Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Prilog Dragane Šćepanović, TVCG

20. 10. 2020. 06:50 >> 20:35
2

45. PUT

Uprkos koroni počela "Mojkovačka filmska jesen"

Bosanskohercegovačkim filmom "Koncentirši se baba" sinoć je u Mojkovcu počela 45 Mojkovačka filmska jesen.

Početak festivala naišao je veliko interesovanje mojkovačke publike koju je na ulazu u bioskopsku salu Centra za kulturu "Nenad Rakočević" čekala kontrola tjelesne temperature, dezinfekcija ruku te podsjećanje da se bez maske ne može na festival, a tamo ponovo, bezbjednosti radi, čekale su je označene stolice kako bi se poštovala sigurnosna distanca.

Festival je otvorio potpresjednik opštine Slavenko Blažević koji je tom prilikom podsjetio da je Mojkovačka filmska jesen jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je bila duboko ukorijenjenja i u bivšoj Jugoslaviji.

"Tokom četiri i po decenije postojanja MFJ prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja i danas se na širim prostorima prepoznaje kao festival glumca istog govornog područja. Dokazani festival ovog festivala koji stalno pomjera granice u smislu dimenzijalnosti njegovog kulturnog pečata, garant je prikazivanja najsavremenijih filmskih dostignuća koja će i ove godine biti prikazana na manifestaciji sedme umjetnosti u Crnoj Gori“, istakao je Blažević.

"Mojkovac je mali grad koji ima veliki festival pa neka sjaj i energija ovog festivala i dobri duh umjetnosti najavi neku svjetliju i bolju budućnost i neka bolja i zdravija vremena", kazala je direktorica Centra za kulturu, Ljilja Jokić.

Radnja filma “Koncentriše se baba“, koji je otvorio festival, smještena je u Sarajevu, u proljeće 1992. godine, nekoliko dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Mjesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od središta grada u kojoj naslovna „baba“, Marija (legendarna srbijanska glumica Mira Banjac) umire. Nju hvata delirijum, bunca, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će konačno umrijeti. Tako bar kaže Marijin ljekar Ranko (Izudin Bajrović) njenim ukućanima kada dođe u posjetu. Porodica razasuta po drugim gradovima, republikama i državama se, dakle, mora okupiti i pripremiti za ono što slijedi.

U gradu se zakuvala situacija , do vile dolaze vijesti i glasine o čarkama vojske i teritorijalca, a ni u kući stanje nije mnogo bolje.

Baba, inače loša majka i loša osoba s traumom iz nešto manje recentne prošlosti, za sobom je ostavila petoro djece koja su se uglavnom raspršila po drugim državama i tamo zasnovala porodice i uklopila se u ondašnja društva, a babina smrt i testament u kojem je podijeljeno nesljedstvo savršena su „kost“ oko koje će se oni glodati i kojom će jedni s drugima trgovati , sklapati saveze i napuštati ih.....

Na repertoaru festivala večeras je hrvatski film „Koja je ovo država“ reditelja Vinka Brešana“.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније