Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 04. 2021. 11:22   >>  11:33 6

MARKOVIĆ

Renoviranje kuće Andrića značajno za razvoj kulture

Danas kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će, sigurna sam, i dalje privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti, te predstavljati nezaobilazno mjesto u okviru školskih, ali i turističkih posjeta Herceg Novom, kazala je savjetnica glavne pregovaračice, Dragana Marković, tokom gostovanja u emisiji "Evropa", na Radiju Crne Gore.

„Renoviranje kuće Iva Andrića i njeno pretvaranje u muzej ovog slavnog Nobelovca, sprovedeno je u okviru projekta Co.co.Tour, koji se finansira iz Interreg Ipa programa prekogranične saradnja Italija – Albanija - Crna Gora, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković.

Marković je danas gostovala u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore.

Kako je pojasnila, Interreg Ipa program prekogranične saradnja Italija – Albanija - Crna Gora, predstavlja finansijski najznačajniji program evropske prekogranične saradnje u kojem učestvuje Crna Gora, ukupne vrijednosti 93 miliona eura.

Marković je istakla da je, pored važne finansijske dimenzije, od značaja i činjenica da Crna Gora i Albanija mogu koristiti brojne prednosti saradnje i razmjene iskustva i znanja s partnerima iz EU.

U tom kontekstu je podsjetila da su, projektom Co.Co. Tour, koristeći raspoloživa sredstva iz IPA fondova, kao i iskustva italijanskih partnera, kreirana dva ekomuzeja u Albaniji i Crnoj Gori koji će postati centri za unapređenje materijalnog i nematerijalnog nasljeđa obalnih teritorija, kroz spoj tradicije, kulture, kulinarstva i jačanja starih zanata, čime se direktno utiče na razvoj održive ponude zasnovane na unapređenju nasljeđa i uvođenju inovacija.

Ona je pojasnila da je otvaranje Eko-muzeja, u okviru kojeg je Kuća nobelovca Iva Andrića određena kao glavna aktivna tačka muzeja zajednice i turizma zajednice, a uključuje i nekoliko drugih objekata poput Njegoševe škole, Gradske biblioteke i mnogih drugih, realizovano uz strogo poštovanje pravila i procedura EU o sprovođenju programa prekogranične saradnje i predstavlja uspješan primjer realizacije projekata finansiranih od strane EU.

Izrazila je zadovoljstvo što su Opština Herceg Novi i Agencija za lokalnu demokratiju, zajednički pripremili projektnu ideju i prepoznali potencijal kuće Iva Andrića, ne samo za sferu kulture nego i za kreiranje nove održive turističke ponude Herceg Novog.

„Danas kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će, sigurna sam, i dalje privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti, te predstavljati nezaobilazno mjesto u okviru školskih, ali i turističkih posjeta Herceg Novom. Sigurna sam da će, pored brojnih drugih projekata, ova kuća postati simbol saradnje Crne Gore i Evropske unije“, kazala je Marković.

Ona je poručila da Vlada Crne Gore, kroz nadležnost Kancelarije za evropske integracije koja koordinira učešće Crne Gore u programima prekogranične saradnje, pomaže opštinama i nevladinim organizacijama u povlačenju sredstava koja je Evropska unija stavila na raspolaganje i obezbjeđuje neophodnu podršku radi uspješnog sprovođenja projekata.

Iznijela je očekivanje da će ovakvih projekata u budućnosti biti što više jer su oni pokazatelj kako kroz povezivanje ljudi i institucija, u okviru prekogranične saradnje, možemo doći do opipljivih rezultata koji koriste široj zajednici.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније