Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ N1/Anadolija/RTS ]

26. 05. 2023. 20:01 >> 06:51
13

TENZIJE NA KOSOVU

U Zvečanima mirno, policija i gradonačelnik u zgradi Opštine, Srbija podigla borbenu gotovost

U Zvečanu, opštini na sjeveru Kosova trenutno je mirno, nakon današnjeg sukoba Policije Kosova s građanima iz srpske zajednice, javlja Anadolija. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost.

U sukobima kosovske policije i građana na sjeveru Kosova povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi. Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici. Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i Kfora.

„Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom“, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

On je upozorio da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava bezbjednost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

„Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu“, zaključio je Vučević.

Pripadnici kosovske policije ušli su danas u zgradu opštine Zvečan, koristili su suzavac i šok bombe da rastjeraju okupljene građane.

Policija Kosova je pisanim saopštenjem informisala da danas po službenoj dužnosti pomaže novim gradonačelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, na sjeveru Kosova, da ostvare svoje pravo na rad u službenim objektima dotičnih opština.

U međuvremenu kosovski mediji javljaju da se Kosovska policija sukobila sa srpskim građanima, koji su se okupili ispred zgrade Opštine Zvečan.

Na slikama koje su građani uživo prenosili vidi se da je bačen suzavac i da se čuju pucnji.

Okupljeni srpski građani pokušali su da pruže otpor policiji koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, prenosi Anadolija.

Istovremeno, u blizini su se čuli pucnji.

Prethodno su se u Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću oko podneva oglasile sirene za uzbunu.

To je dovelo do okupljanja građana ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Novi gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića juče su položili zakletve u javnim objektima u albanskim selima tih opština, dok je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice zakletvu položio prošlog petka.

Povrijeđeno 10 ljudi

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je za RTS da je desetak ljudi povrijeđeno u sukobu specijalnih snaga Kosovske policije i okupljenih građana.

U ovom trenutku situacija se malo smirila, ali je jako napeto, navodi dopisnik RTS.

Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović izjavila je za danas da niko od povrijeđenih nije zadržan u bolnici. „Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim tjelesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica“, rekla je Radomirović.

Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative „Srpski opstanak“ rekao je da je Kosovska policija prvo krenula na žene, pa na njega, kao i da su ga suzavcem poprskali direkno u oči. „Bio sam dezorijentisan, odvukli su me između dva auta, počeli da me tuku“, rekao je Arsenijević.

Ističe da je u jednom trenutku jedan policajac rekao na albanskom da ne tuku one s kamerama.

U toku upad i u zgradu opštine u Leposaviću
 
Posle upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici kosovske policije nasilno ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, ispaljeni su suzavac i šok bombe. 

Svečlja: Gradonačelnici ušli u svoje kancelarije
 
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) saopštio je da su gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, opština u kojima većinski žive Srbi, ušli u svoje kancelarije. Oni su dan ranije položili zakletve.

Ocijenio je da je policija bila "profesionalna u suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama, koje su imale za cilj da ometaju taj proces".

"Pozivam sve naše građane da ne nasijedaju na manipulacije kriminalnih grupa, koje zarad lične i grupne zločinačke koristi, žele haos i suspenziju vladavine prava i demokratije", rekao je on.

Policija Kosova je ranije, uprkos otporu grupe građana, ušla u opštinske objekte ovih sjevernih kosovskih opština. Iz policije je tada saopšteno da na ovaj način pomaže novim gradonačelnicima da pristupe službenim objektima tih opština.

Zubin Potok: Umjesto srpske, na ulazu u opštinu okačena kosovska zastava

Na sjedištu Opštine Zubin Potok na sjeveru Kosova došlo je do zamjene zastave.

Naime, umjesto zastave Srbije, koja je na ulazu u zgradu lokalne uprave stajala do danas, okačena je zastava Kosova.

Prije toga, novoizabrani predsjednik Opštine Zubin Potok Imer Zećiri uspio je da u pratnji policije uđe u zgradu, javlja Telegrafi.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

 
 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније