Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

D.B.

14. 05. 2024. 11:12 >> 15:18
Čitaj mi:

"luda ideja" đerara pikea doživjela revoluciju

Damir Agović dio nove fudbalske igre koju je pokrenuo Pike

Novu vrstu fudbala koja se igra "sedam na sedam" , pokrenuo je prošle godine legendarni Đerar Pike. Takmičenje pod sloganom "Kings league" koje se u Španiji igra kroz dvije sezone - zimsku i ljetnju.

Igra se na kraćim dimenzijama od velikog terena, utakmica traje 40 minuta (dva poluvremena po 20 minuta) a svaka ekipa ima po sedam igrača.

Da je nova vrsta fudbala toliko popularna govori činjenica da će se od 26.maja do 8.juna održati Svjetsko prvenstvo u Meksiku i sve će to nadgledati predsjednik takmičenja, ni manje ni više Zlatan Ibrahimović. A među ostalim superstarima biće i naš nekadašnji omladinski i mladi reprezentativac Damir Agović koji je u završio igračku karijeru veoma rano.

Agović je trenutno trener i sportski direktor njemačke ekipe "Youniors FC" koju predvodi osvajač Svjetskog prvenstva Mario Gece.

“Đerar Pike je to pametno napravio, sve influensere je zvao i oni su predsjednici i kapiteni klubova i to promovišu. Oni mečeve svojih timova ubacuju na svoj lajv-strimu. Svi influsenseri će da se povežu i to će se sigurno pratiti. U Španiji je to jako popularno, igra se i u Meksiku, u SAD-u, sada planiraju i u Engleskoj. Možda oživi i u Njemačkoj”, počinje Agović razgovor za Lob sport.

Pravila novog takmičenja su sljedeća: utakmica počinje kao u vaterpolu, lopta je na centru ko prvi stigne ima početni napad. Kazneni udarci izvode se kao u hokeju na ledu, ili kao nekada u Sjedinjenim Državama, igrač kreće sa loptom od centra igrališta i ide “jedan na jedan” sa golmanom. Žuti karton je isključenje od dva minuta, a crveni potpuno isključenje tog fudbalera kojeg može zamijeniti saigrač nakon pet minuta. A i početak je specifičan…

“Sedam na sedam se igra, ali prvi minut se igra dva na dva – igrač i golman. Poslije prvog minuta igra se 3-3, poslije minut 4-4, tako sve do 7 na 7…Pauza je u 18. minutu i baca se kockica na kojoj su brojevi od 1 do 6, pa u zavinosti koji broj bude na kockici sa toliko se učesnika nastavlja do kraja poluvremena", dodaje Agović.

A postoje i posebni "Džokeri" koji treneri odlučuju na koji način će se koristiti.

"Takozvani, ‘game changeri’, izvlači se kartica koja može da ima razne opcije. Poput te da se svaki gol broji duplo. "Džokera" mogu da upotrijebim jednom u toku igre. Jako je dinamično i zanimljivo – prava zabava”, ističe 34-godišnji sagovornik.

Agovićev tim na startu prvenstva u Meskik igraće protiv FC “Saiyans” čije boje će braniti nekadašnji vezista Atletik Bilbaa David Lopez i bivši reprezentativac Argentine koji se najviše istakao u Selti – Augusto Fernandez.

Od velikana svjetskog fudbala, osim pomenutog Ibrahimovića i Gecea, u Meksiku će se pojaviti Rio Ferdinand, Franćesko Toti, Andrij Ševčenko, Hames Rodrigez, Havijer Čičarito Ernandez, Serhio Aguero, Iker Kasiljas, Eden Azar, Samir Nasri, Hatem Ben Arfa i majstor futsala Brazilac Falkao…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније