Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2019. 09:40 >> 09:38

AKCIJOM ČIŠĆENJA

Započeta "Inicijativa za zeleni Lovćen"

Na Ivanovim koritima danas je započeta "Inicijativa za zeleni Lovćen" koju su pokrenuli nevladina organizacija Aktivna zona i Nacionalni park Lovćen, a sa ciljem pozelenjavanja djelova nacionalog parka oštećenih požarima, koja će trajati do oktobra tekuće godine.

Inicijativa je započeta akcijom čišćenja tri lokacije u okviru nacionalog parka - staza vuka, put ka Mauzoleju i lokacija u blizini restorana "Pod bukvom") uz podršku od preko 100 izviđača iz Budve, Herceg Novog, Bara, Cetinja, Podgorice i Rožaja, članova/ca Saveza izviđača Crne Gore.

"Danas je na tri lokacije prikupljeno preko 150 vreća otpada, a podršku akciji pružilo je DOO Komunalno Cetinje, koje je obezbijedilo prevoz prikupljenog otpada. Takođe, Inicijativi se pridružila i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, koja je obezbijedila prevoz izviđača na udaljenim lokacijama", saopšteno je iz NVO Aktivna zona.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović kazao je da je dužnost svakog izviđača da bude primjer u društvu i da je odaziv više od 100 izviđača na akciju čišćenja, upravo primjer kako društvo treba da brine o svojoj okolini.

Izviđače je pozdravio i koordinator Inicijative ispred Aktivne zone, Miloš Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se Inicijativi za zeleni Lovćen pridružio Savez izviđača Crne Gore i poželio svima dobrodošlicu u zajednički nacionalni park.

"Cilj nam je da ovim putem skrenemo pažnju na nebrigu pojedinih posjetilaca parka i dokažemo da se kroz druženje i zajedničku akciju mogu riješiti problemi u zajednici", kazao je on.

Saopšteno je da je najviše otpada bilo na lokaciji u blizini restorana "Pod bukovom", gdje su učesnici akcije tokom čišćenja spontano zaustavili saobraćaj na 15 minuta, iskazujući na taj način protest i apel na posjetioce parka da otpad odlažu na vidno obilježene lokacije, savjesno i brižno prema prirodi u kojoj često uživaju.

"Posebnu zahvalnost dugujemo rendžerima nacionalnog parka, koji su koordinisali akcijom čišćenja i zajedno sa svima učestvovali u čišćenju, ali i JU Lovćen-Bečići na izvrsnom ručku i gostoprimstvu za sve učesnike/ce akcije", kazali su iz NVO Aktivna zona.

Najavljeno je da će se nova aksicja održati u nedjelju, 16.juna, kada će se, u saradnji sa Planinarskim klubom "Soko", organizovati "Šetnja za zeleni Lovćen".

"Uz donaciju od minimum 5 eura, koja će biti iskorišćena za nabavku sadnica javora i bukve, učesnici/ce šetnje će obići vrh "Babina glava 1474" i šetati najljepšim predjelima nacionalnog parka", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније