RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html Na Luštici već rasprodato 80% vila http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215570/na-lustici-vec-rasprodato-80-vila.html Otvaranjem Hotela Čedi i prve faze naselja Marina na poluostrvu Luštica Crna Gora pozicionirala se na mapi prestiznih turističkih destinacija, kažu u kompaniji Luštica Development. To potvrđuju kupci vila i gosti hotela koji dolaze iz svih krajeva svijeta, kojima je kompanija već prodala oko 80 odsto vila. ]]>

Kompanija je u kompleks je, do sada, uložila 150 miliona eura, a naredne godine investicije bi mogle da premaše tu cifru. 

"Naša očekivanja su i nadmašena. Hotel je zainteresovao goste sa najrazličitijih tržišta, pa smo imali posjetioce iz Zapadne Evrope, Srednjeg Istoka i Balkana. Očekujemo da će izgradnja novog hotela, koji planiramo za sljedeću godinu dovesti turiste pogotovo iz Srednjeg Istoka,odakle i mi dolazimo", kazao je za TVCG finansijski direktor "Luštica Development"-a Muhamed Abuarab.

U narednom periodu u kompaniji očekuju jos veće interesovanje za Crnu Goru, ali i njihov kompleks. Cilj im je, kako su kazali, da "Luštica Bay" ima sve sadžaje koje se očekuju od najboljih evropskih destinacija.

"U kompleks je do sada uloženo nekih 150 miliona eura. Narednih nekoliko mjeseci investiraćemo između 40 i 80 miliona eura,a sljedeće godine planiramo da uložimo još 80 miliona eura", poručio je Abuarab.

Kako je naglasio, investiciona klima, posebno u turističkoj privredi,  pozitivna je i zato su tu.

"Vlada nam je od velike pomoći, jer konstantno poboljšava procedure, ali još uvijek ima prostora za napredak. Najveći problem u dosadašnjem poslovanju nam je nedostatak kadra, bez obzira na to da li je u pitanju sama izgradnja ili kasnije poslovanje", kazao je Abuarab, naglasivši da su spremni da obučavaju i zainteresovane za rad iz Crne Gore.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 17:40:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215570/na-lustici-vec-rasprodato-80-vila.html
Završen prvi Oktoberfest u Budvi, publika zadovoljna http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215528/zavrsen-prvi-oktoberfest-u-budvi-publika-zadovoljna.html Prvi Oktoberfest u Budvi završen je u sinoć u Gradskom parku koncertima So Sabi, Bad Copy i Gradske muzike Budve. ]]>


Posetioci su druge festivalske večeri degustirali njemačke kobasice i mnogobrojne vrste piva, a mogli su i da posmatraju takmičenje u nošenju krigli piva.

Šef Gradske muzike Budve Željko Vasović rekao je da je ideja održavanja Oktoberfesta u Budvi odlična.

"Sviđa mi se, s obzirom da se održava prvi put, kao i to što je sezona malo proširena. Mislim da publika pokazuje interesovanje. Komentari na društvenim mrežama su svi pozitivni, tako da podržavam", rekao je Vasović.

Lider grupe So Sabi Alberto Dijaz rekao je da podržava ideju održavanja Oktoberfesta u Budvi i da manifestacija treba da se nastavi.

"Moj bend je počeo Exit u Novom sadu i Beerfest u Beogradu, tako da je za mene nastup na ovim prostorima postao tradicija. Ti festivali su danas poznati i u regionu i u svijetu, pa pošto sam i ovde začetnik, mislim da će biti uspješan, kao i Exit i Beerfest", rekao je Dijaz.

Rekao je da je atmosfera za vrijeme Oktoberfesta jako dobra i da se nada da će festival imati veliki uspjeh.

Direktor Turističke organizacije Budva, Mladen Franović, rekao je da je publika zadovoljna, te da su tako nešto i očekivali

"Danas je otvoren Oktobar fest u Minhenu, a mi zatvaramo Oktobar fest u Budvi. Minhenski očekuje šest miliona posjetilaca, mi smo i sa šest hiljada zadovoljni. Ja mislim da ih je sigurno bilo ova dva dana toliko, ako ne i više. Možemo punim ustima da kažemo da ćemo sljedeće godine to proširiti, povećati. Veliki je odziv publike, svi su zadovoljni, uživali su, večeras je vrlo veselo", kazao je Franović.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 12:03:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215528/zavrsen-prvi-oktoberfest-u-budvi-publika-zadovoljna.html
U Budvi odmara 30.000 turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215531/u-budvi-odmara-30000-turista.html U Budvi se trenutno odmara više od 30.000 turista, i mislim da su turistički poslenici zadovoljni sezonom, kazao je direktor Turističke organizacije Budva, Mladen Franović. ]]>  

"Septembar još traje i mi smo negdje na nivou prošle godine, kada su gosti u pitanju, možda par procenata više. Trenutno je u Budvi nešto preko 30.000 gostiju i to je prava mjera. Vrijeme je divno, ljudi su opušteni, kupaju se, more je toplo i mislim da su uslovi izvanredni za odmor i za ljetovanje", kazao je Franović.

On vjeruje da će se takav trend nastaviti do polovine oktobra, kada se zatvara ljetnja sezona.

"Zadovoljni smo kada je evidencija gostiju u pitanju i naplata boravišne takse. Mislim da smo ostvarili kvalitetnije rezultate nego prošle godine. Znači da imamo mogućnosti i da smo sa ovim što smo napravili u zadnje dvije godine kada smo povezali da se na jednom mjestu može obaviti i prijava gostiju i uplata boravišne takse, napravili ozbiljan iskorak", rekao je on.

Feštu širuna najavio je za prvu subotu u oktobru, kada će zvijezda večeri biti Goran Karan.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 11:24:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215531/u-budvi-odmara-30000-turista.html
U Crnoj Gori 55% više kineskih turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215513/u-crnoj-gori-55-vise-kineskih-turista-.html Tokom prve polovine godine evidentiran je rast učešća turista iz Zapadne i Sjeverne Evrope u ukupnoj strukturi turista od više od 45 odsto, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, ističući da su veoma zadovoljni sezonom i fizičkim i finansijskim pokazateljima. ]]>  

Prema posljednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, procjenjuje se da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 67.000 turista, oko 11 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Što se tiče gostiju, kako je Pobjedi kazala PR NTO CG Aleksandra Maksimović, prema zvaničnim podacima zaključno sa julom najviše gostiju evidentirano je iz Srbije, zatim Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Švedske.

“Kada su u pitanju gosti iz Evrope, najveći rast od 66 odsto bilježimo kod dolazaka turista iz Njemačke, a kod vanevropskih gostiju najveći rast bilježimo kod Kineza 55 odsto, dok dvocifrene stope rasta bilježimo i kada su u pitanju SAD i Izrael. Intenziviran je broj letova sa tržišta Rusije, Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije, što je, prirodno, rezultiralo i većim brojem turista sa ovih tržišta”, kazala je Maksimović.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 08:04:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215513/u-crnoj-gori-55-vise-kineskih-turista-.html
Uklonjen leš krave iz mora http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215498/uklonjen-les-krave-iz-mora.html Na barskoj plaži Veliki pijesak danas je, brzom intervencijom Lučke kapetanije, spriječen veći ekološki incident. ]]>

Uočen je i uklonjen leš mrtve krave, koja je plutala vodom gdje se kupaju turisti. Osim da se krava utopila, moguće je i da je nesavjesni građanin uginulu životinju bacio u more.

Kazne za nesavjesno odlaganje otpada kreću se i do 40.000 eura.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 20:30:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215498/uklonjen-les-krave-iz-mora.html
Kotorsko putovanje kroz vrijeme u Luštici Bay http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215454/kotorsko-putovanje-kroz-vrijeme-u-lustici-bay.html Brojni posjetioci Luštice doživjeli su sinoć nesvakidašnje putovanje kroz Kotor iz davnih vremena. Riječ je o multimedijalnom programu kotorske organizacije "Che nuova". ]]>  

"Ovo je naše prvo izvođenje van Kotora, i evo upravo u Luštici Bay, kao nečem što je sasvim novo u cijeloj Boki Kotorskoj i šire, i nadam se da će Vremeplova ovdje biti još. Naš zajednički cilj je bio da i novim stanovnicima Luštice Bay koji dolaze iz čitavog svijeta pokažemo dio bogate istorije Bokelja i Kotora. Priča o Boki, o ljudima, o bokeškoj prošlosti, načinu života, plovidbi i povratku u svoje domove kojima su donosili bogatstva ali i stvarali, i na polju pjesništva, likovnom i svim mogućima oblastima umjetnosti", rekla je Dolores Fabijan iz organizacije Che Nuova.

Kroz dramsku igru i scenografiju simbolično je predstavljeno kako se odigravala smjena straže na glavnim gradskim vratima, održavanje gradskog sata koje je već stotinu godina u nadležnosti porodice Homen, rad znamenitih kotorskih slikara koji su na trgovima pronalazili inspiraciju, te kako se vodio razgovor lavandera kod česme Karampana.

Promenadom Luštice Bay prošao je i dobošar, koji je Kotorom nekada pronosio sve važnije obavijesti.

"Ovaj program, zanimljiv i po scenografiji, kostimima, načinu izvođenja i svemu ostalom, je posvećen predstavljanju gradskog života Kotora tokom proteklih vjekova. Veliko nam je zadovoljstvo da je baš Luštica Bay prva destinacija van Kotora na kojoj se Vremeplov realizovao. Ovakvih događaja ćemo imati još i nadamo se da će nas rado posjećivati gosti iz svih gradova upravo zbog ovakvih manifestacija", saopštila je Slavica Milić iz marketinga Luštica Development.

Cilj organizovanja Kotorskog vremeplova u Luštici je da se na prostoru nove zajednice u nastajanju napravi spona sa tradicijom, vrijednostima i bogatom kulturom Kotora i da se i kulturni ambijent Luštice, kao što je to slučaj sa arhitektonskim i svakako prirodnim, što više prilagodi emitentnom podneblju.

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 15:05:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215454/kotorsko-putovanje-kroz-vrijeme-u-lustici-bay.html
Države regiona da povećaju ulaganja u turizam http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215446/drzave-regiona-da-povecaju-ulaganja-u-turizam.html Vlade država regiona Zapadnog Balkana trebalo bi da povećaju ulaganja u oblast turizma i rade na izmjeni zakonodavstva kako bi se smanjile postojeće barijere i stvorila pogodnija klima za njegov razvoj, ocijenjeno je iz Regionalnog savjeta za saradnju (RCC). ]]>


Službenik za komunikacije na projektu za razvoj i promociju turizma pri RCC-u, Nikola Gaon, kazao je da, prema podacima u regionu, u prosjeku turizam doprinosi bruto domaćem proizvodu (BDP) sa više od pet odsto, kao i samom zapošljavanju, dok su indirektni efekti i preko 14 odsto.

“Ako gledamo region kao cjelinu, vlade u prosjeku ulažu u turizam nekih dva odsto budžeta. Tako da sa te strane, kroz neke politike, trebalo bi doći do povećanja samih ulaganja u razvoj turizma, kao industrije koja je posljednju deceniju u porastu”, rekao je Gaon agenciji Mina-business.

On je, predstavljajući projekat za razvoj i promociju turizma na ovogodišnjem Weekend media festivalu u Rovinju, naveo da bi trebalo raditi i na ukidanju barijera u razvoju turizma kroz promjene politika i zakonodavstvo.

“Tu možemo govoriti o zelenim granicama. Recimo, da li ljudi koji se bave planinarenjem i biciklizmom moraju skretati sa svojih ruta koje već postoje da bi prešli granicu na određenom mjestu ili bi se tu mogle napraviti neke druge prakse da bi se olakšali ti prelazi”, kazao je Gaon.

Tu se, kako je dodao, može govoriti i o ljudima čije zdravstveno osiguranje nije važeće u regionu, pa to moraju za svaku od ekonomija u regionu posebno uređivati.

“Tu bi trebalo da se krene ka nekom rješenju koje bi bilo sveobuhvatno. Ima dosta tih djelova odnosno politika koje bi se mogle popraviti u regionu kako bi se stvorila klima koja je puno pogodnija za razvoj turizma”, smatra Gaon.

Projekat za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi RCC, vrijedan je pet miliona EUR i usmjeren je na razvoj zajedničke regionalne turističke ponude. 

Projekat finansira Evropska unija (EU), a u okviru njega će biti dodijeljeno 1,62 miliona EUR grantova koji će se koristiti za unaprijeđenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.

“Mi kroz ovaj projekat već sarađujemo sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana. Oni su članovi ekspertske grupe za turizam i sve vlade su već prepoznale turizam kao jednu prioritetnu oblast i kao nešto što treba razvijati, što je jako bitno”, naveo je Gaon.

On je rekao da trenutno rade ispitivanje koje su najrelevantnije politike na kojima bi trebalo raditi neke izmjene odnosno reforme. 

“Tu očekujemo predloge iz cijelog regiona i kad se definiše nekoliko oblasti i politika koje treba dodatno doraditi onda ćemo zajedno kroz ekspertsku grupu za turizam raditi sa svim vladama regiona da se te izmjene naprave i da se poboljša legislativa kako bi se omogućio njegov brži razvoj”, precizirao je Gaon.

On je naveo i da se jedna komponenta projekta bavi radom sa medijima odnosno promovisanje samog turizma među novinarima i medijskim kućama kako bi oni više govorili o tome.

“Mediji imaju jako bitnu ulogu, jer pišući o turizmu podižu javnu svijest o tome šta se dešava u regionu. Oni pišući o turističkoj ponudi u regionu mogu dovesti do toga da ljudi više putuju u samom regionu”, rekao je Gaon.

On je kazao da su tu prakse različite i da je Crna Gora jako dobar primjer, jer mediji puno pišu o turističkoj ponudi, rezultatima turizma i o njegovom uticaju na ekonomiju.

“Kada radite media monitoring, iz Crne Gore ima jako puno članaka na tu temu, dok u regionu postoje i one ekonomije gdje se jako malo govori o tome”, naveo je Gaon.

Prema njegovim riječima, ekonomije koje najviše o tome govore su one koje imaju more i sunce, a poenta je da postoji puno više od toga što region može ponuditi.

“To je ono čime se naš projekat bavi, a odnosi se na kulturni i avanturistički turizam. U tome ćemo pokušati da navedemo medije da daju svoj doprinos daljoj emancipaciji takve vrste turizma u regionu”, zaključio je Gaon.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 12:45:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215446/drzave-regiona-da-povecaju-ulaganja-u-turizam.html
Ustavno određenje imalo dalekosežne pozitivne uticaje http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215402/ustavno-odredjenje-imalo-dalekosezne-pozitivne-uticaje.html Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo je dalekosežne pozitivne uticaje na izgradnju institucionalnog sistema nezavisne i ekonomski stabilne države, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović. ]]>

On je predsjedavao 34. sjednicom Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem.

Đukanović je, povodom obilježavanja 27 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, ocijenio da je ta odluka svojevremeno predstavljala odraz namjere da se zaštite identitet i tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva.

"Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo je dalekosežne pozitivne uticaje na izgradnju institucionalnog sistema nezavisne i ekonomski stabilne države, koja sigurno korača ka svom dugoročnom opredjeljenju odnosno ostvarenom članstvu u NATO-u i tekućoj integraciji u Evropskoj uniji", rekao je on.

Đukanović je, iskazujući visoko poštovanje za sve što je urađeno tokom crnogorske istorije, ukazao na nepovoljan faktor nasljeđa tokom poslijeratnog perioda industrijalizacije kada u dovoljnoj mjeri nijesu afirmisaniprincipi očuvanja životne sredine.

On je ocijenio da je posebno značajno da je tokom prethodnog 27 godišnjeg perioda saniran značajan broj crnih ekoloških tačaka, da još nije ni izbliza potrošen prostor kao neprocjenjivi resurs Crne Gore.

"To nam omogućava da danas mnogo realnije promišljamo o budućnosti Crne Gore, uz punu svijest o važnosti integralne valorizacije potencijala koja je začeta još u vrijeme proglašenja ekološke države. Danas smo u prilici da iskoristimo tu šansu, i upravo smo u posljednjem periodu donijeli ključna zakonska i strategijska dokumenta, koja će omogućiti još bolje upravljanje ovim resursima", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Nacionalni savjet je iskazao punu posvećenost razvoju Crne Gore kao ekološke države, ukazujući na neophodnost konsolidacije ukupnih naučnih potencijala i institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućilo sprovođenje ustavnog opredjeljenja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi.

Savjet je podržao aktivnosti koje je predstavio potpredsjednik Vlade Milutin Simović, koje imaju za cilj unaprjeđenje stanja prirodnih resursa u sektorima vodoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ocijenjeno je da je ostvaren zadovoljavajući progres u sprovođenju odluke o moratorijumu na eksploataciju šljunka u Crnoj Gori, izradi projekata regulacije rječnih slivova, stabilizaciji tržišta drvnih proizvoda.

"To se odnosi i na prevazilaženju neodgovornog odnosa koncesionara prema lokalnoj zajednici, posebno lokalnoj putnoj infrastrukturi, zaustavljanju nelegalnog ribolova upotrebom dinamita i jačanju kapaciteta ribarske flote", kaže se u saopštenju.

Nacionalni savjet je dao značajne smjernice za unaprjeđenje sprovođenja Nacionalne strategije biodiverziteta s Akcionim planom za period 2016-2020, prije svega u kontekstu obezbjeđivanja održivog finansiranja biodiverziteta i efikasne realizacije aktivnosti u okviru uspostavljanja mreže NATURA 2000 u Crnoj Gori.

Podržani su zaključci koje je Skupština Crne Gore donijela prilikom usvajanja Prostosnog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore.

"Ukazano je na neophodnost poštovanja mjera integralnog upravljanja obalnim područjem u fazi realizacije ovog strateškog planskog dokumenta", navodi se u saopštenju.

U primjeni Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, utvrđeni su dalji koraci u cilju sprovođenja reforme Nacionalnog savjeta, kao savjetodavnog tijela Vlade, u Državni savjet za održivi razvoj, i uspostavljanja optimalne institucionalne organizacije za sprovođenje politike održivog razvoja.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 18:37:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215402/ustavno-odredjenje-imalo-dalekosezne-pozitivne-uticaje.html
U najmanjoj opštini u Boki zadovoljni sezonom http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215243/u-najmanjoj-opstini-u-boki-zadovoljni-sezonom-.html U Tivtu boravi deset odsto više turista u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su iz lokalne Turističke organizacije (TO) i dodali da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, odnosno posjetom i ostvarenim prihodom od boravišne takse, koji je za 33 odsto veći. ]]>

Direktorica TO, Gabrijela Glavočić, kazala je da je za prvih sedam mjeseci ove godine u svim vidovima smještaja zabilježeno 29 odsto više posjeta nego u istom prošlogodišnjem periodu, kao i sedam odsto više noćenja, prenosi Radio Tivat.

"To se reflektovalo i na prihode TO, što je veoma značajno, jer boravišna taksa generiše najveći dio njenih prihoda. Naplata u prvih osam mjeseci je veća 33 odsto u odnosu na prošlu godinu", rekla je Glavočić i dodala da se struktura gostiju promijenila.

Na prvom mjestu je Rusija, zatim Srbija, a onda slijedi Bosna i Hercegovina (BiH), Njemačka, Ukrajina, Mađarska, Velika Britanija.

Glavočić je objasnila da su takvom rezultatu doprinjela brojna dešavanja koja su se realizovala ovog ljeta i kojih je bilo oko 100.

"Tivat je prepoznat kao grad manifestacionog turizma kada je u pitanju opredjeljenje, tako da smo i ove, kao i prethodnih godina, učestvovali na manifestacionom sajmu koji se održava na Kelemegdanu u Beogradu koji je veoma dobro posjećen", dodala je Glavočić.

Ona je saopštila da su ove godine imali mnogo odgovornije poslovanje kad su u pitanju privatni izdavaoci smještaja.

"U prvih osam mjeseci bilo je 170 novih registrovanih izdavaoca. Ukupan broj novih izadavaoca smješaja je oko 650, tako da će taj broj sigurno rasti. Tome je doprinijela pojačana kontrola inspekcijskih službi koje su uticale da se odgovornije pristupi tom načinu poslovanja", rekla je Glavočić.

Ona je kazala da u TO sada počinju novi ciklus, a slijedi i projekat Nove godine.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 15:48:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215243/u-najmanjoj-opstini-u-boki-zadovoljni-sezonom-.html
Nadležni da se okrenu razvoju ekološke države http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215233/nadlezni-da-se-okrenu-razvoju-ekoloske-drzave.html Ekološki pokret Ozon, pozvao je Skupštinu, Vladu i predsjednika Crne Gore da se okrenu razvojnom pravcu ekološke države i tako, kako su naveli, stave javni, i interes budućih generacija iznad svih drugih. ]]>

Direktor Ozona, Aleksandar Perović, naveo je da je globalni trend prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju izuzetno pogodan da se iskoriste prirodni resursi kojima se raspolaže.

"Kao mali sistem treba postanemo zanimljiva investiciona i turistička destinacija, naravno, ukoliko se sa njiima bude dobro upravljalo i na njima kvalitetno primjenjivale najbolje dostupne tehnologije", kazao je Perović agenciji Mina.

To bi, smatra on, podrazumijevalo da se ubuduće svi prirodni i drugi resursi koji imaju ekolšoki značaj i ekonomski potencijal, koriste na način koji neće napraviti posledice po kvalitet životne sredine.

"Treba da se koriste na način koji neće ugroziti ekosistemsku vrijednost lokalnih zajednica, čije potrebe i odgovornosti treba prepoznati zakonskim okvirom, u značajno većoj mjeri nego što je trenutno slučaj", rekao je Perović.

On je najavio da će taj pokret do kraja tekuće godine inicirati više javnih debata oko načina valorizacije najvrjednijih prirodnih i drugih resursa kojima upravljaju nadležne institucije sistema i ponuditi konkretne predloge na koji način i kroz taj proces raditi na nacionalnom brendiranju ekološke države Crne Gore.

"Takođe, usmjerićemo gro svojih aktivnosti na podizanju interesovanja građana za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, naročito kada su u pitanju infrastrukturni i građevinski projekti, koncesioni aranžmani i upravljanje državnom imovinom", kazao je Perović.

On je dodao i da će, zajedno sa relevantnim partnerima sa vizijom i kapacitetom da kvalitetno razviju i realizuju razvojne projekte, ponuditi inovativne projektne ideje.

"To će upravljanje otpadom dovesti u kontekst pametnih tehničkh rješenja, ulcinjskoj Solani, istaći i energetki potencijal, lokalne zajednice učiniti otpornijim na klimatske promjene i aerozagađenje", precizirao je Perović.

Dodao je da će to male hidroelektrane predsatviti u kontekstu njihove realne (ne)isplativosti kada je u pitanju javni interes, kao i spriječiti eventualno manipulisanje sa ekološki prihvatljivim protokom.

Kako je kazao, Ozon će insistirati na stvaranju povoljnog investicionog ambijenta zasnovanog na ciljevima održivog razvoja, definisanih od Ujedinjenih nacija.

"Time će se zatvoriti prostor za neisplative i kontroverzne infrastrukturne projekte i otvoriti prostor za direktne strane investicije onih koji svojom poslovnom praksom i rezultatima mogu pružiti doprinos razvojnom pravcu ekološke države", rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, u Ozonu se nadaju da će svi pravi patrioti i odgovorni građani, kao i uspavana stručna javnost, prepoznati potencijal njihovog predloga.

"Nadamo se da će uticati da se, nakon 27 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi, Skupštini, Vladi i predsjedniku Crne Gore jasno i javno stavi do znanja šta je javni interes i koliko želimo živjeti ekonomski nezavisni i ostvareni", poručio je Perović.

Građani, kako je kazao, žele da žive nezavisni od kredita i drugih vidova dužničkog ropstva, "u koje su nas dovele promašene i pogrešne politike zasnovane na nemilosrdnoj devastaciji prirodnih i svih drugih resursa u prethodne tri decenije".

]]>
Thu, 20 Sep 2018 14:13:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215233/nadlezni-da-se-okrenu-razvoju-ekoloske-drzave.html
Ekološka država se ne slavi zagađenim vazduhom i otpadom http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215234/ekoloska-drzava-se-ne-slavi-zagadjenim-vazduhom-i-otpadom-.html Samoproglašenje Crne Gore ekološkom državom nije opravdalo pobude i na tom polju u zemlji se evidentiraju veliki problemi od koji se nijedan ne rješava godinama unazad, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA. ]]>

„Postoji veliki problem sa zagađenjem vazduha kako u sjevernim gradovima tako u centralnom dijelu i na primorju. Država se protiv toga bori tako što čeka da dune vjetar i rastjera štetne čestice u vazduhu. Osim toga mnoge opštine imaju problem sa odlaganjem otpada i sa divljim deponijama na svakom koraku" poručili su iz URA-e, povodom obilježavanja 27. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Smatraju da ni na planu prečišćavanja otpadnih voda situacija nije dobra, a kao primjer navode Glavni grad koji kažu "i dalje nema toliko neophodan kolektor koji bi zadovoljio broj stanovnika Podgorice danas“.

Kao još jedan „kamen o vratu“ u oblasti zaštite životne sredine, URA vidi i Solanu, bez čijeg rješenja, kako poručuju, nema zatvaranja poglavlja o zaštiti životne sredine sa EU.

U toj partiji zaključuju da aktuelna vlast nije spremna da se uhvati sa svim ovim problemima i da godinama nije radila na podizanju svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine.

"Zato danas kao najčešći problem koji turisti koji posjećuju našu zemlju navode otpad i smeće na svakom koraku", istakli su GP URA.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 14:28:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215234/ekoloska-drzava-se-ne-slavi-zagadjenim-vazduhom-i-otpadom-.html
Održivim razvojem do kvalitetnijeg života http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215222/odrzivim-razvojem-do-kvalitetnijeg-zivota.html Deklaracija o ekološkoj državi bila je polazna tačka savremene Crne Gore koja je dovela do njene nezavisnosti, članstva u NATO i korak do članstva u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović. ]]>

On je u Podgorici otvorio Ministarsku konferenciju "Zadužbina budućnosti“, koju organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa Budimpeštanskim i Sofijskim smjernicama za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Đukanović je podsjetio da je na današnji dan parlament na Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom.

„Deklaracija o ekološkoj državi polazna je tačka savremene Crne Gore koja je u konačnom dovela do nezavisnosti, članstva u NATO i korak do članstva u EU“, rekao je Đukanović, navodeći da je država posvećena prioritetima strateškog razvoja.

"Nepokolebljiva riješenost da državu i region vratimo našoj prirodnoj civilizacijskoj kući Evropi ne umanjuje želju da sačuvamo i razvijamo naša tradicionalna prijateljstva", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, najvažnije aspiracije crnogorske državne politike su ubrzani ekonomski rast i institucionalni razvoj, kao najpouzdaniji temelj efikasne vladavine prava i pune evropeizacije crnogorskog društva.

„Upravo tako definisani prioriteti potenciraju našu odgovornost za pametan odgovor na izazov razvoja s kojima se suočava čovječanstvo“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, jedan od najkompleksinijih rebusa svih zemalja jeste kako naći optimalnu formulu međuzavisnosti između dva univerzalna cilja - ekonomskog rasta i očuvanja zdrave životne sredine.

„Ne samo da je to moguće već je to imperativ odgovornosti prema planeti i generacijama našeg potomstva. Taj odgovor ne možemo odlagati niti prenijeti nekome ko će raditi poslove poslije nas, jer svako odlaganje znači trošenje šansi resursa i limitira mogućnost budućeg razvoja“, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, Crna Gora neće zatvarati oči pred tim izazovima već osmišljavati modele, koji će voditi uspostavljanju održivom balansu između ciljeva.

„Zato je potrebna intenzivna saradnja svih partnera. Mehanizam 16+1 se pokazao kao platforma na kojoj se snaži međusobno povjerenje i saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine“, rekao je crnogorski predsjednik.

Prema njegovim riječima, to je za Crnu Goru privilegija koja podrazumijeva punu posvećenost očuvanju životne sredine kao jednom od najbitnijih segmenata.

„Vjerujem da će nam saradnja o okviru ovog mehanizma dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza u okviru poglavlja 27, kao i kasnije u kriterijumima za njegovo zatvaranje. Da bismo ostvarili ciljeve moramo razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine“, poručio je Đukanović.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović kazao je da je zamisao da se na temu zajednički definisanih prioriteta, kroz snažan i održiv mehanizam, kakav će biti mehanizam za životnu sredinu, dodatno promoviše inicijativa 16+1.

Time treba da se, kako je rekao‚ jača saradnja i doprinese rješavanju ekoloških pitanja kroz dugoročne i održive mjere.

„Vjerujem da će Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope nastaviti da dijele zajedničku viziju, koja će se posredstvom mehanizma fokusirati na sinergiju relevantnih nacionalnih razvojnih strategija i produbiti saradnju“, rekao je Radulović.

Kako je kazao, Crna Gora je posvećena jačanju regionalne saradnje.

„Očuvanje životne sredine i održivi razvoj regiona omogućuje unapređenje kvaliteta života, očuvanje prirodnih resursa i podsticaj pametnom inkluzivnom klimatski održivom razvoju. Uvijek moramo biti vođeni mišlju da ovu planetu nismo naslijedili od predaka nego smo je posudili od svojih potomaka“, zaključio je Radulović.

Specijalna predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Kine za Saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Huo Judžen, rekla je da je konferencija i inicijativa korak naprijed da se impelmentiraju smjernice iz Budimpešte, kao i korak dalje prema održivom razvoju svih 17 država članica.

"Zaštita životne sredine, novi je sektor ovog mehanizma i novi dio sradnje koji smatramo važnim, posebno za održivi razvoj država svijeta. Sve te države značajno ulažu u tu oblast, a rezultati su zadovoljavajući", kazala je Judžen.

Prema njenim riječima, Crna Gora je država u kojoj je lijepo živjeti i koja je sama po sebi divna.

„Zato uspostavljanje ovog mehanizma zaštite životne sredine, predstavlja jedan od najvažnijih“, navela je Judžen.

Ministar ekologije i životne sredine Kine, Li Ganđije, poručio je da je živjeti u čistom svijetu i očuvati planetu jedan od osnovnih zajedničkih ciljeva cjelokupnog čovječanstva.

„Kina pravi značajne napore da unaprijedi spopstvene ekološke napore i kroz međunarodnu saradnju“, kazao je Ganđije.

Prema njegovim riječima, kroz slične inicijative otvaraju se mogućnosti za interakcije između država iz cijelog svijeta.

„Kina je voljna da unaprijedi saradnju i zato pozivamo sve članice da učestvuju u incijativi. Želimo da osnažimo rad na očuvanju životne sredine i da osnažimo dijalog na globalnom nivou“, poručio je Ganđije.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:28:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215222/odrzivim-razvojem-do-kvalitetnijeg-zivota.html
Posvećeni sanaciji crnih ekoloških tačaka http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215199/posveceni-sanaciji-crnih-ekoloskih-tacaka.html Dvadeset sedam je godina otkako je Crna Gora proglašena ekološkom državom. ]]>

Generalna direktorica direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, gostujući u Jutarnjem program TVCG, istakla je da već sada možemo reći da je unaprijeđen dijalog sa susjednim državama, kao i da je kreiran normativno pravni okvir u cilju zaštite i unapređenja životne sredine.

Mnogo toga je urađeno, a ciljevi su jasni istakla je Vojinović.

“Igrađene su dvije regionalne deponije u Podgorici i Baru, izgrađena je prateća infrastruktura u oblasti upravljana otpadom. Vlada Crne Gore je vrlo ozbiljno i visoko na listi prioriteta postavila rješavanja pitanja opasnog industrijskog otpada. Vođeni dobrim primjerom sanacije jalovišta u Mojkovcu, mi smo se kreditno zadužili kod SB i ta se sredstva se efikasno koriste za sanaciju crnih ekoloških tačaka”, kazala je Vojinović.

Među pet crnih ekoloških tačaka, rješava se problem odvoza grita u brodogradilištu u Bijelo, u 2019. Počeće sanacija deponije Maljevac, jalovišta Gradac, a kako kaže Vojinović na pragu smo kocepta rješavanja problema crvenog mulja u okviru KAP-a.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje te zemlje da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su da je Crna Gora opedijeljena da se razvija kao ekološka država i istrajna je u svom ekološkom pravcu.

Ekološki pokret Ozon pozvao je sve građane ekološke države Crne Gore da, koristeći prava garantovana Ustavom, zakonima i potvrđenim međunarodnim ugovorima, sačuvaju tu najbolju razvojnu šansu, ugroženu višedecenisjkim pogrešnim politikama i neefikasnim radom sve tri grane vlasti.

 

]]>
Thu, 20 Sep 2018 10:50:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215199/posveceni-sanaciji-crnih-ekoloskih-tacaka.html
Tivatski aerodrom bilježi najbolje rezultate do sada http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215130/tivatski-aerodrom-biljezi-najbolje-rezultate-do-sada.html Na tivatskom aerodromu sezona još traje. Značajan je porast broja putnika i aviona koji su sletjeli u Tivat u odnosu na prošlu godinu, kazao je direktor te zračne luke Radovan Marić. ]]>

Broj putnika od 1. januara do 31. avgusta ove godine porastao je u odnosu na prethodnu godinu 8,6 % i ti procenti su unazad nekoliko mjeseci gotovo identični.

“Broj aviona koji su opsluženi u pomenutom periodu je 5.105. To je povećanje od 8,6 procenata, indentično povećanju broja putnika, kazao je Marić. Rast bilježi i opsluživanje broja aviona u prvim danima septembra. U procentima je povećanje od 8,8%, a broj putnika u 17 dana septembra je 139.770. Sezona sezona protiče bez ozbiljnijih poteškoća”, kazao je Marić za Skala radio.

Po njegovim riječima posla ima dosta, što se najbolje vidi iz statističkih podataka.

Marić očekuje da u septembru bude 200 hiljada putnika, možda čak i više, što je takođe impresivno.

Sve u svemu, ova sezona je najbolja do sada, smatra on. Marić ističe i nekoliko bitnih aktivnosti na aerodromu.

“To je gradnja privremenih objekata i završetak kanalizacionog sistema koji će se danas zvanično pustiti u rad čime će konačno aerodrom Tivat biti spojen na gradsku kanalizacionu mrežu. Istovremeno se pušta i novi toalet u dolascima, koji par godina nije postojao. Kada se gradio toranj on je srušen. Danas ponovo radi i to je dobra vijest”, naveo je Marić.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 17:06:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215130/tivatski-aerodrom-biljezi-najbolje-rezultate-do-sada.html
Posađeno prvih 10, od planiranih 100.000 stabala http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215078/posadjeno-prvih-10-od-planiranih-100000-stabala.html Članovi Organizacije KOD su zajedno sa građanima juče posadili prvih 10 stabala iz inicijative 100.000 stabala. Stabla su posađena ispreda ulaza boroj 9 u Ulici Vojvode Stanka Radonjića u Podgorici. ]]>

Podsjećamo, organizacija KOD 4. septembra pokrenula je inicijativu da se u Podgorici u naredne dvije godine posadi 100.000 stabala. Ona bi zauzimala površinu od oko 5 km2 prostora koliko iznosi, recimo, nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo.

Prve višegodišnje sadnice će biti plaćene uz pomoć donacija članova Organizacije KOD, građanki i građana.
Otvoren je žiro-račun 520-39659-20 (Organizacija KOD - svrha plaćanja ZA 100.000 STABALA) na kome se slivaju sredstva svih koji žele da pomognu akciju.

"Svakog ponedjeljka će građani biti obavještavani o statusu akcije, te stanju na računu i uplatama – za prvi korak nam je potrebno 1.000 €. Novac će se trošiti isključivo za potrebe procesa sadnje stabala – niti jedan cent mimo ove svrhe nece biti utrosen. Nema honorara, nema naknada, svi smo volonteri i – sve radimo za dobro zajednice. Svi građani će imati uvid u kompletnu dokumentaciju o prikupljanju i trošenju novca - potrebno je samo da se to zatraži mejlom preko adrese info@kod.org.me", kazali su iz Organizacije KOD.

Inicijativu 100.000 stabala smatraju realnom i održivom a plan kompletne sadnje, kako su kazali, javnosti će predstavljati stavku po stavku.

"U oktobru je nastavak, većeg opsega - do tad, svi koji su poslali poruku podrške mogu očekivati poziv u odbranu stabala i grada od svega što život u njemu obesmišljava. Tek kada ostvarimo zajednički cilj - postajemo zajednica. Tada svi možemo uživati plodove rada. U ovom slučaju: više kiseonika, više hlada, ljepši grad i zdravije okruženje", kazali su iz te NVO.

 

 

]]>
Wed, 19 Sep 2018 11:21:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215078/posadjeno-prvih-10-od-planiranih-100000-stabala.html
PG među najjeftinijim glavnim gradovima Evrope http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215072/pg-medju-najjeftinijim-glavnim-gradovima-evrope.html Internet platforma za brzi buking karata za autobuski i željeznički saobraćaj - Wanderu napravila je skalu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova u Evropi za posjetiti. ]]>  

Po ovom istraživanju, Skoplje je najjeftiniji grad u Evropi. Slijede ga Priština, zatim Podgorica, na četrvtom mjestu je jermenska prijestonica Jerevan, dok je na petom mjestu glavni grad Moldavije - Kišinjev.

Na šestoj poziciji najjeftinijih glavnih gradova našla se Tirana (Albanija), slijede Minsk (Bjelorusija), zatim Sofija (Bugarska), Bukurešt (Rumunija), dok je na desetoj poziciji bh prijestonica - Sarajevo. 

Naime, računica je napravljena na bazi prosječne cijene određenih dobara i usluga u svakom gradu, kao što je cijena vožnje jedan kilometra taksijem, pola litre domaćeg piva, šoljice kapućina, ulaznice za muzej, noćenja u hotelu za jednu osobu, karte za javni prevoz u jednom smjeru, te tri obroka za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga.

Ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na cijelom evropskom kontinentu.

Glavni grad Makedonije prema rezultatima Wanderua, u Evropi ima najnižu prosječnu cijenu hotelskog smještaja u iznosu od 56 eura po osobi, treću najnižu cijenu tri obroka u restoranu srednjeg ranga od 8,5 eura, te petu najnižu cijenu šoljice kapućina od 1,2 eura. Drugi najjeftiniji glavni grad u Evropi za posjetiti je Priština na Kosovu, dok je bronzana medalja u ovom izboru pripala Podgorici.

Zagreb se nalazi na 13. mjestu najjeftinijih glavnih gradova, dok je Ljubljana na 22. mjestu.

Sa druge strane u top tri najskupljih gradova u Evropi našao se Monako, Rejkjavik (Island), te Dablin (Irska). Slijede Amsterdam (Holandija), London (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pariz (Francuska), Kopenhagen (Danska), Helsinki (Finska), Valeta (Malta) i Stokholm (Švedska).

]]>
Wed, 19 Sep 2018 10:46:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215072/pg-medju-najjeftinijim-glavnim-gradovima-evrope.html
CG napredovala u oblasti nuklearne sigurnosti http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215039/cg-napredovala-u-oblasti-nuklearne-sigurnosti.html Ostvareni napredak Crne Gore u oblasti nukelarne sigurnosti i bezbjednosti i zaštite od jonizujućeg zračenja, u velikoj mjeri doprinijeće realizaciji obaveza koje država ima u okviru pregovaračkog Poglavlja 15, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT). ]]>

Delegacija MORT-a, koju predvodi generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović, učestvuje na 62. redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), koje se od 17. do 21. septembra održava u Beču.

Kako je saopšteno iz MORT-a, delegacija Crne Gore, slijedeći strateške spoljno-političke ciljeve, pridružila se izjavi Evropske unije na zasijedanju.

Vojinović je učesnike konferencije informisala o statusu u oblasti nukelarne sigurnosti i bezbjednosti i zaštite od jonizujućeg zračenja, kao i o postignutom napretku Crne Gore u periodu između dvije generalne konferencije.

„Ostvareni napredak Crne Gore u ovoj oblasti u velikoj mjeri doprinijeće realizaciji obaveza koje država ima u okviru pregovaračkog Poglavlja 15 – Energetika u okviru kojeg se nalazi oblast Nuklearna sigurnost i zaštita od zračenja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su intenzivna saradnja Crne Gore sa MAAE i realizovane aktivnosti u okviru nje najbolji dokaz spremnosti nadležnih institucija da u toj oblasti ispune sve zahtjeve međunarodnih i evropskih standarda.

Generalna konferencija MAAE predstavlja multilateralni forum na kojem se uporedo sa plenarnim zasijedanjem održava niz regionalnih i bilateralnih sastanaka.

Kako su kazali iz MORT-a, spektar tema koje su predmet rasprave plenuma i Komiteta svih članica Konferencije kreće se od tehničke saradnje do političke polemike oko uspostavljanja zona slobodnih od nuklearnog oružja.

Prvog dana Generalne konferencije izabran je Generalni komitet i aklamacijom su primljene nove članice MAAE.

U crnogorskoj delegaciji su i rukovoditeljka Direkcije za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini, Tamara Đurović, stalna predstavnica Crne Gore pri UN, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, Slavica Milačić, kao i sekretar u toj Stalnoj misiji Stanica Anđić.

Na posebnom događaju, koji se organizuje u danima trajanja Konfencije i koji je posvećen promociji Konvencije o dodatnoj naknadi za nuklearne štete, Đurović će predstaviti značaj članstva Crne Gore u toj Konvenciji.

„U narednom periodu nadležne institucije u oblasti nuklearne sigurnosti i bezbjednosti i zaštite od jonizujućeg zračenja nastaviće sa posvećenom implementacijom obaveza definisanih preuzetim međunarodnim ugovorima, kao i strateškim i zakonodavnim okvirom Crne Gore“, poručili su iz MORT-a.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 21:06:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/215039/cg-napredovala-u-oblasti-nuklearne-sigurnosti.html
Kukuruzno brašno, ajvar, med predstaviće u Torinu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214991/kukuruzno-brasno-ajvar-med-predstavice-u-torinu.html Na ovogodišnjoj gastronomskoj izložbi "Salon ukusa" koji se održava u Torinu u Italiji, koja se organizuje svake druge godine okupljajući proizvođače hrane i zanatlije iz cijelog svijeta, učešće će uzeti i Turistička agencija Rams iz Bijelog Polja. Ona je prvi put posjetila tu manifestaciju prije dvije godine, u ulozi počasnog gosta, dok ove godine nastupa na sajmu kao "Slow Food Bjelasica Komovi i Prokletije". ]]>

Članovi te organizacije će izlagati na ulicama Torina kukuruzno brašno dok će Nada Blažević iz Mojkovca na sajam ponijeti domaći ajvar a Milija Madžgalj takođe iz Mojkovca med i pčelinje proizvode.

Osim velike pijace na kojoj će biti izloženi proizvodi, događaj predviđa i održavanje konferencija, foruma, radionica i časove kuvanja.

Uslov za učešće na sajmu je da izlagači budu proizvođači koji imaju registrovana domaćinstva, zatim sve neophodne fitosanitarne dozvole te da se uzorci njihovih proizvoda pošalju u Italiju na testiranje.

Na sajmu će biti prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i održivog razvoja te proizvođači maslinovog ulja, raznih sokova i drugog iz Crne Gore.

Manifestacija traje od 20. do 24. septembra. Učešće osnivača Slow Food Bjelasica Komovi i Prokletije je omogućeno od strane Slow Food International iz Italije, dok je učešće proizvođjača u potpunosti podržano od međunarodne organizacije FAO – Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:53:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214991/kukuruzno-brasno-ajvar-med-predstavice-u-torinu.html
U Ulcinju za vikend bilo 4.628 turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214939/u-ulcinju-za-vikend-bilo-4628-turista.html Prošlog vikenda na ulcinjskoj rivijeri je bilo 4.628 gostiju, od čega je 4.340 iz inistranstva. Riječ je o evidentiranim turistima, dok je broj onih koji se nijesu prijavili veći, kazali su iz TO Ulcinj. ]]>

Ljetnja sezona se završila, ali to ne znači da je kupanju i sunčanju u Ulcinju dosao kraj. Visoke temperature za ovo doba godine, toplo more, prijatni dani, svježe noći, jeftin smještaj i hrana, manje gužve na plažama, manje buke i smeća pogoduju mnogim turistima koji ovih dana ljetuju i uživaju u prelijepim ulcinjskim plazama.

Prema statističkim podacima Turisticke organizacije Ulcinj, ovaj grad je prethodne nedjelje zabilježio porast gostiju za 3,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Prošlog vikenda na ulcinjskoj rivijeri je bilo 4.628 gostiju, od čega je 4.340 iz inistranstva. Riječ je o evidentiranim turistima, dok je broj onih koji se nijesu prijavili veći. U hotelima boravi 2.450 turista, odnosno 1.5 odsto više nego lani, u kampovimna 177, a u privatnom smještaju 2.001, odnosno 6,7 odsto više u odnosu na uporedni period", kazali su za Radio Crne Gore iz lokalne TO.

Gostiju je, kako navode, svakako najviše iz regiona, ali se trendovi ubrzano mijenjaju.

"Sa rekonstrukcijom i otvaranjem niza velikih hotela, imamo značajno povećanje broja turista iz Zapadne Evrope. To će, što je najvažnije, značiti produženje sezone i veće prihode", saopstili su iz Turističke organizacije Ulcinj.

Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 18 Sep 2018 08:14:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214939/u-ulcinju-za-vikend-bilo-4628-turista.html
Tivat dobija hotel s pet zvjezdica http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214936/tivat-dobija-hotel-s-pet-zvjezdica-.html Tivćani Nada Petković i Marko Kostić izgradiće u Tivtu, u okviru planiranog akva parka, hotel sa pet zvjezdica. Ovi tivatski investitori su dobili saglasnost na idejno rješenje za izgradnju ovog hotela od v.d. glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića. ]]>  

Hotel je projektovala budvanska firma Urbanist projekt, a projektovan je na dijelu urbanističke parcele broj 3.2, na katastarskoj parceli broj 614 u okviru katastarske opštine Đuraševići, u zahvatu Državne studije lokacije Kalardovo Ostrvo cvijeća Brdišta, javila je Pobjeda.

Površina ove katastarske parcele koja ulazi u sastav UP 3.2 je 2.413 kvadrata.

Ova urbanistička parcela se nalazi u sjevernom dijelu zahvata plana, u neposrednom kontaktu sa morem i u blizini aerodroma Tivat. Katastarska parcela je u nagibu koji se proteže od pristupnog puta do mora.

Objekat će se sastojati od podruma, prizemlja i jednog sprata, a ukupna bruto površina objekta je 1.838,7 kvadrata. Bruto površina podruma je 752 kvadrata, prizemlja 616,3 kvadrata, a sprata 469,7 kvadrata. Glavni ulaz u objekat je na prizemlju gdje će se nalaziti hol u okviru kojeg će biti recepcija, prostor za sjedenje, glavno stepenište i lift, odakle se pristupa sobama i restoranu.

Na prizemlju će se nalaziti ukupno osam dvokrevetnih soba. Površine soba sa terasom ili bez su oko 28 kvadrata. Na spratu je isprojektovano šest dvokrevetnih soba strukture i izgleda kao na prizemlju, uz još dva četvorokrevetna apartmana površina 42 i 66 kvadrata.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 07:52:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/214936/tivat-dobija-hotel-s-pet-zvjezdica-.html