RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html Ponuda CG predstavljena u Prištini http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200843/ponuda-cg-predstavljena-u-pristini.html Ministarstvo održivog razvoja i turizma je, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom i partnerima, predstavilo turističku ponudu Crne Gore na Sajmu turizma i sporta u Prištini. ]]>

Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministartstvu održivog razvoja i turizma, Ćazim Hodžić, koji je predvodio crnogorsku delegaciju, kazao je na otvaranju sajma da se broj turista sa Kosova svake godine povećava.

On je pozvao građane Kosova da odmore provedu u Crnoj Gori.

Na Sajmu, koji je počeo u četvrtak, saopšteno je da su aktivnosti na pripremi ljetnje sezone u završnoj fazi, kao i da je Crna Gora otvorena i sigurna za posjetioce sa svih tržišta.

Iz Ministarstva su saopštili da je posjetiocima crnogorskog štanda poručeno da Crna Gora spremno čeka početak nove turističke sezone.

„Oni su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa novinama koje ih očekuju tokom predstojeće sezone, koje su uglavnom vezane za putnu infrastrukturu, ubrzanom dinamikom prelaska granice tokom sezone, specijalnom ponudom sa povoljnostima, ponudom za aktivni odmor, kao i konkurentnim cijenama“, navodi se u saopštenju.

Na Sajmu, koji završava danas, ponudu su predstavile lokalne turističke organizacije Ulcinja, Budve i Tivta, kao i veliki broj privrednika iz Crne Gore.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 46,95 hiljada turista sa Kosova, 21 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Oni su ostvarili 255,12 hiljada noćenja, 26,43 odsto više nego 2016.

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 14:32:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200843/ponuda-cg-predstavljena-u-pristini.html
Sedmodnevne Karnevalske majske večeri http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200677/sedmodnevne-karnevalske-majske-veceri.html Budva za prvomajske praznike dočekuje goste Karnevalskim majskim večerima, manifestacijom koja će po prvi put trajati sedam dana i imati veoma raznovrstan program. ]]>

Oraganizatori - Opština Budva, Turistička organizacija (TO) Budve, nevladine organizacije, Gradska muzika, Kulturni centar Stare Budve, obećavaju bogat i raznovrstan program, u kojem će centralno mjesto imati Međunarodna majska povorka pod sloganom "Prava ljubav nikad ne promaši", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Budvi.

Predsjednik TO Budva Mladen Franović rekao je da je veoma značajno što manifestacija traje od nedjelje do nedjelje, od 29. aprila do 6. maja.

Manifestacija će početi ispred hotela Mažestik. Na maloj bini će gosti 29. aprila biti pevačica Nina Žižić, a grupa Perper će nastupiti na istom mjestu uveče 30. aprila.

"Tokom popodnevnih i večeranjih sati biće još događaja, u svakom slučaju Budva će 29. aprila početi da se veseli", kazao je Franović.

Za 1. maj u 20.00 planiran je Abrum, koji poziva na karneval, a koji je okosnica svega. U 22.00 će na glavnoj bini ispred Starog grada nastupiti samba plesačice. Nakon njih, u 22.30 počeće koncert lokalnih momaka "The Grupa".

U sredu, 2. maja uveče, u 20 sati ispred Pošte počeće glavna minifestacija - Međunarodna karnevalska povorka "Prava ljubav nikad ne promaši", koja će se kretati od Pošte, Mediteranskom ulicom, do Starog grada.

U 22.30 gosti će imati priliku da čuju koncert "Dejan Petrović Big Band", na glavnoj bini.

"Tu će biti sambe, rubme i svega onoga što će doprinijeti da čitav grad pleše", rekao je Franović.

U četvrtak, 3. maja, u 19.30 počeće defile folklora, a za 22.00 je najavljen koncert "Etno grupe Zora" iz Bara, za koje organizatori obećavaju da će biti za pamćenje.

Subota, 5. maj je, kako je najavljeno, kruna događanja i tada će Gradska muzika u 21.00 imati svoj nastup na glavnoj sceni sa evergrin repertoarom. Glavna zvijezda večeri biće Toni Cetinjski koji će održati koncert na glavnoj bini ispred hotela Mogren.

Manifestacija će biti završena u nedjelju prije podne dječijim kannevalom, koji će početi u 10.00 i dječijim horom "D-mol".

Kao posebno iznenađenje, organizatori nude gostima festivala hiljade maski, koje će moći da nađu širom grada, a uz koje će, kao maskirani, u konobama Stari Grad, piceriji Sambra, restoranu Porto i piceriji Palma imati popust 10 odsto na sve što budu konzumirali tokom karnevala.

Hoteli koji imaju specijalne prvomajske aranžmane su Hotel Castellastva Slovenska plaža, Hotel Avala i Hotel Splendid.

Franović je najavio da će u tih sedam dana biti još nekakvih iznenađenja.

"Biće pjesme i igre, i te kako", kazao je Franović.

Po njegovim riječima, TO Budva će se truditi da maj mjesec bude mjesec "praznika muzike, maski, veselja i gostiju".

"Trudili smo se da baš sve bude kako treba. Ta sinergija se pojavila. Mi iz TO smo prepoznali da naši Festađuni, naši građani i naš NVO može da napravi više od onoga što se do sada radilo i mislim da je ovo jedan početak nečega što može da traje i čitav mjesec", rekao je Franović.

Potpredsjednik opštine Budva Veselin Marković, rekao je da će ova turistička sezona biti zapamćena "kao nešto potpuno novo, drugačije i ljepše, bolje nego svih prethodnih godina".

On je kazao da je "učinjen jedan veliki korak", jer je Budva postala lider u organizaciji karnevala, i da očekuje da će na prvomajske praznike doći značajan broj gostiju ne samo iz Crne Gore već i iz regiona.

"Očekujemo da ćemo na ovaj način najkvalitetnije moguće otpočeti turističku sezonu, za koju očekujemo da će biti bolja nego ikada do sada", naveo je Marković.

Marko Vujović iz Kulturnog centra Stare Budve obećao je vrlo bogat i raznovrstan program, i najavio gostovanje ne samo folklornih grupa iz regiona već i iz Rusije, Mađarske, Ukrajine i Slovačke.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 19:24:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200677/sedmodnevne-karnevalske-majske-veceri.html
"Dubrovnik" spaja Bar i Bari http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200663/dubrovnik-spaja-bar-i-bari-.html Putnički brod "Dubrovnik" povezivaće od 22. maja italijansku i crnogorsku obalu na liniji Bari-Bar-Bari, saopšteno je iz Barske plovidbe. ]]>

Čelnici AD Braska plovidba i “Jadrolinija“ iz Rijeke potpisali su ugovor o međusobnoj saradnji za 2018. godinu, koji predviđa da riječki feribot “Dubrovnik“ i ove godine sezonski drži liniju.

"U 2018. godini linija će biti aktivna u period od 22.05. do 28.11, sa mogućnošću produženja, a zavisno od potražnje na tržištu. Tokom jula i avgusta brod "Dubrovnik“ će uplovljavati u luku Bar dva puta sedmično, a u vansezonskom period, u mjesecima jun, septembar, oktobar i novembar jednom sedmično. U ovoj godini su postignuti bolji komercijalni uslovi po Barsku plovidbu AD u odnosu na ugovor iz prošle godine", saopšteno je Barske plovidbe. 

Ovogodišnjim novim ugovorom sa “Jadrolinijom“, koji je Barska plovidba potpisala polovinom aprila, crnogorska državna kompanija, kako ističu, postigla je bolje komercijalne uslove za sebe u odnosu na 2017. godinu, prvenstveno na planu većih agencijskih provizija i taksi.

Brod "Dubrovnik" ima 148 kabina s ukupno 457 kreveta.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 17:38:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200663/dubrovnik-spaja-bar-i-bari-.html
Solanu hitno zaštititi, malo toga učinjeno http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200653/solanu-hitno-zastititi-malo-toga-ucinjeno.html Zaštita ulcinjske Solane biće uslov za otvaranje poglavlja 27, poruka je sa Međunarodne konferencije o zaštiti Solane. Saopšteno je da je za tri godine, otkada je Evropska Komisija pokrenula pitanje zaštite Solane, malo toga učinjeno. Najveći problem je i dalje pitanje vlasništva, smatra bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker. ]]>

Pitanje zaštite ulcinjske Solane jedno je od ključnih problema koje tretira najnoviji izvještaj EK, a koje ima globalni značaj.

Za tri godine, kažu iz Delegacije EU, urađeno je vrlo malo. Zabrinjava, dodaju, što to područje propada a pojedine vrste gube šansu za opstanak. Sve to će se, tvrde, odraziti i van granica Crne Gore.

"Pitanje Solane neće nestati i zato nećemo dozvoliti da Poglavlje 27 bude otvoreno. Apelujem na Vladu da hitno zaštiti Solanu i na taj način Crna Gora dobije šansu da se priključi porodici evropskih naroda", saopštio je šef sektora u Delegaciji EU, Herman Špic.

Isti apel uputio je i njemački ambasador u Podgorici, Hans Gunter Matern.

"Ako otvaranje Poglavlje 27 stavimo kao uslov, onda se sa zaštitom Solane neće kasniti. Zato će njemačka Vlada na tome uporno insistirati a Crna Gora mora to poštovati", kazao je Matern.

I bivša njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker posjetila je Solanu. Kaže da je šokirana stanjem koje je zatekla. Ističe da je pitanje vlasništva glavna prepreka za spas tog područja.

"Bez jasne odluke suda koji godinama ne rješava imovinsko pravno pitanje, Solana ne može biti spašena. Nemamo mnogo vremena i za Solanu može biti prekasno. Rješavanjem ovog pitanja Crna Gora pokazuje stepen vladavine prava u zemlji", naglasila je Štajnaker.

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović, podsjeća da je uz finansijsku podršku EK od 300 hiljada eura urađena Studija zaštite Solane. On kaže da vlasništvo nema veze sa zaštitom.

"Kako smo zaštitili tivatska Solila, kao dijelom prirodnu imovinu, na isti način ćemo proglasiti i Solanu zaštićenim područjem, ukoliko se do trenutka proglašenja Solane ne proglasi zaštićenim parkom", istakao je Radulović.

Sa Međunarodne konferencije poslata je jasna poruka - Solanu treba hitno zaštititi, kako put Crne Gore ka EU ne bi bio usporen.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, RTCG

]]>
Wed, 18 Apr 2018 15:59:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200653/solanu-hitno-zastititi-malo-toga-ucinjeno.html
Najuspješnija zima u posljednjoj deceniji http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200582/najuspjesnija-zima-u-posljednjoj-deceniji.html Na Skijalištu Savin kuk ispratili su najuspješniju zimu u posljednjoj deceniji. Tokom sezone prodato je 13.000 ski pasova. U toku su pripreme za ljeto a skijalište će ponovo biti otvoreno najkasnije do sredine maja. ]]>

Sa 118 skijaških dana i 13.000 prodatih ski pasova u Upravi skijališta Savin kuk na Durmitoru ispratili su najuspješniju sezonu u zadnjoj deceniji, kazao je direktor skijališta Milutin Tomić.

"Mogu slobodno da kažem da smo imali jednu uspješnu sezonu. Tome su doprinijele i povoljne vremenske prilike, tokom cijele szone imali smo dovoljno snijega na skijalištu. Imali smo 118 skijaških dana što je rekord u poslednjih 10 godina i oko 13.000 prodatih ski pasova, imali smo 5 uspješno organizovanih takmičenja u alpskom skijanju a što se gostiju tiče bilo ih je sa svih strana svijeta a najviše domaćih i zemalja regiona Srbije, Bosne i Hrvatske" kazao je Tomić.

Direktor skijališta ističe da su odmah počele pripreme za ljeto i da je u toku redovni remont žičara.

Cijene usluga za ljeto su na prošlogodišnjem nivou.

Vožnja žičarom za panoramsko razgledanje planine je 7 eura a za djecu 4 dok su cijene ulaznice u avanturistički park od 5 do 7 eura zavisno od uzrasta posjetilaca. Što se ugostiteljkih usluga na skijalištu tiče gostima će na raspolaganju biti nacionalni restoran "Durmitorsko sijelo" i Kafe bar "Kulina".

Tomić ističe da iako interesovanja za usluge skijališta ima od prvog maja zbor velikog snijega očekuje se da će skijalište biti otvoreno sredinom narednog mjeseca.

"Iako već imamo ugovorene aranžmane za prvi maj zbog velike količine snijega pri vrhu Savinog kuka to ćemo najvjerovatnije morati pomjeriti za sredinu maja kada će skijalište sigurno početi sa radom za ljetnu sezonu" kaže Tomić.

Iza duge i teške zimme na putu do skijališta Savin kuk ostalo je dosta oštećenja i udarnih rupa. Prema informacijama koje imaju u Upravi skijališta Direkcija javnih radova narednih dana počeće popravku puta u okviru koje će biti izgradjena i nova dionica od kuća Stijepovića do skijališta i rekonstruisan i proširen parking.

Senka Popović, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 18 Apr 2018 08:00:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200582/najuspjesnija-zima-u-posljednjoj-deceniji.html
"Rukometno prvenstvo uvertira za ljetnju sezonu" http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200467/rukometno-prvenstvo-uvertira-za-ljetnju-sezonu.html Juniorsko prvenstvo Mediterana za rukometašice uvertira za predstojeću ljetnju sezonu na Žabljaku, ocijenio je direktor Sportskog centra "Žabljak" Batrić Grbović. ]]>

Od 22. do 29. aprila u sportskoj dvorani na Žabljaku održaće se juniorsko prvenstvo Mediterana za rukometašice. Učešće je najavilo sedam ekipa iz Rumunije, Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Tunisa i Crne Gore.

Direktor Sportskog centra "Žabljak" Batrić Grbović smatra da će ta sportska manifestacija na najbolji način označiti početak ljetnje sezone i promovisati potencijale Žabljaka za razvoj sportskog turizma.

"Očekujemo oko 200 samih takmičara i biće dobar dio roditelja iz inostranstva, očekujemo tih sedam dana veliku popunjenost dvorane. Takođe, tih sedam ekipa biće smješteno u sedam hotela na Žabljaku tako da će i oni imti benefite od tog velikog sportskog takmičenja i to je neka uvertira za predstojeću ljetnju sezonu kako u dvorani tako i na Žabljaku", rekao je Grbović.

Pored sportske dvorane, moderno opremjenog objekta, ove sezone u ponudi sportskog centra je i novoizgrađeno fudbalsko igralište kaže Grbović i najavljuje više sportista ove sezone na Žabljaku.

"Prošle jeseni završena je izgradnja fudbalskog stadiona sa vještačkom podlogom, a ovih dana raspisan je tender za izgradnju terena za male sportove tako da ćemo do početka ljetnje sezone pored sportske dvorane i fudbalskog stadiona imati i terene za male sportove. Već imamo rezervacija u junu, julu i avgustu. Ovdje će biti veliki sportski kampovi kako za košarku tako rukomet i odbojku, a od borilačkih vještina tekvondo kamp", dodao je Grbović.

Sa sportskom dvoranom i fudbalskim stadionom uz već postojeće prirodne uslove stvorene su mogućnosti za produžetak ljetne i zimske sezone i intezivniji razvoj sportskog turizma na Žabljaku.

Senka Popović, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 17 Apr 2018 15:59:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200467/rukometno-prvenstvo-uvertira-za-ljetnju-sezonu.html
Luštica otvara marinu, hotel... http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200519/lustica-otvara-marinu-hotel.html Ove godine Lušticu Bay očekuje otvaranje marine sa 176 vezova, prvog hotela u kompleksu i marina naselja, te novi poduhvat – početak radova na izgradnji novog naselja, najavili su iz te kompanije. ]]>

"Na oko sedam miliona kvadratnih metara na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, kompanija Luštica development razvija projekat Luštica Bay kao rezidencijalnu turističku destinaciju sa dvije marine, sedam hotela, različitom ponudom nekretnina, profesionalnim golf terenom, gradskim jezgrom i ostalim sadržajima neophodnim za život grada", saopšteno je iz te kompanije.

Ove godine Lušticu Bay očekuje otvaranje marine sa 176 vezova, prvog hotela u kompleksu i marina naselja, te novi poduhvat – početak radova na izgradnji novog naselja, Luštica Bay Central, planiranog kao administratvino, komercijalno i uopšte gradsko jezgro čitave Luštice Bay.

"Marina Luštica Bay sa 176 mjesta za brodove od šest do 35 metara dužine dizajnirana je da u stilu tradicionalnih crnogorskih naselja uz obalu bude centralna tačka u naselju u marini", navodi se u saopštenju.

Ovaj objekat nautičkog turizma i luka za međunarodni saobraćaj, kako su kazali, nudiće opcije za kratkoročni i dugoročni zakup vezova.

"U ponudi će biti i sportski klub, 24-časovna podrška multilingvalnog tima, usluge popravke i održavanja, jaht klub i prostorije za posadu, 24-časovno obezbjeđenje i video nadzor, Wi-Fi internet pristup i neophodna vodovodna i infrastruktura za snabdijevanje električnom energijom", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Tue, 17 Apr 2018 15:16:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200519/lustica-otvara-marinu-hotel.html
Novčane kazne zbog ekološkog incidenta http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200502/novcane-kazne-zbog-ekoloskog-incidenta.html Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat zbog ekološkog incidenta, novčano će kazniti pravno i odgovorno lice u firmi DOO "Nikić". ]]>

Skoro čitavu površinu mora u lučici Kalimanj u Tivtu, juče su prekrile žuto-smeđe mrlje i prljavština.

Sumnjajući da je riječ o izlivanju zauljenih tečnosti ili kanalizacije, o ovom ekološkom incidentu građani su obavijestili Službu za inspekcijske poslove opštine Tivat čiji su inspektori odmah izašli na teren.

Prema riječima načelnika opštinske inspekcije, Jovice Stojkovića utvrđeno je da nije u pitanju ni izlivanje kanalizacije, ni zauljenih tečnosti, već posljedica izvođenja građevinskih radova na lokaciji nekadašnjeg Nikšićkog odmarališta, prenosi Radio Tivat.

„Utvrdili smo da su radnici firme DOO "Nikić" koja gradi stambene zgrade u ovom dijelu Tivta, građevinskim mašinama prokopavali kanal za otpadne vode. Usljed tih radova došlo je do miješanja voda i izlivanja nanosa u tivatsku lučicu. Utvrdili smo da nije u pitanju izlivanje kanalizacije, već su lučicu Kalimanj prekrile zemlja i prljavština“, rekao je Stojković.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:35:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200502/novcane-kazne-zbog-ekoloskog-incidenta.html
Više sportista u gradu pod Durmitorom http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200483/vise-sportista-u-gradu-pod-durmitorom.html Juniorsko prvenstvo Mediterana za rukometašice koje će se održati u Sportskom centru na Žabljaku promovisaće potencijale tog kraja za razvoj sportskog turizma. ]]>

Od 22 do 29 Aprila u sportskoj dvorani na Žabljaku održaće se juniorsko prvenstvo Mediterana za rukometašice. Učešće je najavilo 7 ekipa iz Rumunije, Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Tunisa i Crne Gore.

Prema riječima direktora Sportskog centra Žabljak, Batrića Grbovića, ta sportska manifestacija na najbolji način označiće početak ljetnje sezone i promovisati potencijale Žabljaka za razvoj sportskog turizma.

"Očekujemo oko 200 samih takmičara i biće dobar dio roditelja iz inostranstva, očekujemo tih 7 dana veliku popunjenost dvorane, takođe tih 7 ekipa biće smješteno u 7 hotela na Žabljaku tako da će i oni imati benefite od tog velikog sportskog takmičenja i to je neka uvertira za predstojeću ljetnju sezonu kako u dvorani tako i na Žabljaku", kazao je Grbović.

Pored sportske dvorane moderno opremjenog objekta, ove sezone u ponudi Sportskog centra je i novoizgrađeno fudbalsko igralište kaže Grbović i najavljuje više sportista ove sezone na Žabljaku.

"Prošle jeseni završena je izgradnja fudbalskog stadiona sa vještačkom podlogom a ovih dana raspisan je tender za izgradnju terena za male sportove tako da ćemo do početka ljetnje sezone pored sportske dvorane i fudbalskog stadiona imati i terene za male sportove. Već imamo rezervacija u junu, julu i avgustu ovdje će biti veliki sportski kampovi kako za košarku tako rukomet i odbojku a od borilačkih vještina tekvondo kamp", kazao je Grbović.

Sa sportskom dvoranom i fudbalskim stadionom uz već postojeće prirodne uslove stvorene su mogućnosti za produžetak ljetne i zimske sezone i intezivniji razvoj sportskog turizma na Žabljaku.

Senka Popović, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 17 Apr 2018 08:29:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200483/vise-sportista-u-gradu-pod-durmitorom.html
Uvode ekološke sertifikate za hotele http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200428/uvode-ekoloske-sertifikate-za-hotele.html Opština Tivat i Turistička organizacija Tivat, u partnerstvu sa projektom "Razvoj niskokarbonskog turizma", učestvuju u programu podsticaja za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele "EU Eko znak" i "Travelife". ]]>

Hoteli na ovaj način dobijaju potvrdu poslovanja u skladu sa načelima održivog razvoja.

„Svi turistički poslenici zainteresivani za sticanje pomenutih eko sertifikata mogu se prijaviti popunjavanjem za to predviđenog formulara, a rok za prijavu je 23. april. Prva tri prijavljena objekta, ove oznake kvaliteta dobiće besplatno, i to zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu. Formular je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Tivat", saopšteno je iz lokalne uprave.

Projekat ”Razvoj niskokarbonskog turizma” realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 16:02:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200428/uvode-ekoloske-sertifikate-za-hotele.html
Većina plaža uređena, spremni za turiste http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200321/vecina-plaza-uredjena-spremni-za-turiste.html Priprema za predstojeću turističku sezonu uveliko je počela. Većina plaža uređena je i očišćena od posljedica zimskog nevremena, saopšteno je Morskog dobra. ]]>

Sa dolaskom prvih proljećnjih dana i toplijeg vremena crnogorske plaže dobile su i prve kupače. Kontrolori Morskog dobra obišli su prošle nedjelje kupališta i tom prilikom zabilježili lijepe kadrove obale obasjane prvim aprilskim suncem.

"Kao i svake godine do sada Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore na Dan planete zemlje, 22. aprila, organizuje i veliku akciju čišćenja nezakupljenih obalnih područja od Ulcinja do Herceg Novog. Akciji se priključuju i lokalne nevladine organizacije, građani, komunalna preduzeća i poneka privredna društva", saopšteno je iz Morskog dobra.

U prvim danima maja crnogorska kupališta biće organizovana od zakupaca, u smislu postavljanja bova, plažnog mobilijara, kula za spasioce, tuševa i svega što je potrebno za komforno uživanje u moru, mediteranskom suncu i plažama.

"Crveni krst Crne Gore kroz saradnju sa Javnim preduzećem, pobrinio se da bezbjednost na plažama i ove godine bude na visokom nivou, organizujući spasilačke obuke za sva zainteresovana lica tokom čitavog maja", navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće uveliko sanira oštećenu obalnu infrastrukturu, šetališta, staze, betonska kupališta i ponte, uglavnom na području opština Herceg Novi, Kotora i Budve.

"Od maja počinjemo i sa monitoringom kvaliteta morske vode na preko 100 kupališta na crnogorskom primorju, a postavljamo i pametne bove za mjerenje temperature mora, vazduha, saliniteta i UV zračenja u Budvi, Baru i Kotoru. Svi ovi podaci će za nešto više od dvije nedjelje biti dostupni na sajtu Javnog preduzeća Morsko dobro", navodi se u saopštenju.

]]>
Sun, 15 Apr 2018 11:59:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200321/vecina-plaza-uredjena-spremni-za-turiste.html
"Holiday Village" sredinom maja u Ulcinju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200244/holiday-village-sredinom-maja-u-ulcinju.html U Ulcinju je sve spremno za početak sezone, koja bi, prema očekivanjima turističkih poslenika i najavama tur operatora, trebala da bude bolja od prošlogodišnje. ]]> Sredinom maja hotelska grupacija “Karisma”, otvoriće "Holidej vilidž", sa 250 ležaja, što će značiti i povratak velikog TUI-a u najjužniju crnogorsku opštinu.

 

 

]]>
Sat, 14 Apr 2018 16:40:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200244/holiday-village-sredinom-maja-u-ulcinju.html
U Tivtu pet odsto više turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200229/u-tivtu-pet-odsto-vise-turista.html U Tivtu borave 902 gosta, pet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. ]]>

Prema podacima lokalne turističke organizacije, svi gosti su stranci, prenosi Radio Tivat. Od ukupnog broja turista, njih 710 koristi privatni smještaj, dok su 192 gosta smještena u hotelima.

]]>
Sat, 14 Apr 2018 14:37:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200229/u-tivtu-pet-odsto-vise-turista.html
Na Zlatici i Ćemovskom posadili 850 sadnica http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200135/na-zlatici-i-cemovskom-posadili-850-sadnica-.html U park šumi na Zlatici posađeno je 330 sadnica crnog bora, dok je u park šumi na Ćemovskom polju posađeno 520 sadnica crog bora, pinjola i košćele. ]]>

Riječ je arkciju koju je NVO Green Home, realizovala u saradnji sa Upravom za šume, Direktoratom za vanredne situacije, Službom zaštite glavnog grada, Montenomaksom i DOO Zelenilom.

Akcijama su se pridružili predstavnici NVO Off Road Adventures Montenegro, volonteri NVO Green Home, volonterski klubovi Crnogorskog Telekoma, gimnazije „Slobodan Škerović“, građevinsko – geodetske škole „Marko Radević“ kao i SSS Sergije Stanić. Takođe, akcijama su se pridružili i mališani iz vrtića „Dobra Vila“ i Mondo creativo.

Ukupan broj volontera na obje akcije bio je oko 250.

"Uključivanje svih aktera u ovakve inicijative je veoma važno u cilju jačanja svijesti i edukacije. Kroz ove inicijative se podstiče volonterski duh i jača volonterizam kod mladih a sve u svrhu zaštite prirode i unaprđenja stanja u oblasti životne sredine. Imajući u vidu brojne pritiske sa kojima se suočavaju ove dvije park šume kao što su: nelegalna sječe i štete pričinjene od požara, smatramo za shodno sprovođenje navedenih akcija a sve u cilju unapređenja stanja i podsticanja drugih organizacija i društveno-odgovornih kompanija na sprovođenje sličnih ekoloških akcija", poručuju iz NVO Green Home.

Aktivnosti su finansijski podržali Crnogorski Telekom i Ministarstvo finansija od dijela prihoda od igara na sreću kao i Uprave za šume i preduzeća Montenomaks, koji su donirali sadnice.

 

]]>
Fri, 13 Apr 2018 15:56:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200135/na-zlatici-i-cemovskom-posadili-850-sadnica-.html
Šta je sa Solanom, upravljanjem otpadom... http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200025/sta-je-sa-solanom-upravljanjem-otpadom.html Pitanje životne sredine hitno treba uvrstiti u prioritete Vlade, smatraju u Koaliciji 27, dok iz resornog ministarstva tvrde da Evropska komisija sigurno ne bi prihvatila pregovaračku poziciju Crne Gore za poglavlje 27 da nije napravljen napredak u toj oblasti. ]]>

Koalicija 27 predstavila je danas "Izvještaj iz sjenke" za poglavlje životna sredina i klimmatske promjene za prošlu godinu u kojem se, između ostalog, navodi da je to poglavlje, pored 23 i 24, jedno od najzahtjevnijih i najtežih za pregovore sa Evropskom unijom (EU).

Sekretarka Koalicije Jelena Marojević Galić kazala je da je, pored poglavlja 23 i 24, poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijh i najtežih za pregovore i usklađivanje sa EU standardima i zakonodavstvom.

"Iako je postignut dobar napredak u zakonodavnom smislu, imajući u vidu stepen implementacije zakonskih propisa, infrastrukturu i kapacitete, ali kompleksnost ovog poglavlja i dalje potrebe, stava smo da životna sredina i klimatske promjene još nijesu prioritet Vlade i da su nisko na listi političkih prioriteta", navela je ona.

U izvještaju je, između ostalog, ocijenjeno da je zakonodavstvo djelimično usklađeno sa EU pravnom tekovinom.

"I pored niza strateških i planskih dokumenata, izostaje sistemsko upravljanje u životnoj sredini, jasno definisani ciljevi, realizovani rokovi, međusobna usklađenost strateških i planskih dokumenata koji reflektuju politiku u ovoj oblasti i jake institucije sa stručlnim kadrom koje mogu da odgovore izazovima", kazala je Marojević Galić.

Navodeći preporuke EK koje do kraja decembra nijesu realizovane, ona je kazala da još nije zaštićena ulcinjska Solana, nije donijeta konačna doluka o upravljanju otpadom, implementacija Nacionalne strategije i nacionalnih planova upravljanja otpadom nije zadovoljavajuća, stopa reciklaže je i dalje niska, a infrastruktura loša.

"Nezadovoljavajuće je sprovođenje nacionalnog namjeravanog doprinosa za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, administrativni kapaciteti su neznatno ojačani, a implementacija NEAS-a je djelimična", kazala je Marojević Galić.

Da nijesmo napredovali EK nam ne bi prihvatila pregovaračku poziciju

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u MORT-u, Ivana Vojinović, kazala je da je tokom čitanja izvještaja imala "pomiješane utiske" jer se, kako je navela, u srijedu vratila iz Bugarske gdje je ministar Pavle Radulović prisustvovao sastanku ministara 28 zemalja članica EU zaduženih za oblast životne sredine.

"Mi smo dobili potvrdu i ohrabrenje da je Crna Gora itekako napredovala u oblasti životna sredina i klimatske", kazala je Vojinović.

To se, smatra ona, kosi sa opštim zaključkom i stavovima iznesenim u alternativnom izvještaju crnogorskih NVO.

"Da Crna Gora nije napredovala u oblasti poglavlja 27, EK nam nikad ne bi prihvatila pregovaračku poziciju za to poglavlje", istakla je Vojinović.

Ona je negirala da je bilo kašnjenja sa pripremom pregovaračke pozicije, kako je navedeno u izvještaju Koalicije 27.

"Crna Gora nije prije dvije godine pozvana da dostavi Pregovaračku poziciju , nego 16. marta prošle godine. Pregovaračka pozicija je dostavljena 4. aprila iste godine, i zaključno sa decembrom smo usaglašavali tekst saEK, od prvog do posljednjeg slova", istakla je Vojinović.

Komentarišući ocjenu da Crna Gora nije napredovala u implementaciji namjeravanog nacionalnog doprinosa u kontekstu Pariskog sporazuma, ona je kazala da je taj sporazum za Crnu Goru stupio na snagu 19. januara.

"Kad smo mi mogli da ostvarimo napredak za implementaciju doprinosa koji će se inplementirato do 2030. godine", upitala je Vojinović.

Ona je kazala da su u izvještaju "malo netaktično" prezentirane odredbe Zakona o zaštiti vazduha vezano za uspostavljanje državne mreže za praćenje njegovog kvaliteta, i uopšte izrade planova upravljanja kvalitetom vazduga.

 

]]>
Thu, 12 Apr 2018 14:10:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/200025/sta-je-sa-solanom-upravljanjem-otpadom.html
Iz Tivta do 44 destinacije http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199881/iz-tivta-do-44-destinacije.html Prema dosadašnjim najavama aviokompanija i turoperatora, Crna Gora će tokom ljeta preko Aerodroma Tivat biti povezana sa 44 destinacije, a preko Aerodroma Podgorica sa 36 evropskih gradova. ]]>

Kako je saopšteno je Aerodroma CG to nije konačna brojka, s obzirom na to da se i tokom same sezone otvaraju nove linije, a postoje interesovanje još nekih aviokompanija.

Navode i da je trend rasta aviosaobraćaja nastavljen i u aprilu, a na oba crnogorska aerodroma je opsluženo oko 45 hiljada putnika više nego u istom periodu prošle godine.

„Od 1. januara do 8. aprila opsluženo je 272.941 putnik, a promet aviona veći je 18 odsto. kroz Aerodrom Podgorica prošlo je 202.815 putnika, a kroz Aerodrom Tivat 70.126 putnika“, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Samo tokom prvih sedam dana aprila, ispratili su ili dočekali preko 32 hiljade putnika, dok je promet aviona uvećan 24 odsto.

 

]]>
Wed, 11 Apr 2018 10:25:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199881/iz-tivta-do-44-destinacije.html
O ljepotama Crne Gore na kineskom http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199854/o-ljepotama-crne-gore-na-kineskom-.html Veličanstvena i lijepa Crna Gora, naziv je knjige o turističkim potencijalima naše zemlje na kineskom jeziku. Biće to odličan priručnik za turiste iz najmnogoljudnije zemlje koji planiraju da posjete Crnu Goru. ]]>  

Crnu Goru ove godine posjetiće dva puta više turista iz Kine, nego prethodne, ili blizu 50.000. Od sada će o prirodnim ljepotama, istoriji, tradiciji i kulturi naše zemlje čitati na svom jeziku.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Zhi Wei rekao je da veliki broj turista iz Kine može dodatno da doprinese crnogorskoj ekonomiji.

Kinezu Crnu Goru najviše posjećuju pred i postsezoni. Vole da upoznaju kulturu i prirodne ljepote. A na tome je knjiga i bazirana.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 07:38:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199854/o-ljepotama-crne-gore-na-kineskom-.html
Pošumljavaju Zlaticu i Ćemovsko http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199830/posumljavaju-zlaticu-i-cemovsko.html NVO Green Home ove sedmice organizovaće akcije sadnje u park šumi na Zlatici i park šumi Ćemovsko polje. ]]>

Akcije će organizovati u saradnji sa Upravom za šume, Direktoratom za vanredne situacije, Službom zaštite glavnog grada, Montenomaksom i DOO Zelenilo i to u park šumi na Zlatici 12. aprila sa početkom u 10:00 sati, dok će akcija sadnje na Ćemovskom polju biti sprovedena 13. aprila u istom terminu.

“Imajući u vidu brojne pritiske sa kojima se suočavaju ove dvije park šume kao što su: nelegalna sječe i štete pričinjene od požara, smatramo za shodno sprovođenje navedenih akcija a sve u cilju unapređenja stanja i podsticanja drugih organizacija i društveno-odgovornih kompanija na sprovođenje sličnih ekoloških akcija”, poručuju iz NVO Geen Home.

Pozivaju sve zainteresovane građane i društveno odgovorne kompanije da im se pridruže i da na taj način daju doprinos za zdraviju i ljepšu životnu sredinu.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 21:32:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199830/posumljavaju-zlaticu-i-cemovsko.html
Lipska pećina ponovo otvorena http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199848/lipska-pecina-ponovo-otvorena-.html Lipska pećina je, nakon kratke pauze,ponovo otvorena za posjetioce i u narednom periodu pećina će raditi skraćenim radnim vremenom, što znači da će ture počinjati svakog dana u 10, 12 i 14 sati ]]>

Predstavnica preduzeća Lipska pećina Jelena Đuranović kaže da je za veoma kratak period poslovanja Lipska pećina uvrštena na liste nezaobilaznih atrakcija u našoj zemlji, pa se tako na TripAdvisoru, na osnovu utisaka posjetilaca, pozicionirala na prvom mjestu kao jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Cetinju.

"To potvrđujemo kvalitetom naših usluga, posebno imajući u vidu da se radi o jedinoj turističkoj atrakciji ove vrste u Crnoj Gori, a na prvom mjestu nam je zadovoljstvo naših posjetilaca.Podsjećamo da su i ove godine aktivne dvije ture pećinom, pa tako posjetioci imaju priliku da se opredijele za `Pećinsku turu`, koja je pristupačna svima u dužini od 600m i`Ekstremnu turu` koja je namijenjena avanturistima", istakla je Đuranović i dodala da je za posjetioce obezbijeđen parking i vožnja vozićem do pećine.

Đuranović uje ukazala da je u toku prethodne godine, u saradnji sa profesorom Vladimirom Pešićem izvršeno je ispitivanje životinjskih vrsta koježive u pećini, pa je na osnovu toga nastala „Brošura o biodiverzitetu Lipske pećine“, koja će ubrzo biti dostupna i široj javnosti. 

Kako nam rad sa djecom predstavlja veliko zadovoljstvo i sa ciljem da kod djece probudimo interesovanje za speleologiju i istraživanje pećina,i ove godine nastavili smo sa projektom `Edukacija u školama`, gdje edukaciju vrše naši obučeni vodiči, koji kroz prezentaciju djeci približavaju pojam speleologije, nastanak, kao i sam sadržaj pećina i naravno njihov biodiverzitet", zaključila je Đuranović.


Milena Stanojević, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 10 Apr 2018 21:17:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199848/lipska-pecina-ponovo-otvorena-.html
Počelo uređivanje Tivatskih solila http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199814/pocelo-uredjivanje-tivatskih-solila.html Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore počelo je sa proljećnim uređenjem specijalnog rezervata “Tivatska Solila”, kako bi to područje bilo ugodnije za boravak sve većeg broja posjetilaca i ljubitelja prirode. Crijena radova je 28.700 eura. ]]>

"Naime, pored svakodnevnog održavana rezervata i sanacije kula osmatračnica, trenutno su u toku radovi na osposobljavanju dodatnih štetačko-biciklističkih staza. Ovi radovi, između ostalog, obuhvataju uređenje i sanaciju staze uz drugi glavni i četiri paralelna nasipa, čime će se omogućiti šetnja rezervatom u ukupnoj dužini od oko 2,5 km", istakli su iz Morskog dobra.

Kako su akzali, nakon nivelacije terena i nasipanja staza, biće postavljene klupe za odmor, kante za otpatke i informativne table, a predviđeno je i da se izvrši sanacija mostova i rukohvata, te uklanjanje korovske vegetacije.

"Za ove radove Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je, putem javnog tendera, angažovalo preduzeće `Fidas` d.o.o. iz Podgorice, a ugovorena cijena radova iznosi 28.700 eura", objasnili su iz Morskog dobra.

 

]]>
Tue, 10 Apr 2018 16:17:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/199814/pocelo-uredjivanje-tivatskih-solila.html