RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html Ekstremisti odbili dogovor Rusije i Turske http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215576/-ekstremisti-odbili-dogovor-rusije-i-turske.html Ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom odbila je dogovor koji su postigle Rusija i Turska o uspostavljanju demilitarizovanih zona u sirijskom regionu Idlib, navodeći da se neće povući iz tog područja. ]]>

Grupa "Čuvari religije" (na arapskom Horas el Din) saopštila je da je dogovor o uspostavljanju zone do 15. oktobra "velika zavjera", prenijela je agencija AP.

Idlib je poslednje veliko uporište pobunjenika u Siriji.

Grupa Horas el Din pozvala je sljedbenike iz cijelog svijeta da dođu u Siriju "da pomognu narodu Levanta".

]]>
Sun, 23 Sep 2018 20:48:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215576/-ekstremisti-odbili-dogovor-rusije-i-turske.html
Kopenhagen: U osam pucnjava sedam ranjenih http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215542/kopenhagen-u-osam-pucnjava-sedam-ranjenih.html Gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen pozvao je ministra pravde Sorena Poulsena, nadležnog i za policiju, da upotrijebi sve raspoložive resurse kako bi se zaustavili oružani obračuni članova kriminalnih bandi, koji su buknuli u prijestonici te skandinavske zemlje. ]]>

U prethodnih nedjelju dana, u osam uličnih pucnjava za koje se vjeruje da su posljedica podjele jedne bande na dva dijela, ranjeno je sedam osoba, među kojima i nekoliko slučajnih prolaznika.

"Ovo ludilo se mora zaustaviti", kazao je gradonačelnik Jensen.

Policija je saopštila da je u više ugroženih kvartova, inače naseljenih pretežno građanima koji nijesu etnički Danci, uvela dodatne patrole i više zona pretresa i racija, uz ovlašćenja da se sve osobe i automobili u tim zonama mogu pretresati i bez osnovane sumnje u povezanost sa krivičnim djelom.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 20:10:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215542/kopenhagen-u-osam-pucnjava-sedam-ranjenih.html
Iran: Obješena devetorica silovatelja http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215557/iran-objesena-devetorica-silovatelja.html U Iranu su obješena devetorica muškaraca koja su silovala jednu ženu, javili su danas mediji. ]]>

Dnevnik "Arman" je danas objavio da su oni provalili u kuću jedne žene i silovali je, ne navodeći kada se dogodio taj zločin.

Obješeni su u subotu, pošto je Vrhovni sud ponovo potvrdio kaznu koju je izrekao ovog mjeseca. "Arman" je naveo da je tužilac rekao da je žena povukla prijavu, ali da su vlasti ipak izvršile kaznu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je Iran jedan od "vodećih svjetskih dželata", i više puta su ga pozvale na ukidanje smrtne kazne.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:45:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215557/iran-objesena-devetorica-silovatelja.html
"Nijesmo se krili iza ruskog aviona" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215579/nijesmo-se-krili-iza-ruskog-aviona.html Izraelska vojska je danas rekla da su mehanizmi koordinacije s Rusijom pravilno korišćeni, prije nego što je ruski vojni avion oboren nad Sirijom prošle nedjelje i odbacila tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da je ona za to kriva, ponovivši da je to bila sirijska greška. ]]>

To je odgovor na optužbe Moskve da Izrael valja kriviti za incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, prenijeli su izraelski mediji.

U izvještaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta rusko Ministarstvo odbrane je optužilo Izrael da su izraelski borbeni avioni "F-16" koristili ruski izviđački avion "Iljušin Il-20" kao štit od sirijskih protivavionskih raketa nakon napada na mete kraj lučkog grada Latakije u Siriji.

U današnjem saopštenju izraelska vojska je negirala da se krila iza ruske letjelice i navela da je delegacija predvođena šefom izraelske avijacije, general-majorom Amikamom Norkinom, predstavila visokim ruskim oficirima rezultate izraelske istrage obaranja aviona, tvrdeći da je to učinjeno profesionalno i detaljno.

"Puni, precizni i činjenični detalji su poznati profesionalcima koji se bave (incidentom) u ruskoj vojsci i jasno pokazuju da su mehanizmi za izbjegavavanje konflikta pokrenuti na vrijeme, kao i u posljednje dvije i po godine", navedeno je uz aluziju na hotlajn vezu između dvije vojske u saopštenju u kome se dodaje: "Izraelske vazduhoplovne snage se nijesu krile iza bilo kog aviona i izraelski avioni su bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada su sirijske (rakete) pogodile ruski avion".

Petnaest ruskih vazduhoplovaca je ubijeno, kada je njihov avion greškom oborila sirijska protivazdušna odbrana kraj Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku nesmotrenost i nasumično ispaljivanje raketa S-200 ruske proizvodnje.

Uz to je najavljeno da će Izrael nastaviti da spriječava naoružavanje terorističkih organizacija unaprijeđenim oružjem.

Ta zemlja je odmah poslije udara u ponedjeljak uveče potvrdila da ga je izvela, što inače ne čini.

Takođe je rečeno da je meta bilo sirijsko postrojenje oružja namijenjeno proiranskom Hezbolahu, koji se u Siriji, kao i iranske snage, bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Izrael nastoji da spriječi utvrđivanje Irana u susjednoj Siriji.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 19:20:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215579/nijesmo-se-krili-iza-ruskog-aviona.html
"Izrael kriv za obaranje aviona nad Sirijom" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215536/izrael-kriv-za-obaranje-aviona-nad-sirijom.html Ministarstvo odbrane Rusije danas je zvanično optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog aviona nad Sirijom, rekavši da je izraelska vojska odgovorna za "kriminalnu nemarnost", prenijeli su izraelski mediji. ]]>

U izvještaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta, Rusija je zaključila da ju je Izrael namjerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je spriječeno da ruski avion na vrijeme odleti na bezbjedno.

"Predstavljeni tačni podaci ukazuju da akcijama izraelskih borbenih pilota koji su doveli do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostaje profesionalizam i da su bile akti kriminalne nemarnosti. Zato vjerujemo da krivica za tragediju ruskog Iljušina 20 leži isključivo na izraelskim vazduhoplovnim snagama i onima koji su donijele odluku da izvedu takve akcije", rekao je general major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva.

Oštro kritikujući ponašanje Izraela u incidentu on je ocijenio da izraelsko vojno rukovodstvo "ili ne poštuje nivo odnosa s Rusijom, ili nema kontrolu nad individualnim komandama ili komandujućim oficirima koji su razumjeli da će njihove akcije voditi do tragedije".

Rusija se takođe usprotivila tvrdnjama Izraela da je avion oboren kada su se izraelski avioni vratili na izraelsku teritoriju.

"Izraelski avioni su vidjeli ruski Iljušin Il-20 i upotrijebili ga kao štit protiv protivavionskih raketa dok su oni manevrisali u regionu", rekao je portparol.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 17:06:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215536/izrael-kriv-za-obaranje-aviona-nad-sirijom.html
Pušteni pritvoreni opozicioni novinari http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215560/pusteni-pritvoreni-opozicioni-novinari.html Po nalogu državnog tužioca danas je iz pritvora pušteno troje grčkih opozicionih novinara, koji su bili pritvoreni u Atini po tužbi ministra odbrane, jer su ga osumnjičili za mahinacije s novcem za zbrinjavanje migranata u Grčkoj. ]]> To su izdavači i urednici opozicionog sajta "liberal.gr" i lista "Filelfteros" (Liberal), koji su se u subotu dobrovoljno predali policiji.

Direktor "Filelfterosa" Panajotis Lampsijas je po izlasku iz pritvora izjavio da njihovo puštanje na slobodu znači da je "sloboda štampe pobijedila pokvarenost".

Tužilac nije uvažio zahtjev ministra za pritvaranje još četvoro novinskih izdavača i urednika.

Ministar je svo sedmoro tužio zbog napisa o zloupotrebi 1,6 milijardi eura koje je EU dala za zbrinjavanje izbjeglica, iako je samo improvizovano uređen logor "Moria" za hiljade ljudi na ostrvu Lezbos, u kojem su EU i humanitarne organizacije ocijenile uslove kao nepodnošljive i neljudske.

Jedan od pritvorenih, izdavač "Filelfterosa" Tanasis Mavridis, izjavio je da država "tuži i hapsi novinare, umjesto da istraži problem na koji su ukazali - direktnu raspodjelu novca, bez tendera, i kuda je taj novac otišao".

Opozicione stranke u Grčkoj osudile su pritvaranje novinara.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 16:00:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215560/pusteni-pritvoreni-opozicioni-novinari.html
"Arapski separatisti napali paradu" http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215525/arapski-separatisti-napali-paradu.html Predsjednik Irana Hasan Rohani optužio je danas arapske separatiste za jučerašnji napad tokom vojne parade u Iranu, u kome je poginulo najmanje 29 osoba. ]]>

"Nemamo sumnje u identitet onih koji su to uradili, o toj grupi", rekao je Rohani pred odlazak u Njujork gdje će učestvovati u debati 73. zasijedanja Generalne skupštine UN.

Iranski predsjednik nije naveo o kojoj grupi ili separatistima je riječ dodajući da američke vlasti podržavaju male nacije u južnom dijelu Persijskog zaliva odakle su separatisti koji su sproveli napad.

Rohani je vjerovatno aludirao na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, zemlje koje su bliske američke saveznice.

Iako su džihadisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad, čini se da iranske vlasti tu tvrdnju ne uzimaju za ozbiljno pošto su na razgovor pozvale diplomate tri evropske zemlje, Danske, Velike Britanije i Holandije.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova uputilo im je proteste navodeći "da njihove zemlje daju utočište pojedinim članovima terorističke grupe koja je sprovela teroristički napad".

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 15:16:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215525/arapski-separatisti-napali-paradu.html
Britanija na pragu novih izbora zbog Bregzita http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215549/britanija-na-pragu-novih-izbora-zbog-bregzita.html Vlada britanske premijerke Tereze Mej je pred kolapsom i uskoro bi moglo biti novih izbora, rekao je danas zamjenik lidera opozicione Laburističke partije Tom Votson. ]]>  

Votson je istakao da će, ukoliko laburisti na godišnjoj konferenciji u Liverpulu podrže održavanje drugog referenduma o Bregzitu, biti teško da rukovodstvo partije to ignoriše.

"Čini mi se nezamislivim da, ukoliko konferencija Laburističke partije donese odluku da želi obećanje za održavanje referenduma da ćemo biti protiv takve odluke", kaže Votson.

Prema njegovim riječima, Vlada Mejove je pred kolapsom i uskoro će biti novi opšti izbori, samo zbog Bregzita.

Na samitu EU održanom u četvrtak u Austriji, lideri evropskog bloka odbacili su plan britanskog premijera Tereze Mej za izlazak Velike Britanije iz članstva, navodeći da ona mora da iznese osnovu za trgovinske i carinske sporazume za granicu Britanije sa Irskom.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 14:31:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215549/britanija-na-pragu-novih-izbora-zbog-bregzita.html
Igle u jagodama i na Novom Zelandu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215527/igle-u-jagodama-i-na-novom-zelandu.html Lanac robnih kuća na Novom Zelandu saopštio je danas da su igle za šivenje pronađene u jagodama uvezenim iz Australije. ]]>


Lanac Kauntdaun (Countdown) naveo je da će povući te jagode iz prodaje nakon pronalaska igala u jednoj prodavnici u Oklandu.

Jagode iz Australije našle su se u svim prodavnicama tog lanca robnih kuća na Novom Zelandu, ali je prijavljen samo jedan slučaj sa iglama.

Uprava kompanije navela je da kupci mogu da vrate sve jagode i biće im vraćen novac. Preporučila je da svaku jagodu presjeku na pola prije konzumiranja ukoliko žele da zadrže to voće.

Policija u Australiji registrovala je nedavno nekoliko incidenata, mada se sumnja da su mnogi bili izmišljeni. Prvi slučaj je bio u državi Kvinslend na sjeverositku zemlje.

Lanac robnih kuća Vulvorts (Woolworths) u Australiji potom je iz prodaje povukao igle za šivenje zbog straha koji je nastao kod građana nakon što su igle pronađene u jagodama i drugom voću.

Vulvorts je saopštio da iz predostrožnosti povlači igle iz prodaje dok policija još nije identifikovala ko je stavio igle u jagode.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da sabotaža sa jagodama predstavlja teroristički čin. On je pozvao Australijance da prave kolače sa jagodama kako bi pomogli proizvođačima.

Morison je zatražio i da se uvedu stroži zakoni i da se kazna za kontaminaciju hrane poveća na 15 godina zatvora.

Iz prodaje su povučene jagode šest proizvođača.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 12:12:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215527/igle-u-jagodama-i-na-novom-zelandu.html
Pirati oteli 12 mornara i švajcarski brod http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215518/pirati-oteli-12-mornara-i-svajcarski-brod.html Naoružane grupe napale su švajcarski brod u blizni obale Nigerije i otele su 12 članova posade, saopštilo je kasno sinoć švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova. ]]>

Brod "Glarus" napadnut je duž nigerijske obale i vlasti su u kontaktu s vlasnikom broda, navodi se u saopštenju. Lokalni mediji prenijeli su da su brod koji je prevozio pšenicu napali gusari i da je oteto 12 od 19 članova posade.

Gusari ili pirati su aktivni kod obala Nigerije, Togoa i Benina i često su nasilni i naoružani. Dešava se da otmu brodove tokom nekoliko dana koliko im je potrebno da se sve uzmu iz plovila dok neke grupe oslobode brod i posadu poslije isplate otkupnine.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 09:30:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215518/pirati-oteli-12-mornara-i-svajcarski-brod.html
Rusija će objaviti izvještaj o obaranju aviona http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215499/rusija-ce-objaviti-izvjestaj-o-obaranju-aviona.html Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je danas da će objaviti nalaze početne istrage obaranja ruskog izviđačkog aviona sa 15 vojnika kraj sirijskog lučkog grada Latakije ove nedjelje koje je izazvalo diplomatsku napetost u odnosima s Izraelom. ]]>

Avion je oborio sirijski odbrambeni sistem S-200 ruske proizvodnje u pokušaju da odgovori na izraelski udar iz vazduha, podsjećaju izraelski mediji.

"Redoslijed događaja iz minuta u minut će biti dat uz predstavljanje objektivnih podataka sa radarskog sistema o situaciji u Siriji 17. septembra i akcija izraelskih vazduhoplovnih snaga u području pada", navelo je ministarstvo u saopštenju koje je prenijela agencija TASS.

Izraelska vojska je rekla da su njeni borbeni avioni ciljali sirijsko vojno postrojenje koje je obezbjeđivalo oružje za proiranski ekstremistički Hezbolah i tvrdila da je upozorila Rusiju na predstojeći udar u skladu sa dogovorima o izbjegavanju nenamjernih sukoba dvije zemlje.

Ruska vojska je najprije optužila izraelske pilote da su koristili ruski avion kao štit, ali je predsjednik Rusije Vladimir Putin kasnije opisao incident kao posljedicu "lanca tragičnih slučajnih okolnosti".

Nakon incidenta u pokušaju da se kriza prevaziđe izraelska vojska je potvrdila udar i objavila neke rezultate početne istrage, između ostalog da su sirijske jedinice protivvazdušne odbrane pucale "nasumice" i da se nijesu pobrinule da osiguraju da nema ruskih aviona u vazduhu.

Izrael je takođe poslao najviše zvaničnike, predvođene komandantom avijacije general-majorom Amikamom Norkinom, u Moskvu da podijeli s ruskim kolegama nalaze početne istrage.

U petak uveče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov porekao izvještaje izraelskih medija da je ministar zadužen za obavještajne poslove Izrael Kac rekao da Putin odbija da odgovori na telefonske pozive predsjednika Sirije Bašara Asada i da je ljut na sirijskog lidera zbog incidenta.

Peskov je rekao da taj izvještaj "ne odgovora realnosti" i da mu "prije svega ne treba vjerovati", prenijela je izraelska televizija.

On je to rekao nakon što se izraelska delegacija vratila iz Moskve.

"Putin je predstavio svoj stav o tome i nije potrebno više spekulacija u ovom trenutku", zaključio je Peskov.

U telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u utorak, dan poslije incidenta, Putin je rekao da Izrael ne bi trebalo da dozvoli takve situacije u budućnosti.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 22:47:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215499/rusija-ce-objaviti-izvjestaj-o-obaranju-aviona.html
Od Hong Konga do Kine za 14 minuta http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215487/od-hong-konga-do-kine-za-14-minuta.html Linija super brzog voza koji saobraća ka kontinentalnom dijelu Kine otvorena je u subotu u Hong Kongu, čime je putovanje koje je trajalo sat vremena sada skraćeno na 14 minuta. ]]>

Izgradnja super brzog voza trajala je više od osam godina, a koštao je deset milijardi dolara, piše Al Džazira.

Ovaj novi sistem napravljen je tako da će na dnevnom nivou moći prevoziti 80.000 putnika od finansijskog centra Azije, koji broji oko sedam miliona ljudi, do središta proizvodnje, provincije Guangdong.

Kako prenosi AP, putanja voza duga je 26 kilometara, a ide od Hong Konga do Šenžna.

Putujući ovom linijom, putnici će biti u kontaktu s kineskom mrežom brze željeznice, koja saobraća na 44 destinacije, među kojima su Šangaj, Peking i zapadni grad Sian.

Projekt prate i kontroverze, jer su zakonodavci u Hong Kongu donijeli zakon kojim dozvoljavaju zajedničke punktove na terminalima.

Putnici iz Kine biće pregledani na terminalima, a ne na administrativnoj granici.

Prvi put zvaničnici Kine provodiće nacionalne zakone na tlu Hong Konga.

Prodemokratske grupe predvode proteste i kažu da zajednički punktovi potkopavaju autonomiju Hong Konga, koja je uvedena na osnovu sporazuma o jednoj zemlji sa dva zasebna sistema, kada je ta teritorija integrisana u Kinu.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 20:18:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215487/od-hong-konga-do-kine-za-14-minuta.html
Broj stradalih u prevrtanju broda porastao na 207 http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215476/broj-stradalih-u-prevrtanju-broda-porastao-na-207.html Broj nastradalih u prevrtanju broda na jezeru Viktorija u Tanzaniji porastao je na 207 mrtvih, saopštile su danas tamošnje vlasti novi bilans žrtava. ]]>

"Imamo 207 mrtvih", izjavio je ministar saobraćaja Tanzanije Isak Kamvelve i dodao da je 41 osoba preživjela nesreću.

Brod "Njerere" sa kapacitetom 25 tona robe i oko 100 putnika imao je više ljudi zbog čega se prevrnuo.

Očevici su naveli da se na trajektu nalazilo oko 200 putnika, ali nadležni organi nijesu potvrdili taj broj.

Brod se prevrnuo u četvrtak poslije podne par desetina metara od doka na ostrvu Ukara.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 19:41:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215476/broj-stradalih-u-prevrtanju-broda-porastao-na-207.html
Iran: 24 mrtvih u napadu na paradu http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215436/iran-24-mrtvih-u-napadu-na-paradu.html Najmanje 24 osobe poginule su, a preko 50 je ranjeno danas u napadu naoružanih ljudi na vojnu paradu u jugozapadnom iranskom gradu Ahvazu, javljaju iranski mediji. ]]>  

Agencija Fars, koja je bliska Revolucionarnoj gardi, javlila je da su dva naoružana napadača u maskirnoj uniformi, na moticiklima izvela napad.

Agencija Isna je javila da je ubijeno osam ili devet vojnika, i da su ranjeni u kritičnom stanju, pozivajući se na guvernera provincije Kuzestan, gde je Ahvaz glavni grad.

Državna agencija Irna javila je ranije da je poginulo više civila u napadu ali da se ne zna njihov broj, kao i da nijedan zvaničnik prisutan na paradi nije pogođen, prenosi Frans pres.

Prethodno je državna televizija izvijestila da je izvršen napad na vojnu paradu u Ahvazu, organizovanu povodom Nacionalnog dana oružanih snaga, kao i da ga je sprovela "grupa" nepoznatih napadača.

U izvještajima pominjalo se da su napadači "takfiri", izraz ranije upotrebljavan da se opišu članovi Islamske države.

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 09:40:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215436/iran-24-mrtvih-u-napadu-na-paradu.html
Amerika će doživjeti istu sudbinu kao i Sadam Husein http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215431/amerika-ce-dozivjeti-istu-sudbinu-kao-i-sadam-husein.html Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da predsjednik SAD Donald Tramp neće uspjeti da ostvari svoj cilj u sukobu s Iranom. ]]>

Rohani je rekao da neće uspjeti da ostvari, baš kako to nije uspjelo ni nekadašnjem iračkom vođi Sadamu Huseinu.

Rojters navodi da je Rohani aludirao na rat dvije bliskoistočne sile 80-ih godina prošlog vijeka.

"Isto će se dogoditi i Trampu. Amerika će doživjeti istu sudbinu kao i Sadam Husein", poručio je Rohani u govoru koji je prenošen uživo na iranskoj državnoj televiziji povodom godišnjice početka iransko-iračkog rata koji je trajao od 1980. do 1988. godine. 

"Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja... uključujući naše reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni", dodao je Rohani.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 08:25:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215431/amerika-ce-dozivjeti-istu-sudbinu-kao-i-sadam-husein.html
Tramp odgodio objavljivanje dokumenata o istrazi FBI http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215418/tramp-odgodio-objavljivanje-dokumenata-o-istrazi-fbi.html Američki predsednik Donald Tramp odgodio je objavljivanje niza dokumenata povezanih s početkom istrage FBI o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, pošto su ga pravosudni organi zamolili da prvo oni pregledaju te dokumente. ]]>

Tramp je večeras u nizu poruka na Tviteru izrazio nadu da će to biti brzo urađeno i da će ti dokumenti biti uskoro pristupni javnosti.

Zvaničnici Ministartva pravde naveli su da objavljivanje dokumenata može da ima neke negativne uticaje.

Tramp je prije dva dana skinuo oznaku tajnosti sa niza dokumenata povezanih s početkom istrage FBI o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, uključujući dio naloga za tajni nadzor i poruke nekadašnjeg šefa FBI Džejmsa Komija.

On je taj neočekivani potez povukao kao odgovor na pozive svojih saveznika u Kongresu koji tvrde da vjeruju da je ta istraga zatrovana pristrasnošću u FBI i ministarstvu pravde.

Ta potez bi se mogao tumačiti i kao nastavak Trampovih napora da podrije istragu nakon sporazuma o priznanju krivice bivšeg šefa izbornog štaba Pola Manaforta i istrage o dugogodišnjem saradniku Rodžeru Stounu.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 23:07:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215418/tramp-odgodio-objavljivanje-dokumenata-o-istrazi-fbi.html
London oštro odgovora EU zbog Bregzita http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215369/london-ostro-odgovora-eu-zbog-bregzita.html Britanska vlada optužila je danas Evropsku uniju da je povukla ručnu kočnicu na pregovore o Bregzitu pošto je EU navela da je plan premijerke Tereze Mej neizvodjiv. ]]>

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je juče na samitu u Salzburgu otvoreno rekao da dijelovi plana Tereze Mej prosto "neće funkcionisati", dok je francuski predsjednik Emanuel Makron, britanske političare koji se zalažu za Bregzit nazvao "lažovima" zbog tvrdnji o troškovima izlaska iz Unije.

Mej je insistirala da je njen plan jedina opcija i da je Velika Britanija spremna da izađe iz EU bez dogovora ako njen prijedlog bude odbačen.

Neuspjeh na sastanku u Austriji podstakao je britanske medije da pišu da je Mej "ponižena", a uslijedio je i snažan odgovor vlade u Londonu.

Ministar za Bregzit Dominik Rab optužio je EU da je odbacila britanski prijedlog bez nuđena "kredibilne alternative" i da je EU "povukla ručnu kočnicu" u pregovorima.

"Da bi pregovori napredovali, moraće da sklone ruke s ručne kočnice", rekao je on.

Dauning strit je saopštio da će Mej kasnije danas dati izjavu o pregovorima o Bregzitu.

Samit je potopio britanske nade za proboj u zastalim pregovorima o razlazu, šest mjeseci pred planirani izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta.

Ocjena u britanskim medijima je bila brutalna. Proevropski Gardijan je naveo da je Mej "ponižena". Konzervatvni Tajms piše "Poniženje Mej dok EU odbacuje plan za Bregzit".

Tabloid San, koji podržava Bregzit, je lidere Unije nazvao "prljavim pacovima" i optužio "evromafijaše" Tuska i Makrona da su "zaskočili" Mej.

Uprkos zaoštrenoj retorici, pozicija EU nije nova. Čekers plan Tereze Mej, koji je dobio ime po ljetnjikovcu premijerke u kojoj je napravljen, ima za cilj da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali ne i usluge, kako bi se zadržala slobodna trgovina i otvorena granica između Irske i Sjeverne Irske.

Zvaničnici EU od početka su ravnodušni prema toj ideji, navodeči da London ne može da bira elemente pripadnosti tržištu bez prihvatanja svih troškova i odgovornosti.

Ipak, britanski političari i diplomate su se iznenadili Tuskovim otvorenim odbacivanjem Čekers plana. Tusk je objavio sliku na Instagramu kako stoji sa Mej pored stola sa desertima, uz natpis: "Parče torte, možda? Žao mi je, nema višanja", što je aluzija na navode Brisela da London ne možđe da bira šta hoće (cherry-picking na engleskom).

]]>
Fri, 21 Sep 2018 22:36:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215369/london-ostro-odgovora-eu-zbog-bregzita.html
Naređeno hapšenje 110 vojnika i vojnih starješina http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215357/naredjeno-hapsenje-110-vojnika-i-vojnih-starjesina.html Državni tužilac u Turskoj izdao je naloge za hapšenje 110 vojnika turskog ratnog vazduhoplovstva, zbog sumnje da su povezani sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara smatra organizatorom propalog vojnog puča 2016. godine. ]]>

Kako je saopšteno iz kancelarije državnog tužioca, a prenosi Rojters, među osumnjičenima su trojica pukovnika, dvojica potpukovnika, šestorica majora i trojica kapetana.

Vlasti sprovode redovne akcije usmjerene protiv navodnih Gulenovih pristalica, koje su započete nakon propalog vojnog puča, u kojem je poginulo 250 ljudi.

Gulen je negirao bilo kakvu umiješanost u vojni puč u Turskoj.

Zapadni saveznici Turske kritikovali su strogo kažnjavanje, čiji je veći dio sproveden tokom vanrednog stanja koje je proglašeno nedugo nakon vojnog puča i trajalo je do jula ove godine.

Kritičari vlasti u Turskoj optužuju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da koristi propali vojni puč kao izgovor za gušenje kritika.

U posljednje dvije godine je privedeno oko 160 hiljada ljudi, od toga je 50 hiljada zadržano u zatvoru pod optužbom da su učestvovali u pokušaju državnog udara.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 21:55:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215357/naredjeno-hapsenje-110-vojnika-i-vojnih-starjesina.html
Ekstremni desničari drugi po popularnosti http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215350/ekstremni-desnicari-drugi-po-popularnosti.html Ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) je druga najpopularnija stranka u Njemačkoj, pokazuje nova anketa njemačkog javnog medijskog servisa ARD. ]]>

AfD je po popularnosti prestigla Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Najveću podršku i dalje uživa konzervativna Hrišćansko-demokratska Unija (CDU) kancelarke Angele Merkel.

AfD, koja je u septembru prošle godine osvojila 12,6 odsto glasova, sada ima podršku 18 odsto građana, što je za jedan odsto više od vladajuće SPD koja je manjinska stranka u vlasti.

Konzervativni blok CDU/CSU, koji je na vlasi od 2005. godine, pao je za jedan odsto i sada je na 28 odsto podrške – što predstavlja njihov najgori rezultat od 1997. od kada se sprovodi anketa Dojčlandtrend, prenio je Dojče vele.

Na četvrtom mjestu su Zeleni s 15 odsto, zatim slijedi Levica s 10 odsto i liberali s devet odsto.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 21:43:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215350/ekstremni-desnicari-drugi-po-popularnosti.html
Tramp u UN: Ko će biti meta ove godine? http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215419/tramp-u-un-ko-ce-biti-meta-ove-godine.html Predsjednik SAD-a Donald Tramp će, sa ostalim svjetskim liderima, od ponedjeljka učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima - od sukoba i klimatskih promjena do gladi i bolesti. Međutim, u centru pažnje vjerovatno će biti američki predsjednik, s obzirom na to da mnogi žele da čuju njegove stavove o napretku u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, Iranu i drugim globalnim problemima. ]]>

Prošlogodišnji, prvi govor Trampa u Ujedinjenim nacijama privukao je veliku pažnju javnosti.

“Sjedinjene Države su veoma snažne i strpljive, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, neće imati drugi izbor nego da potpuno unište Sjevernu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji”.

Tramp je svojim obraćanjem zapanjio lidere naviknute na diplomatske nijanse i sada se mnogi pitaju šta će uraditi ove godine.

“To je bio odličan nastup za medije, koji je nevjerovatno dobro prošao na američkim televizijskim mrežama. Tramp u stvari nije ovdje da šarmira druge lidere, već da daje snažne izjave koje će završiti na naslovnim stranama uoči kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama. Tako da će biti vatre i bijesa”, ocijenio je Ričard Gauan iz Univerzitetskog centra Ujedinjenih nacija za istraživanje.

Taj pristup, iako nekonvencionalan i rizičan, ipak je doveo do dijaloga. Mnogi će pratiti šta će Tramp reći o Sjevernoj Koreji u govoru u utorak, koji će sjevernokorejski lider Kim Džong Un vjerovatno gledati u Pjongjangu.

Državni sekretar Majk Pompeo takođe je pozvao svog sjevernokorejskog kolegu da se sastanu u Njujorku. Pompeo će u četvrtak predsjedavati I sjednicom Savjeta bezbjednosti, na kojoj će učesnike izvijestiti o razgovorima sa Sjevernom Korejom i zatražiti da se sankcije primjenjuju dok Pjongjang ne preduzme konkretne korake na denuklearizaciji.

Iran u fokusu

Predsjednik SAD-a će u međuvremenu predsjedavati sastankom Savjeta bezbjednosti srijedu, u čijem će fokusu biti sprečavanje širenja nuklearnog oružja. Očekuje se da će američki lider veći dio govora posvetiti Iranu.

“Iran je i dalje problem i aktivan je u svim opasnim mjestima u svijetu”, naglasila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Iranski predsjednik Hasan Rohani takođe će se obratiti generalnoj skupštini u utorak, dok će u srijedu, nekoliko sati poslije Trampovog obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti, održati konferenciju za novinare.

Rohani će vjerovatno kritikovati Sjedinjene Države zbog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i odluke da ponovo uvedu sankcije Teheranu.

U Njujorku će se okupiti veliki broj lidera, ali ne i predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, kao ni njemačka kancelarka Angela Merkel. I dok će naslovnim stranama možda dominirati Sjeverna Koreja i Iran, na marginama će se raditi na rješavanju mnogih drugih globalnih problema, među kojima su sukobi na Bliskom istoku i u Africi, i globalno zagrijavanje i razvoj.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 21:31:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/215419/tramp-u-un-ko-ce-biti-meta-ove-godine.html