Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 12. 2021. 22:23   >>  22:24

IZLOŽBA CRTEŽA

"U mreži" Željka Madžgalja

Izložba crteža ,,U mreži'', autora Željka Madžgalja na kojoj je prikazano 16 portreta u kombinovanoj tehnici ugljen-kreda na plavom papiru,okopila je večeras u galeriji Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”u Bijelom Polju raznoliku publiku.

Uticaj globalnih mreža na čovjeka, ali i fizičkih mreža-žica koje je Madžgalj prikazao u svojim radovima promatrali su tinejdžeri,nešto zreliji sugrađani sve do onih kojima su godine donijele srebrenaste pramenove.

Poruka izložbe je “da je trebalo I treba zaustaviti migracije stanovništva, pokrenutih neravnomjernim razvojem, siromaštvom i sukobima”, pojasnio je autor izložbe.

Madžgalj traži izgubljenu slobodu kroz radove prikazane kao globalna mreža.

“U ostalim mrežama, koje se mogu vidjeti u autorovim radovima, lako je uočljivo da je Željko speleolog. Na njegovim radovima se vide i vodena zmija, i slijepi miš, pećina i kosturi koje pronalaze. Radovi su dakle kao neki monumentalni spomenici koji treba da ostave jedan trag u vremenu” istakao je otvarajući izložbu likovni stvaralac Mladen Blažević.

Značenje linija u autorovim radovima i njihovu važnost, pojasnio je umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar:

“Linija je ono prvo i poslednje kako u slikarstvu tako generalno u svakoj konstrukciji. Linija je pasaž, pokret, dodir, rub, kontracrtež, crtež, rez. Na ovaj način linija je nad svim izvojevala pobjedu i uništila poslednje bastione slikarstva-boju, ton, fakturu, površinu” kazao je Konatar.

Društvene mreže na kojma je prethodnih mjeseci izložba živjela su kod autora rodile ideju o finaliziranju koncepta radova koje bi trebao kroz izložbu podijeliti sa svojim sugrađanima.

“Koncept je potraga za izgubljenom slobodom, ma koliko to igledalo pretenciozno. Dvadeset prvi vijek i priča o slobodi je na neki način “passe” priča, međutim, ja mislim da je to veoma živo i da se za slobodu sada treba boriti “ istakao je autor izložbe.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније