Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

21. 04. 2022. 13:01 >> 13:01

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT GLAVNOG GRADA

Nagrada Dragan Radulović pripala književnici Meliti Rundek

Žiri za dodjelu književne nagrade "Dragan Radulović" većinom glasova donio je odluku da ovo priznanje dodijeli književnici Meliti Rundek za knjigu "Slučaj Mirkovog brata", izdanje Ljevak, Zagreb, 2021, ilustracije Martin Zlatar.

Odluku je donio žiri u sastavu: predsjednik Pavle Goranović i članovi Svetlana Kalezić–Radonjić, Zorana Opačić, Dragana Kršenković–Brković, Šimo Ešić.

"Žiri sa zadovoljstvom konstatuje da je na konkurs pristiglo 38 knjiga, od kojih je veliki broj vrijednih književnih ostvarenja koja različitom tematikom i stilom svjedoče o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca", navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Žiri smatra da nagrađena knjiga pripada vrhunskim dometima u ovoj oblasti književnosti, te da se interesantnim i dinamičnim prosedeom izdvaja u velikoj konkurenciji za ovo priznanje.

"'Slučaj Mirkovog brata' je vedra i razdragana knjiga koja govori o velikim i ozbiljnim temema - o ljubavi (i to čak s tri vjenčanja), o internetu i komuniciranju društvenim mrežama, o usamljenosti i potrazi za 'srodnom dušom', ali i o zlostavljanju i nasilju u školi. Čini to tako duhovito da će nasmijati kako one najmlađe, tako i odrasle. Ilustracije Martina Zalara – znalački prate i dopunjuju priču, čineći je još privlačnijom i inspirativnijom", dodaje se u saopštenju.

"Ovo je knjiga o ljubavnom životu maloljetnika. Zato je jako tajna i mora se skrivati od svih ostalih knjiga. Možda i zakopati u zemlju. Svakako zabraniti!", piše književnica Melita Rundek na stranicama svog romana "Slučaj Mirkovog brata".

U ovoj razigranoj i nesvakidašnje duhovitoj knjizi, dječak Mirko pripovijeda priču o svom starijem bratu Zvonku, koji se nalazi u pubertetu. Iako i sam prolazi kroz težak period u životu, suočavajući se s nerazumijevanjem vršnjaka u školi, Mirko je zatečen neobičnim bratovim ponašanjem. Lucidno i zanimljivo štivo koje nas ne ostavlja ravnodušnim.

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Autorka je dvadeset sedam naslova, od kojih je čak dvadeset tri za djecu i mlade. Rundek je članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je  nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić", roman Moj tata Plavac osvojio je nagradu “Mato Lovrak” kao najbolji roman za djecu i mlade u 2019. godini.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније