniji period.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 11:50:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190715/broj-trazilaca-azila-u-njemackoj-smanjen-.html
Školski autobus udario u kuću http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190709/skolski-autobus-udario-u-kucu.html Najmanje 47 osoba povrijeđeno je, među kojima dvadesetak djece kada je školski autobus bez kočenja, udario u zid zgrade u Eberbahu u pokrajini Baden-Virtemberg, prenose njemački mediji. ]]>

Portparol policije u Manhajmu, Kristof Kunkel izjavio je da su na lice mjesta poslata tri helikoptera koja prevoze u bolnicu djecu, među kojima je šest sa ozbiljnim povredama.

Uzrok nesreće nije poznat, a policija ispituje vozača autobusa, prenosi AP.

Autobus je bio pun putnika u vrijeme nesreće, ali policija ne navodi koliko je tačno djece bilo u njemu.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 10:44:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190709/skolski-autobus-udario-u-kucu.html
Eksplozija gasa srušila zgradu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190696/eksplozija-gasa-srusila-zgradu.html Dvije osobe su poginule, 14 povrijeđeno, a nekoliko zarobljeno u ruševinama, nakon eksplozije u belgijskom gradu Antverpenu koja je oštetila nekoliko zgrada. ]]>  

Eksplozija je odjeknula u italijanskom restoranu "Primavera" u kvartu Pardenmarkt, a od njene jačine zgrada se srušila, a još tri su oštećene. Uzrok je, najvjerovatnije, eksplozija gasa.

Policija je saopštila da su povrijeđeni zadobili lakše povrede, a da je iz ruševina spasila sedam osoba, prenosi AP. 

Lokalni mediji prenijeli su da su tri zgrade oštećene nakon eksplozije koja se dogodila u italijanskom restoranu Primavera u kvartu Pardenmarkt, koji je omiljen među studentima, prenosi Independent. 

List navodi da su ruševine nestabilne, što otežava operaciju spasavanja. 

Policija u Antverpenu saopštila je da eksplozija nije povezana sa terorističkim aktom i navela da je do nje došlo najvjerovatnije zbog curenja plina. 

Na licu mjesta može se vidjeti veliki broj ambulantnih kola i policije. 

Belgija je na visokom oprezu od nekoliko bombaških napada u 2016. godini i talasa terorističkih napada širom Evrope, podsjetila je agencija.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 08:57:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190696/eksplozija-gasa-srusila-zgradu.html
Djecu držali vezanu lancima u podrumu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190693/djecu-drzali-vezanu-lancima-u-podrumu.html Policija je u američkoj državi Kaliforniji pronašla dvanaestoro braće i sestara, starosti od dvije do 29 godina, koje su roditelji držali zatvorene i vezane lancima u podrumu. ]]>

Policija je sprovela akciju nakon dojave koju je dobila od 13. žrtve, jedne od sestara koja je uspjela da pobegne iz podruma porodične kuće u Perisu, u okrugu Riversajd, jugoistočno od Los Andjelesa.

Roditelji trinaest žrtava, 57-godišnji Dejvid i 49-godišnja Luiza Tarpin su uhapšeni.

Žrtve su pronađene neuhranjene i u nehigijenskim uslovima. Djelovalo je da su svi mlađi od 18, ali je naknadno utvrđeno da je sedmoro među njima punoljetno.

Kako navode mediji, Dejvid Tarpin je direktor jedne privatne škole u Perisu. Bračni par je, prije nego što se doselio u Kaliforniju 2010, živio u američkoj državi Teksas. Istraga o slučaju je u toku.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 08:35:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190693/djecu-drzali-vezanu-lancima-u-podrumu.html
Najmanje 20 mrtvih u sukobima u Tripoliju http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190680/najmanje-20-mrtvih-u-sukobima-u-tripoliju.html Libijski zvaničnici su saopštili da je broj mrtvih u današnjim sukobima rivalskih naoružanih grupa u Tripoliju povećan na najmanje 20, a jedini funkcionalni aerodrom u glavnom gradu Libije je zatvoren. ]]>

Ministarstvo zdravlja Libije je saopštilo da su 63 osobe ranjene u sukobima dvije paravojne formacije koje su saveznice međunarodno priznate vlade Libije i obje posjeduju teško naoružanje.

Među žrtvama ima civila, uključujući i jednog radnika avio kompanije koji je pokušao da ode kući pošto je aerodrom Matiga zatvoren.

Iz aerodroma Matiga je rečeno da su zaposleni na aerodromu evakuisani i da je pet letova otkazano. Na slici objavljenoj na Fejsbuku vidi se putnički avion s raznijetim krovom.

Sedmogodišnji haos u Libiji, započet ustankom protiv višedecenijskog lidera zemlja Moamera Gadafija, učinio je Libiju glavnom tranzitnom rutom za migrante iz Afrike i sa Bliskog istoka koji pokušavaju da se domognu Evrope.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 22:35:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190680/najmanje-20-mrtvih-u-sukobima-u-tripoliju.html
Premijer Rumunije podnio ostavku http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190683/premijer-rumunije-podnio-ostavku.html Rumunski premijer Mihaj Tudoze podnio je danas ostavku na tu funkciju jer mu je podršku uskratila vladajuća Socijaldemokratska partija, uslijed njegovog sukoba s liderom partije Liviu Dragneom. ]]>  

 

Socijaldemokrate su otakazale podršku Tudozeu na današnjem sastanku koji je trajao više od pet sati.

Tudoze je naveo da odlazi "uzdignute glave" i da će večeras napustiti kabinet, nešto više od šest mjeseci pošto je postao premijer.

Dragnea ne može da bude premijer jer je krivično osuđen zbog namještanja rezultata izbora. Tužioci su u novembru zamrzli njegovu imovinu u okviru istrage zloupotrebe fondova EU, a Dragnea negira da je učinio bilo šta loše.

Unutarpartijski sukob Dragnee i Tudozea dospio je u javnost prošle nedjelje pošto je Tudoze pozvao ministarku unutrašnjih poslova Karmen Dan da podnese ostavku, optuživši je da laže. Dan, bliska saveznica Dragnee, odbila je da se povuče.

Socijaldemokrate su prošle godine izglasale nepovjerenje sopstvenoj vladi zbog sukoba Dragnee s tadašnjim premijerom Sorinom Grindeanuom.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 22:20:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190683/premijer-rumunije-podnio-ostavku.html
Papa: Svijet je na ivici nuklearnog rata http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190634/papa-svijet-je-na-ivici-nuklearnog-rata.html Papa Franjo upozorio je danas na opasnost od nuklearnog rata i da svijet sada stoji na "samoj ivici". ]]>

"Mislim da smo na samoj ivici. Ja se zaista toga pribojavam. Jedan incident je dovoljan da to izazove", rekao je papa, koji se nalazi na putu ka Čileu, a prenijela je agencija Rojters.

Papa često upozorava na opasnost od nuklearnog rata i apeluje na zemlje da ne bi trebalo da gomilaju oružje, čak ni za odbranu.

Novinarima je, na ulasku u avion za Čile, podijeljena fotografija iz 1945. na kojoj se vidi japanski dječak kako nosi mrtvog brata na ramenima poslije nuklearnog napada Sjedinjenih Američkih Država na Nagasaki.

"Želio sam da kopiram i podijelim to jer slika kao ova govori više od hiljadu riječi. Zbog toga sam htio da je podijelim sa vama", rekao je papa.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 19:41:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190634/papa-svijet-je-na-ivici-nuklearnog-rata.html
Međusprat "pao", povrijeđeno 75 osoba http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190633/medjusprat-pao-povrijedjeno-75-osoba.html U zgradi indonežanske berze povrijeđeno je 75 osoba, kada se urušio međusprat. ]]>

Portparolka bolnice u prijestonici Indonezije, Džakarti, saopštila je da je u bolnici 75 osoba i da se procjenjuje ozbiljnost njihovih povreda, javlja AP.

Portparol državne policije Indonezije rekao je da uzrok urušavanja međusprata nije bomba.

Islamski ekstremisti su izvršili bombaški napad na jednu od dvije kule Indonežanske berze septembra 2000.

Šef berze je saopštio novinarima da sistem berze nije ometen padom međusprata, a da su svi članovi berze bezbjedni. Dodao je da će berza neometano nastaviti sa radom.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 15:28:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190633/medjusprat-pao-povrijedjeno-75-osoba.html
Tri četvrtine Rusa za Putina http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190629/tri-cetvrtine-rusa-za-putina.html Gotovo 74 odsto Rusa bi glasalo na izborima za aktuelnog predsjednika te zemlje Vladimira Putina, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je objavljeno danas. ]]>

Podsjetmo, predsjednički izbori u Rusiji održaće se tek za dva mjeseca.

Ispitanicima je postavljeno pitanje koga bi podržali ako bi se predsjednički izbori održali ove sedmice, prenijela je agencija Tass.

Oko 7,2 odsto Rusa reklo je da bi svoj glas dalo kandidatu Komunističke partije Pavelu Grudininu, a 4,7 bi podržalo lidera Liberalno demokratske partije Vladimira Žirinovskog.

Za kandidatkinju Partije gradjanske inicijative Kseniju Sobčak glasao bi jedan odsto građana Rusije, a ostali kandidati imali bi ispod jedan odsto glasova, pokazuje anketa.

Prema istraživanju, u ovom trenutku očekivana izlaznost je 67 odsto glasača.

Broj glasača koji bi glasao za Putina veći je među onima koji zasigurno planiraju da izađu na glasanje, a taj broj iznosi 81,1 odsto, pokazuje anketa.

Istraživanje je sprovela vodeća nacionalna agencija za ispitivanje javnog mnjenja, od 8. do 10. januara.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 15:06:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190629/tri-cetvrtine-rusa-za-putina.html
Erdogan: SAD pravi terorističku vojsku http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190628/erdogan-sad-pravi-teroristicku-vojsku.html Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio da će "u začetku sasjeći" pogranične snage koje SAD žele da formiraju u Siriji, a koje bi činili pretežno kurdi. ]]>

"Amerika je priznala da stvara terorističku vojsku na našoj granici. Što je do nas, mi ćemo tu terorističku armiju sasjeći u začetku", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Prema njegovim riječima, ta operacija bi mogla početi "svakog trenutka", prenio je Frans pres.

Asošiejted pres je prenio da su ranije danas Rusija, Turska i sirijska vlada osudile plan koalicije pod vođstvom SAD da formira pogranične snage koje bi obezbjeđivale granicu između Sirije i Turske. I turski vicepremijer Bekir Bozdag je rekao da je riječ o "terorističkoj armiji pod maskom pograničnih snaga".

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov je rekao da su te snage znak da Vašington "ne želi da se očuva teritorijalni integritet Sirije" i da nove jedinice "neće pomoći smirivanju situacije" već povećati napetosti.

Koalicija je saopštila da je do sada regrutovano 230 boraca, a da se očekuje da njihov broj u narednm godinama dođe do 30.000.

"Snažne pogranične snage će onemogućiti Islamskoj državi slobodu kretanja i prenos ilegalnih materijala. To će omogućiti sirijskom narodu da uspostavi efektivnu lokalnu vlast i povrati svoju zemlju", navodi se u izjavi koalicije.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 14:14:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190628/erdogan-sad-pravi-teroristicku-vojsku.html
Havaji: Uzbuna zbog pogrešnog tastera http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190602/havaji-uzbuna-zbog-pogresnog-tastera.html Radnik Civilne odbrane koji je greškom na Havajima poslao poruku upozorenja o raketnom napadu je premješten na drugu poziciju. ]]>

Kako pišu američki mediji, čovjek koji je "pritisnuo pogrešno dugme" nije dobio otkaz, ali je premješten na drugu poziciju nakon haosa koji je na tom ostrvu izbio u subotu.

Inače, čelnik havajske Agencije za hitne situacije Vern Mijagi je naveo da se taj radnik "osjeća užasno".

"Ovaj momak se osjeća loše. Nije ovo uradio namjerno, to je bila njegova greška i osjeća se užasno", rekao je Mijagi.

Kako piše "Vašington post", radnik je na kraju svoje smjene u meniju koji daje dvije opcije: "test raketnog upozorenja" i "raketno upozorenje" pritisnuo pogrešnu opciju.

Guverner Dejvid Ajg potvrdio je da je do uzbune došlo jer je "pritisnuto pogrešno dugme".

Dodaje se i da otkaz za tog radnika nije u planu.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 11:18:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190602/havaji-uzbuna-zbog-pogresnog-tastera.html
S. Koreja da prestane sa testovima http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190598/s-koreja-da-prestane-sa-testovima.html Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je danas da bi Sjeverna Koreja trebalo da prestane sa raketnim i nuklearnim testovima, a da bi Sjedinjne Američke Države (SAD) trebalo da se uzdrže od održavanja vojnih vježbi sa Južnom Korejom i Japanom. ]]>

On je na godišnjoj konferenciji za štampu naglasio da podržava direktne razgovore između svih strana uključenih u krizu na Korejskom poluostrvu, međutim, da bi vojno rješenje krize imalo katastrofalne posljedice, prenosi Tanjug.

Sjeverna i Južna Koreja su održale prve razgovore prošle nedjelje.

Ministar je rekao da će se Rusija zalagati za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Posljednja saopštenja rukovodstva imaju za cilj da se prekine realizacija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, što ne uliva optimizam i stabilnost", rekao je Lavrov.

Upozorio je da bi svaka promjena Nuklearnog sporazuma sa Iranom bila neprihvatljiva za Teheran i da bi mogla da naškodi dijalogu sa Sjevernom Korejom, prenosi Rojters.

Lavrov je istakao da bi formiranje zone pod kontrolom pobunjenika, koji imaju podršku SAD, podijelilo Siriju.

Takođe je dodao da će, uprkos povlačenju vojske, Rusija zadržati vazduhoplovnu bazu Hmejmim, kao i mornaričku postavu Tartus u Siriji.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 10:57:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190598/s-koreja-da-prestane-sa-testovima.html
Abas: Nećemo prihvatiti Trampov plan http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190589/abas-necemo-prihvatiti-trampov-plan.html Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je izvještaje koji kažu da su SAD predvidjele da glavni grad buduće palestinske države bude jedno selo nadomak Jerusalima. ]]>

Ali, "Jerusalim je vječni glavni grad Palestine", rekao je sinoć Abas na sastanku Centralnog savjeta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali na Zapadnoj obali, ocijenivši: "Mi smo u kritičnom trenutku i naša bezbjednost je u opasnosti… trenutno nam se nudi Abu Dis kao naš glavni grad".

On nije objelodanio ko je ponudio selo Abu Dis, iako je u nedavnim izvještajima koji se pozivaju na palestinske i libanske zvaničnike, navedeno da mirovni plan SAD predviđa da to selo bude sedište buduće palestinske države, javljaju izraelski mediji.

Govoreći o tom planu, Abas je rekao da ga je već odbacio.

"Možemo reći 'ne' svakome… i rekli smo 'ne' Trampu i drugima. Ne, mi nećemo prihvatiti taj plan. Rekli smo im da je 'dogovor vijeka' 'šamar vijeka'. Mi ćemo ga odbaciti", rekao je Abas, aludirajući na Trampove najave da će doprinijeti sklapanju konačnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

Tramp je izazvao buru negodovanja islamskog svijeta kada je 6. decembra proglasio Jerusalim kao glavni grad Izraela, iako Palestinci polažu pravo na istočni dio tog grada. Taj dio Jerusalima, gdje su stari grad i ključna svetilišta, Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

 

]]>
Mon, 15 Jan 2018 10:18:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190589/abas-necemo-prihvatiti-trampov-plan.html
Tramp: Nijesam rasista http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190585/tramp-nijesam-rasista.html Američki predsjednik Donald Tramp demantovao je da je rasista, odgovarajući na pitanja novinara u svom golf Klubu na Floridi. ]]>

"Ja sam najmanje rasistički nastrojena osoba sa kojom ste razgovarali", rekao je Tramp, odgovarajući na pitanje novinara šta bi poručio onima koji ga optužuju da je rasista, prenosi AP.

Agencija navodi da se Tramp brani, nakon što su ga pojedinci optužili da je na sastanku u Bijeloj kući koristio vulgaran rječnik kada je opisivao Haiti i pojedine afričke zemlje.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 09:51:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190585/tramp-nijesam-rasista.html
"Odlučiće Mađarska, a ne Brisel" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190552/odlucice-madjarska-a-ne-brisel.html Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da Evropska unija treba da pomaže izbjeglicama, ali, kako je naveo, ne možete pomoći nekome dok uništava sopstvenu zemlju. ]]>

Orban je, u intervjuu za konzervativni njemački list Velt, rekao da je saglasan sa papom Franjom da EU treba da pomogne izbjeglicama "iz hrišćanske, bratske ljubavi", ali da je pitanje na koji način to treba uraditi.

Prema njegovim riječima, Mađarska ima mnogo senzibilniji pristup prema migraciji od Njemačke, jer se nalazi u opasnoj zoni.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, Orban je rekao da Mađarska ne dozvoljava da joj iz Brisela bude diktirano kome treba da pruži utočište, i da je to isključivo na njoj da odluči.

"Ako se taj fundamentalni princip poštuje, mi smo spremni da učestvujemo u izbjegličkoj šemi", kazao je Orban.

On je ocijenio da je šengenski režim najveće dostignuće EU, posebno za Mađare koji, kako je naveo, dolaze iz diktatorskog režima i zbog toga izuzetno cijene slobodu.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 20:45:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/190552/odlucice-madjarska-a-ne-brisel.html