Žabljak
Oblačno
11.9 °C
Pljevlja
Oblačno
15.2 °C
Herceg Novi
Vedro
26.4 °C
Nikšić
Vedro
22.2 °C
Cetinje
Vedro
20.1 °C
Bar
Vedro
25.6 °C
Podgorica
Umjereno oblačno
26.1 °C
Ulcinj
Pretežno vedro
24.0 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
17.5 °C

Turizam i ekologija

RADULOVIĆ ZA PORTAL 27. 11. 2018. 07:10   >>  10:41 18

RADULOVIĆ ZA PORTAL

Za Crnu Goru region više nije reper razvoja

Prihod od turizma ove godine premašiće milijardu eura, očekuje se i dobra zimska sezona. Izgradnja novih hotela na primorju upitna je zbog negativnog odnosa dijela javnosti prema investitorima, a biznis barijere su prisutne i u domaćem poslovnom ambijentu, kaže za Portal RTCG suvlasnik HG “Montenegro stars” i predsjednik CTU-a Žarko Radulović.

Crnogorski turistički proizvod ove godine bi trebalo da ostvari prihod od milijardu eura. Tako je barem najavljivano sa svih relevantnih adresa od Ministarstva turizma, Nacionalne turističke organizacije i Crnogorskog turističkog udruženja. I dok se čeka konačni bilans, suvlasnik Hotelske grupe Montenegro stars i prvi čovjek CTU-a Žarko Radulović, optimista je.

„2019. godina biće bolja od 2018-te, a to znači da će biti više od milijardu eura prihoda“.

Jedinu ogradu u ovoj tvrdnji on je postavio na uticaje koji, kako kaže, dolaze sa strane, kao što su dramatične globalne političke i finansijske promjene.

Sezona je duža od 6 mjeseci

Razloga za optimizam Radulović vidi i u činjenici da se ostvaruje cilj koji je postavljen prije više od deceniju – produžetak sezone.
„Sezona je bila duža od 6 mjeseci“ kaže on. Kao ilustraciju navodi podatak kompanije Montenegro stras u kojoj je godišnja popunjenost nešto iznad 56 procenata, odnosno sva tri hotela bila su puna 6 i po mjeseci. Slično je kaže i kod drugih hotelskih kompanija.

„Niko više nema argumenata za trvrdnju da sezona traje 45 dana. Od te teze ne odustaju samo oni koji se turizmom nikada nijesu ozbiljno bavili i za njih će svake godine biti 'sve manje dana', dok ne nestanu sa turističke scene“, smatra Radulović.

Očekuje i da će zimska turistička sezona biti dobra. Možda , kaže i nešto bolja od planirane, ako je suditi po rezultatima hotela Splendid, koji je kraj ovog mjeseca zaokružio viškom od oko 60 hiljada eura.

Čelnik CTU-a, koji je bio zagovornik teorije „spojenih sudova“ shodno kojoj je Budva bila pokretač i reper razvoja crnogorskog turizma, kaže da se situacija sada promijenila.

„Primat polako preuzimaju Tivat, Kotor, Ulcinj, i Herceg Novi. Došlo je do disperzije kojoj smo težili“.

Zakon spojenih sudova ostaje ipak i dalje prisutan, jer, kako kaže, niko u Crnu Goru ne dolazi zbog nekog posebnog hotela, ili jednog grada „već destinacije na kojoj provodi odmor“.

Region kao jedna adresa

Da je destinacija ono što privlači turiste shvataju i u regionu. Pogotovo ako se uzmu u obzir daleka turistička tržišta poput kineskog, kome je Zapadni Balkan sve zanimljiviji. Budućnost turizma može biti još bolja ukoliko se napravi regionalni turistički proizvod, smatra Radulović.

„Makedonija, Albanija i Crna Gora već pregovaraju da viza dobijena za jednu, važi u sve tri države. Mi turizmolozi smo se lako dogovorili, pripremili prijedloge i proslijedili ih svojim vladama, tako da ćemo vidjeti kako će se izjasniti centri turističke moći i hoće li u praksi zaživjeti ideja o jedinstvenom nastupu na dalekim tržištima“.

Analize potvrđuju ono što je na terenu već vidljivo, a to je da se promijenila struktura gostiju. Radulović smatra da je to dobro jer je tako nestala zavisnost od jednog tržišta. Već pomenuto kinesko tržište odreagovalo je na ponudu regiona, pa treba očekivati da će upravo to tržište narednih godina, možda presudno promijeniti strukturu gostiju.

„Kineza je ove godine bilo 40 hiljada, a prošle 12 hiljada. Ako se taj trend nastavi, iduće godine možemo očekivati 100 hiljada posjetilaca“.

Tvrdi i da je Crna Gora napravila značajan napredak u kvalitetu servisa. Već deceniju je znatno ispred susjeda kada se analizira odnos cijene i kvaliteta, pa smatra da regionalne destinacije više nijesu reper. Sada je izazov dostići kvalitet razvijenih turističkih zemalja.

„U velikom smo zaostatku kada je u pitanju raznolikost sadržaja i raznovrsnost ponude. To je proces koji iziskuje vrijeme. A sve će to, ipak, najbolje izbalansirati ponuda i tražnja na tržištu“.

Do novih hotela, teško

Crnoj Gori i dalje nedostaju hotelski kapaciteti. Prema nekim procjenama fali čak oko 30 hotela sa 4 i 5 zvjezdica. Na pitanje kako do njih, Radulović odgovara „teško“. I to iz dva razloga: neriješenih lokacija i investitora koji su u Crnoj Gori po, kako kaže, automatizmu suočeni sa napadima i atmosferom pritiska da odustanu, što su mnogi i uradili.

„Zato nijesam optimista da će se na primorju graditi novi, veliki hoteli u narednom periodu".

Smatra da će Luštica, jer je izmještena, i dalje biti perjanica, a kao interesantna područja prepoznaje još Ulcinj i Bar.

„Nadam se da će Ulcinjani shvatiti da nešto moraju da izgube, da bi nešto dobili“.

Finansijska nestabilnost u svijetu još nije prošla, pa zato, kaže, ne čudi odluka investitora da biraju neka druga tržišta, gdje mnogo jeftinije i uz podršku države i lokalne zajednice mogu da ulože svoj novac, zaobilazeći pri tom Crnu Goru u kojoj su, kako kaže, apriori meta napada sa svih strana.

„Za Budvu i ostali dio primorja, gdje su 'sistemi opstrukcije dobro razrađeni' od strane pojedninih NVO, medija, stručnjaka i poznavalaca, teško da će neko ozbiljan uskoro moći da napravi nešto poput hotela Splendid“.

Biznis barijere na domaći način

Sa biznis barijerama u Crnoj Gori suočavaju se brojni investitori. Međutim od njih nijesu zaštićeni ni ovdašnji privrednici. Najdrastičniji primjer je, kaže, odnos PAM-a prema hotelijerima. Naglašava da je Montenegro stars za dvije godine platio više od 74 hiljade eura na račun autorskih prava i time dokazao da ih nikada nije sporio. Problem međutim vidi u „dvostrukim aršinima“ na osnovu kojih se vrši obračun i naplata.

„Montenegro stars plaća na račun autorskih prava 2 eura za svaki krevet, dok istovremeno mnogo veća hotelska grupa plaća 1 euro, a pojedini hoteli na primorju od 0,50 do 0,80 eura. Stoga smo tražili cjenovnik i metodologiju po kojoj je formiran, ali ga nikada nijesmo dobili. Umjesto njega dobijali smo uvjeravanja da će greške biti ispravljene".

Revoltirani takvim odnosom, dvije godine PAM-u nijesu ništa plaćali. Tuženi su i izgubili spor, na osnovu kojeg je Montenegro stars platio 168 hiljada eura. Ilustracije radi, kaže , sva tri hotela, kada rade punim kapacitetom, potroše toliko stuje za tri mjeseca. PAM je pristao da se dug plati u 24 rate, ali su im prvu sljedeću fakturu uvećali sa 2 na 3,8 eura po ležaju.

"To znači da hotel radio ili ne radio, na račun autorskih prava plaća punu cijenu kao da su svi kapaciteti popunjeni, i to cijele godine. Na mjesečnom nivou to je 12 do 14 hiljada eura".

Slična situacija je, tvrdi, i sa ostalim preduzećima, ali i sa kompozitorima. Stoga je inicirano da se PAM-u oduzme dozvola za rad, što je i urađeno od strane Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Crne Gore.

„Čujem da će PAM, navodno, biti upozoren od strane nadležnih insitucija i da će donijeti novi pravilnik, sa cijenama sličnim onim u okruženju. Do tada, kao i svih prethodnih godina, trpimo monopolistički i diskriminatorski način ophođenja, koji je suprotan zakonima EU i isvakoj logici“, zaključio je Radulović.

„Autogol Srbije“

Već decenijama uoči ljetnje turističke sezone u srbijanskim medijima prisutna je negativna kampanja o Crnoj Gori. Ona doduše nikada nije imala prevelikog uticaja na dolazak gostiju iz Srbije pa zato čudi istrajnost u tome, a prije svega motivi da je pokreću.

Radulović tvrdi da, ako je ikome u interesu, onda je to upravo Srbiji, da i ljetnja i zimska turistička sezona u Crnoj Gori budu dobre. Naime, već nekoliko godina, tada premijer, a sada predsjednik Aleksandar Vučić govori da tamošnja Vlada prilikom planiranja budžeta kalkuliše sa oko 100 miliona eura prihoda od turizma iz Crne Gore, kroz prodaju raznih roba i zapošljavanje njihove radne snage na ovdašnjem trištu.

„Zašto onda daju autogol? Možemo samo da nagađamo. Isto kao što možemo da nagađamo zašto okupaciju 1918-te, proglašavaju oslobođenjem, a ne poniženjem".

Manjak radnika – milionska šteta

Turistički sektor godinama poručuje da ima veliki problem sa hroničnim nedostatkom radnika. Liberalizovana procedura za izdavanje radne dozvole od strane EU, koja je već pokrenula mlade ljude na ekonomsku migraciju, situaciju čini gotovo pa bezizlaznom. A sve ovo dodatno komplikuje zakon koji stavlja potpunu blokadu na upošljavanje sezonskih radnika. Umjesto pokušaja da se zaustavi trend odliva, Zakonom o strancima otišlo se u autodestrukciju i samosabotažu, ocjenjuje Radulović.

„Na domaćem tržištu ne možemo da obezbjedimo dovoljno radne snage, a Zakon je potpuno isključio mogućnost da se nerezident zaposli u Crnoj Gori. Zato smo ove godine imali ogromne troškove koji se procjenjuju na milione“.

Podsjetimo da turistička privreda generiše skoro petinu BDP-a Crne Gore. Stoga se Radulović obraća donosiocima odluka da preispitaju da li je akt, čija je primjena u praksi već skupo plaćena, vrijedan statusa quo, ili ga treba unaprijediti.

Vašar socijale

Ne jednom u javnosti je pokretano pitanje opravdanosti privremenih objekata. Taj problem star više od dvije decenije, nije riješen ni do danas. Širok je dijapazon nepravilnosti, od estetske neprihvatljivosti do sive ekonomije. Po mišljenju mnogih turistčkih radnika, radi se o kupovini socijalnog mira i sigurnih glasova. Na tom fonu je i naš sagovornik.

„Biće veoma teško razriješiti galimatijas svih interesa koji se na tom pitanju prelamaju. A ko zna koliko ih je, od poslovnih do političkih. Lokalne samouprave do sada nijesu imale volju da to riješe jer nijesu željele da izgube dio birača".

Međutim, ako za njih još i pronalazi opravdanje, za JP Morsko dobro to nije slučaj, jer kako tvrdi ne poštuje sopstveni Pravilnik.To se prije svega ogleda u radnom vremenu plažnih barova koji nerijetko rade i 5 sati duže od dozvoljenog.

Da u turizmu ima još mnogo toga neriješenog i nedorečenog potvrđuje i činjenica da je Zakon o turizmu, koji je usvojen prije godinu, prebrzo pokazao svoje nedostatke.

„Već je na doradi. Resorno ministarstvo je iniciralo izmjene, jer su uvidjeli koliko je grešaka u tom zakonu“.

Radulović se nada da će nakon izmjena on biti znatno unaprijeđen.

Ratka Pavlović

 

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo