Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ I. P. ]

04. 12. 2021. 08:21   >>  18:19

U PONEDJELJAK VEČE

Zagrebački "Blok" u Kuslevovoj kući

Zagrebački kustoski kolektiv "Blok" predstaviće se u ponedjeljak podgoričkoj publici u okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS), s početkom u 19 sati.

Na promociji će govoriti Ana Kutleša, Vesna Vuković i Dunja Kučinac.

Podgorička publika imaće priliku da čuje šta su bile inicijalne ideje osnivanja kolektiva "Blok", ali će se upoznati i s njihovim aktivističkim djelovanjem i modelima finansiranja, kao primjerima važne prakse u regionu.

Fokus razgovora biće na programima, koje "Blok" realizuje - Umjetnici za kvart/Muzej susjedstva kao okvir za djelovanje i rad u lokalnoj zajednici i Mikrokpolitike kroz prezentaciju društveno angažovanih umjetničkih praksi.

Razgovor s gošćama iz Zagreba, moderiraće Nela Gligorović, kustoskinja i koordinatorka odjeljenja za kulturu u Sekretarijatu za kulturu i sport.

Zagrebacki Kolektiv "Blok", osnovan je 2001. i predstavlja kustoski kolektiv, koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti, te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture, koji su restauracijom kapitalizma temeljno preuredili polje.

Bave se produkcijom i istraživanjem društveno angažovanih umjetničkih praksi, izdavaštvom, političkom i umjetničkom edukacijom te organizovanjem kulturnih radnika u borbi za bolje uslove rada. Od 2016. vode prostor za umjetnost i aktivizam "Baza", smješten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu.

Pokrenuli su 2018., dugoročni projekat "Muzej susjedstva Trešnjevka" koji predstavlja okvir za rad u lokalnoj zajednici, kroz izgradnju virtualnog fundusa, umjetničke produkcije te različite kulturno-umjetničke i socijalno angažovane programe.

Njihove aktivnosti prožima saradnja s kulturnim i obrazovnim institucijama te umjetničkim i aktivističkim inicijativama na lokalnom i međunarodnom nivou.

Ovaj program realizuje se u saradnji s organizacijom "Teorema".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније