Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R.

27. 05. 2022. 15:37 >> 15:35

FILMSKI CENTAR CRNE GORE

Predstavljena crnogorska kinematografija u Kanu

Filmski centar Crne Gore je na ovogodišnjem marketu 75. izdanja Filmskog festivala u Kanu predstavio aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Predstavnici Filmskog centra su posjetiocima crnogorskog štanda predstavili filmske projekte iz naše zemlje koji se nalaze u različitim fazama produkcije, te ukazali na potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

Održani su brojni sastanci sa partnerima i novim saradnicima na projektima koji se planiraju za naredni period, a predstavnici Centra su uleli učešća i na brojnim panelima, seminarima, sjednicama i industrijskim događajima za međunarodna umrežavanja.

Direktorica Filmskog centra, Aleksandra Božović, zajedno sa saradnicima za međunarodnu saradnju i promociju, realizovala je brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje. Ovo je rezultiralo novim planovima za ovu i narednu godinu, a koji se odnose na pokretanje programa i unapređivanje postojećih oblika kooperacije sa partnerima iz Evrope i svijeta.

U svrhu promocije, Filmski centar je na marketu predstavio i dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji ukazuje na potencijale za snimanje u Crnoj Gori i “Montenegrin Cinema 2022” koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije. Filmski centar je putem svog virtuelnog paviljona promovisao i web platformu FilmInMontenegro.me razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

U okviru Israel Film Paviljona, 20. maja je održan i panel “Small Scale Big Films” u organizaciji Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), na kom je govorila direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović. Učesnici panela su bili i Stavroula Geronimaki (Hellenic Film Commission), Nataša Bučar (Filmski centar Slovenije), Melik Karapetyan (Armenian Cinema Center’s Film), Natalie Movshovych (Film Ukrainian Institute), Diomides Nikita (Ministarstvo obrazovanja, sporta i mladih Kipra), dok je moderator panela bio direktor Hrvtskog audiovizuelnog centra, Chris Maricich.

Međunarodni filmski festival u Kanu završava se sjutra, 28. maja 2022.

U trci za Zlatnu palmu nadmeće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena, a predsjednik žirija je proslavljeni francuski glumac Vincent Lindon.

Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније