Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 07. 2021. 19:55 >> 20:06
1

DOBITNICI ZA TVCG

Trinaestojulska nagrada satisfakcija za rad

Trinaestojulska nagrada, koje se dodjeljuje u čast Dana državnosti Crne Gore, ove godine pripala je slikaru Tomu Pavićeviću i gitarskom duu koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Umjetnici čija djela govore o njihovim dostignućima počastvovani su što su baš oni ovogodišnji laureati najvećeg državnog priznanja.

Treća sreća, tako bi mogli početi priču o ovogodišnjem dobitniku Trinaestojulske nagrade, slikaru Tomu Pavićeviću. Nakon 40 samostalnih izložbi i isto toliko godina rada iz trećeg pokušaja, Tomo dobija najveće državno priznanje. Nagrada 13.jul za njega znači mnogo.

"Toliko vremena bio slobodan umjetnik, muči se da prođeš,i neka satisfakcija za cijelo to vrijeme", ističe Pavićević.

Da ćete ljudi cijeniti onoliko koliko ti cijeniš sebe, još jednom su potvrdili Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji već tri decenije čine gitar duo i Crnu Goru pronose svijetom kroz note klasične muzike.

"Najveće državno priznanje je čast, bio sam nespreman kad je javljeno. Nespreman u smisliu da nisam očekivao da mi kao apolitične ličnosti možemo do te nagrade. I milo mi je što smo bili u prilici da samo konkurišemo jer smatramo da imamo sve kvalitete za ovu nagradu", kaže Darko Nikčević.

"Nas je kandidovao uspjeh iz 2020. koji je bio zapažen. Tome su doprinijele naše kompozicije, mislim da je to najbolja preporuka za apliciranje za ovakvu nagradu", kaže Srđan Bulatović.

Mnogi bi rekli da za priznanje nikad nije kasno. Međutim, uvijek iskreni Tomo Pavićević kaže da bi volio da je ova nagrada stigla ranije, dok je još slikao. Tako bi, kaže, mogao da priušti materijal za slikanje, ali i dostojniji život.

"Ja nisam bolji čovjek i slikar no prije 10-20 godina", napominje Pavićević.

Pored svih međunaordnih priznanja, dva koncerta u Karnegi holu, dva kompakt diska koja je izdao Naxos rekords, nagrada od svog naroda je najdraža za naš gitar duo.

"Naša djela se nalaze na plej listama gdje se nalaze kompozitori koji su značajni. Veliki je podstrek, ali najveća čast nagrada 13.jul", ističe Srđan Bulatović.

"Možda je ovo pravi trenutak jer smo sa ovim diskom postigli najveći međunarodni uspjeh", ocijenio je Darko Nikčević.

Nagrade 13.jul ovogodišnjim dobitnicima biće svečano dodijeljene u petak 9. jula.
Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније