RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html Otkazao prisustvo u Davosu zbog protesta u zemlji http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228173/otkazao-prisustvo-u-davosu-zbog-protesta-u-zemlji.html Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva otkazao je posjetu Evropi nakon što su nasilni protesti izbili u njegovoj domovini. ]]>

Mnangagva je trebalo da prisustvuje Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje se očekivalo da će tražiti neophodna sredstva za Zimbabve. Ministri iz vlade tvrde da opozicioni Pokret za demokratske promjene (PDP) koristi oštro povećanje cijene goriva kao izgovor za nasilje.

Mnangagvina najava povećanja cijene goriva u toku nedjelje dovela je do protesta u Bulavaju na jugozapadu Zimbabvea.

Grupe za ljudska prava navode da je 12 osoba poginulo u sukobima, ali informacija još nije zvanično potvrđena.

Predsednik Mnangagva se vratio u Harare kasno sinoć.

On je osudio demonstracije rekavši - "svako ima pravo da protestuje, ali ovo nijesu mirni protesti".

Optužio je demonstrante za "bezobzirno nasilje i cinično uništavanje", dodavši da su "opljačkali policijske stanice i ukrali oružje i uniforme".

Lider PDP Nelson Čamisa, ranije je izjavio da su mnogi članovi ove stranke u pritvoru, uključujući četiri poslanika.

Optužio je bezbjednosne snage da su napale porodice u njihovim domovima.

Iz Udruženja sindikata Zimbabvea, koje je pozvalo na proteste, navode da je njihov lider Jafet Mojo takođe uhapšen.

Mnangagva je izjavio da će bilo kakvo nasilje koje su izvršile bezbjednosne snage biti ispitano i kažnjeno.

Opozicija je odbacila presudu iz avgusta 2018. godine kojom je potvrđeno da je predsednik Mnangagva pobjedio Nelsona Čamisu.

Zašto je povećana cijena goriva?

Do povećanja cijena je došlo kako bi se država suočila sa nestašicama prouzrokovanim prekomjernom potrošnjom i "neobuzdanom" ilegalnom prodajom goriva, rekao je Mnangagva.

Ali mnogi stanovnici Zimbabvea, pogođeni ekonomskom krizom koja traje već godinama, odjednom nisu mogli da priušte ni odlazak autobusom na posao.

Prema sajtu GlobalPetrolPrices.com, gorivo je najskuplje na svetu upravo u Zimbabveu.

Mnangagva se bori da oživi privredu, što dovodi do visoke inflacije, dok plate ostaju iste.

U ponedjeljak je otkriveno da je Južnoafrička Republika odbila zahtjev Zimbabvea za hitnu pozajmicu u iznosu od 1,2 milijarde dolara u decembru.

U vladi su očekivali da bi novac od pozajmice mogao da stabilizuje privredu i riješi probleme nestašice u zemlji.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 11:03:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228173/otkazao-prisustvo-u-davosu-zbog-protesta-u-zemlji.html
Nestao avion, sumnja se da je u njemu Emilijano Sala http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228171/nestao-avion-sumnja-se-da-je-u-njemu-emilijano-sala.html Mali avion sa dva putnika nestao je na letu iz Nanta za Kardif, a sumnja se da je jedan od putnika bio argentinski fudbaler Emilijano Sala, prenijeli su danas britanski mediji. ]]>

Sala je u subotu postao igrač premijerligaškog kluba Kardif.

Fudbalski klub Kardif je saopštio da se još čeka potvrda šta se dogodilo.

Potraga je u toku, ali je otežavaju loši vremenski uslovi.

Obalska straža Velike Britanije objavila je da potraga nije u njenoj nadležnosti, ali da je poslala dva helikoptera u pomoć.

Aerodrom u Kardifu potvrdio je da je avion iz Nanta trebalo da sleti u ponedjeljak kasno uveče, ali više detalja nije saopšteno.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228171/nestao-avion-sumnja-se-da-je-u-njemu-emilijano-sala.html
Potpisuju novi francusko-njemački ugovor http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228165/potpisuju-novi-francusko-njemacki-ugovor.html Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, potpisaće danas novi ugovor za jačanje francusko-njemačkih odnosa. Ugovor, koji je poručuju svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma, kritikuju i desnica i ljevica. ]]>

Tekst će biti potpisanu Ahenu u Njemačkoj, četiri mjeseca prije održavanja izbora u EU.

U Francuskoj, taj tekst kritikuju desni i lijevi ekstremisti, koji u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta.

Ugovor o francusko-njemačkoj saradnji i integrciji, treba da upotpuni Jelisejski ugovor koji su 1963.godine potpisali general Šarl De Gol i Konrad Adenauer, a koji je konkretizovao francusko-njemačko pomirenje posle rata.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dvije zemlje, saradnja u prekograničnim oblastima, kao i zajednička parlamentarna skupština, sastavljena od 100 francuskih i njemačkih poslanika.

"Ovo je važan trenutak da se pokaže da je francusko-njemački par, osnova koja može ponovo da se pokrene u službi jačanja evropskog projekta", saopštilo je francusko predsjedništvo i dodalo da se nikad nije išlo toliko daleko po pitanju zajedničke odbrane.

Dvije zemlje će usvojiti klauzulu o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO-u. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.

"Njemačka i Francuska namjeravaju da nastave da zajedno unapređuju stvari u Evropi", rekla je u subotu Angela Merkel.

Merkel i Makron održaće govor u gradskoj kući u Ahenu, gradu gde je car Karlo Veliki imao svoj dvor, a zatim će zajedno učestvovati u građanskoj raspravi studenata iz dvije zemlje.

Mediji ocjenjuju da ugovor potpisuje dvoje oslabljenih vođa, Angela Merkel, koja napušta mjesto kancelara 2021. i Emanuel Makron, uzdrman protestima "žutih prsluka". Zbog toga neki kažu da nije izabrano baš najsrećnije vrijeme za taj ugovor.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:08:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228165/potpisuju-novi-francusko-njemacki-ugovor.html
MMF blago snizio procjene rasta globalne ekonomije http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228162/mmf-blago-snizio-procjene-rasta-globalne-ekonomije.html Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago procjene rasta globalne ekonomije u ovoj i narednoj godini, dok izvršna direktorica Kristin Lagarde smatra da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, ali i da recesija još nije iza ugla. ]]>

MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna privreda porasti 3,5 odsto u ovoj i 3,6 odsto u narednoj godini, čime je snizio projekcije iz oktobra 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene drugi put u protekla tri mjeseca, prenosi SEEbiz.

Snižene prognoze odražavaju znakove slabosti u Evropi, pri čemu je najveća izvozna sila, Njemačka, pogođena novim standarima o emisijama iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Brisela oko italijanskog budžeta.

Rast u eurozoni trebalo bi da uspori na 1,6 odsto u ovoj godini, sa 1,8 odsto u prošloj godini, čime je oktobarska procjena snižena 0,3 postotna boda, kazali su u MMF-u.

MMF je snizio procjene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 odsto u ovoj godini, čime je prognoza iz oktobra snižena 0,2 postotna boda i predstavlja usporavanje rasta u poređenju sa rastom od 4,7 odsto u prošloj godini.

"Tržišta u nastajanju i privrede u razvoju našle su se na testu zbog teških spoljnih uslova u posljednjih nekoliko mjeseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), aprecijacije dolara, odliva kapitala i promjenjivih cijena nafte", navodi se u MMF-ovom izvještaju.

MMF je zadržao procjene iz oktobra za američku privredu, za koje u ovoj godini predviđa rast od 2,5 odsto i od 1,8 odsto u 2020. godini, ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Takođe je potvrdio procjenu rasta kineske ekonomije od 6,2 odsto za ovu i narednu godinu, međutim upozorio je da bi tamošnja ekonomska aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i uprkos nastojanjima kineske vlade da podrže rast ekonomije većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem.

"Kao što je bilo viđeno 2015–16, zabrinutost u vezi sa zdravljem kineske ekonomije mogla bi izazvati nagle, dalekosežne rasprodaje na finansijskim i tržištima robe, što stvara pritiske na njene trgovinske partnere, izvoznike robe te ostala tržišta u nastajanju", tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britanska ekonomija ove godine ostvariti rast od 1,5 odsto, premda postoje neizvjesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen.

Rijetka svijetla tačka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 odsto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu 0,2 postotna boda, a što pripisuje očekivanim većim podsticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebalo da anuliraju učinke planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u oktobru.

MMF je pozvao političare da sprovode strukturne reforme dok globalna ekomomija ostvaruje solidan rast.

Lagarde je ocijenila na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od oštrijeg usporavanja privrednog rasta porastao, ali isto tako i da recesija još nije iza ugla.

Ona je tražila od vlada da otklanjaju ekonomske slabosti, posebno smanjivanjem javnih dugova te im poručila da "popravljaju krov dok sija sunce".

]]>
Tue, 22 Jan 2019 09:36:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228162/mmf-blago-snizio-procjene-rasta-globalne-ekonomije.html
Dva snažna zemljotresa potresla Indoneziju http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228158/dva-snazna-zemljotresa-potresla-indoneziju.html Dva snažna zemljotresa, jačine šest i 6,6 stepeni, potresla su danas oblast južno od indonežanskog grada Raba, na ostrvu Sumbava. ]]>

Upozorenje na cunami nije objavljeno.

Za sada nema izvještaja o eventualnoj šteti ili povrijeđenima.

Drugi zemljotres, jačine 6,6 stepeni, registrovan je na oko 230 kilometara južno od Rabe, u istočnom dijelu ostrva.

Prethodno je u istoj oblasti registrovan zemljotres od šest stepeni, prenosi Rojters.

Britanska agencija podsjeća da je prošle godine u Indoneziji u seriji zemljotresa i pokrenutih cunamija poginulo više od 3.000 ljudi.

U razornom zemljotresu, koji je 26. decembra 2004. godine pogodio zapadnu obalu Indonezije, izazvavši seriju cunamija u cijelom Indijskom okeanu od Sumatre do Somalije, poginulo je 226.000 ljudi u 14 zemalja, od čega više od 120.000 u Indoneziji.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 08:58:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228158/dva-snazna-zemljotresa-potresla-indoneziju.html
Tereza Mej ima "plan B" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228155/tereza-mej-ima-plan-b.html Britanska premijerka Tereza Mej objelodanila je "plan B" za Bregzit, nalik "planu A", u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma. ]]>

Mejevoj je prije toga potrebno da obezbijedi promjenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedjelje odbacio, ona je u ponedjeljak rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da poslije Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Sjeverne Irske, prenosi AP.

Tereza Mej je u Donjem domu parlamenta rekla da će "ove nedjelje još razgovarati s kolegama kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Sjeverne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu".

"A onda ću zaključke tih razgovora prenijeti Evropskoj uniji", rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.

Protivnici Mejove izražavaju nevjericu u pogledu izgleda da ona u toj namjeri uspije, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedjelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pritom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za "duboko poricanje" neuspjeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga "vaskrsne" uporedio je sa filmom iz 1993. "Dan mrmota" u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 08:33:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228155/tereza-mej-ima-plan-b.html
EU krišom reaktivira propalu migracionu politiku http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228150/eu-krisom-reaktivira-propalu-migracionu-politiku.html Brisel krišom pokušava da ponovo aktivira svoju propalu migracionu politiku, ocijenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. ]]>  

"Postoji izvjesna obmana kad je riječ o migracijama, pri čemu se evropski zvaničnici vesele i iznose svoje analize o tome kako je migraciona kriza stvar prošlosti", rekao je Sijarto mađarskim novinarima, prenosi MTI.

Ministar je, međutim, ukazao da najnoviji podaci pokazuju da je u porastu broj ljudi koji pokušavaju da u Evropu uđu ilegalno.

Prema njegovim riječima, činjenica da je prošle godine u Turskoj presretnuto 50 odsto ilegalnih migranata više nego u 2017, kao i da je broj novopridošlih migranata na kopnenoj granici Grčke i Turske u stalnom porastu, protivrječi tvrdnjama nekih lidera EU.

Sijarto ukazuje i da se, povrh toga, broj ilegalnih migranata registrovanih u Španiji udvostručio tokom samo godinu dana, dok se broj ilegalnih prelazaka granica udvostručio i na Kipru.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 07:46:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228150/eu-krisom-reaktivira-propalu-migracionu-politiku.html
26 najbogatijih ima koliko i 3,8 milijarde siromašnih http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228079/26-najbogatijih-ima-koliko-i-38-milijarde-siromasnih.html Bogatstvo milijardera uvećavalo se u prethodnoj godini za 12 odsto dnevno dok je "bogatstvo" 3,8 milijardi najsiromašijih ljudi u svetu opadalo za 11 odsto na dan, pokazuje izveštaj humanitarne organizacije Oksfam (Oxfam) objavljen danas povodom početka SvJetskog ekonomskog foruma u Davosu. ]]>

U rukama jedan odsto najbogatijih je 45,6 odsto bogatstva stvorenog u 2018. godini, u poređenju sa 42,3 odsto u 2017, navodi se u izveštaju "Javno dobro ili privatno bogatstvo?".

Izveštaj je pokazao da je u 2018. godini, 26 najbogatijih posjedovalo isto koiliko 3,8 milijardi najsiromašnijih. U 2017. je 43 najbogatijih imalo koliko i 3,8 milijardi siromašnih.

Na pitanje briselskog portala EURACTIV da prokomentariše nove podatke o nejednakosti u svijetu, portparol Oksfama je istakao da, iako se podaci mijenjaju s godinama, dugoročni trend ukazuje na povećanje nejednakosti u posljednjih deset godina.

"Vrijednost bogatstva milijardera mijenja se od nedjelje do nedjelje, od mjeseca do mjesaca, ali je njihovo bogatstvo u posljednjih deset godina raslo u prosjeku za 11 odsto godišnje, a broj milijardera je udvostručen od finansijske krize prije deset godina", rekao je portparol Oksfama.

Kako je dodao, mala grupa ljudi, uglavnom muškarci, posjeduje nevjerovatno bogatstvo... i "taj nivo nejednakosti nije ni prihvatljiv ni održiv".

U izveštaju se navodi da je rekordno bogatstvo super-bogataša, posljedica nezapamćenog nivoa izbjegavanja poreza i poreskih utaja.

"Najviše stope poreza za bogataše i korporacije niže su nego u prethodnim decenijama", ističe se u izvještaju i navodi da samo četiri centa po dolaru poreskog prihoda dolazi od poreza koje plaćaju bogataši.

Prema izveštaju, u bogatim zemljama prosječna najviša stopa poreza na prihod je pala sa 62 odsto u 1970. na 38 u 2013. dok je u zemljama u razvoju ta stopa u prosjeku 28 odsto.

Ukazuje se i da u nekim zemljama, poput Brazila i Britanije, deset odsto najsiromašnijih izdvaja na ime poreza veći dio svojih prihoda nego deset odsto najbogatijih.

Najbogatiji u svijetu, od poreznika su sakrili 7,6 hiljada milijardi dolara, dok kompanije kriju velike sume "ofšor", a zajedno lišavaju zemlje u razvoju 170 milijardi dolara, naveo je Oksfam.

Oksfam poziva da se preduzmu konkretni koraci da se smanji nejednakost koja, kako ocjenjuju, "nije neizbježna nego je politički izbor".

"Vlade treba da usmjere napore, kako bi uzimale više od veoma bogatih da bi pomogle siromašnima", navela je ta nevladina organizacija, sugerišući da najbogatiji treba da plaćaju dodatni porez od 0,5 odsto na svoje bogatstvo.

Na taj način bi se prikupilo više novca kojim bi moglo da se finansira obrazovanje 262 miliona djece koja ne idu u školu i da se obezbjede zdravstvene usluge koje bi pomogle da se spasu životi 3,3 miliona ljudi.

Posebno je veliki problem kod žena i djece, čije su potrebe za uslugama obrazovanja i zdravstva velike, a oni imaju najmanji pristup novcu, navodi se u izveštaju.

"Ako bi sav neplaćeni rad žena širom svijeta obavljala jedna kompanija, ona bi imala godišnji promet od deset hiljada milijardi dolara ili 43 puta veći od Epla", ističe se u Oksfamovom izveštaju.

Oksfam zaključuje da su društva u kojima postoji nejednakost pod većim pritiskom, manje srećna i sa više mentalnih bolesti i poziva na izgradnju humanije ekonomije u kojoj vlada jednakost i cijeni se ono što je zaista važno.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 23:13:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228079/26-najbogatijih-ima-koliko-i-38-milijarde-siromasnih.html
Novi izraelski aerodrom izazvao gnijev Jordana http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228133/novi-izraelski-aerodrom-izazvao-gnijev-jordana-.html Otvaranje novog međunarodnog aerodroma u Izraelu kraj Crvenog mora izazvalo je kritike susjednog Jordana. ]]>

Međunarodni aerodrom Ramon otvoren je danas nedaleko od izraelskog ljetovališta Ejlat, 13 kilometara daleko od jordanskog aerodroma u Akabi.

Jordan smatra da taj aerodrom krši međunarodne standarde koji se tiču poštovanja vazdušnog prostora i suvereniteta jer je udaljen manje od 800 metara od granice.

Ta zemlja po svoj prilici brine da će novi aerodrom privući turiste u Izrael i odvratiti ih od Jordana.

Aerodrom je dobio ime po izraelskom astronautu Ilanu Ramonu, koji je poginuo u eksploziji američkog svemirskog broda Kolumbija 2003. i njegovom sinu Asafu, pilotu izraelskih vazduhoplovnih snaga koji je poginuo tokom obuke 2009.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 23:01:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228133/novi-izraelski-aerodrom-izazvao-gnijev-jordana-.html
Švedski premijer predstavio novu manjinsku vladu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228088/svedski-premijer-predstavio-novu-manjinsku-vladu-.html Švedski premijer Stefan Leven, predstavio je dvopartijsku manjinsku vladu lijevog centa, čijim je obrazovanjem završena četvoromjesečna politička blokada zemlje. ]]>

Novi kabinet, koji je parlament odobrio prošle nedelje, sastoji se od 17 članova Levenove Socijaldemokratske partije i četiri člana Zelenih, a malo je promijenjen u odnosu na dosadašnju vladu.

Švedski političari mjesecima su pokušavali da sastave vladu bez stranke Švedske demokrate, koja ima neonacističke korijene. Ta stranka je treća najveća u parlamentu poslije izbora 9. septembra.

Parlament je u petak glasao za vladu Stefana Levena, koji predvodi najveću stranku u parlamentu, ali nema većinu. Da bi ostao na vlasti, Leven je morao da dobije podršklu od dvije strane desnog centra i partije ljevice.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 22:37:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228088/svedski-premijer-predstavio-novu-manjinsku-vladu-.html
EU uvela sankcije šefovima GRU-a http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228094/eu-uvela-sankcije-sefovima-gru-a.html EU je uvela sankcije protiv direktora i zamjenika ruske vojne obavještajne službe (GRU) zbog umiješanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. ]]>

U saopštenju EU navodi se da su dvojica pojedinaca stavljena na "crnu listu", a optuženi su da su odgovorni za čuvanje, transport i upotrebu nervnog agensa "novičoka" kojima su Skripaljevi otrovani, prenosi TASS.

Skripaljevi su otrovani u britanskom Solzberiju 4. marta prošle godine.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 21:37:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228094/eu-uvela-sankcije-sefovima-gru-a.html
Pariz: Italijanska ambasadorka pozvana na razgovor http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228123/pariz-italijanska-ambasadorka-pozvana-na-razgovor.html Italijanska ambasadorka u Francuskoj pozvana je danas u francusko ministarstvo spoljnih poslova zbog izjava italijanskog vicepremijera Luiđija Di Maja, koji je optužio Francusku "da osiromašuje Afriku" i zaoštrava migrantsku krizu, rekao je jedan vladin izvor. ]]>

"Šef kabineta ministarke zadužene za evropska pitanja Natali Luazo pozvao je italijansku ambasadorku (Terezu Kastaldo) poslije jučerašnjih neprihvatljivih izjava italijanskih vlasti", navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke.

Italijanski vicepremijer Luiđi Di Majo juče je zatražio da Evropska unija uvede sankcije protiv zemlja, počevši od Francuske, koje su prema njemu, izvor drame migranata u Sredozemlju time što ih "primoravaju da napuste" Afriku.

"Ako danas ima ljudi koji odlaze to je zato što neke evropske zemlje, na čelu s Francuskom, nikad nijesu prestale da kolonizuju destine afričkih zemalja", rekao je Di Majo, šef antisistemskog Pokreta pet zvezdica (MS5) koji je u vladajućoj koaliciji s krajnje desničarskom Ligom Matea Salvinija.

Di Majo, takođe minsitar za ekonomski razvoj, rekao je da ima desetine afričkih zemalja u kojima Francuska štampa novac, franak u kolonijama, i sa tim novcem finansira francuski javni dug.

"Da Francuska nema afričke kolonije, jer tako ih treba nazvati, bila bi 15. svjetska ekonomska sila a sada je među vodećim zahvaljujući tome šta radi u Africi", rekao je on.

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 21:00:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228123/pariz-italijanska-ambasadorka-pozvana-na-razgovor.html
Najmanje 14 mrtvih u požaru dva broda kod Krima http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228131/najmanje-14-mrtvih-u-pozaru-dva-broda-kod-krima.html U požaru koji je zahvatio dva tanzanijska broda kod Kerčkog moreuza u Crnom moru poginulo je najmanje 14 osoba, a pet se vodi kao nestalo, saopštili su ruski zvaničnici novi bilans žrtava. ]]>

Požar je izbio dok je gorivo prebacivano s jednog tankera na drugi, navela je ruska Federalna agencija za morski i rječni saobraćaj.

Vatra se proširila s jednog na drugi brod, a članovi posada su skočili u more, prenose ruske agencije.

Na jednom brodu bilo je 17 članova posade, a na drugom 14. Svi su državljani Turske ili Indije.

Spasilački timovi uspjeli su da spasu 12 osoba. Iz mora je izvučeno 11 tijela, a primećena su još tri. Potraga za nestalima se nastavlja.

Ruska mornarica se pridružila spasilačkoj operaciji.

Požar je izbio dok su brodovi Maestro i Kendi bili usidreni u blizini Kerčkog moreuza koji povezuje Crno i Azovsko more.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 20:14:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228131/najmanje-14-mrtvih-u-pozaru-dva-broda-kod-krima.html
Francuska kaznila Gugl sa 50 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228121/francuska-kaznila-gugl-sa-50-miliona-eura.html Francusko tijelo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Gugl na rekordnu kaznu od 50 miliona eura zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to tijelo. ]]>

 

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Gugl nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni ali te informacije nisu lako dostupne i rasporedjene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Gugl ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 18:15:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228121/francuska-kaznila-gugl-sa-50-miliona-eura.html
Mej protiv odlaganja izlaska iz EU http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228117/mej-protiv-odlaganja-izlaska-iz-eu.html Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas pozive da odloži izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) i navela da će nastojati da parlament usvoji sporazum o Bregzitu. ]]>

Mej je u donjem domu parlamenta kazala da će prije nego što se obrati liderima EU, još razgovarati i s vladinim i s opozicionim poslanicima povodom njihove zabrinutosti u vezi s postignutim sporazumom.

EU insistira da o postignutom sporazumu o Bregzitu ne može biti novih pregovora.

Sporazum koji je Mej postigla s Briselom britanski parlament je prošle nedjelje ubjedljivo odbacio, a ona je imala rok do danas da predstavi takozvani "Plan B" za Bregzit.

Parlament će 29. januara raspravljati o planu Mej i o alternativama koje predlože poslanici.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 17:39:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228117/mej-protiv-odlaganja-izlaska-iz-eu.html
ID napala kurdsko-američko konvoj, 5 mrtvih http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228106/id-napala-kurdsko-americko-konvoj-5-mrtvih.html Bombaš samoubica napao je danas zajednički konvoj američkih i kurdskih snaga u sjevernoj Siriji, a u napadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je pet boraca, prema navodima sirijske Opservatorije za ljudska prava. ]]>

Bombaš koji je bio u automobilu bombi napao je zajednički konvoj američkih i kurdskih snaga u sjeveroistočnoj sirijskoj provinciji Hasake, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava koja je navela da je u napadu poginulo pet boraca kurdskih snaga, a da među Amerikancima nije bilo povrijeđenih.

To je drugi napad na američke trupe u Siriji za manje od nedjelju dana, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Američki pukovnik Šon Rajan potvrdio je da se dogodio samoubilački napad na američke snage i njihove partnere, kao i da nema nastradalih Amerikanaca.

Kurdska novinska agencija Havar, čije sjedište je u sjevernoj Siriji, javila je da je meta bombaškog napada bio sirijski kurdski kontrolni punkt dok je konvoj koalicijonih snaga prolazio blizu grada Šadadeha. Ta agencija ne navodi da ima poginulih u napadu, već da su u njemu lakše povredjena dva kurdska borca.

Današnji napad usledio je samo nekoliko dana pošto je u samoubilačkom napadu u severnom sirijskom gradu Manbidžui ubijeno 16 ljudi uključujući dva američka vojnika i dva američka civila.

Prošlog meseca američki predsednik Donald Tramp najavio je da namjerava da povuče američke vojnike iz Sirije pošto je Islamska država poražena.

Islamska država je protjerana gotovo sa cjelokupne teritorije koju je nekad kontrolisala u Siriji i Iraku, ali iz manjih džepova i dalje izvodi napade u obje zemlje.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 16:53:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228106/id-napala-kurdsko-americko-konvoj-5-mrtvih.html
Grčki parlament glasa o sporazumu o imenu Makedonije http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228103/grcki-parlament-glasa-o-sporazumu-o-imenu-makedonije-.html Grčki parlament glasaće u četvrtak uveče o sporazumu o novom imenu Makedonije, javila je danas grčka novinska agencija ANA. ]]>

Sporazum iz Prespe, kojim se rješava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije biće raspravljan na plenarnoj sjednici parlamenta od srijede u 10 sati po lokalnom vremenu do četvrtka u ponoć.

Taj program utvrđen je danas na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora, javila je agencija ANA. 

Grčka vlada podnijela je danas parlamentu na ratifikaciju Sporazum iz Prespe kojim se rješava spor oko imena.

Makedonija je 16. januara obavijestila Grčku da je usvojila ustavne izmjene kojim se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i time ispunila svoj dio obaveza iz Prespanskog dogovora.

Izmjene Ustava Makedonije koje su usvojene u makedonskoj skupštini 11. januara stupiće na snagu kada parlament Grčke ratifikuje Prespanski dogovor.

U Grčkoj je opozicija protiv sporazuma kao i mnogi Grci koji smatraju da ime Makedonija pripada grčkom istorijskom nasljeđu i treba da se koristi isključivo za sjevernu grčku provinciju. 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 15:35:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228103/grcki-parlament-glasa-o-sporazumu-o-imenu-makedonije-.html
Kamala Haris ulazi u predsjedničku trku u SAD http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228097/kamala-haris-ulazi-u-predsjednicku-trku-u-sad.html Demokratska senatorka Kongresa SAD Kamala Haris najavila je da ulazi u trku za predsjednika. ]]>

Haris (54) rekla je za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da će se pridružiti povećoj listi kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske partije.

"Kandidujem se za predsjednika SAD-a. Veoma sam uzbuđena zbog toga", rekla je Haris.

U slučaju da pobijedi, Haris bi bila drugi afroamerički predsjednik i prva žena na čelu Bijele kuće.

Haris je ćerka imigranata i odrasla je u Kaliforniji. Ona se predstavlja kao borkinja za pravdu, pristojnost i ravnopravnost.

Bivša kalifornijska pravobraniteljka, koja je u prvom mandatu u Senatu, postala je poznata po strogom ispitivanju kandidata predsjednika Donalda Trampa za funkcije u vladi, navodi Asošiejted pres.

Haris je najavila kampanju dok SAD obilježavaju 90 godina od rođenja ubijenog borca za građanska prava Martina Lutera Kinga Juniora.

Demorkatske senatorke Elizabet Voren i Kirsten Džilibrend su preduzele prve korake za kandidaturu, a očekuje se i da senatori Kori Buker, Šerod Braun i Ejmi Klobačar takođe uđu u trku za demokratsku nominaciju.

Senatori Berni Sanders, koji je izgubio u trci za nominaciju 2016, takođe razmatra kampanju. Još nekoliko demokrata je objavilo namjeru da se kandiduju, među njima poslanik iz Merilenda Džon Dileni i bivši član Obamine administracije Džulijan Kastro.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 14:37:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228097/kamala-haris-ulazi-u-predsjednicku-trku-u-sad.html
Švedska formirala vladu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228095/svedska-formirala-vladu.html Nakon četiri mjeseca političke blokade u Švedskoj je formirana vlada, javlja AP. ]]>

Premijer Stefan Lovfen predstavio je danas novu vladu koju čine predstavnici Socijaldemokratske stranke i Zelenih.

Švedska vlada je nekoliko mjeseci bila u blokadi zbog odsustva volje da se formira kabinet sa demokrataka, za koje AP kaže da imaju "neonacističke korijene".

]]>
Mon, 21 Jan 2019 14:21:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228095/svedska-formirala-vladu.html
Kineska ekonomija rasla 6,4 odsto http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228059/kineska-ekonomija-rasla-64-odsto.html Kineska ekonomija porasla je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 6,4 odsto na godišnjem nivou, najsporije od svjetske finansijske krize 2009. godine. ]]>

Prema najnovijim statističkim podacima u čitavoj prošloj godini rast kineske ekonomije je usporen sa 6,8 odsto, koliko je iznosio u 2017, na 6,6 odsto, što je najniža stopa rasta od 1990, prenosi SEEbiz.

To je posljedica trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i strane potražnje.

Podaci o BDP-u u skladu su s očekivanjima analitičara u anketi Rojtersa, koji očekuju i da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne podsticajne mjere kako bi se rast ekonomije stabilizovao nakon dužeg perioda usporavanja.

"Biće novih podsticajnih mjera. Vlasti su ih već najavile, sada su u fazi odobrenja i biće sprovedene tokom godine", rekla je direktorica istraživanja u National Australia Bank, Kristi Tan.

Međutim, neki analitičari vjeruju da se rast druge po veličini svjetske ekonomije usporava oštrije nego što službeni podaci pokazuju, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci pokazali da su izvoz i uvoz krajem prošle godine oštro pali, što ukazuje na veću slabost i strane i domaće potražnje nego što se mislilo.

Analitičari očekuju da će Peking smanjiti procjenu rasta ekonomije u ovoj godinu na nivou između šest i 6,5 odsto.

Uprkos najavama novih podsticajnih mjera, dio analitičara smatra da će situacija u privredi prije biti lošija nego što će se poboljšati, pa u ovoj godini očekuju rast ekonomije od oko 6,3 odsto.

"Ne treba brinuti za kapitalne investicije jer su vlasti najavile ubrzanje ulaganja i sprovođenje infrastrukturnih projekata. No, problem leži u potrošnji. Zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, raspoloženje potrošača se pogoršalo", rekao je ekonomista Daiva Instututa, Naoto Saito.

Čak i ako SAD i Kina uskoro postignu trgovinski dogovor, analitičari smatraju da to neće biti od prevelike pomoći izvozu, snažnom pokretaču kineske ekonomije, jer strana potražnja slabi, ne samo u SAD-u nego i u ostatku svijeta.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 10:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/228059/kineska-ekonomija-rasla-64-odsto.html