Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

30. 04. 2016. 15:21 >> 15:12

KAJAKAŠKA TURNEJA

Veslima protiv brana na Morači

Nakon Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, projekat „Balkan Rivers Tour“ stigao je u Crnu Goru. Kajakaši su, pod vođstvom slovenačkog olimpijskog veslača, Roka Rozmana, juče i danas veslali Moračom, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.

Crna Gora jedinstvena je po svom riječnom bogatstvu, naročito Moračom i Tarom, poručuju iz NVO Green Home. Kako saopštavaju, nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 76 posto crnogorskih rijeka u dobro očuvanom stanju, dok je Morača jedna je od rijetkih preostalih rijeka slobodnog toka u Evropi i žarište biološke raznovrsnosti.

Te činjenice moramo postati svjesni i koristiti je kao temelj budućeg razvoja, poručuju iz Green Home.

„Kanjon koji je stvorila rijeka Morača je jedan od najljepših kanjona u Crnoj Gori a samu rijeku odlikuje izuzetna biološka raznovrsnost. Naime registrovano je 115 vrsta ptica, što sa kanjonima Mrtvice i Male rijeke  predstavlja 42 posto ukupnog broja vrsta koje gnijezde u Crnoj Gori, od čega većina ima neki vid ili nacionalne ili međunarodne zaštite. Najveću prijetnju Morači predstavljaju planirane hidroelektrane koje bi prema mišljenju brojnih međunarodnih i crnogorskih NVO, nezavisnih eksperata i univerzitetskih profesora imale brojne društveno-ekonomske posljedice na život lokalnog stanovništva i jedinstveni biološki diverzitet sliva Morače i Skadarskog jezera“, rekla je izvršna direktorica NVO Green Home, Nataša Kovačević.

Direktor WWF Adria, Martin Šolar, smatra da najveću opasnost Morači predstavlja plan Vlade, koja na Morači želi da izgradi četiri hidroelektrane.

"Izgradnjom brana i akumulacija poplavila bi se velika područja u gornjem toku rijeke što bi uticalo i na dotok vode u Skadarsko jezero, koje je zaštićeno kao nacionalni park i uvršteno na listu najvažnijih svjetskih močvara pod Ramsarskom konvencijom. Promjena vodnog režima Skadarskog jezera imala bi velik uticaj na čitav ekosistem Skadarskog jezera, a pogotovo na lokalne i migratorne ptičje i riblje vrste od velikog međunarodnog značaja“, rekao Šolar.

Vođa kampanje "Balkan Rivers Tour", Rok Rozman, kazao je da je gornji tok Morače jedan od najzahtjevnijih odsjeka za kajakarenje u ovom dijelu Europe, dok je donji tok sa svojim kanjonima spektakularno lijep, a dostupan i primjeren za rekreativne kajakaše.

"Ukoliko Crna Gora dozvoli izgradnju niza hidroelektrana to bi bio završni udarac ovoj ljepotici, a Crna Gora i Evropa izgubile bi jedan prirodni biser sa ogromnim turističkim potencijalom“, smatra Rozman.

Iz Crne Gore se turneja "Balkan Rivers Tour" seli u Albaniju, na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu gdje će se predati peticija premijeru Rami da zaustavi projekat izgradnje hidroelektrana na Vjosi.

Kampanju možete pratiti na veb stranici ili putem Facebooka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније