Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

28. 05. 2023. 07:41 >> 13:21
1
Čitaj mi:

BEOGRAD - BAR

Štrpci

Na današnji dan, 28. maja 1976. na putovanje prugom Beograd - Bar pošao je „Plavi voz“. Prvi putnik bio je maršal Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom i državnim rukovodstvom svih republika i Federacije.  

Pruga je duga 476 kilometara. Prve mašinovođe su bili Trifun Nikolić i Slavoljub Potić. U Bar je voz stigao 29. juna.

Maršalu Titu i drugarici Jovanki bukete cvijeća predali su Edita Zonjić i Goran Radonjić. Nije to bilo pro forme jedinstvo. To je bila Crna Gora koja se ne prebrojava.

Osim dužine od te vožnje Plavim vozom do nas sve se na njoj i oko nje izmijenilo. Nijesu Broza, dočekale novinarske ekipe spremne “da ga nafatuju” s karnevalskom formom pitanja: Druže Tito, doputovali ste prugom Beograd - Bar. Što imate da kažete tim povodom?

GRADNjA I “UGRADNjA”

 Bio je to najskuplji infrastrukturni objekat na teritoriji SFRJ. Potrošeno je 439 miliona dolara. Od toga je savezna država investirala 153,08, SR Srbija 187,95, a SR Crna Gora 108,6 miliona. Od toga, na kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj “otpada” 50 miliona dolara.

 Danas bi pruga koštala 10.000.000.000 (deset milijardi) eura. Građena je 25 godina. Danas bi je kineska građevinska operativa završila za pet godina.

 Uticaj inflacije, novih tehnologija ali i logike graditelja. Danas gradnja podrazumijeva ugradnju a mladi momci i djevojke tijelo i tjelesnu motoriku grade u fintess centrima a ne na radnim akcijama.

Ako često zaboravljate, depresivni ste, imate vrtoglavice i dekocentrisani ste, kratko podsjećanje - od 1971. do 1975. godine na pruzi je radilo 12.000 mladih, u 234 omladinske radne brigade pionira, studenata, radnika i  iz Jugoslavije i inostranstva.

CNN i NATIONAL GEOGRAPHIC

Prošle godine je CNN prugu Beograd - Bar okarakterisao kao “epski podvig graditeljetva” i stavio je na listu potcijenjenog blaga na tlu Evrope.

- Čak i bez propusnice, jedanaestočasovno putovanje košta samo 21 evro u jednom pravcu. Ovo putovanje proglasioje svojim favoritom i stručnjak za putovanja željeznicom Mark Smit, poznatiji kao “Čovek na sedištu 61”. On putovanje prugom Beograd-Bar ocjenjuje “među najboljih 21 evra koje ćete ikada potrošiti” - tvrdi CNN.

Na dan kada je njom prvi put prošao Plavi voz bila je to pruga nade. Na jednom kraju imala je najotvoreniji evropski grad a na drugom potencijalno najvažniju luku na Mediteranu. Danas su na dva njena kraja, rječnikom doplomatije govoreći, “dvije strane” koje krckaju ono što su stvarale bistrooke generacije. Generacije kojima su rad i sloboda bile izvjesnost a izvrsnost imperativna kategorija. A nama je vrijeme novac. I uvijek “istovremeno brinemo”...

 21 EURO I 24 SATA

Da li bi neko od nas htio da potroši 21 euro i 24 sata da bi vidio to što CNN tretira kao zapostavljeno evropsko blago koje vrijedi vidjeti a National Geographic smatra jednom od TOP 16 željezničkih pruga pod svodom nebeskim? Teško. Šteta. Putovanje vozom na toj pruzi nije samo neizvjesna avantura. Uvijek je to sentimentalno putovanje.

Kad, putujući iz Bara, zauzmete mjesto uz prozor s lijeve strane, velika je mogućnost da vidite zapuštene nasipe, zarđale čelične konstrukcije, zapuštena skladišta i napuštene fabričke hale koje su naši roditelji gradili svojim rukama. Gradili dobrovoljnim radom. Gradili su ih bez zloupotrebe osjećanja. Gradili su radom koji danas nije dobrovoljan ni kada je dobro plaćen.

Vidjeli bi na toj pruzi najviši željeznički most u Evropi. To je onaj na Maloj rijeci. Dužine je 498, a visine 198 metara.

U stubove je ugrađeno 23.000 kubnih metara betona, a čelična konstrukcija je težine 25.000 tona.

Izgradili su ga za 4 godine. Nama je danas toliko vremena potrebno da skupimo novac za farbu i ofarbamo ga.

Rad je nama sičija i robija. Graditeljima tog mosta bio je utočište od svih bura i oluja.

 KLOPKA SMRTI

Ako se bavite brojkama i slovima, mogu biti zanimljivi zvanični podaci. Rječiti su. Na pruzi postoje 254 tunela. Ukupne su dužine 111. 4 kilometra. Najduži je u Crnoj Gori. Sozina.

Cijelih 6.170 metara. Mostova ima 435.

 Najviša tačka pruge je Kolašin. 1.032 metra nadmorske visine.

Najveći uspon je na dionici Podgorica - Bijelo Polje 25 promila. Kažu da je na teritoriji Crne Gore je 175 a na teritoriji Srbije 301 kilometar pruge.

BiH ne postoji ali ako se odlučite na putovanje, voz i vi u tom vozu, cijelih 9 kilometara bićete na teritoriji BiH. Ne bilo kakvih 9 kilometara. Na toj dionici su Štrpci.

Mjesto zločina.

Mjesto dostojno krika.

Klopka smrti.

Tamo voz ne staje.

Štrpci su, tako danas piše u oficijelnom opisu pruge Beograd - Bar, “ćelija koja služi za posebne situacije”. Kruti jezik inženjerije i skrajnuti zločin...Teško je razgraničiti.

Nije do graditelja pruge Beograd-Bar. Što imate da kažete tim povodom?

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се