Turizam i ekologija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

POGLAVLJE 27 04. 02. 2018. 18:13   >>  18:23 0

POGLAVLJE 27

"Pregovarački kapaciteti nedovoljni"

Odluka Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da angažuje konsultanta za oblast životne sredine može se smatrati dobrim potezom, ali ne i dovoljnim za uspješno okončanje pregovora za Poglavlje 27, smatraju u nevladinoj organizaciji Green home.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i konsultant za zaštitu životne sredine prilikom pristupnog procesa zemalja pregovarača Evropskoj uniji (EU) Helmut Bloh, potpisali su u srijedu Pismo o namjerama kojim je, kako je saopšteno, ozvaničena buduća saradnja.

U Green home smatraju da se, s obzirom na kompleksnost i zahtjevnost poglavlja 27 i obaveze koje Crna Gora u narednom periodu mora ispuniti, odluka Ministarstva da angažuje konsultantsku pomoć može smatrati dobrim korakom u pravcu dostizanja standarda i zahtjeva EU u toj oblasti.

“Takva odluka je na neki način i potvrda tvrdnji civilnog sektora da trenutni kapacitet u okviru institucija uključenih i nadležnih za pregovore u poglavlju 27 nijesu na potrebnom nivou”, kazala je agenciji Mina program koordinator u toj NVO, Jelena Marojević Galić.

Ona je kazala da je Koalicija 27, koja okuplja organizacije civilnog društva sa ciljem praćenja procesa pregovora u okviru tog poglavlja, analizirala administrativne i stručne kapacitete institucija zaduženih za poslove životne sredine.

Kako je navela, rezultat te analize je pokazao da je nedostatak ljudskih resursa zaista evidentan i da predstavlja jedan od najvećih izazova u procesu pregovora.

“Mišljenja smo da oslanjanje na privremeni kadar i pripravnike i visoka fluktuacija zaposlenih zabrinjava, posebno u odnosu na ukupni kapacitet ključnih institucija koje treba da osiguraju efikasno sprovođenje i primjenu Acquis-a”, kazala je Marojević Galić.

Prema njenim riječima, dodatni razlog za zabrinutost su nedovoljni kapaciteti inspekcijskih organa koji zbog malog broja zaposlenih nijesu u mogućnosti da blagovremeno i efikasno izvrše kontrole na terenu.

“Odluka MORT-a o angažovanju Bloha vjerovatno je proizašla kao jedna od potreba iz Plana reorganizacije i jačanja administrativnih kapaciteta za sektore životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori, koji je Vlada usvojila u junu prošle godine, a koji je i potvrdio naše stavove”, smatra Marojević Galić.

U Planu se, kako je navela, navodi da u sektoru životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori ukupno 25 zaposlenih radi na transponovanju 100 propisa EU, od kojih je šest angažovano po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

“To ukazuje na nivo posvećenosti, kao i na kvantitativni nedostatak kapaciteta, a nerijetko i kvalitativne nedostatke - velika fluktuacija zaposlenih, veliki broj početnika u ovom poslu, neadekvatna struka za jako specifičnu oblast gdje su potrebna posebna stručna znanja i vještine”, ocijenila je Marojević Galić.

Ona je upozorila da se time onemogućava adekvatno implementiranje sektorske politike, projekata i reformi, što dodatno otežava neredovno obučavanje kadrova za zakonodavne aktivnosti.

“Nedovoljna organizacija, loša koordinacija i komunikacija između institucija koje su nadležne za pojedinačne aspekte donošenja i implementacije politika u oblasti životne sredine i nezadovoljavajuća koordinacija između vlasti na centralnom nivou i lokalnih samouprava, otežava rad u ovoj oblasti”, kazala je Marojević Galić.

Osim toga, kako je navela, Plan je pokazao i da dio službenika na relativno visokim pozicijama slabo poznaje proces transpozicije, implementacije i primjene, i nije sposoban da komunicira terminologijom EU propisa.

“Odluka MORT-a da potrazi ekspertizu “sa strane”, uz nedavno osnivanje Upravnog odbora za praćenje revizije i sprovođenja Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskihpromjena, može smatrati dobrim potezom, ali ne i dovoljnim za uspješno okončanje pregovora za Poglavlje 27”, smatra Marojević Galić.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo