Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Т. Гаврић

15. 11. 2022. 07:06 >> 11:06
1

LARA DRAGOVIĆ ZA PORTAL

"Sve što može da se vidi zatvorenih očiju ostvarljivo je kad se oči otvore"

Da je nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) za ulogu u predstavi "Djeca sunca" ogroman podsticaj i ulivanje motivacije, te da je nije očekivala, kazala je za Portal RTCG mlada glumica Lara Dragović. Ona je istakla da sve što se može vidjeti zatvorenih očiju ostvarljivo kad se oči otvore, samo ako smo voljni i hrabri da ozbiljno pristupimo ostvarenju.

Dragović je navela da je prvi put poželjela da se bavi glumom kada je imala oko osam godina, te da je svaki odlazak u školu glume za nju predstavljao sreću i drugačiju stvarnost.

"Prvi put sam pomislila, a možda i naglas izgovorila, da želim da budem glumica kada sam imala sedam-osam godina i išla u školu glume. Svaki odlazak tamo za mene je predstavljao nemjerljivu sreću i drugačiju, zabavniju stvarnost. Ne bih rekla da sam tada prepoznala talenat, samo veliku ljubav prema igri", kazala je Dragović.

Dragović je istakla da je njen talenat za glumu prepoznala komisija na prijemnom ispitu.

"Talenat je prepoznala komisija na prijemnom ispitu, a ja ga i dan danas preispitujem i nekad dovodim u sumnju, ali u pozitivnim granicama", navodi Dragović.

Ona ističe da se od ostalih kolega izdvaja i po drugom sposobnostima, kroz druge talente.

"Mislim da samim tim što smo mi - mi, ne pokušavajući da imitiramo druge ljude iz posla, već dovoljno unikatni i izdvajamo se. Izdvajamo se i po drugim sposobnostima pored glume, kroz druge talente. Kod mene su to pjevanje, ples i brzo učenje stranih jezika. Ali suštinski što nas izdvaja jeste vrijeme provedeno u bavljenju ovim poslom. Trudim se da uživam u tom vremenu i da mi ništa ne bude teško", navodi Dragović.

Ona ističe da su joj uloge koje je dobila tokom studija itekako pomogle u karijeri.

"Svaka uloga i proces je mala škola za sebe i dobar poligon za učenje glumačkog zanata pored akademije, naravno. Mišljenja sam da je makar u početku, skoro svako iskustvo i izlaganje sceni ili kameri dobrodošlo. Iako nisam bila zadovoljna nekim prvim ulogama zbog nedovoljno vještine i iskustva, shvatila sam da sam upravo nakon njih napravila bitnije pomake i bila sve hrabrija", navodi Dragović.

Ističe da joj je najteže pala prva uloga u pozorištu, jer se osjećala nedoraslom za taj zadatak.

"Definitivno mi je najteže pala prva uloga u pozorištu, jer se desila nakon završene prve godine studija i osjećala sam se nedoraslom za taj zadatak. Ipak sam se izborila nekako i mnogo naučila iz toga. U svakoj ulozi se prepoznajem ako ne u potpunosti, onda kroz neke karakterne crte, postupke… Uvijek pokušavam da razumijem ono šta igram i nađem u sebi i svom iskustvu dostojan ekvivalent", ističe Dragović.

Kada je u pitanju odabir između pozorišta i filma, Dragović ističe da bi da bira prije par godina odabrala pozorište, ali da je sad situacija drugačija.

"Prije par godina sigurno bih odgovorila pozorište i samo pozorište. Međutim, posle par iskustava na snimanjima, sada se to izjednačilo. Ali eto, ako baš moram da biram trenutno bih rado snimala i vježbala se malo više pred kamerom", ističe Dragović.

Dragović navodi da manje razmišlja o tome kako bi joj "legla" neka od uloga koleginica, te da kada pogleda neki film ili predstavu poželi da nekada u budućnosti bude dio nečeg takvog.

"Kad pogledam dobru predstavu ili film, prosto poželim da nekada u budućnosti i ja budem dio nečeg tako kvalitetnog. Uživam u igri gotovo svih sjajnih starijih koleginica sa naših prostora i divim se, manje razmišljam o tome da bi i meni ta uloga "legla". Svako će istu ulogu drugačije uraditi i svako dobija ono što mu pripada", ističe Dragović.

Dragović navodi da trenutno ne radi na novom projektu, te da čeka skora igranja predstava u novembru.

"Trenutno malo "punim baterije” nakon premijere predstave, čitam i gledam filmove, čekam skora igranja predstava u novembru i pripremam se za jedno snimanje koje će uskoro uslijediti", ističe Dragović.

Ona navodi da nije očekivala nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) za ulogu u predstavi "Djeca sunca".

"Nisam očekivala nagradu i mnogo sam joj se obradovala. To je ogroman podsticaj i ulivanje motivacije. Posebno mi je draga uloga u predstavi "Djeca sunca" i cijeli taj proces mi je u najljepšem sjećanju zbog ljudi sa kojima sam radila i od kojih sam učila", navodi Dragović.

Dragović ističe da joj je jedan od najvećih snova uloga u vidu mjuzikla na pozorištu ili filmu, jer spoj muzike, glume i plesa je nešto što smatra vrhuncem vještine glumačkog izraza i jedva čeka da se oproba u tome.

"Završila sam osnovnu muzičku školu, gdje sam svirala gitaru i bavila se pjevanjem šest godina. Spoj te dvije umjetnosti u vidu mjuzikla u pozorištu ili na filmu je definitivno jedan od mojih najvećih snova. Spoj muzike, glume i plesa je nešto što smatram vrhuncem vještine glumačkog izraza i jedva čekam da se oprobam u tome. Kod nas se to još nije dogodilo, iako ima dovoljno glumaca koji i dobro pjevaju. Nadam se da će se uskoro krenuti u realizaciju takvog pozorišnog izraza, a ako ne pokrenuće se neki individalni projekat sa takvom inicijativom, pa ko zna", navodi Dragović.

Kada je u pitanju poruka za sve buduće mlade glumice i glumce, Dragović ističe da sve što može da se vidi zatvorenih očiju je ostvarljivo kad se oči otvore.

"Ne plašite se da zgrabite svoj san. Sve što može da se vidi zatvorenih očiju je ostvarljivo kad se oči otvore, samo ako smo voljni i hrabri da ozbiljno pristupimo ostvarenju. Čitajte, čitajte, čitajte! Gledajte dobre filmove i predstave. I ne odustajte ako ne izgleda lako, jer nije, ali je to put sa mnogo rada, ali isto toliko i zabave", zaključuje Dragović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније