Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.B. [ Portal RTCG ]

11. 05. 2024. 15:18 >> 15:23
Čitaj mi:

SVEČANA AKADEMIJA

Zasluga Sule Radovog: Školstvo u Komanima proslavlja 180 godina

U Komanima je danas svečanom akademijom obilježeno je 180 godina obrazovanja u ovom plemenu u Katunskoj nahiji.

Crnogorski senator, kapetan i mudrac Kostadin - Sula Radov Radulović posijao je sjeme obrazovanja u Komanima daleke 1834. godine, kad je organizovao opismenjavanje mladića iz Komana.

Nakon toga, izgrađena je škola 1870. godine.

Svečanu akademiju pratio je bogat kulturno-umjetnički program. 

Akademiji u Komanima danas je prisustvovao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, poručivši da obrazovanje predstavlja najveći kapital i osnovni preduslov za stvaranje društva jednakih šansi u kome svaki pojedinac vrijedi onoliko koliko zna.

 

"Zadatak svih nas je da na temeljima obrazovanja generacijama koje dolaze ostavimo uređeno i prosperitetno društvo", kazao je on. 

Milatović je ukazao da su u prethodnom periodu reforme bez suštine urušavale obrazovni sistem i činile ga pogodnim za ispunjavanje ličnih ciljeva pojedinaca.

"Vjerujem da je sada vrijeme da se stvari u ovoj oblasti promijene. Koraci koji se trenutno preduzimaju predstavljaju dobar signal da je društvo ujedinjeno u namjeri da obrazovanju vrati potrebnu vrijednost, te da na tim osnovama korača naprijed", naveo je on. 

Milatović je naglasio da su obrazovanje i napredak jednako značajni za urbane i za ruralne sredine jer, kako je kazao, jedna zemlja je jaka onoliko koliko je snažno i razvijeno njeno selo.

"Obaveza države je da uradi sve da krajevi poput Komana ostvare svoj puni potencijal, jer ekonomski i društveni boljitak mogu doći samo kao rezultat udruženog zalaganja za bolju budućnost", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније