Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.M.Lj. ]

13. 09. 2022. 09:49 >> 09:46

CRNOGORSKA KINOTEKA

Promocija Bio–bibliografije Živka Nikolića

Promocija Bio–bibliografije Živka Nikolića „U traganju za zlatnom žicom“, autorke Vere Đukanović, biće upriličena u četvrtak 15. septembra u 20:00 časova, u Crnogorskoj kinoteci (Kamerna sala Muzičkog centra).

Bio-bibliografija Živka Nikolića rađena je povodom osamdesetogodišnjice rođenja i dvadesetogodišnjice smrti velikog sineaste. Ona predstavlja popis radova o njegovom životu i đelu, prikaza njegovih filmova, učešća na festivalima, nagrada itd. Knjigu čine dva poglavlja: Stvaralaštvo Živka Nikolića i Literatura o Živku Nikoliću.

Prvo poglavlje sadrži odjeljke: Kratkometražni filmovi, Dugometražni igrani filmovi, DVD izdanja, TV serije i filmovi, Književni rad (scenarija i poezija) i Intervjui, dok se drugo poglavlje odnosi na: Monografske publikacije i posebni otisci; Poglavlja i članci u knjigama i zbornicima, Članci u časopisima i novinama i Elektronski izvori.

Promocija ima atipičan koncept: odlomke Živkovih izlaganja o filmu i o sebi, koje je odabrao urednik izdanja Andro Martinović. Govoriće glumci: Vanja Jovićević, Lara Đukanović, Slavko Kalezić i Vukan Pejović. Tekstovi datiraju od intervjua povodom Nikolićevog dobijanja nagrade 1971. godine, kad je filmom „Trag“ debitovao na 18. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, preko intervjua koji su objavljeni u časopisima i novinama poslije uspjeha filma „Marko Perov“ 1975. godine ili intervjua nakon uspjeha filma „Prozor“ u Oberhauzenu, intervjua u Puli - nakon projekcije filma „Beštije“, intervjua tokom snimanja ostalih filmova, sve do intervjua za TVCG iz 1998. godine i u „Pobjedi” novembra 1999. godine.

Publika će imati priliku i da pogleda dva kratka Nikolićeva filma „Ždrijelo“ i „Prozor“.

Izdavač je Crnogorska kinoteka. Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković.

Bio-bibliografija Živka Nikolića je dragocjen vodič svim istraživačima koji se bave istorijom filma, crnogorskom ili, pak, jugoslovenskom, kao i podsticaj za osvjetljavanje lika i đela reditelja koji po liričnosti i metaforičnosti nema stilskog i vrednosnog pandana u jugoslovenskoj kinematografiji.Promocija Bio–bibliografije Živka Nikolića „U traganju za zlatnom žicom“, autorke Vere Đukanović, biće upriličena u četvrtak 15. septembra u 20:00 časova, u Crnogorskoj kinoteci (Kamerna sala Muzičkog centra).
Bio-bibliografija Živka Nikolića rađena je povodom osamdesetogodišnjice rođenja i dvadesetogodišnjice smrti velikog sineaste. Ona predstavlja popis radova o njegovom životu i đelu, prikaza njegovih filmova, učešća na festivalima, nagrada itd.
Knjigu čine dva poglavlja: Stvaralaštvo Živka Nikolića i Literatura o Živku Nikoliću.

Prvo poglavlje sadrži ođeljke: Kratkometražni filmovi, Dugometražni igrani filmovi, DVD izdanja, TV serije i filmovi, Književni rad (scenarija i poezija) i Intervjui, dok se drugo poglavlje odnosi na: Monografske publikacije i posebni otisci; Poglavlja i članci u knjigama i zbornicima, Članci u časopisima i novinama i Elektronski izvori.

Promocija ima atipičan koncept: odlomke Živkovih izlaganja o filmu i o sebi, koje je odabrao urednik izdanja Andro Martinović, govoriće glumci: Vanja Jovićević, Lara Đukanović, Slavko Kalezić i Vukan Pejović. Tekstovi datiraju od intervjua povodom Nikolićevog dobijanja nagrade 1971. godine, kad je filmom „Trag“ debitovao na 18. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, preko intervjua koji su objavljeni u časopisima i novinama poslije uspjeha filma „Marko Perov“ 1975. godine ili intervjua nakon uspjeha filma „Prozor“ u Oberhauzenu, intervjua u Puli - nakon projekcije filma „Beštije“, intervjua tokom snimanja ostalih filmova, sve do intervjua za TVCG iz 1998. godine i u „Pobjedi” novembra 1999. godine.

Publika će imati priliku i da pogleda dva kratka Nikolićeva filma „Ždrijelo“ i „Prozor“.

Izdavač je Crnogorska kinoteka. Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković.

Bio-bibliografija Živka Nikolića je dragocjen vodič svim istraživačima koji se bave istorijom filma, crnogorskom ili, pak, jugoslovenskom, kao i podsticaj za osvjetljavanje lika i djela reditelja koji po liričnosti i metaforičnosti nema stilskog i vrednosnog pandana u jugoslovenskoj kinematografiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније