Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 11. 2020. 22:27   >>  22:32

REGIONALNI KNJIŽEVNI SUSRETI

Dobitnik Teuta nagrade poznati albanski pisac Spahiu

Jedan od danas najznačajnijih pjesnika Albanije Dževahir Spahiu proglašen je za laureata regionalne nagrade Teuta 2020. godine, za izbor iz poezije sa naslovom „Moji dugovi“.

Ovogodišnji VIII po redu književni susreti Udruženja pisaca Crne Gore, Albanije i Kosova ,,Teuta“ pod nazivom „Alpske muze“ počeli su 30. oktobra, izložbom crteža akademika Zuvdije Hodžića, u Umjetničkoj galeriji u Peći, pod nazivom ,,Tragovi Kosova“.

Istog dana, manifestacija je nastavljena u Klini nizom umjetničkih programa, a 31. oktobra završni dio manifestacije je održan u Petnjici, gdje je rezimiran osmogodišnji plodni rad Udruženja, koje na najljepši i najsadržaniji način, kroz kvalitetne programe, otvara mostove saradnje, razumijevanje i dobrosusjedstva između tri države.

''Prisutni su upoznati sa aktivnostima realizovanim prošle godine u Baru, Lješu i Prizrenu. Uslijedila je promocija knjige albanskog pjesnika Agima Vince ,,Anđeli propovijedaju jutro“, objavljene u Sarajevu. O knjizi je govorio Miraš Martinović i autor. Moderator ove manifestacije bio je naš ugledni i nadaleko priznati pjesnik Safet Hadrović Vrbički'', kazali su iz Centra za kulturu Petnjica.

U drugom dijelu manifestacije uslijedilo je proglašenje ovogodišnjeg laureata ove nagrade, jednog od danas najznačajnijih pjesnika Albanije Dževahira Spahiua za izbor iz poezije sa naslovom „Moji dugovi“.

Specijalni uvod u ovu knjigu napisao je akdamik Jevrem Brković, a u obrazloženju za nagradu koje pročitao akademik Zuvdija Hodžić stoji: “Sjajan vajar riječi, neočekivana otkrića i njihove dubina, sa korijenima neba u albanskom svijetu, i u njegovom kretanju.

Poezija Dževahira Spahiua prati čitavo rodoslovlje kao izraz opstanka i modernizma, duša i ponos, sin zemlje osvijetljene ljudskim ljepotom.

Čitalac pjesama Dževahira Spahiua uvijek će osjećati moć da preobrazi riječ i zajedno sa pjesnikom dosegne vrhunac albanske peseničke umjetnosti, stoji u obrazloženju.“

Nagrade Teuta se dodjeljuju za životno djelo,a do sada su je dobili: Jevrem Brković, Dritero Agoli, Ramiz Keljmendi, Miraš Martinović, Moikom Zećo i Zuvdija Hodžić.

Nažalost, zbog pandemije Kovid-a 19 ovogodišnji laureat nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade koja ćemu biti naknadno dodijeljena u svom pismo naveo sljedeće:

„Poštovani prijatelji, veoma sam ganut čašću da se mom stvaralaštvu dodijeli regionalna nagrada Udruženja „ Teuta“ 2020. godine, izuzetno bih volio da sam pored Vas i da doživim ove emocionalne trenutke zajedno sa vama. Nažalost, situacija sa pandemijom je učinila nemogućim moje prisustvo u dodjeli nagrade ali su moje srce i duh tamo. Posebna zahvalnost Udruženju ,,Teuta“ za njene aktivnosti kojima kojima dovodi zajedno stvaralaštva i kulture ove tako bogate regije, šireći emocije ujedinjujući srca ljudi. Od srca  hvala'', napisao je Dževahir Spahiu.

Manifestaciju u Petnjici, čitanjem pjesama, završili su pjesnici Braho Adrović i Dijana Tiganj, autentični pjesnički glasovi ovog podnevlja.

Manifestaciju su ove godine podržali Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, te opštine Peć i Petnjica.

Direktor Centra za kulturu petnjičke opštine, koja postaje centar značajnih kulturnih događanja na sjevru Crne Gore, Sinan Tiganj pozdravljajući učesnike u ulozi domaćina, istakao je da će vrata ove ustanove biti uvijek otvorena za ovakve i slične programe, koji uspostavljaju dobre donose među ljudima i kulturama zemalja regiona, što ovi susreti jesu, pokazujući u praksi misiju koju su zacrtali svojim programom.

Organizator manifestacije je predsjedniku opštine Samiru Agoviću i direktoru Centra za kulturu Sinanu Tiganju uručio priznaja za podršku VIII regionalnoj literarnoj manifestaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније