RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/rss.html U Tivtu oko 25% više turista http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/191172/u-tivtu-oko-25-vise-turista.html U Tivtu boravi 582 gosta, 24 odsto više nego u istom periodu prošle godine. ]]>


Prema podacima lokalne Turističke organizacije, 639 turista je iz inostranstva, a 43 iz Crne Gore, prenosi Radio Tivat.

U privatnom smještaju boravi 516 turista, a u hotelima 66 gostiju.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 13:17:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/191172/u-tivtu-oko-25-vise-turista.html
Luštica Bay na sajmu u Dizeldorfu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/191161/lustica-bay-na-sajmu-u-dizeldorfu.html Projekat izgradnje turističke destinacije Luštica Bay, biće predstavljen i ove godine na Međunarodnom sajmu nautike u Dizeldorfu (The Boot Düsseldorf) u Njemačkoj. ]]>

Na 49. izdanju sajma koji počinje danas i traje do 28. januara, gotovo 1.900 izlagača iz više od 60 zemalja predstaviće interesantne inovacije i atraktivne proizvode u jahting industriji i pomorsku opremu.

Iz kompanije ističu da će i ove godine u Dizeldorfu predstaviti glavnu marinu u kompleksu čije otvaranje će uslijediti polovinom godine.

"Ovo je drugi put da učestvujemo na sajmu u Dizeldorfu, gdje smo uočili značajno interesovanje za Crnu Goru. Očekujemo da će ponuda Luštica Bay-a, zbog lokacije, cjenovne konkurentnosti i moderne infrastrukture, ponovo biti predmet velikog interesovanja posjetilaca renomiranog sajma. Dodatno očekujemo interesovanje, budući da će naša marina biti otvorena polovinom godine", saopštio je Damir Moškov, iz marketinga Luštica Development.

Marina Luštica Bay sa 176 mjesta za brodove od šest do 35 metara dužine je, kako navode, dizajnirana da u stilu tradicionalnih crnogorskih naselja uz obalu bude centralna tačka u naselju u marini.

"Ovaj objekat nautičkog turizma i luka za međunarodni saobraćaj nudiće opcije za kratkoročni i dugoročni zakup vezova, a u ponudi će biti i sportski klub, 24-časovna podrška multilingvalnog tima, usluge popravke i održavanja, jaht klub i prostorije za posadu, 24-časovno obezbjeđenje i video nadzor, Wi-Fi internet pristup i neophodna vodovodna i infrastruktura za snabdijevanje električnom energijom", navode iz kompanije.

Sajam u Dizeldorfu je, kako navode iz kompanije, najveći sajam brodova i vodenih sportova na svijetu i mjesto gdje se jahting industrija susreće u januaru svake godine.

"Uzbudljiv uvid u čitav svijet vodenog sporta tokom devetodnevne izložbe odvijaće se u 16 ​​različitih dvorana. Ova luksuzna revija neizostavna je u kalendaru kako najvećih svjetskih brendova u oblasti nautike, tako i nautičkih poznavalaca, medija i blogera. Kao vodeći svjetski sajam, šou u Dizeldorfu predstavlja platformu za prezentaciju noviteta u predstojećoj sezoni u jahtingu. Brojni proizvođači brodova, jahti i inovativnih proizvoda u oblasti vodenih sportova, te vlasnici marina organizuju premijere novih proizvoda i usluga upravo na ovom sajmu", dodaju u saopštenju.

Iz kompanije ističu da je Luštica Bay najveći investicioni projekat u turizmu i izgradnji rezidencijalnih sadržaja na Mediteranu i biće otvoren za posjetioce tokom cijele godine.

"Projektom se predviđa izgradnja sedam hotela, dvije marine, više od 1000 stanova, preko 500 gradskih kuća i vila, šampionskog golf terena sa 18 rupa, komercijalno-administrativnog jezgra i ostalih neophodnih sadržaja", zaključili su u saopštenju.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 11:50:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/191161/lustica-bay-na-sajmu-u-dizeldorfu.html
Operosa u BBC Music magazinu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190941/operosa-u-bbc-music-magazinu.html U januarskom izdanju renomiranog BBC Music magazina objavljen je tekst o festivalu solo pjevanja u Herceg Novom, Operosa Montenegro Opera Festival, saopšteno je iz Operosa tima. ]]>

Festival solo pjevanja koji promoviše mlade operske pjevače počeo je da se održava u Herceg Novom od 2016. godine, u organizaciji Fondacije Operosa iz Beograda.

Riječ je o operskom i festivalu klasične muzike koji je osnovala mecosopran Katherine Haataja 2006. godine radi promocije mladih operskih talenata i savremenog izraza modernoj publici. Cilj Operose jeste da se fokusira na repertoar koji odgovara mladim operskim pjevačima, radeći sa vrhunskim producentima i prikazujući operu kao modernu i zabavnu formu.

Operosa festival se u Herceg Novom održava u julu ili avgustu na Kanli kuli.

Operosa festival trebalo je da doprinese kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, ali je u toj „trci“ Herceg Novi „istisnuo“ Novi Sad.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 18:29:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190941/operosa-u-bbc-music-magazinu.html
Ovo je novi suvenir Herceg Novog http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190944/ovo-je-novi-suvenir-herceg-novog.html Kao najbolje idejno rješenje za suvenir Herceg Novog, izabran je rad Alberta Barbata iz tog grada, jer najbolje prikazuje sliku suvenira grada, gradska ambijentalna cjelina, ulaz u Stari grad sa Sat kulom – Torom, kazali su Radiju Jadran u Turističkoj organizaciji. ]]>

Odluka o izboru suvenira donijeta je 18. decembra prošle godine, a rok za prijavljivanje okončan je 20. novembra.

Motiv na izabranom idejnom rješenju je Sat kula – Tora, ambijentalna cjelina Stari grad, stepenice ispod Sat kule i svetionik sa Škvera.

"Forma u kojoj će suvenir biti izrađen je figura i magnet u manjoj ili većoj veličini, a mjesto izrade biće poznato nakon okončanja tendera, koji bi trebalo da bude raspisan narednih dana. Suvenir bi trebalo da bude rađen u keramici, a u prodaji bi se trebao naći do početka ljetnje turističke sezone", kazali su u TO.

Inače, na konkursu za izbor idejnog rješenja suvenira, pristigla su tri prijedloga, od toga dva sa zakašnjenjem, ali su ipak uzeta u razmatranje, jer je bio mali broj prijavljenih kandidata, pojasnili su u TO.

U komisiji za vrijednovanje pristiglih rješenja bili su: predsjednica komisije i saradnica za marketing, odnose sa javnošću i studijske grupe Turističke organizacije Herceg Novi – Natalija Terzić, novinarka i slikarka Vidosava Vitka Vujnović kao i vd direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Ivana Palikuća.

Barbatu će, kao nagrada za najbolje idejno rješenje suvenira, biti uručeno 200 eura. Albert Barbat je po umjetnik i pomorac.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 11:22:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190944/ovo-je-novi-suvenir-herceg-novog.html
Kotor u trci za najbolju evropsku destinaciju http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190866/kotor-u-trci-za-najbolju-evropsku-destinaciju.html Kotor je ponovo nominovan u izboru za najbolju evropsku destinaciju u ovoj godini. ]]>

Menadžerka za promociju u TO Kotor, Dragana Samardžić, kazala je Radiju Kotor da se grad našao rame uz rame uz Beč, Amsterdam, Milano, Pariz, Edinburg, London, Lisabon i druge gradove Evrope.

Glasanje počinje u ponoć i traje do 8. februara.

European Best Destination je jedan od najposjećenijih portala posvećenih destinacijama i ta nominacija ima izuzetne promotivne efekte za Kotor.

Pobjednik takmičenja i destinacije sa najviše osvojenih glasova biće posebno promovisane tokom čitave godine milionima putnika kao najbolje evropske turističke destinacije za ovu godinu.

Glasati može OVDJE.

Samardžić je kazala da je TO Kotor proteklih dana predstavila svoju ponudu na sajmu Reiselivsmessen u Oslu, koji je za izlagače iz Crne Gore organizovala TO Herceg Novi. Sajam je održan od 12. do 14. januara, a sastojao se iz poslovnog i promotivnog dijela.

“U narednom periodu, u februaru i martu TO Kotor će se predstaviti na sajmu turizma u Pragu, sajmu aktivnog turizma u Minhenu, sajmu u Beogradu i na turističkoj berzi ITB u Berlinu”, precizirala je Samardžić.

Nakon sajmova TO Kotor će se posvetiti pripremi novih promotivnih materijala kako bi spremno dočekali turističku sezonu.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 15:16:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190866/kotor-u-trci-za-najbolju-evropsku-destinaciju.html
Norvežani radije u CG, nego u HR http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190845/norvezani-radije-u-cg-nego-u-hr.html Turistička organizacija Herceg Novi predstavila je ponudu Crne Gore na sajmu turizma u Oslu. ]]>  

Na sajmu koji je trajao od 12. do 14. januara predstavilo se više od 300 izlagača, a manifestaciju je posjetilo više od 43.000 posjetilaca.

"Herceg Novi se predstavio sa vrlo moderno uređenim štandom na kojem je drugog dana sajma organizovana aktivnost Face painting, a što se ispostavilo kao jako zanimljivo velikom broju posjetilaca. Face painting je privukao brojne porodice i bio interesantan posebno velikom broju mališana koji su natpisom Montenegro i slikom na licu odlazili sa našeg štanda. Norvežani koji su posjećivali štand uglavnom su imali svjest o poziciji Crne Gore, ali rijetko ko je imao više informacija. Pokazali su veliku zainteresovanost i veliki broj posjetilaca su rekli da će ove godine posjetiti Crnu Goru radije nego Hrvatsku", navodi se u saopštenju TO Herceg Novi.

Na sajmu su obavljeni razgovori sa više norveških turističkih agencija i turoperatora, a sa agencijom Merlot Reiser je dogovorno kreiranje paket aranžmana za Herceg Novi.

"Pored agencija, obavljen je i razgovor i sa predstavnicima vodećih turističkih časopisa za područje Skandinavije, pa je sa magazinom Reiselyst ugovoreno objavljivanje reportaže o Crnoj Gori za ovu godinu. Pored Crne Gore iz regiona se jedino predstavila Hrvatska čiji je štand bio mnogo manji od našeg što je doprinjelo da modernim i jakim nastupom zasjenimo komšije koje su inače među top 5 destinacija za Norvežane", saopštila je TO.

Norveška i uopšte skandinavska regija su vrlo značajno i izuzetno kvalitetno turističko emitivno tržište koje ranije nije bilo tretirano na adekvatan način.

"Stoga je Turistička organizacija Herceg Novi, a sa ciljem približavanja naše destinacije skandinavskom tržištu koje je među prioritetnim tržištima za Herceg Novi prije svega u kontekstu zdravstvenog turizma, odlučila da se aktivnije angažuje u promovisanje našeg grada i države na tržištu koje je u svakom smislu naklonjeno Crnoj Gori", navode iz TO.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 13:03:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190845/norvezani-radije-u-cg-nego-u-hr.html
Peticijom traže rješenje vlasništva http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190843/peticijom-traze-rjesenje-vlasnistva.html Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i društvo „Doktor Martin Šnajder Jakobi“ pokrenuli su peticiju za rješavanje pitanja vlasništva Solane „Bajo Sekulić“, u cilju opstanka bogatstva biodiverziteta i proizvodnje soli. ]]>  

„Shvatajući da se zaštita ulcinjske Solane neće dogoditi, kao što se ni investitori koji bi pokrenuli proizvodnju neće magično pojaviti, dok god se polemiše o njenom vlasništvu, pokrenuta je peticija za rješavanje tog problema“, navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a su kazali da je peticija upućena premijeru Dušku Markoviću, kao jedinoj osobi u Crnoj Gori, koja konačno može riješiti to pitanje.

„Naime, Marković se nalazi na čelu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, koji još od 2013. godine, nije udovoljio zahtjevu Privrednog suda, kako bi se pravosnažno okončao sudski postupak pokrenut u cilju utvrđivanja vlasništva nad zemljištem nekadašnje fabrike soli“, rekli su iz CZIP-a.

Mišljenje Savjeta za privatizaciju odnosi se na, kako se precizira, zvanično tumačenje odnosno stav Vlade o spornim odredbama privatizacionog ugovora odnosno prenosa prava svojine na zemljištu fabrike.

„U konkretnom slučaju, Savjet treba dostaviti sudu mišljenje o pravičnosti nadoknade za ustupljeno zemljište odnosno odgovoriti na pitanje: da li je cijena od pet centi po metru kvadratnom na obali mora, zaista adekvatno utvrđena tržišna cijena“, dodaje se u saopštenju.

Tom peticijom inicijatori traže od Savjeta, na čijem čelu se nalazi Marković, da nakon četiri godine ignorisanja zahtjeva suda, dostavi traženo mišljenje, kako bi se konačno utvrdilo da li je zemljište Solane državna svojina ili je u privatnom vlasništvu.

„Važnost rješavanja ovog pitanja inicijatori peticije smatraju za neophodan preduslov ne samo zaštite ovog lokaliteta već i ulaganja zainteresovanih investitora u ponovno pokretanje proizvodnje soli“, precizirali su iz CZIP-a.

U toj NVO smatraju da budućnost opstanka bogatstva biodiverziteta Solane zavisi isključivo od proizvodnje soli.

„Zato je ponovno pokretanje solane, fabrike koja je nekada zapošljavala i do 400 radnika, od izuzetnog značaja, ne samo za ptice, već i za lokalno stanovništvo, njihove porodice ali i nacionalnu ekonomiju“, rekli su iz CZIP-a.

Proizvodnja soli u Ulcinju datira još iz 1938. godine, a zapošljavala je i do 400 radnika godišnje. Poput mnogih drugih fabrika i Ulcinjska solana je privatizovana 2006. godine, kada je i počelo sistematsko uništavanje nekadašnjeg ekonomskog giganta. Posljednja berba soli organizovana je 2013. godine, nakon čega su radnici ostali bez posla, njihove porodice bez primanja, lokalna ekonomija bez proizvodnje, ptice bez utočišta.

„Prestankom proizvodnje soli, koja se nekada sa ponosom predstavljala kao proizvod ljubavi sunca i mora, te odlaskom posljednjih radnika koji su činili žilu kucavicu kompleksnog sistema suživota čovjeka i ptica, počeo je proces ubrzanog propadanja solanskih bazena i kanala, odnosno hidrološkog režima, a sa njima i proces propadanja bogatstva biodiverziteta jedinstvenog za Evropu“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, Solana se, kako dodaj, kroz različite inicijative predstavljala međunarodnoj javnosti i investitorima kao luksuzni turistički kompleks, sa golf terenima i marinom, te ostalim pratećim sadržajima karakterističnim za elitni turizam. "Takvi projekti značili bi kraj, jednom od najznačajnijih močvarnih staništa na Mediteranu, koji je ujedno i dom 250 vrsta ptica, gotovo polovini svih vrsta zabilježenih u Evropi".

„Rješavanje pitanja vlasništva je prvi korak političke opredjeljenosti Vlade da zaštiti ovo područje, a istovremeno će odgovoriti i na ključno pitanje od interesa za cjelokupnu javnost: čija je Ulcinjska solana“, smatraju u CZIP-u.

S obzirom na to da e-peticije na web stranici Vlade više nijesu u funkciji, pored online peticije koju je moguće potpisati na www.ulcinjsalina.me,  a biće organizovano i prikupljanje potpisa u Ulcinju i Podgorici.

„Apelujemo na sve građane, naročito Ulcinjane, da podrže ovu inicijativu, kako bi Vladi poslali jasnu i glasnu poruku, da zaslužujemo nekadašnji brend - ulcinjsku so“, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 12:56:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190843/peticijom-traze-rjesenje-vlasnistva.html
Od naredne sezone top za vjestački snijeg http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190758/od-naredne-sezone-top-za-vjestacki-snijeg-.html Kako zimska sezona ne bi zavisila od padavina, na Ski centru Vučje uveliko rade na pravljenju sistema za vještačko osnježavanje. ]]>

Napravljena je vodena akumulacija, a prvi top za vjestački snijeg trebao bi da bude već naredne sezone.

Nebojša Kuburović, TVCG

]]>
Tue, 16 Jan 2018 17:20:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190758/od-naredne-sezone-top-za-vjestacki-snijeg-.html
Proširiće zaštićeno područje Kotora http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190756/prosirice-zasticeno-podrucje-kotora.html Predlogom Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora suštinski se mijenja i unapređuje postojeće rješenje u toj sferi, konstatovao je Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. ]]>  

To skupštinko tijelo preporučilo je Parlamentu da usvoji dokument.

Jedna od najznačajnijih novina, kako navodi Branka Tanasijević iz DPS-a je širenje granica zaštićenog područja.

"Granica je vrlo značajno proširena.Sada iznosi 50 hiljada hektara , od čega je 40 kopno, a deset more", napominje Tanasijević.

Bitna novina dokumenta je i što prvi put sadrži procjenu uticaja na kulturnu baštinu.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 15:55:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190756/prosirice-zasticeno-podrucje-kotora.html
Proširićemo kupališne resurse u HN http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190618/prosiricemo-kupalisne-resurse-u-hn.html Javno preduzeće Morsko dobro namjerava da u narednom periodu kroz zaključivanje dugoročnih investicionih ugovora obezbijedi gradnju novih kupališta na području hercegnovske Opštine, u cilju proširenja plažnih resursa srazmjerno rastu smještajnih kapaciteta. ]]>

Upravljanje plažama i kupalištima jedan je od prioriteta tog preduzeća, koje pored uređenja, opremanja i standardizacije postojećih prirodnih i izgrađenih plaža, obuhvata i izgradnju i uređenje novih kupališta, saopštili su njegovi predstavnici Radiju Jadran.

Oni su objasnili da će u narednom periodu uslijediti izgradnja i uređenje druge faze kupališta Rafaele, kupališta u zapadnom dijelu Kumboru na lokalitetu Marov potok, kao i sa istočne strane Kraljevog mula.

Uslijediće i gradnja i uređenje kupališta u središnjem dijelu Đenovića, po tri u Baošićima i Kamenarima, četiri u Bijeloj i jednog u uvali Malo Rose.

Ugovoreni rok za završetak svake pojedinačne investicije je od godinu do pet, što podrazumijeva i pribavljanje građevinske dozvole i izradu projektne dokumentacije.

Morsko dobro je, od novih objekata obalne infrastrukture čija je gradnja u toku, zaključilo ugovore sa kompanijom Azmont Investments za gradnju marine u Kumboru, OHM Mamula za pristanište na Mirištu i Imperio Holding Limited za luku na lokalitetu Lazaret u Meljinama.

Morsko dobro je do kraja prošle godine zaključilo ukupno 1,35 hiljada ugovora i ostvarilo prihod od naknade za korišćenje morskog dobra od 6,89 miliona eura.

Ostvareni prihod je na nivou iz 2016. godine.

U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Morsko dobro prihod dijeli po pola sa šest primorskih opština, odnosno tom preduzeću i lokalnim upravama u ovom slučaju pripada po 3,45 miliona eura.

„Ukupan prihod od zakupa morskog dobra na teritoriji Opštine Herceg Novi u prošloj godini iznosio je 777,22 hiljade eura, od čega je polovina u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave preneseno direktno u opštinsku kasu, i to 388,61 hiljadu eura“, kazali su predstavnici Morskog dobra.

Oni su dodali da je u 2016. godni ostvaren prihod od 727,89 hiljada eura, odnosno direktno na račun Opštine je uplaćeno 363,95 hiljada eura.

Morsko dobro je, imajući u vidu značajne iznose prenesenih sredstava od naknade primorskim opštinama i činjenicu da komunalni red u zoni morskog dobra nije na zadovoljavajućem nivou, pokrenulo postupak izmjene zakonskih rješenja.

Predlog je da se od 50 odsto sredstava koja se prenose lokalnim upravama Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja, 20 odsto usmjeri direktno komunalnim preduzećima u tim opštinama, zbog efikasnijeg održavanja čistoće, zelenih površina i bujičnih kanala u zoni morskog dobra.

Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i ugovorom o korišćenju i namjeni prihoda od naknada za korišćenje morskog dobra definisano je da lokalne samouprave sredstva namijene za finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnoti u zoni morskog dobra.

Iz Morskog dobra su podsjetili da je obavezno sveobuhavtno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta, koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 18:45:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190618/prosiricemo-kupalisne-resurse-u-hn.html
Marković najavio izgradnju hotela na Žabljaku http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190503/markovic-najavio-izgradnju-hotela-na-zabljaku-.html Izgradnja novih žičara i staza, puteva do novih skijališta i energetske mreže omogućiće da investitori, bez ulaganja u infrastrukturu, krenu u izgradnju hotela i apartmana kako bi skijališta zaživjela, što će donijeti i nova radna mjesta, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković. ]]>

Marković je juče boravio u neslužbenoj posjeti žabljačkom skijališu Savin kuk.

On je, za TVCG, kazao da je sa direktorom Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoranom Vukčevićem razgovarao o tome kako riješiti pitanje nedostatka hotelskih kapaciteta na Žabljaku.

Premijer je naveo da je na sastanku bilo riječi o gradnji novih hotela uz stazu za skijanje, novog hotela "Durmitor", kao i o nastavku gradnje starih hotela "Jezera" i "Planinke".

"Ako ne budemo imali ozbiljna interesovanja investitora, vjerujemo da ćemo preko IRF-a krenuti u realizaciju tih projekata i gradnju novih hotela koji će upotpuniti turističku ponudu na cijelom sjeveru, a posebno na Žabljaku", kazao je Marković.

Premijer je tokom posjete Žabljaku najavio da će do 2020. godine u zimski turizam biti uloženo više od 60 miliona eura.

"Veliki broj gostiju daje nam dodatni motiv da Vlada nastavi realizaciju politike razvoja sjevera države", istakao je Marković.

Podsjetio je da je Vlada krajem decembra raspisala tender za izgradnju nove žičare šestosjeda i nove staze od četiri kilometra na skijalištu Savin kuk.

Takođe je naveo da se ozbiljno radi na unapređenju infrastrukture skijališta na Žabljaku, na novom skijalištu na lokalitetu "Kolašin 1600", kao i da se priprema infrastrukturs na Bjelasci iz pravca Mojkvioca i Bijelog Polja kako bi bila spremna za narednu zimsku sezonu.

Marković je ponovio da je opredjeljenje Vlade da resurse sjevera stavi u punu funkciju razvoja zemlje i boljeg kvaliteta života građana sjevernog regiona.

"Zbog toga smo krajem godine formirali državno preduzeće Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, kao bi sa ovog prostora mogli da kvalitetno unapređujemo postojeću infrastrukturu, ali i da efekasnije realizujemo razvojne investicione politike koje slijede", kazao je za TVCG predsjednik Vlade.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 10:57:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190503/markovic-najavio-izgradnju-hotela-na-zabljaku-.html
Zadovoljni turisti i domaćini http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190486/zadovoljni-turisti-i-domacini.html Kao nijedne sezone u posljednjih nekoliko godina, na Žabljaku, sredinom januara, ima dovoljno snijega, lijepo je vrijeme i može se reći da je ova zima opravdala očekivanja i najvećih optimista. Rjetkost je da uoči novogodišnjih i božićnih praznika snijega ima dovoljno, a da sve prođe bez mećave, da rade ski liftovi, da se može šetati... ]]>

Što je najvažnije, snijeg se ove godine zadržao tokom đačkog raspusta, a minulih sezona najviše ga je bilo tek krajem januara, u februaru, pa i kasnije. Direktor skijališta Savin kuk Milutin Tomić kaže da su prezadovoljni posjetom.

"Ovog vikenda na našem skijalištu je kao u bajci.Bilježili smo odličnu posjetu i prethodne nekolike sedmice, staze su odlično pripremljene, gosti imaju na raspolaganju i nekolika ugostiteljska objekta u podnožju staza, a kao što je poznato cijene su povoljnije za 20 odsto nego lani. Ove zime smo zadovoljni, odradili smo na vrijeme sve neophodne pripreme, snijega ima dovoljno, a prognostičari najavljuju da će biti još padavina - kaže za Pobjedu Tomić, dodajući da su njihovi najčešći gosti iz Podgorice, sa Primorja, ali i ostalih gradova Crne Gore, te da su među strancima najbrojniji Srbi, Albanci, Rusi, Dubrovčani...", kazao je Tomić.

I u durmitorskom kraju iz godine u godinu sve je popularnije turno skijanje i hodanje na krpljama, ovih dana je i na manjem skijalištu Javorovača kao u košnici. Tamo se više dolazi porodično, više je djece i početnika na skijama. Minulih sedam dana na Javorovači je, organizovano, boravilo i 40-ak djece koja vole sportove na snijegu i kojima su ponuđene cjelodnevne aktivnosti.

Na Vučju snijega dovoljno za početnike

Na nikšićkom skijalištu Vučje nema dovoljno snijega na velikoj stazi, zbog toga ne radi ski lift, pa posljednjih nekoliko dana „progledala“ je i ciciban staza. No, to ne znači da početnici ne mogu uživati. Brojne su škole skijanja u poznatom izletištu, udaljenom 20 kilometara od Nikšića, a među njima i Javorkova. Prije dva dana startovala je druga smjena početnika čuvene skijaške škole PSD Javorak, a instruktori se nadaju da će za koji dan početi nove padavine. Staze su dobro pripremljene u predsezoni, između praznika uživali su i najiskusniji skijaši i borderi, što znači da treba samo da obijeli pa da se nastavi uspješna zimska priča i na Vučju.

U Kolašinu najviše Albanaca i Rusa

Kada su u subotu veče prepuni parkinzi pred hotelima „Bjanka“ i „Šeraton“, onda je jasno da se „maloj varoši“ desio uspješan turistički vikend. Dosta skijaša iz Podgorice, sa Primorja i iz susjednih gradova vraća se kući nakon dnevnog uživanja na planini, dok vikend aranžmane u hotelima uglavnom koriste inostrani gosti među kojima je za sada najviše Albanaca i Rusa. Anđela Vuković, direktorica Ski centra Kolašin 1450, kaže da je ovim vikendom nastavljena dobra posjeta koja traje još od decembra kada je zabilježeno nekoliko uspješnih uvodnih decembarskih vikenda.

"Činjenica da smo u decembru imali četiri međunarodne FIS trke na Bjelasici je učinila da se potvrdi kvalitet staza koje smo mjesecima marljivo pripremali. Dobar glas se daleko čuo, a mi smo u međuvremenu sve sniježne padavine našom mehanizacijom pretvarali u utabani skijaški snijeg. Sve staze su u funkciji i svi koji vole skijanje i planinu mogu da uživaju na pravi način, a tako je bilo i ovoga vikenda na Bjelasici", kazala je Vuković.

Iz uprave Ski centra Kolašin 1450 su nedavno saopštili da je u prvih deset dana januara preko 15.000 skijaša uživalo na stazama Bjelasice.

"Zadovoljni smo dosadašnjom posjetom i to je satisfakcija za napor koji smo uložili, ali i naklonost meteo prilika koje smo imali. I nakon prve i udarne dekade januara posjećenost se nastavlja dobrim ritmom i sigurno je da ova sezona, svojim startom, može da bude jedna od najuspješnijih skijaških sezona na Bjelasici. Trudićemo se da organizujemo što više skijaških dana na Bjelasici i da sezonom „uđemo“ i u proljeće", najavila je direktorica Ski centra Kolašin 1450.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 08:15:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190486/zadovoljni-turisti-i-domacini.html
Očekuju bolju zimsku sezonu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190446/ocekuju-bolju-zimsku-sezonu.html Turistički potencijali, komplementarni sadržaji, kao i intenzivne aktivnosti na promociji turističkog proizvoda Crne Gore, doprinose očekivanju da će zimska sezona biti uspješnija od prošle, uz rast prometa i prihoda, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG). ]]>

Iz Odbora Udruženja turizma PKCG je saopšteno da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već da ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

„Komplementarni sadržaji u ovogodišnjoj ponudi našu destinaciju zimi jednako dobro promovišu kao snijeg i skijanje“, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Riječ je o takozvanim soft ski sportovima, kao što su hodanje na krpljama, bordovanje uz pomoć zmaja i energije vjetra, odnosno snowkiting, zimski rafting Tarom, ture motornim sankama, džip foto-safari, jahanje konja, planinarske i pješačke ture, nordijsko i alpsko turno skijanje.

„Planirano je i održavanje manifestacija kojima će se obogatiti ponuda i produžiti turistička sezona, posebno u opštinama na primorju“, kazali su iz PKCG.

Oni su naveli da su intenzivne aktivnosti na promociji zimskog turističkog proizvoda Crne Gore, fokusirane na tržišta odakle gosti dolaze.

„Predstavljena je naša ponuda na sajmovima u Parizu, Varšavi, Srbiji, Sloveniji, Albaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), a posebno novogodišnji paketi koji su konkurentni i obuhvataju ne samo provod na gradskim trgovima već i u hotelima“, precizirali su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, i pored uloženih napora u pripremi zimske sezone, vremenske prilike i dalje u značajnoj mjeri određuju uspješnost sezone.

„U cilju smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unaprijeđenja ponude zimskih centara, u narednom periodu treba dograditi i rekonstruisati skijališne kapacitete, nabaviti topove za vještačko osnježivanje staza i noćno skijanje, izgraditi klizališta, staze za nordijsko skijanje i bob“, ocijenili su predstavnici Odbora Udruženja turizma.

Oni smatraju da je potrebno poboljšati smještajne kapacitete na sjeveru i vanpansionske sadržaje, odnosno bazene, saune i spa centre, ostvariti bolju saradnju i koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi, unaprijediti komunalnu i lokalnu infrastrukturu, putne pravce i njihovu prohodnost, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima, i posebnu pažnju posvetiti promotivnim aktivnostima na lokalnom nivou.

Iz PKCG su, na pitanje koliko su ugostitelji pripremljeni za zimsku sezonu, odgovorili da je ona jako bitna za turizam Crne Gore i privrednici očekuju da će biti uspješna ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

„S obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda crnogorskih zimskih centara je regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana, posebno tokom novogodišnjih praznika, uz muziku popularnih izvođača iz regiona“, rekli su iz PKCG.

Pripremljene su i nove ponude sa naglaskom na aktivni odmor. Na planinama se može realizovati 15 turističkih programa, među kojima su nordijsko skijanje, noćne ture na krpljama, rafting, džip safari, ture za motorne sanke i izleti. Domaća skijališta su cjenovno veoma konkurentna s obzirom na kvalitet koji pružaju.

„Ova zimska turistička sezona donosi poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma. Informacije o popunjenosti smještajnih kapaciteta najavljuju uspješnu sezonu“, kazali su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, cjelovita turistička ponuda Crne Gore najbolja je mogućnost da se produži sezona i sjeveru pruže razvojni impulsi.

]]>
Sat, 13 Jan 2018 14:47:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190446/ocekuju-bolju-zimsku-sezonu.html
"Neću kesu! Imam ceger" http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190327/necu-kesu-imam-ceger.html Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, počela je realizaciju drugog dijela ekološke kampanje kampanje Budi šampion. Slogan nove akcije je “Neću kesu! Imam ceger”. ]]>

U okviru ekološke kampanje od 12-17. januara 2018. godine stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore: NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije biće podijeljeno 7000 platnenih cegera, na kojima se nalazi slogan kampanje “Neću kesu! Imam ceger”.

Kako poručuju iz Delegacije EU generalni cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode nacionalnih parkova Crne Gore.

U prvoj fazi, aktivnosti kampanje su bile usmjerene na probleme pravilnog odlaganja otpada. U drugoj fazi kampanje, cilj je aktivnostima podići svijest šire javnosti o štetnom uticaju plastičnih kesa na prirodu i čovjeka, i ponuditi rješenja kako da smanjimo njihovu prekomjerenu upotrebu.

Raspored aktivnosti ekološke kampanje:

Petak, 12.01.2018. u 10:00 u Bijelom Polju u tržnom centru Forum, u
Subotu, 13.01.2018 u 10:00 u Nikšiću, u Cosmetics Marketu u Tržnom centru Tempo i u
Nedjelju, 14.01.2018 u 10:00 u Podgorici na Zabjelu, u Voli objektu Naš diskont
biće organizovane podjele besplatnih promotivnih platnenih cegera i balona svim posjetiocima gore navedenih prodajnih objekata. Planirana je i zabava za najmlađe, uz edukativne igrice, pjesme i dodjele nagrada za učesnike igara.
U srijedu, 17.01.2018. svi stanovnici sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore: NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije moći će da dobiju besplatni platneni promotivni ceger ekološke kampanje uz dnevno izdanje novina Vijesti.

“Ovim aktivnostima ekološke kampanje Budi šampion! završava se njen vidljivi dio. Nakon ovoga, slijedi sprovođenje istraživanja DeFacto agencije, kojim će se mjeriti efekti kampanje koja je u svom vidljivom dijelu trajala od septembra 2017. godine”, poručuju iz Delegacije EU.

 

]]>
Fri, 12 Jan 2018 10:00:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190327/necu-kesu-imam-ceger.html
U Beču promovišu aktivni turizam http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190321/u-becu-promovisu-aktivni-turizam.html Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa partnerima, predstavlja turističku ponudu za predstojeću sezonu na međunarodnom sajmu turizma Ferien 2018 koji se održava od 11. do 14. januara, u Beču. ]]>

Na sajmu, koji je okupio oko 850 izlagača iz preko 80 različitih zemalja, posjetiocima je predstavljena turistička ponuda Crne Gore sa akcentom na kulturnu baštinu, aktivni odmor i izletničke ture. Primjetno je veliko interesovanje za crnogorske plaže, kulturne i prirodne vrijednosti zemlje.

"Aktivni odmor privlači sve veću pažnju. Ljubitelji prirode su imali priliku da se informišu o nacionalnim parkovima, planinarskim stazama, biciklističkim rutama, dok je svima onima koji vole avanturu i adrenalin predstavljen cijeli niz raznovrsnih aktivnosti kao što su rafting na rijeci Tari, kanjoning i dr", saopšteno je iz NTO.

Tokom prvog dana sajma direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić, sa saradnicima, održala je sastanke sa partnerima sa ovog tržišta, predstavnicima turoperatora i medija. Pored ostalih, održani su sastanci sa predstavnicima turoperatora FTI, ITS BILLA RAISEN, Moser Reisen, kao i predstavnicima medija Reise Lust, Kurier, Miss Magazine i dr.

Pored promocije turističke ponude na štandu, predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore će, tokom trajanja sajma, Crnu Goru predstaviti prezentacijama i emitovanjem filmova na glavnoj bini i u okviru Raisekino sajma. Takođe, na sajmu će biti promovisan zajednički proizvod Crne Gore i Srbije, odnosno višednevni programi koji se baziraju na aktivnom turizmu i povezuju prirodne i kulturne atrakcije dvije zemlje. 

Na sajmu u Beču, pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, učestvuju predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija Budve, Bara, Tivta, Kotora, Ulcinja i Podgorice, HG Budvanska Rivijera i nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines.

]]>
Fri, 12 Jan 2018 09:08:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190321/u-becu-promovisu-aktivni-turizam.html
HN: Uklanjanjaju informativne table http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190229/hn-uklanjanjaju-informativne-table.html Služba Komunalne policije Opštine Herceg Novi donijela je rješenje da se iz Starog grada uklone informativne table u okviru tematske staze "Od soli do srednjovjekovnog grada", koje posjetiocima daju sliku o nastanku i razvoju grada. ]]>

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Svetlana Vujičić, pojasnila je da je tematska staza dio projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, a da su za njenu realizaciju i postavljanje tabli dobili potrebne dozvole i saglasnost.

Vujičić je navela da se na tematskoj stazi u Herceg Novom radilo dugo zbog toga što se, kako je pojasnila, nalazi u Starom gradu, tj. zaštićenom području.

„Priču koju tematska staza treba da ispriča trebalo je prilagoditi na način da, posjetilac obilazeći svaku od pet informativnih tabli dobije sliku, tj. da prosječni zaljubljenik u istoriju ima predstavu kako je nastao i razvijao se stari grad Herceg Novi“, pojasnila je Vujičić.

Centralna ličnost u priči, kako je istakla je, herceg Stjepan Vukčić Kosača, po čijoj tituli Herceg Novi nosi naziv.

„Fokusirali smo se na bosanske velmože i na taj period, od osnivanja grada u četrnaestom vijeku, na petnaesti vijek, gdje je grad imao najveći procvat, pa smo se kasnije dotakli priče o turskom osvajanju i oslobođenju Herceg Novog od Turaka, koja je ispričana na posljednjoj, tabli broj pet“, navela je Vujičić.

Ona je objasnila da je tematska staza u Herceg Novom jedna od četiri u Crnoj Gori, odnosno segment komplentnog turističkog proizvoda, koji je razvijen u okviru projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, koji dotiče srednjovjekovni život i naslijeđe koje je ostalo i datira od toga perioda.

Projekat „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – SREDNJOVJEKOVNA TEMA“, su implementirali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u Crnoj Gori i Javna ustanova - Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“ u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je finansiran u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 197,142 eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto. Preostalih 15 odsto ko-finansiraju Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i CSTI. Projekat je počeo sa implementacijom 27. novembra 2015. godine i realizovao se tokom 24 mjeseci.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 10:56:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190229/hn-uklanjanjaju-informativne-table.html
Predstaviće ponudu u Oslu http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190141/predstavice-ponudu-u-oslu.html Predstavnici Turističke organizacije (TO) Herceg Novi učestvovaće na sajmu turizma "Reiselivsmessen" Oslo, kao organizator za područje Crne Gore. ]]>

Pozivu TO Herceg Novi da učestvuju na sajmu, koji se u Oslu održava od petka do nedjelje, odazvali su se Nacionalna turistička organizacija (NTO) i lokalne organizacije Budve, Bara, Kotora i Tivta, kao i značajne hercegnovske kompanije - Institut Igalo, Hungest hotel Sun Resort i kompleks Lazure Meljine.

"Norveška i uopšte skandinavska regija vrlo su značajno i izuzetno kvalitetno turističko emitivno tržište koje ranije nije bilo tretirano na adekvatan način", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu lokalne TO.

Hercegnovska TO je u cilju približavanja skandinavskom tržištu, koje je među prioritetnim za Herceg Novi prije svega u kontekstu zdravstvenog turizma, odlučila da se aktivnije angažuje u promovisanju grada i države na tržištu koje je u svakom smislu naklonjeno Crnoj Gori.

"Takođe, jedan od ciljeva nastupa na sajmu je i uspostavljanje konekcija sa low cost avio-kompanijama sa željom obogaćivanja ponude", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Wed, 10 Jan 2018 20:05:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190141/predstavice-ponudu-u-oslu.html
Predstavljaju ponudu u Holandiji http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190066/predstavljaju-ponudu-u-holandiji.html Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstaviće aktuelnu turističku ponudu Crne Gore na sajmu turizma Vakantiebeurs 2018. u Utrehtu u Holandiji, saopštili su njeni predstavnici. ]]>

Na štandu NTO ponudu će predstaviti lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Podgorice i Ulcinja, Hotelsko preduzeće Budvanska rivijera, turističke agencije Montenegro Reizen, Explorer i Rams, kao i predstavnici sektora kampova Crnogorskog turističkog udruženja (CTU).

„Interesovanje medija i turoperatora je, kao i prethodnih godina, veliko. Da Crna Gora raznovrsnom ponudom privlači sve veću pažnju turista sa ovog tržišta pokazuje podatak da je u deset mjeseci prošle godine posjetilo oko 14 hiljada turista iz Holandije, 18,3 odsto više nego u uporednom periodu 2016“, navodi se u saopštenju NTO.

Holandski turisti su ostvarili oko 64 hiljade noćenja, što predstavlja rast od 9,8 odsto.

„Očekujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u narednom periodu zahvaljujući ponudi i čarter letovima najvećeg turoperatora sa ovog područja TUI Holandija, koji će i ove godine u periodu od maja do oktobra sa dva leta sedmično, povezivati Amsterdam i Tivat“, kazali su predstavnici NTO.

Oni su dodali da je primjetno pojačano interesovanje za kamping ponudu Crne Gore, što je, između ostalog, rezultat niza članaka o destinaciji u jednom od najuticajnijih holandskih magazina o kampingu Camper Reis Magazine-u.

U okviru predstavljanja Crne Gore na sajmu, koji je danas počeo u Utrehtu, prva tri dana će dva puta dnevno biti upriličene i prezentacije destinacije na holandskom jeziku, putem kojih će posjetioci moći da se upoznaju sa raznovrsnom ponudom, bogatstvom prirodnih ljepota, kulturnim nasljeđem, nacionalnom kuhinjom i mogućnostma za aktivni odmor.

Sajam Vakantiebeurs, koji će trajati do nedjelje, okuplja preko 1,2 hiljade izlagača i 100 hiljada posjetilaca i jedan je od najvažnijih na teritoriji zemalja Beneluksa.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 20:29:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190066/predstavljaju-ponudu-u-holandiji.html
Tivat: Mrlje od nafte u moru http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190076/tivat-mrlje-od-nafte-u-moru.html Mrlje od nafte razlivene u moru viđene su danas popodne u Tivtu. ]]>

Mrlje su viđene između gradske rive Pine i Porto Montenegra i u dijelu akvatorijuma marine, oko mula 1 i ispred zgrade “Ozana”.

Kako Boka News piše, osjeća se i intenzivan miris nafte.

Ne zna se još što je uzrok i ko je izazivač zagađenja.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 18:54:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190076/tivat-mrlje-od-nafte-u-moru.html
Predstavljena Studija o vezovima za bove http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190037/predstavljena-studija-o-vezovima-za-bove.html Prezentacija povodom izrade Studije prirodnih uslova za formiranje nautičkih sidrišta, odnosno vezova na bove, u zoni tivatskog i budvanskog zaliva održana je nedavno u preduzeću Morsko dobro, u cilju bolje organizacije sidrenja plovila do 50 metara. ]]>

Morsko dobro, kao naručilac izrade te studije, imalo je intenciju da na osnovu sveobuhvatnih batimetrijskih, meteoroloških i drugih istraživanja ispita preduslove za formiranje nautičkih sidrišta na najprometnijim lokacijama u budvanskom i tivatskom zalivu.

"Studija je obuhvatila analizu lokacija u akvatorijumu tivatskog zaliva, i to ispred naselja Donja Lastva, obale Pine, Belana, Brdišta, obale Đuraševića i Krašića, kao i dvije lokacije u budvanskom zalivu, i to jugozapadno od rta Zavala i sjeveroistok ostrva Sveti Nikola", navodi se u saopštenju.

Studija je, kako se dodaje, obuhvatala analizu postojećeg stanja, izbor lokacija za formiranje nautičkih sidrišta, te definisanje kapaciteta sidrišta na svakoj lokaciji pojedinačno, u zavisnosti od dužine plovila.

Studijom su obrađene lokacije potencijalnih trajnih sidrišta i uređena pitanja koja se odnose na vrste, uslove i raspored sidrenja, a razmatrano je i nekoliko primjenjivih tehnika i metoda sidrenja, koje se danas koriste zavisno od karakteristika morskog dna na kojima se postavljaju.

"Studija je pokazala da Bokokotorski zaliv, zahvaljujući dubokoj uvučenosti u kopno i zatvorenosti prema otvorenom moru, predstavlja sigurno prirodno zaklonište i sidrište za sva plovila", rekli su iz Morskog dobra.

Tivatski zaliv, kao centralni bazen Bokokotorskog zaliva, posebno je pogodan za organizovanje nautičkih sidrišta, a po pitanju batiometrije podesan je za sigurnu plovidbu. Dubine su u svim djelovima pogodne za plovila koja su najzastupljenija u pomorskom saobraćaju u ovom području, kao i morske struje i površinski talasi.

"Budvanski zaliv je za razliku od tivatskog široko otvoren i u potpunosti je nezaštićen od talasa koji dolaze iz pravca otvorenog mora, ipak lokacije predviđene za formiranje nautičkih sidrišta ispunjavaju osnovne uslove za njihovo formiranje", naveli su iz Morskog dobra.

Međutim, kod analize lokacija u Budvi uočeni su određeni ograničavajući faktori za organizovanje sidrišta, s obzirom na to da je dno prekriveno livadama zaštićene morske trave posejdonije i da su razmatrane lokacije izložene razornim talasima juga.

"S obzirom na navedene nedostatke u budvanskom zalivu, Studija je pokala da je potrebno planirati sezonska sidrišta koja bi se koristila samo tokom meteorološki povoljnje ljetnje sezone. Za sidrenje ovog tipa preporučena metoda je Harmony - pogodna za morska dna prekrivena posejdonijom", objansili su iz Morskog dobra.

Stidija je obuhvatila maksimalan kapacitet prihvata plovila, te je na osnovu analiza, predloženo da težište bude stavljeno na organizovanju sidrišta za plovila iz kategorije NP1, dužine do 12 metara, i NP2, dužine do 24 metra, i u budvanskom i u tivatskom zalivu.

"Kako Studija predstavlja prvi korak u ispitavanju prirodnih uslova za formiranje nautičkih sidrišta, Morsko dobro će u ovoj godini pristupiti izradi detaljnog batimetrijskog premjera i snimanju morskog dna magnetometrom, radi otkrivanja eventualnih objekata ispod površine sedimenta, a sve u cilju dobijanja što kvalitetnijih podataka od važnosti za formiranje sidrišta", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 15:29:00 +0100 Turizam i ekologija http://www.rtcg.me/vijesti/turizam-i-ekologija/190037/predstavljena-studija-o-vezovima-za-bove.html