RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html Tokom Dana državnosti preko 10.000 putnika http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209215/tokom-dana-drzavnosti-preko-10000-putnika.html Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Erlajns (MA) je u prvoj polovini jula prevezao 46.013 putnika, što je za 6.116 putnika ili 15,33 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz kompanije. ]]>

"Samo u redovnom saobraćaju, gdje MA leti ka 15 destinacija prevezeno je 39.446 putnika, što je za 3.777 putnika ili 11% više u odnosu na isti period prošle godine. Čarter saobraćaj bilježi porast od skoro 43% u odnosu na isti period prošle godine, pa je MA za 15 dana jula u toj kategoriji prevezao 3.118 putnika. U code share saobraćaju je prevezeno 3.449 putnika", saopšteno je iz MA.

Posebno su istakli rezultat postignut tokom praznika Dana državnosti 13. jula.

"Od 13. do 15.jula, MA je prevezao ukupno 10.148 putnika u sve tri kategorije saobraćaja. Od čega je 8.815 putnika prevezeno u redovnom saobraćaju, gdje je procenat popunjenosti putničke kabine iznosio 81%", piše u saopštenju.

Iz Montenegro Erlajnsa navode da je kompanija i u julu, kao i prethodnih mjeseci nastavila pozitivan trenda rasta broja putnika u sve tri kategorije saobraćaja.

"Tako da nam to daje pravo na očekivanje da će se taj trend nastaviti i u periodu koji nam slijedi, uprkos jakoj konkurenciji", ističu u MA.

Saopšteno je da MA planira da u toku ove ljetnje sezone, od 01. juna do 30. septembra, preveze više od 350.000 putnika.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 09:38:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209215/tokom-dana-drzavnosti-preko-10000-putnika.html
U Herceg Novom 26 hiljada turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209153/u-herceg-novom-26-hiljada-turista.html U Herceg Novom u svim vrstama smještaja odmara 26,4 hiljade turista, pet odsto više nego u uporednom periodu. ]]>

Prema podacma Turističke organizacije (TO) Herceg Novi, od ukupnog broja turista, samo je 703 domaćih.

U hotelima boravi 6,14 hiljada turista, u domaćinstvima 20,15 hiljada, a u autokampovima 103 posjetioca.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 17:31:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209153/u-herceg-novom-26-hiljada-turista.html
Oko 1,6 miliona za razvoj turizma http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209136/oko-16-miliona-za-razvoj-turizma.html Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vrijedan 1,62 miliona eura, koji će se koristiti za unaprijeđenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama. ]]>

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a realizovaće se tokom perioda od tri godine.

„Ovim programom dodjele bespovratnih finansijskih sredstava Savjet za regionalnu saradnju će omogućiti javnom i privatnom sektoru u šest država Zapadnog Balkana da sprovedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posjetiocima iz inostranstva i regiona. Drugim riječima, pomoći ćemo da se sačini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, te povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mjesta u ovoj industriji,“ rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrijednog pet miliona eura koji finansira Evropska unija, a sprovodi Savjet za regionalnu saradnju. Program će se realizovati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu sprovede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode. Rok za dostavljanje ponuda je 16. august 2018. godine.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 11:05:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209136/oko-16-miliona-za-razvoj-turizma.html
Turista više, većina u privatnom smještaju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209031/turista-vise-vecina-u-privatnom-smjestaju.html U ulcinju trenutno boravi pet odsto više gostiju u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci lokalne turističke organizacije. Najviše turista odmara u privatnom smještaju, mada su i kapaciteti hotela nekadašnje Ulcinjske rivijere popunjeni. ]]>

I ove godine je najjužnija crnogorska opština privlačna domacim i inostranim gostima. Mjesta na Maloj plaži gotovo i da nema. U tom gradu boravi više od 21 hiljade gostiju, što je pokazatelj da Ulcinj vraća stari turistički sjaj.

"Živim u Italiji, u Ulcinju nijesam  bio skoro 12 godina i zaboravio sam koliko je lijepo. More i plaže su čisti, ljudi su divni", kazao je za TVCG jedan turista iz Italije.

Najviše turista odmara u privatnom smještaju, podaci su lokalne turističke organizacije. No, hotelski kompleks Holidej vilidž Montenegro na Velikoj plaži popunjen je čak 97 odsto.

"Cilj nam je da ova plaža bude najbolje mjesto u Ulcinju i da zajedno uživamo u ljetnjim notama i predivnom vremenu na plaži koja je puna sadržaja", istakao je izvršni direktor Holidej vilidž Montenegra Davor Švacov.

 

Aida Rastoder, TVCG

]]>
Sat, 14 Jul 2018 20:54:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209031/turista-vise-vecina-u-privatnom-smjestaju.html
Morski otpad jedan od najvećih ekoloških izazova http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209014/morski-otpad-jedan-od-najvecih-ekoloskih-izazova.html Morski otpad je jedan od najvećih ekoloških izazova današnjice, a to pitanje posebno je važno u zemljama koje se oslanjanju se na turizam kao razvojnu granu, kakva je Crna Gora, ocijenio je direktor Ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović. ]]>

Ta nevladina organizacija (NVO), zajedno sa još sedam partnera, ovog ljeta u Budvi realizuje projekat čiji je cilj da se uspostavi pravilan sistem upravljanja ambalažnim otpadom koji se stvara na plažama i ugostiteljskim objektima.

Perović je agenciji MINA rekao da projekat, pod sloganom “Uhvati člist talas“, realizuju na 30 lokacija u toj opštini.

„Na taj način smanjujemo morski otpad. Posebnu vrijednost projektu daje što inicijativa dolazi kroz saradnju biznis i civilnog sektora – pokretač projekta je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora zajedno sa Ozonom“, naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, svi žele da se kupaju na čistim plažama, sa čistom vodom.

“Ipak, činjenica je da oko 80 odsto morskog otpada nastaje na kopnu, nepažnjom čovjeka“, pojasnio je Perović. Zato, kako je kazao, prevenciju nastanka morskog otpada treba raditi upravo na kopnu.

Perović je istakao da je ohrabrujuće što postoji sve više projekata usmjerenih na to pitanje, kao i da je neophodna međusektorska saradnja.

Na projektu, zajedno sa Ozonom, rade Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, Opština Budva, budvansko preduzeće Komunalno, Regionalna deponija “Možura“ i lokalna NVO Eko centar Budva.

Perović očekuje da će na kraju sezone i projekta „Uhvati čist talas“, kroz podatke o prikupljenim količinama otpadne ambalaže, pokazati sve koristi od pravilnog upravljanja otpadom za lokalnu zajednicu.

Ništa manje, smatra on, nije važna slika koju će posjetioci plaža i turisti ponijeti iz Budve ovog ljeta.

“Zato pozivam građane da iskorišćenu ambalažu bace u odgovarajuće posude, na reciklažnim ostrvima na budvanskim plažama, a mi ćemo se pobrinuti za reciklažu i time zajedno dati doprinos čistijim plažama“, zaključio je Perović.

Projekat „Uhvati čist talas“ realizuje se od 15. juna do 15. septembra.

]]>
Sat, 14 Jul 2018 17:10:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209014/morski-otpad-jedan-od-najvecih-ekoloskih-izazova.html
Večeras otvaranje Spuškog ljeta http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209002/veceras-otvaranje-spuskog-ljeta.html Tradicionalna manifestacija Spuško ljeto počinje večeras. U 20 sati je defile učesnika, a svečano otvaranje zakazano je za 21 sat, kada i koncert ispod Spuškog mosta. ]]>

U narednih tridesetak dana posjetioci će moći da uživaju u nastupima folklornih ansambala, malom fudbalu, ali i ukusnoj hrani, istakao je za Radio Crne Gore direktor lokalne Turističke oganizacije Ivan Dragojević.

“Folklorni ansambli dolaze iz Srbije, Makedonije i Bugarske, a imamo i dva domaća - Oro i Danilovgrad”, kazao je Dragojević.

Sljedeće sedmice startuje turnir u malom fudbalu.

“Obezbijedili smo novčane nagrade. Najboljim seniorima pripašće 1500 eura, a drugoplasiranoj ekipi 750”, objašnjava Dragojević.

Tokom ljeta, Danilovgradjani i gosti biće u prilici da isprate i druge zanimljive manifestacije.

“Biće organizovano tradicionalno takmičenje u spremanju riblje čorbe, zatim balkansko prvenstvo u benč presu. Drugog avgusta obilježavamo Ilindan na Sinjajevini, nakon toga su Bjelopavlićke sportske igre, i na kraju - manifestacija Rijekom Zetom”, kazao je Dragojević.

U Turističkoj organizaciji Danilovgrad za sada nemaju precizne podatke o broju posjetilaca, ali naznake su da je sezona bolja od prošlogodišnje.

Sanjin Vešović, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 14 Jul 2018 15:01:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209002/veceras-otvaranje-spuskog-ljeta.html
Bekamovi odmaraju na Svetom Stefanu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209001/bekamovi-odmaraju-na-svetom-stefanu.html Tek što su stigli na odmor u Crnu Goru, svijet su, putem društvenih mreža, obišle fotografije jednog od najpoznatnijih svjetskih parova, Viktorije i Dejvida Bekam. ]]>  

U opisu jedne od fotografije navodi se da se porodica Bekam odmara u Crnoj Gori, a kao lokacija se navodi Sveti Stefan i jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu "Aman Resort".

Takozvanu "priču" na Instagramu s milionima svojih pratilaca podijelio je i Dejvid Bekam, koji je sa zidina "Sveca" zabilježio ljepote Crne Gore. Objavljena je i fotografije Viktorije Bekam koja se odmara na plaži. 

Podsjećamo, Bekamovi su u Crno Goru doputovali juče. Bivši kapiten "Gordog Albiona" ispratiće završnicu Mundijala, sa suprugom na jednoj od najtraktivnijih lokacija na Crnogorskom primorju.

Poput Gvardiole, Novaka Đokovića, i mnogih drugih svjetski poznatih bračnih parova, i Bekamovi će doprinijeti visokom pozicioniranju Crne Goru na svjetskoj turističkoj mapi.

]]>
Sat, 14 Jul 2018 13:41:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/209001/bekamovi-odmaraju-na-svetom-stefanu.html
Opština tjera turiste iz Starog grada http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208963/opstina-tjera-turiste-iz-starog-grada.html Ugostitelji i žitelji budvanskog Starog grada, žalili su se Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) da im odluka gradskih vlasti da zabrane turističkim agencijama iskrcavanje turista kod nekadašnje autobuske stanice – nedaleko od Starog grada – nanosi veliku štetu. ]]>

Opština Budva je, naime, odlučila da zbog saobraćajnih gužvi zabrani autobusima zaustavljanje na pomenutoj lokaciji, a da za novo stajalište odredi Slovensku plažu.

Iz Starog grada navode da turisti sada moraju da pješače 40 minuta (u oba pravca), te da zbog toga manje posjećuju zidine.

"Odlukom grada naročito su pogođene grupe koje dolaze sa kruzera, i imaju najviše dva sata za obilazak Budve, odnosno Starog grada. Umjesto da tih 40 minuta iskoriste, da sjednu, potroše novac, mi ih tjeramo da pješače. Svakodnevno se može vidjeti kako komunalni policajci ne daju turistima da izađu iz autobusa i kako tjeraju vozače da pomjere autobuse. Zato je pogođen Stari grad, koji živi od turista", navodi se, između ostalog, u pismu upućenom CTU, prenosi Pobjeda.

Da je riječ o odluci koja će Starom gradu – i Budvi uopšte – nanijeti štetu, svjedoči činjenica da su pojedini svjetski turoperatori zbog novonastale situacije otkazali izlete za Budvu.

Prema riječima Stefana Đukanovića iz kotorske turističke agencije "Miro & Sons", koja organizuje izlete po primorju, to su, zasad, učinili "Trafalgar", "Globus", "Insight", i "Grand Circle Travel". Ne isključuje da spisak neće biti duži.

"Oni su otkazali izlete i odlučili da se zadrže u Kotoru. To su, inače, ugledni svjetski turoperatori, koji su u Crnoj Gori desetak godina“, rekao je Đukanović.
Turistu, pojedincu, objašnjava on, nije teško da pređe razdaljinu od Slovenske plaže do Starog grada, ali jeste grupama starijih turista.

Predsjednik CTU Žarko Radulović rekao je da se sastao s predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem i predstavnicima Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, koje je upozorio na probleme u Starom gradu.

„Oni su, međutim, tvrdo ostali pri svom mišljenju. Predsjednik Opštine je, otprilike, rekao da on ima mandat da donosi odluke, i da ih – donosi. Naš predlog je bio da se kod TQ Plaze stavi rampa i da dalje mogu da idu samo autobusi ili kombiji, a da se svi ostali preusmjeravaju bulevarom prema Slovenskoj plaži. Rečeno nam je da to nije moguće, jer nije po zakonu. Pitam se da li je zakon pisan zbog zakona ili da na bolji način uredi nešto u ovoj državi...“, navodi on.

 

]]>
Sat, 14 Jul 2018 07:11:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208963/opstina-tjera-turiste-iz-starog-grada.html
Bekamovi stigli u Crnu Goru http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208956/bekamovi-stigli-u-crnu-goru.html Jedan od najpoznatijih parova današnjice Dejvid i Viktorija Bekam stigli su u Crnu Goru. ]]>

 

Oni su danas poslijepodne fotografisani na podgoričkom aerodromu, kako izlazi iz aviona.

Kako je TVCG ranije objavila Bekamovi će odmor provesti na Svetom Stefanu.

Bivši kapiten "Gordog Albiona" ispratiće završnicu Mundijala, sa suprugom na jednoj od najtraktivnijih lokacija na Crnogorskom primorju.

Svjetski tabloidi su nedavno objavili da se Bekamovi razvode, čak je i jedna britanska kladionica ukinula uplate onih koji su vjerovali u glasine, a Dejvid i Viktorija su 4. Jula proslavili 19 godina braka, zajedničkom fotografijom i emotivnom porukom na Instagramu, demantujući trač da je njihov brak u krizi.

Poput Gvardiole, Novaka Đokovića, i mnogih drugih svjetski poznatih bračnih parova, i Bekamovi će visokom pozicioniranju Crne Goru na svjetskoj turističkoj mapi.

 

]]>
Fri, 13 Jul 2018 21:06:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208956/bekamovi-stigli-u-crnu-goru.html
U Ulcinju 5% više turista nego lani http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208911/u-ulcinju-5-vise-turista-nego-lani.html Podaci lokalne turističke organizacije pokazuju da u Ulcinju ima 5 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine. Broj turista iz dana u dan se povećava, ali tamošnji turistički poslenici nijesu zadovoljni dosadašnjom ljetnjom turističkom sezonom. ]]>

"U svim vidovima smještaja u najužnijoj crnogorskoj opštini boravi 21.310 gostiju. Prema podacima, među turistima je 15.884 gostiju iz inostranstva, i njih 815 iz Crne Gore", kažu u Tustičkoj organizaciji.

Najviše turista, njih 16.699, kako su kazali, odmara u privatnom smještaju.

"U hotelima je 4.103, u odmaralištima 30, a u kampovima 478 gostiju", navode iz TO.

Evidentno je da se broj turista iz dana u dan povećava, ali tamošnji turistički poslenici nijesu zadovoljni dosadašnjom ljetnjom turističkom sezonom, koja ove godine kasni zbog, kako kažu, neprohodnosti na dionici magistralnog puta Ulcinji-Krute prema Albaniji.

Gjeka Gjonaj, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 13 Jul 2018 12:49:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208911/u-ulcinju-5-vise-turista-nego-lani.html
U Tivtu 6,2 hiljade turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208910/u-tivtu-62-hiljade-turista.html Na tivatskoj rivijeri u svim vidovima smještaja boravi 6,2 hiljade gostiju, 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine. ]]>  

Iz lokalne Turističke organizacije (TO) je saopšteno da je od ukupnog broja turista, njih 6,1 hiljada iz inostranstva, a 97 iz Crne Gore. Najviše turista, 5,18 hiljada, odmara u privatnom smještaju.

U hotelima je 839 gostiju, u odmaralištima 127, dok u kampovima odmara 50 turista.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 12:35:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208910/u-tivtu-62-hiljade-turista.html
Otvoreni "Dani planinskog cvijeća" http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208833/otvoreni-dani-planinskog-cvijeca.html Izložbom buketa i vijenaca od planinskog cvijeća, izložbom mliječnih proizvoda i durmitorskih specijaliteta i narodnih rukotvorina na Žabljaku su danas otvorene 28. Petrovdanske svečanosti. ]]>

Manifestacija je u čast raskošnog biljnog svijeta Durmitora koji čini 1.640 do sada otkrivenih vrsta, gotovo polovina cjelokupne crnogorske vegetacije, među kojima je 150 ljekovitih trava.

"Program Dana planinskog cvijeća ima za cilj da sačuva tradiciju, podstakne razvoj sela i povratak ljudi na svoja ognjišta i istovremeno obogati turističku ponudu Žabljaka" kazala je otvarajući manifestaciju sekretarka Sekretarijata za društvene djeladnoti Slađana Knežević.

Izložba je privukla veliki broj posjetilaca mještana i gostiju koji su imali samo riječi hvale za ponuđeno.

Inače program "Dana planinskog cvijeća" počeo je sinoć tradicionalnim druženjem pjesnika iz Crne Gore i okruženja "Petrovdanski pjesnički vijenac".

Dani planinskog cvijeća nastavljaju se sjutra na Njegovuđkom polju kod Žabljak gdje će se u čast 13. jula održati takmičenja u narodnim sportovima i uvijek atraktivne konjičke trke.

Organizator manifestacije je Opština Žabljak.

Senka Popović, Radio Crne Gore

]]>
Thu, 12 Jul 2018 13:52:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208833/otvoreni-dani-planinskog-cvijeca.html
Na 93% kupališta voda najvišeg kvaliteta http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208684/na-93-kupalista-voda-najviseg-kvaliteta.html Morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog je kvalitetna, sanitarno je ispravna i bezbjedna za kupanje i rekreaciju. ]]>

Analiza kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, pokazala je da je na 93% kupališta u Crnoj Gori, kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 7% kupališta bio K2 klase.

Kvalite vode ispitivao je Institut za biologiju mora od 4. do 8. jula.

"Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvalitetna, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju", navodi se u saopštenju Morskog dobra.

Na svih 16 kupališta u opštini Ulcinj voda je bila odličnog kvaliteta K1.

"Na području opštine Bar od ukupno 12 kupališta na njih 11 voda je bila K1 kvaliteta dok je na 1 kupalištu bila K2 klase. Slična situacija je bila i u Budvi gdje je na ukupno 26 lokacija voda bila K1 klase, a na jednom kupalištu K2 klase", dodaje se u saopštenju.

U opštini Tivat je na 8 kupališta voda bila K1 klase, dok je na jednom bila K2 klase.

"U Kotoru je, od ukupno 15 kupališta, kvalitet K1 bio na 14 lokacija dok je na 1 lokaciji kvalitet bio klase K2. Kada je u pitanju kvalitet vode na obali Herceg Novog, analize su pokazale kvalitet K1 na ukupno 18 kupališta, dok je na preostala 3 kupališta voda bila klase K2", navodi se u saopštenju.

Iz Morskog dobra podsjećaju da se rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com.

 

]]>
Wed, 11 Jul 2018 09:37:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208684/na-93-kupalista-voda-najviseg-kvaliteta.html
Orjen registrovan kao zaštićeno područje http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208645/orjen-registrovan-kao-zasticeno-podrucje.html Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore čime je zvanično dobio status parka prirode, više od pet decenija nakon pokretanja prve inicijative da se prirodno bogatstvo te planine zaštiti. ]]>

To je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović kazala je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela planine Orjen.

„Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa“, rekla je Vitorović na konferenciji za novinare.

Ona je pojasnila da je Agencija sprovela neophodne aktivnosti da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodič i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Vitorović je dodala da će nastojati da podstiču i partnere iz Bosne i Hercegovine da zaštite pripadajući dio masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu cijelog planinskog prostora Orjena.

Goran Komar je govorio o prirodnim vrijednostima Orjena i razlozima zbog kojih je taj planinski prostor morao i mnogo ranije da bude formalno zaštićen.

Kako je naveo, taj događaj rezultat je rada tokom skoro dva vijeka bavljenja Orjenom, kako kroz izučavanje prirodnih vrijednosti, tako i kroz popularizaciju planine.

On se zahvalio brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe da najširem krugu ljudi.

„Ova planina potpuno je neuporediva u jadranskom i mediteranskom pojasu, jer u pojedinim ekosistemima ima i do 40 odsto endemičnih vrsta“, rekao je Komar.

On je dodao da je Orjen submediteranska planina koja ima više od 49 vrhova viših od 1,5 hiljada metara i da predstavlja sjajan dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

„Uvjeren sam da će glavna nastojanja Agencije biti usmjerena upravo ka zaštiti prirodnih i ambijentalnih vrijednosti u zaštićenom području. Upravo je takva neprestana i sistematična briga nedostajala Orjenu“, zaključio je Komar.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 22:41:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208645/orjen-registrovan-kao-zasticeno-podrucje.html
Crna Gora - zemlja ljepote http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208573/crna-gora---zemlja-ljepote.html Na Jutjub kanalu "Hike the World" objavljen je video "Crna Gora - zemlja ljepote", u kojoj su prikazani najljepši kadrovi naše države. ]]>  

U opisu videa navodi se da su dugo bili u iskušenju da posjete neku od balkanskih država, ali da su krajem maja odlučili da obiđu Crnu Goru.

"Ova zemlja postaje sve popularnija svake godine i definitivno je vrijedi posjetiti", navodi se na Jutjub kanalu "Hike the World".

Kažu da je Crna Gora zemlja visokih planina, najdubljih kanjona, kristalno čistih rijeka, istorijskih gradova i prelijepih plaža. Posjetili su Pivsko jezero, Nacionalni park Durmitor, kanjon Tare, Prokletije, Skadarsko jezero, Rijeku Crnojevića, Budvu i Kotor.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 08:05:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208573/crna-gora---zemlja-ljepote.html
Inicirali kontrolu kupališta i ugostiteljskih objekata http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208518/inicirali-kontrolu-kupalista-i-ugostiteljskih-objekata.html Uprava za inspekcijske poslove primila je tokom juna 34 inicijative građana Herceg Novog, koje su se uglavnom odnosile na zahtjeve za kontrolu kupališta, kao i ugostiteljskih objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika. ]]>


Iz Uprave su kazali Radiju Jadran da je izdato 299 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 93,01 hiljada eura, na osnovu 728 kontrola i utvrđenih 466 nepravilnosti.

“U okviru nadležnosti Tržišne inspekcije izdata su 193 prekršajna naloga u iznosu od 53,75 hiljada eura, Inspekcije rada 39 u iznosu od 10,76 hiljada, Turističke inspekcije 29 u iznosu od 20,3 hiljade eura i Zdravstveno-sanitarne 38 u iznosu od 8,2 hiljade eura”, rekli su iz Uprave.

Tržišna inspekcija obavila je 351 kontrolu, Inspekcija rada 132 kontrole, Turistička 127 i Zdravstveno-sanitarna 118 kontrola.

Od utvrđenih 466 nepravilnosti, Tržišna inspekcija je zabilježila 232, Inspekcija rada 103, Turistička 93 i Zdravstveno-sanitarna 38 nepravilnosti.

“Inspektori propisuju najmanji iznos kazni prekršajnim nalogom u skladu sa zakonima, a za svaku inspekciju je drugačiji raspon kazni. Uz to, ukoliko su počinioci prekršaja, odnosno pravna ili odgovorna lica, preduzetnici i građani, prihvatili odgovornost za prekršaj, mogu u roku od osam dana uplatiti dvije trećine novčane kazne, a računa im se da su je uplatili u cjelosti, shodno Zakonu o prekršajima, što utiče na ukupan iznos naplaćenih kazni”, objasnili su iz Uprave.

Call Centar Nacionalne turističke organizacije (NTO) tokom juna nije primio nijednu pritužbu gostiju ili mještana iz Herceg Novog.

Kako su Radiju Jadran kazali u Call centru NTO, tokom proteklog mjeseca iz Herceg Novog nije bilo ni kritika, ni pohvala.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 14:52:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208518/inicirali-kontrolu-kupalista-i-ugostiteljskih-objekata.html
Evo koliko bačeni otpad "živi" u Jadranu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208490/evo-koliko-baceni-otpad-zivi-u-jadranu.html Kako bi ukazala na problem zagađenja Jadranskog mora, hrvatska inicijativa "Green Sail" napravila je infografiku na kojoj su predstavili predmete koje ljudi najčešće bacaju u Jadran i vrijeme potrebno da se razgrade. ]]> "Turistička sezona se polako zahuktava zbog čega smatramo da je ovo savršeno vrijeme za objavu ovakvog sadržaja", istakli su iz Green Sail-a.

Ta neprofitna organizacija podsjeća da ukazuje na zagađenje Jadrana, kako bi osvijestili nautičare, turiste i lokalnu zajednicu o tom rastućem problemu.

 

]]>
Mon, 9 Jul 2018 11:16:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208490/evo-koliko-baceni-otpad-zivi-u-jadranu.html
Ključni planiranje i moratorijum na gradnju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208454/kljucni-planiranje-i-moratorijum-na-gradnju.html Monitoring misija UNESCO-a posjetiće Crnu Goru i Kotor u septembru, čime će se ispuniti jedan od zahtjeva upućenih našoj zemlji na posljednjem zasijedanju. Ta organizacija traži od Crne Gore da održi moratorijum na bilo koju novu gradnju, analizira slabosti postojećih planskih dokumenata, dostavi procjenu uticaja na baštinu za Verige i Glavate i napusti projekat žičare Kotor - tvrđava Sv.Ivan. ]]>

Od naše zemlje zahtijeva se i da pozove monitoring misiju UNESCO-a, te da im do 1. februara 2019. godine dostavi ažurirani izvještaj o stanju očuvanosti dobara.

Aleksandar Dajković iz ministarstva kulture potvrđuje da je država spremna da ispuni sve preporuke.

"Mogu da vas uvjerim da će ta saradnja i taj napor države da zaštitimo ne samo taj status UNESCO mjesta nego da adekvatno planiramo prostor u Boki Kotorskoj, da će to biti i dalja politika države kada imamo u pitanju dakle, Kotor", kazao je Dajković.

Predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić ipak nije siguran da će država da poštuje odluke UNESCO-a.

"Ukoliko postoji politička volja u Crnoj Gori, onda nema nikakvog straha. Ukoliko se procesi budu fingirali i ukoliko umjesto prave zaštite budemo gradili Potemkinova sela, onda nama nikakav UNESCO neće pomoći", kazao je Jokić.

Misija UNESCO-a doći će u Crnu Goru već u septembru kada će se riješiti i pitanje sprovođenja moratorijuma, navodi Dajković. Decidan je da se u prostoru neće desiti nijedna intervencija suprotna očuvanju kulturnih dobara.

"Uporedo sa tim ćemo napraviti dodatnu analizu i harmonizaciju postojećih planskih dokumenat kako bismo bili sigurni da u narednom periodu neće doći do određenih promjena u prostoru koje bi ugrozile izuzetne univerzalne vrijednosti područja", kazao je Dajković.

Jokić podsjeća da su razne uprave planovima dovele do ugrožavanja baštine i da za to treba da odgovaraju. Poziva državu da za područje Bokokotorskog zaliva uvede posebne mjere nadzora.

"Ne može teritoriju opštine Kotor da opslužuje 4 urbanističko gradjevinska inspektora. 4 osobe na teritoriji od Jaza do Nikšića, pa to je nemoguće ispratiti", kazao je Jokić.

Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio i Društva prijatelja bokeške baštine kaže da odluke UNESCO potvrđuju zabrinjavajuće stanje u kojem se nalazi područje Kotora, o čemu, kako kaže, svjedoči i njihov zahtjev da Crna Gora pozove monitoring misiju.

"Sve to ukazuje zaista na ozbiljnost situacije i na to da je krajnji trenutak da uradimo nešto kako bi se spriječili ovi negativni trendovi koji traju već dugo", kazala je Kapetanović.

Kapetanović zaključuje da je najveći problem planiranje koje je dovelo do prekomjerne i neadekvatne urbanizacije.

Duška Pejović, TVCG

 

 

]]>
Mon, 9 Jul 2018 07:02:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208454/kljucni-planiranje-i-moratorijum-na-gradnju.html
Dobra posjeta, manje žalbi turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208455/dobra-posjeta-manje-zalbi-turista.html Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) Željka Radak Kukavičić istakla je da su rezultati u predsezoni dobri, dodajući da je ove sezone turisti manje žale nego lani. ]]>

Radak Kukavičić je potvrdila da su rezultati u predsezoni dobri.

"Pored gostiju zapadne i sjeverne Evrope, imamo veći broj gostiju iz Kine", kazala je Radak Kukavičić.

Ona ističe da je ove sezone manje prijava turista, dodajući da postoje primjedbe zbog nedostatka parkinga. 

"Gosti se najvećim dijelom žale na nivo komunalne higijene i opremljenosti naših mikro-turističkih lokaliteta", rekla je Radak Kukavičić.

Takođe ističe i da cijene plažnog mobilijara nijesu mijenjane u odnosu na prethodnu godinu.

"Na oko dvije trećine kupališta u Crnoj Gori cijena plažnog mobilijara iznosi 5 do 8 eura", rekla je Radak Kukavičić, dodajući da zakupci tokom maja i većem dijelu juna nijesu naplaćivali plažni mobilijar.

U Crnoj Gori, upozorava Radak Kukavičić, odnos između tražnje i ponude radne snage nije srazmjeran.

"Nadam se da ćemo već naredne sezone imati jednostavniju proceduru zapošljavanja radne snage", dodala je Radak Kukavičić.

Ona ističe da u Crnoj Gori sezone počinju ranije.

"Našoj turističkoj privredi radna snaga treba mnogo ranije", ocijenila je Radak Kukavičić.

Povratak zapadnoevropskih gostiju, dobra posjeta u predsezoni

Crna Gora bilježi dobru posjetu u predsezoni, ali i veći broj turista početkom glavne sezone. Razlog za to je, smatraju sagovornici, povratak zapadnoevropskih gostiju, ali i povećan broj kapaciteta u malim hotelima. I dalje su evidentni infrastrukturni problemi, ali kao najveći ove sezone se izdvojio nedostatak sezonske radne snage.

Zahvaljujući povratku velikih zapadnoevropskih turoperatora, predsezona bilježi rast broja turista. Prisustvo sve većeg broja zapadnih gostiju nagovještava bolje prihode, ali i produženje sezone .

Međutim, najveći nedostak je mali broj hotelskih kapaciteta, svega 12 odsto. Privatni smještaj je i dalje dominantan, ali i neuređen uz veliko prisustvo sive ekonomije .

Početak sezone obilježio je problem sa sezonskom radnom snagom. Naime, prema mišljenju turističkih radnika, dok smo se mi proteklih godina bavili kako zaštititi domaću radnu snagu koja je u deficitu, kvalifikovani radnici iz regiona otišli su u Hrvatsku koja im je ponudila bolje uslove.

Profesor Rade Ratković smatra da je procjenu sezone teško uraditi jer ne postoje podaci o privatnom smještaju, koji čini više od 80 odsto turističkog prometa. I ove sezone ponovili su se stari-novi problemi - građevinski radovi, nedostatak parking mjesta, saobraćajne gužve.

Sagovornici smatraju da je povratak velikih market lidera kakav je TUI, pokazatelj da Crna Gora ima šansu da se ponovo pozicionira na ekonomski najpouzdanije tržište zapadne Evrope ali samo uz, kako poručuju brz, ozbiljan i organizovan pristup.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

]]>
Sun, 8 Jul 2018 21:15:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208455/dobra-posjeta-manje-zalbi-turista.html
Turista kao lani, ugostitelji očekuju više http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208420/turista-kao-lani-ugostitelji-ocekuju-vise.html U Ulcinju trenutno boravi oko 17.784 turista, što je na nivou prošle godine, saopšteno je iz lokalne Turističke organizacije. ]]>

Od boravišne takse naplaćeno je 84.000 eura, što je oko pet odsto više nego lani.

Direktor TO Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da je u privatnom smještaju broj turista na nivou prošle godine, ali je veći broj gostiju u hotelima 45 odsto, dok je u kampovima duplo više turista.

“Ako ovim tokom sezona nastavi, imaćemo više turista nego lani”, kazao je Đeka.

Đeka je naveo i da Ulcinj ove sezone neće imati probleme sa vodosnabdijevanjem i čistoćom.

Imer Kurti, menadžer restorana plaže Havana, kaže da je zadovoljan početkom sezone, ali da plaža još uvijek nije puna.

“Ja bih rekao da je ove godine 10 odsto manje turista”, naveo je Kurti.

Turistički radnik Petar Delić, smatra da je turista i manje i do 30 odsto nego lani.

Problem su, kako kaže, i radovi na putu Ulcinj – Sukobin, a na ruku im nisu išle ni vremenske prilike.

]]>
Sun, 8 Jul 2018 11:35:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/208420/turista-kao-lani-ugostitelji-ocekuju-vise.html