RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html U Tivtu 15 odsto više turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221328/u-tivtu-15-odsto-vise-turista.html U Tivtu u svim vidovima smještaja boravi boravi 860 gostiju, 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine. ]]>

Prema podacima tivatske Turističke organizacije, u privatnom smještaju odmara 733, dok je u hotelima je smješteno 127 gostiju.

Među gostima je 855 stranih i pet domaćih.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 13:55:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221328/u-tivtu-15-odsto-vise-turista.html
Splendid najbolji "Seaside hotel" u regionu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221293/splendid-najbolji-seaside-hotel-u-regionu.html Hotel "Splendid Conference & SPA Resort 5*" apsolutni je pobjednik u kategoriji "Best Seaside Hotel" u regionu, na dodjeli godišnjih nagrada Seebtm Awards 2018. ]]>

Ove godine uz on line glasanje, prvi put je glasao stručni žiri. Činili su ga predstavnici najeminentijih kompanija i organizacija koje organizuju događaje u regionu, a članovi su glasali za najbolje, po svom iskustvu i mišljenju.

"Ponosni smo na činjenicu što smo nagrađeni kao najbolji primorski hotel u cjelini, jer smo bili prvi laureati ovog regionalnog priznanja, ustanovljenog prije dvije godine. Tada smo bili proglašeni za najbolji Veliki hotel za kongresni turizam (sa preko 200 soba), odnosno u tom užem segmentu poslovanja. Utisak pojačava činjenica da su tako odlučili: žiri od čak 27 članova žirija i osam od ukupno 8 hiljada i 700 korporativnih klijenata iz regiona, što je zaista ubjedljivo. Lijepo je znati da uživamo njihovo povjerenje i da nas baš klijenti nagrađuju za ono što za njih radimo, jer nas oni najbolje i poznaju. To je najljepša satisfakcija za uloženi trud", kazala je na ceremoniji uručenja PR manger hotelske grupe Montenegro stars Maja Vukićević.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 22:46:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221293/splendid-najbolji-seaside-hotel-u-regionu.html
Na Orjenu posađeno 5.000 sadnica http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221279/na-orjenu-posadjeno-5000-sadnica.html Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume sproveli su na području Herceg Novog, na Orjenu, akciju pošumljavanja, u okviru akcije koja se sprovodi širom Crne Gore pod sloganom "Za svakog stanovnika po jedna sadnica". ]]>

"Današnjoj akciji  pošumljavanja Orjena pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume, učestvovali su i predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog, predstavnici lovačkog udruženja “Orjen” , učenici JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija Osnovne škole "Milan Vuković"  Herceg Novi, kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”- Herceg Novi", saopštilo je Ministarstvo.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić istakao da je briga za očuvanje šumskog bogatstva, po kome smo prepoznati u Evropi, nešto što nas sve ujedinjuje u zaštiti prirodnih i društvenih vrijednosti  naše države.

"Na nama je da učinimo sve da očuvamo i unaprijedimo prirodne resurse, istakao je Anđelić, dodajući da je prioritet u šumarstvu očuvanje, plansko i održivo korišćenje šuma", kazao je Anđelić.

U suočavanju sa izazovima, kakvi su negativni uticaji klimatskih promjena, koji mogu dovesti do značajnih poremećaja u ekosistemu  šuma, on je ukazao na potrebu zajedničkog odgovora šire zajednice i svakog pojedinca.

"Nastojaćemo i u narednom periodu da ovakvim i sličnim aktivnostima podstaknemo širi interes društvene zajednice za uključivanje u ovakve i slične aktivnosti kako bi svi dali lični doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine", kazao je Anđelić.

U saopštenju se ističe da današnja akcija ima poseban značaj, jer je riječ o planini koja povezuje zaleđe Herceg Novog sa zelenim dijelom grada, i na kojoj šume imaju višestruke funkcije koje se ogledaju, ne samo kroz zaštitnu, već i druge uloge, prije svega, rekreativne, turističke, edukativne i estetske.
 
Na današnjoj akciji posađeno je ukupno 5.000 sadnica bora od ukupno planiranih 20. 000 na ovom prostoru. Najvredniji bili su najmlađi, hercegnovski srednjoškolci i članovi planinarskih i izviđačkih sekcija osnovnih škola.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 19:48:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221279/na-orjenu-posadjeno-5000-sadnica.html
Ponudu za novogodišnje praznike predstavili u Beogradu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221244/ponudu-za-novogodisnje-praznike-predstavili-u-beogradu.html Nacionalna (NTO) i lokalne turističke organizacije predstavile su u Beogradu programe dočeka Nove godine u Crnoj Gori. ]]>

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, pozvala je građane Srbije da novogodišnje praznike provedu u Crnoj Gori, jer bogat program obećava da će ona opravdati epitet destinacije koja je u regionu najprepoznatljivija po dočeku Nove godine.

“S obzirom na višednevne programe koji su pripremljeni, sigurna sam da će svi koji dođu i prije nove godine, ali i tokom januara i februara uživati, jer u Crnoj Gori i tokom zimske sezone imamo veliki broj manifestacija“, rekla je Radak Kukavičić.

Iz NTO-a su rekli da su predstavnici lokalnih turističkih organizacija Budve, Bara, Herceg Novog, Tivta, Kotora i hotelskih grupa (HG) Budvanska rivijera i Montenegro Stars predstavili višednevne zabavne programe i koncerte poznatih izvođača iz regiona koji će biti organizovani na gradskim trgovima i u hotelima tokom novogodišnjih praznika.

Predstavnica Turističke organizacije Budva, Tijana Kotarac, kazala je da se u tom gradu od 2000-te godine u kontinuitetu organizuje javni doček Nove godine na trgu, uz najveće zvijezde regiona.

“Ove godine željeli smo da napravimo malo drugačiji koncept, tako da smo odlučili da novogodišnji praznici u Budvi traju pet dana i noći. S tim što će program nešto ranije početi i u Petrovcu za najmlađe, dok će Bozićni bazar u okolini Starog grada u gradskom parku, produžiti svečanosti od katoličkog do pravoslavnog Božića”, dodala je Kotarac.

Predstavnica hercegnovske TO, Ana Stanišic, kazala je da će Novljani i njihovi gosti za novogodišnje praznike imati priliku da prisustvuju bogatom, višednevnom muzičkom programu.

Direktorica TO Kotor, Ana Nives Radović, navela je da je taj grad zahvaljujući brojnim festivalima stekao epitet grada dobre muzike. U Kotoru će ove godine tokom zimskih praznika i Nove godine biti organizovane manifestacije Rock New Year i Od Božića do Božića.

“Kotor godinama unazad ima status grada djeteta. I ove godine imaćemo poseban program za najmlađe. Centralna manifestacija, Dječija nova godina, biće organizovana 30. decembra na Trgu od oružja. Tu su i mnoge druge manifestacije za djecu”, kazala je Radović.

Predstavnik TO Bar, Emil Kukalj, saopštio je da će taj grad četvrti put zaredom organizovati svečani doček Nove godine na trgu Vladimira i Kosare. Ove godine program će biti trodnevni, a planiran je i novogodišnji bazar u okviru kojeg će se na štandovima nuditi tradicionalni proizvodi.

Predstavnica tivatske TO, Gabrijela Glavočić, predstavila je raznovrstan program koji očekuje posjetioce Tivta u periodu od 26. decembra do 2. januara, dok će osmodnevni zabavno–umjetnički program biti nastavljen do 10. januara uz raznovrsna dešavanja.

Predstavnica HG Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović, saopštila je da je to hotel u koji dolaze sve generacije, koji ima posebnu dušu i za doček Nove godine najbolji i najljepši u regionu.

Predstavnica HG Montenegro Stars, Maja Vukićević, kazala je da su se u tom hotelu potrudili da napravr najatraktivnije aranžmane za one koji žele da ostanu čak šest dana.

 

]]>
Fri, 16 Nov 2018 16:16:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221244/ponudu-za-novogodisnje-praznike-predstavili-u-beogradu.html
NTO na sajmu u Šangaju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221251/nto-na-sajmu-u-sangaju.html Nacionalna turistička organizacija predstavlja ponudu Crne Gore na međunarodnoj berzi turizma CITM u Šangaju. ]]>

“Ponuda se na ovom sajmu predstavlja pod brendom Wild Soul of Europe, u saradnji turističkih organizacija Crne Gore i Srbije, što se pokazalo dobrim modelom, imajući u vidu specifičnost ovog, za naš region, udaljenog tržišta i navike kineskih turista da prilikom svog putovanja posjete što veći broj zemalja koje su geografski bliske”, navodi se u saopštenju.

Iz NTO su kazali da Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci, ali i noćenja sa tržišta Kine.

“Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo oko 24 hiljade kineskih turista, što je dvostruko veći broj posjeta u odnosu na 2016. Ostvareno je 34 hiljada noćenja, što je takođe skoro dvostruko uvećanje u odnosu na uporedni period”, dodaje se u saopštenju.

Trend rasta nastavljen je i ove godine, s obzirom na to da je prema zvaničnim statističkim podacima od januara do kraja septembra u hotelima zabilježen rast broja turista iz Kine od oko 65 odsto, kao i povećanje broja noćenja od oko 51 odsto.

“Dobrim rezultatima doprinijela je i liberalizacija viznog režima, pa sada građani Kine, koji u Crnu Goru dolaze organizovano, mogu putovati bez viza”, rekli su iz NTO-a.

Shodno rastu interesovanja turista sa ovog tržišta, predstavnici Crne Gore na sajmu su razgovarali sa brojnim turoperatorima i agentima iz Kine, među kojima je bio i jedan od vodećih na ovom tržištu Ctrip.

Na sastancima je razgovarno o mogućnostima privlačenja većeg broja kineskih turista, liberalizacije viznog režima za individualna putovanja, povezivanja sa turoperatorima iz Crne Gore.

CITM je jedna od najznačajnijih berzi turizma u Aziji, koja okuplja preko 2,3 hiljada izlagača iz različitih zemalja svijeta.

Na sajmu se očekuje posjeta preko 800 specijalizovanih međunarodnih kupaca iz oblasti turizma iz više od 100 zemalja.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 15:45:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221251/nto-na-sajmu-u-sangaju.html
Očekujemo pozitivan izvještaj UNESKO-a o Tari http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221199/ocekujemo-pozitivan-izvjestaj-unesko-a-o-tari.html Izvještaj UNESKO-a u vezi s dešavanjima na rijeci Tari usljed gradnje autoputa trebalo bi da stigne početkom decembra, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. ]]>  

Sudeći po reakcijama predstavnika UNESKO-a, Radulović je rekao kako smatra da bi taj izvještaj trebalo da bude pozitivan.

On je to saopštio na presu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), nakon što je za danas najavljen okrugli sto na temu "Uticaj izgradnje autoputa na rijeku Taru", koji organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Radulović je rekao da su pres organizovali, jer su dobili poziv MANS-a za učešće na okruglom stolu bez detalja.

"Odlučili smo da ne idemo na taj događaj. Takve manifestacije ne doprinose ni blagovremenom, ni istinitom informisanju", rekao je Radulović.

Ministar smatra i da se prašina oko Tare podigla pred dolazak predstavnika UNESKO-a.

"A mi smo ih pozvali da obiđu gradilište autoputa, sačekajmo taj izvještaj", rekao je Radulović.

On je istakao i da ne spori da zbog radova na gradilištu dolazi do zamućenja Tare, ali da je najvažnije da ono nije trajno, već da rijeka to svojim tokom očisti, što potvrđuju periodični izvještaji koji se rade.

Radulović tvrdi i da nema govora o izmještanju rijeke iz korita.

Riječ je, kako tvrdi, o skretanju vodotoka kroz isto korito, jer da nije tako, navodi on, ne bi se moglo desiti da Tara prolazi ispod mosta ispod kojeg je i ranije prolazila.

 

 

]]>
Fri, 16 Nov 2018 10:10:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221199/ocekujemo-pozitivan-izvjestaj-unesko-a-o-tari.html
Staze spremne, cijene kao prošle godine http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221076/staze-spremne-cijene-kao-prosle-godine.html Cijene usluga na skijalištu Kolašin 1450 ostaće na nivou prošlogodišnjih i neće biti nikakvih promjena, kazala je v.d. direktorice Dijana Bulatović. ]]>

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, saopštila da su sa pripremama za predstojeću zimsku sezonu počeli u avgustu.

"Pripreme su bile u sređivanju ski staza, imali smo akciju čišćenja, u kojoj svaki učesnik dobija pravo na dva jednodnevna besplatna ski pasa koja može koristiti u toku zimske sezone", rekla je Bulatović.

Istakla je da je uslijedilo i košenje i sanacija na stazama.

"Imamo i servis mašina za tabanje snijega", rekla je Bulatović, navodeći da su spremni i topovi za proizvodnju vještačkog snijega, ukoliko im vremenske prilike ne budu naklonjene.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 10:00:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221076/staze-spremne-cijene-kao-prosle-godine.html
Za svakog stanovnika CG po sadnica http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221041/za-svakog-stanovnika-cg-po-sadnica.html Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, u petak će učestvovati u akciji pošumljavanja "Za svakog stanovnika po jedna sadnica“, na području Herceg Novog. ]]>

Ministarstvo na ovaj način nastavlja da promoviše pristup uključivanja šire društvene zajednice u konkretne aktivnosti na terenu, a koji je promovisan u Bijelom Polju u kojoj je učestvovao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

"Akcija sadnje održaće se na Orjenu, na lokalitetu Vrbanj,  sa početkom u 11,00h", saopšteno je iz resornog ministarstva.

!U akciji će učestvovati državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industrijiu u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić, sa saradnicima, zatim predstavnici Uprave za šume, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog,  predstavnici lovačkog udruženja “Orjen” , učenici JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija Osnovne škole “ Milan Vuković”  Herceg Novi, kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”- Herceg Novi!, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore, u okviru brojnih aktivnosti za očuvanje i unapređenje šumskih resursa, opredijelila 200.000 eura za pošumljavanje na cijeloj teritoriji države. U jesenjoj sadnji, na prostoru svih područnih jedinica Uprave za šume, biće posađeno 630.000 sadnica, autohtonih vrsta drveća.

 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 20:10:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221041/za-svakog-stanovnika-cg-po-sadnica.html
Na plažama još ima kupača http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221001/na-plazama-jos-ima-kupaca.html Topli novembarski dani izmamili su kupače na crnogorske plaže. ]]>

Novljanka Vera ima 65 godina i za Radio Jadran kaže da na plažu dolazi svaki dan.

Kupanju na Bokinoj plaži "Bijela vila", kako je kazala često joj se pridruži i prijateljica Jasna, kao i mlađi Novljanin Čedo.

Lani su, kažu, ona i Jasna sezonu završile u decembru.

Ove godine, ko zna, jer, sinoptičari najavljuju popodne i večeras jak sjeveroistični vjetar, odnosno buru. Rashladiće more i kopno.

Inače, ovih dana, kupača ima i na drugim plažama. Čak i dvoje mališana sa nepunih 10 godina kupali su se na plaži Rafaelo.

"Nije hladna voda, mi smo sa sjevera", kroz smijeh su kazali dok su plivali, praćakali se i uživali u moru kao da je najtoplije.

 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 13:58:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/221001/na-plazama-jos-ima-kupaca.html
CG može ostvariti veliki uspjeh u turizmu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220987/cg-moze-ostvariti-veliki-uspjeh-u-turizmu.html Crna Gora ima sve predispozicije za ostvarivanje velikog uspjeha u turizmu, saopštila je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković i dodala da se u ovoj godini očekuje prihod od milijardu eura. ]]>

"Niko ne može ostati ravnodušan na ljepote Crne Gore, njeno prirodno i kulturno bogatstvo. Za očekivati je da će valorizacija potencijala u turizmu u predstojećem periodu imati sve veći značaj", rekla je Vuković u intervjuu za časopis Putovanja.

Ona je navela da je u skladu sa strategijom razvoja turizma, cilj da Crna Gora poboljša poziciju svjetske visokokvalitetne destinacije, što će uz efikasno korišćenje resursa doprinijeti multiplikativnim ekonomskim efektima, koji će podstaći razvoj i ostalih sektora.

Vuković je saopštila da je prema posljednjim dostupnim podacima za prvih šest mjeseci ove godine rast prihoda od turizma iznosio 12,7 odsto.

"Uz ohrabrujuće pokazatelje o dolascima i noćenjima u julu i avgustu, očekuje se nastavak trenda rasta do kraja godine i ukupan godišnji prihod od milijardu eura, uključujući strane i domaće goste", kazala je Vuković.

Prema njenim riječima, noćenja turista u kolektivnom smještaju u junu i julu su bila veća 4,1 odsto.

"Međutim, još nijesu raspoloživi osnovni indikatori aktivnosti u ovom sektoru za avgust, koji je ujedno i najznačajniji, jer čini oko 30 odsto ukupnog prometa, pa je još rano za procijenu učinka glavne turističke sezone", dodala je Vuković.

Ona smatra da je ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori veoma podsticajan za investiranje i razvoj preduzetništva.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 12:17:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220987/cg-moze-ostvariti-veliki-uspjeh-u-turizmu.html
Crna Gora nudi neprevaziđeno iskustvo http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220975/crna-gora-nudi-neprevazidjeno-iskustvo.html Crna Gora našla se na stranicama Vašington Lajf Magazina (Washington Life Magazine), koji je je predložio svojim čitaocima da iskuse luksuzni odmor u našoj zemlji, prirodno bogastvo i kulturno nasljeđe. ]]>

Novinar lista iz američkog glavnog grada obišao je Hrvatsku i Crnu Goru i podijelio utiske o tom dijelu Mediterana.

"Nije teško vidjeti zašto su dvije male susjedne države na Jadranskom moru postale evropske top ljetnje destinacije. Sa preko 1.200 ostrva, nebesko-plavom vodom, antičkim gradskim zidinama i bogatom kulturom i istorijom koja uključuje više mjesta pod zaštitom Uneskoa, kvalitetnom lokalnom kuhinjom, snijegom prekrivenim vrhovima, Hrvatska i Crna Gora nude neprevaziđeno iskustvo odmora po razumnim cijenama", piše u članku.

Navodi se da dvanaestodnevno putovanje omogućava turistima da iskuse mnoga mjesta te dvije države.

"Počevši od plaža u Splitu na sjevernom dijelu hrvatske obale, nastavivši ka ostrvu Korčula, posjeta istorijskom Dubrovniku i zabavljajući se sa džet-setom u Porto Montenegru u Tivtu prije nego se putovanje završi sa veličanstvenim pejzažima i čistim vazduhom u crnogorskimplaninama jednog od nacionalnih parkova male države", piše vašingtonski magazin.

Navodi se da je iznajmljivanje automobila jnajbolja opcija za istraživanje "šarmantne susjedne" Crne Gore, dok turisti sa dubljim džepom mogu iznajmiti privatni helikopter.

List piše o Porto Montenegru, za kojeg navodi da je postao "novi Monako", čiju marinu ljeti ispune svjetske super-jahte.

"Okolno 'nautičko naselje' udružuje se sa vrhunskim barovila i buticima da zadovolji ukuse internacionalne klijantele za koju je luksus apsolutna potreba", opisuje novinar Vašington Lajf Magazina.

Preporučuje hotel Rgent Porto Montenegro, dizajniran da podsjeća na venecijansku renesansu.

"Takođe, poželjećete da posvetite dan ili više istraživanju gradova u Bokokotorskom zalivu, najjužnijem evropskom fjordu", piše u tekstu, navodeći specifičnosti Herceg Novog, Risna, Kotora i Perasta.

Za dalje istraživanje Crne Gore preporučuje Budvansku rivijeru, za koju navodi da ima najljepše plaže u crnoj Gori i stari grad u Budvi koji je postojao još u doba antike.

"Nastavljaući sjeverno je Cetinje, srce kulture Crne Gore, gdje je smješteno šest muzeja i Cetinjski manastir koji datira iz 1786. godine", piše američki novinar.

Na Cetinju najviše pažnje posvećuje Muzeju Kralja Nikole i Vladinom domu.

Dalje, preporučuje se posjeta Kolašinu i Nacionalnom parku Biogradska gora, kao i glavnom gradu Podgorici i Skadarskom jezeru.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 11:55:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220975/crna-gora-nudi-neprevazidjeno-iskustvo.html
EK pohvalila CG za rezultate u oblasti životne sredine http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220974/ek-pohvalila-cg-za-rezultate-u-oblasti-zivotne-sredine-.html Predstavnici Evropske komisije pohvalili su dosadašnje rezultate u oblasti životne sredine i izrazili spremnost da podrže Crnu Goru u predstojećem periodu oko sprovođenja donesenih propisa i realizacije zahtjevnih infrastrukturnih projekata, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT). ]]>  

Ministar Pavle Radulović razgovarao je juče u Podgorici sa predstavnicima Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Poseban akcenat predstavnici Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju i Generalnog direktorata za životnu sredinu, kao i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori stavili su na oblast upravljanja otpadom i kvalitet voda.

"U tom kontekstu, kao poseban izazov istakli su obezbjeđivanje finansijskih sredstava, kao i kontinuirano unapređenje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti", saopštio je MORT.

Radulović je, kako se navodi, predstavnike EU upoznao je sa trenutnim stanjem u oblasti životne sredine u Crnoj Gori, tekućim projektima u oblasti upravljanja otpadom, ističući projekat "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" koji se sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom, a u okviru kojeg će biti sanirane četiri lokacije na kojima se nalazi industrijski opasan otpad.

Informisao ih je i o aktivnostima čije sprovođenje je planirano u narednom periodu, a čiji cilj je unapređenje stanja životne sredine, unapređenje kvaliteta života građana Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza preuzetih u okviru pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 10:53:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220974/ek-pohvalila-cg-za-rezultate-u-oblasti-zivotne-sredine-.html
Merlin u Budvi, Joksimović u Tivtu... http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220905/merlin-u-budvi-joksimovic-u-tivtu.html Lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Herceg Novog, Tivta, Kotora i Podgorice organizovaće i ove godine višednevne zabavne programe i koncerte poznatih izvođača tokom novogodišnjih praznika. ]]>

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) saopšteno je da se očekuje da će i ove godine izuzetno kvalitetan, raznovrstan i dinamičan novogodišnji program opravdati taj imidž i privući desetine hiljada gostiju da praznične dane provedu u Crnoj Gori.

Lokalna turistička organizacija Budva organizuje svečani doček na trgu ispred Starog grada, koji će ujedno biti i jubilarni, 20. od prvog javnog dočeka.

U Budvi će, između ostalih, nastupiti Dino Merlin, Who See, Beogradski Sindikat, Halid Bešlić, Marija Šerifović i Van Gogh.

Turistička organizacija Budve planira da, u saradnji sa Udruženjem ugostitelja Budve, ove godine realizuje i Božićni bazar, koji će se održati u gradskom parku i čiji će sadržaji biti dostupni građanima i posjetiocima od 15. decembra do 15. januara.

U Hotelskoj grupi (HG) Montenegro Stars goste će, između ostalih, zabavljati Jelena Rozga, Indira Forza, Bijelo Dugme i Haris Džinović.

U hotelu Palas u Petrovcu nastupaju Jelena Tomašević, Marinko Rokvić, Ceca Ražnatović, Dženan Lončarević, Saša Matić i grupa Frajle.

U Kotoru, između ostalih, nastupaju Damir Urban, Darko Rundek, Bombaj štampa, Galija, Psihomodo pop i Autogeni trening.

Manifestacija Od Božića do Božića održaće se od 23. decembra do 9. januara uz koncert gradske muzike, Novogodišnji bazar, koncerte klasične, klapske i duhovne muzike, Humanitarno zabavno veče i Dječiju novu godinu.

U organizaciji TO Herceg Novi i hercegnovske Opštine priprema se višednevni muzički program sa bogatim pratećim sadržajima uz doček na platou ispred hotela Igalo.

Program će biti prilagođen različitim muzičkim ukusima, pa će doček Nove godine obilježiti hitovi Riblje čorbe, Jelene Rozge, Sergeja Ćetkovića, Ljube Stankovića, kao i didžejeva.

U Tivtu će, između ostalih, nastupati Željko Joksimović, Amadeus bend, Ana Rucner, Boris Novković, Lepa Brena, Ana Kokić i grupa Toć.

U Baru će, između ostalih, nastupati Aco Pejović, hor Antivari musica sa sopranom Aleksandrom Vojvodić Jovović, Sergej Ćetković, Perper i Plavi orkestar.

Planirana je i organizacija novogodišnjeg bazara gdje bi se na štandovima nudili tradicionalni proizvodi tog kraja.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 16:59:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220905/merlin-u-budvi-joksimovic-u-tivtu.html
Tarom zamagljuju suštinski razvoj CG http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220866/tarom-zamagljuju-sustinski-razvoj-cg.html Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović smatra da je prenošenje unutrašnje rasprave o Tari na međunarodni nivo pokušaj unošenja nemira i pokušaja da se zamagli suštinsko razvojno pitanje Crne Gore. ]]>

Simović je ocijenio da postoji mogućnost suživota i rijeke Tare i autoputa i da će se Crna Gora prema tom pitanju odnositi kao sve druge evropske države koje su gradile slične projekte.

"Izgradnja takvih kapitalnih infrastrukturunih projekata tokom izgradnje ostavlja određene ožiljke veće ili manje na prirodu, ali zato tu postoje projekti remedijacije, projekti koji u jednom trenutku podrazumijevaju privremenost određenih mjera, a nakon toga slijedi vraćanje prirodi ono što joj pripada. Dakle, mislim da je to suština priče, da li postoji mogućnost suživota i Tare i autoputa, sigurni smo da može", rekao je Simović.

Ministar je rekao da nema povratka sa tog projekta koji je, kako je istakao, potreban Crnoj Gori, građanima sjevera i našoj ekonomiji.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 12:04:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220866/tarom-zamagljuju-sustinski-razvoj-cg.html
"Plavsko jezero" otvara vrata u maju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220696/plavsko-jezero-otvara-vrata-u-maju.html Nakon gotovo 30 godina, hotel "Plavsko jezero" od naredne godine otvoriće vrata za turiste. ]]>

Hotel "Plavsko jezero" će narednog ljeta otvoriti vrata za turiste, koji posljednjih godina sve češće posjećuju plavski kraj. 

Otvaranje modernog hotela, lokalna uprava vidi kao šansu za razvoj turizma. 

Milica Sekulić, TVCG

]]>
Sun, 11 Nov 2018 21:39:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220696/plavsko-jezero-otvara-vrata-u-maju.html
Domaća vina najčešći suvenir http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220693/domaca-vina-najcesci-suvenir.html Zbog karakteriostičnog ukusa i mirisa, domaća vina najčešći suvenir, koji turisti ponesu iz turističkog kompleksa Luštica bay. ]]>

More, sunce, i aktivan odmor. Tu su ponudu u turističkom kompleksu Luštica bay, upotpunili proizvodima koju nude mještani, poput vina, organskog maslinovog ulja i domaćih sapuna.

I to je samo početak saradnje investitora Luštice divelopment sa lokalnim stanovništvom.

Godišnje izdvajaju do 150 hiljada eura za podršku različitim projektima, ne samo na Luštici, nego i u cijeloj Boki.

Biljana Rovčanin, TVCG

]]>
Sun, 11 Nov 2018 20:52:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220693/domaca-vina-najcesci-suvenir.html
NPCG dobitnik nagrade za turizam Golden Interstas http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220650/npcg-dobitnik-nagrade-za-turizam-golden-interstas.html Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dobilo je međunarodnu turističku nagradu Golden Interstas 2018 - „Za izvrsnost u doprinosu sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta, a time i razvoja turizma Crne Gore“, na jubilarnom 25. međunarodnom turističkom sajmu u Solinu, saopšteno je iz NPCG. ]]>

„Pričinjava nam izuzetno zadovoljstvo što su Nacionalni parkovi Crne Gore prepoznati kao poseban i značajan turistički potencijal u regionu i veliku čast to što smo za to dobili i priznanje. Ova nagrada je za nas veliki podstrek da još predanije čuvamo, razvijamo i promovišemo vrijednosti parkova, kroz osmišljavanje i razvoj turističke infrastrukture na principima održivog razvoja. Takođe, da unaprjeđujemo nivo usluga i servisa za sve zainteresovane turiste i ljubitelje prirode, njihovu bolju informisanost o sadržajima i turističkoj ponudi, kao i efikasnijoj promociji bogate prirodne i kulturno-istorijske baštine. Nastojaćemo da u narednom periodu u saradnji sa Vladom Crne Gore, ključnim institucijama, turističkom privredom i lokalnim stanovništvom doprinosimo razvoju potencijala parkova, a samim tim i boljem standardu stanovnika koji žive u opštinama kojima gravitiraju naši parkovi,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom dobijanja turističke nagrade.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 14:32:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220650/npcg-dobitnik-nagrade-za-turizam-golden-interstas.html
Crnogorski vodiči imaju velike probleme u Hrvtaskoj http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220573/crnogorski-vodici-imaju-velike-probleme-u-hrvtaskoj.html Činjenica da crnogorski turistički vodiči ne mogu da vode ture po Hrvatskoj predstavlja ozbiljan problem, koji nanosi štetu i otežava rad organizatorima putovanja i vodičkoj službi, saopštio je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević. Ivančević, međutim, ističe da pravila nijesu ista kada su u pitanju hrvatski vodiči, koji usljed izostanka kontola vode ture po Crnoj Gori. ]]>

„Jedina mogućnost da se to riješi je da se dvije države dogovore i da nam olakšaju poslovanje ili, ukoliko to nije moguće, da i naša država pokaže snagu i autoritet i uvede recipročno iste mjere“, poručio je Ivančević.

On je dodao da je Odbor PKCG više puta razmatrao tu problematiku, koja je vrlo komplikovana i nanosi ozbiljne štete organizatorima izletničkog programa i Udruženju vodiča.

„Po nama bi bilo dobro da crnogorski vodiči mogu normalno da vode grupe kad su na turi, a da angažuju hrvatskog kada se radi o posebnom lokalitetu, kao što je organizacija izleta za Dubrovnik. Normalno je da se lokalni vodič angažuje kod posjete starim, urbanim i sakralnim jezgrima, ali da se kod grupe na turi dozvoli crnogorskim vodičima da vode grupu“, rekao je Ivančević.

On je saopštio da pravila, prema informacijama koje dobijaju od turističkih agencija i Udruženja vodiča, nijesu ista za hrvatske vodiče u Crnoj Gori, koji vode ture bez ikakve kontrole.

Ivančević je kazao i da su u Hrvatskoj kazne, pogotovo za transfere, veoma visoke i jako radikalne, kao i da postoji mogućnost zabrane ulaska u tu zemlju.

On je naveo i da gosti koje dovode turoperateri čarterom na dubrovački aerodrom i koji odatle idu u Crnu Goru, nijesu ravnopravni sa onima koji ostaju u Hrvatskoj.

„Ima puno turoperatera koji idu čarterom na dubrovački aerodrom i tu dijele goste koji ostaju u Hrvatskoj ili idu u Crnu Goru. Oni ne dozvoljavaju da predstavnik lokalnog agenta koji čeka goste turoperatora na aerodromu, turiste sačeka kod ulaza, već u vozilu“, rekao je Ivančević.

On je dodao da goste koji idu u Crnu Goru nema ko da sačeka i usmjeri ih prema autobusima, što nije slučaj sa onima koji ostaju u Hrvatskoj.

„To je jedan nonsens koji stvara veliki problem našim lokalnim agentima, koji rade destinacijski servis za turoperatore. To je ozbiljan problem za naše predstavnike koji čekaju goste, koji nijesu vodiči, već imaju obavezu da sačekaju goste da bi ih transferisali prema Crnoj Gori“, saopštio je Ivančević.

On smatra da je problem jedino moguće riješiti dogovorom dvije države ili uvođenjem istih mjera za hrvatske vodiče, koji dolaze u izletničkim programima ili transferima sa ili do tivatskog aerodroma.

„To je nepopularno, ali ako hrvatska strana ne želi to da reguliše, onda tražimo od crnogorske da uvede recipročne  mjere“, rekao je Ivančević i dodao da vjeruje da je dogovor moguć.

On je naveo i da se tu radi o turizmu koji ne treba da poznaje granice, već da integriše.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 13:14:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220573/crnogorski-vodici-imaju-velike-probleme-u-hrvtaskoj.html
Solila novi član mreže Parkova Dinarida http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220556/solila-novi-clan-mreze-parkova-dinarida.html Prijemom novih članova, Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja, od juče broji ukupno 92 zaštićena područja iz osam zemalja regiona – od Slovenije do Bugarske. Rezervat prirode Solila, u Tivatskom zalivu, novi je član Mreže Parkova Dinarida, pored Parka prirode Orjen, Parka Tivoli, Rožnik, Šiško brdo iz Slovenije i Javne ustanove Zeleni prsten iz Hrvatske. ]]>

Četvrta Međunarodna konferencija Parkova Dinarida završena je juče posjetom njenih učesnika JP Morsko Dobro iz Budve, odnosno zaštićenom rezervatu prirode Solila u Krtolima kod Tivta.

Konferencija koja je održana u Budvi je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice sa vodećim stručnjacima iz regiona razmijenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, a što predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.

Dio učesnika konferencije juče je posjetio Solila i na licu jjesta se uvjerio u poboljašnje infrastrukturnih uslova u tom parku prirode, u koji kontinuirano ulažu JP Mosrko Dobro i Opštine Tivat, u saradnji sa MZ Krtoli i tivatskim NVO sektorom.

Solila su područje nekadašnjih slanih močvara i srednjevjekovnih bazena za proizvodnju soli u južnom dijelu Tivatskog zaliva, a koji su pod zakonskom zaštitom zbog svojih velikih prirodnih, ekoloških i kulturno-istorijskih vrijednosti. Solila su i međunarodno su prepoznata kao jedno od važnih područja za ptice i njihovu migraciju. Od ukupno registrovanih 342 vrste ptica u Crnoj Gori, 114 vrsta je registrovano na samim Solilima, a od toga čak 109 primjećenih vrsta uživa neki vid zaštite. Ovo područje od oko 150 hektara je kao drevna solana sa brojnim arheološkim nalazima, veoma vrijedno i u kulturno-istrojskom smislu, a stanište je i brojnih vrijednih vrsta biljaka, vodozemaca, riba i rakova.

“Drago mi je da sam danas ovdje sa našim budućim partnerima iz Morskog Dobra sa kojima smo dogovorili konkretnu saradnju na nekoliko projekata, i u nekim drugim segmentima upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima. Oduševljen sam onim što vidim na Solilima jer su primjetni značajni pomaci na bolje u smislu infrastrukture sa lijepo uređenim ulazom u park, osmatračnicama za ptice, info- tablama i drugim mobilijarom”- kazao je nakon obilaska Solila, Nikola Zovko, direktor parka prirode Hutovo blato iz BiH sa kojim će Morsko Dobro kao upravljač Parka prirode Solila, ubuduće intenzivno sarađivati u mreži Parkovi Dinarida, posebno na programima tzv.bird watching-a.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 08:33:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220556/solila-novi-clan-mreze-parkova-dinarida.html
Park prirode Orjen član parkova Dinarida http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220470/park-prirode-orjen-clan-parkova-dinarida.html Park prirode "Orjen" i zvanično je postao član Mreže Parkova Dinarida, koju od sada, sa učlanjenjem Specijalnog rezervata Tivatska solila, čini 92 zaštićena područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. ]]>

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je Park prirode Orjen postao član ove mreže. Uvjerena sam da će nam članstvo u mreži Parkova Dinarida biti od velike pomoći u procesu valorizacije Orjena, odnosno kreiranju strategije očuvanja njegovih vrijednosti i razvoju turizma", kazala je izvršna direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović.

Saopšteno je da učlanjenje otvara put tješnjoj saradnji sa drugim zaštićenim područjima širom regiona, a uslijedilo je nakon upisa Parka prirode „Orjen“ u centralni registar zaštićenih područja i osnivanja Agencije za razvoj i zaštitu Orjena kao privrednog subjekta (DOO).

"Konferencija u Bečićima imala je fokus na razvoju zaštićenih područja kroz proaktivno uključivanje lokalnih zajednica u procese upravljanja iz oblasti zaštite prirode, edukacije, turizma itd. Pored toga, konferencija je predstavljala priliku za članove mreže da čuju više o evropskim fondovima kao jednom od najvažnijih instrumenata za kofinansiranje projekata unapređenja zaštićenih područja i da učestvuju u planiranju daljih pravaca razvoja mreže i zajedničkih regionalnih inicijativa", naveli su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Asocijacija "Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida" osnovana je u Podgorici krajem 2014, a sjedište mreže je u Podgorici.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 13:52:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/220470/park-prirode-orjen-clan-parkova-dinarida.html