Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG [ B.B. ]

21. 01. 2022. 20:47   >>  20:58

KONCERT-LEKCIJA GOSTA IZ RUSIJE

Cilj da se uvidi univerzalnost čembala

Čembalista Timur Haljiuljin priredio je koncert-lekciju pod nazivom “Muzika za čembalo kroz vjekove" u Muzičkom centru Crne Gore. Gost iz Rusije izveo je djela najznačajnijih kompozitora koji su pisali za taj instrument, a posjetiocima je govorio o istoriji, načinu sviranja i djelima za čembalo.

Specifičan, arhaičan zvuk instrumenta koji je nastao još u 14. vijeku ispunio je kamernu salu Muzičkog centra.

Bokerinijevim menuetom ruski čembalista je dočarao atmosferu evropskih dvorskih balova, a zatim izveo djela najznačajnih autora, od renesanse do 20. vijeka.

"Moja glavna koncepcija je da spojim vremenski luk i predočim publici razvoj u hronološkom smislu muzike na čembalu od vremena prije Baha, pa preko Hendla, do savremenih kompozotora tako da publika dobije uvid u univerzalnost ovog insturmenta", kazao je Haljiuljin.

Iako je savremena tehnologija ušla i u svijet muzike, Haljiuljin ističe da nijesu rijetki muzičari koji žele da zakorače u prošlost.

"U novije vrijeme je prisutna tendencija da se vraćamo drevnim instrumentima i da i nove melodije interpretiramo na njima. To je veoma interesantan proces, jer kao da se nekim vremeplovom vraćamo u to davno vrijeme i na drugačiji način izučavamo i nas i našu muziku", kaže Haljiuljin.

Čembalo na kojem je Timur Haljiuljin priredio koncert, Muzički centar posjeduje 12 godina. Umjetnik iz Rusije kaže da je riječ o instrumentu bogatog zvuka na kojem se podjednako dobro mogu izvoditi i stare i savremene kompozicije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније